Contents
- 1 Kan det bli fullt på Astrid Lindgrens Värld?
- 2 Kan man köpa öl på Astrid Lindgrens Värld?
- 3 När är bäst att åka till Astrid Lindgrens Värld?
- 4 Hur lång tid behöver man på Astrid Lindgrens Värld?
- 5 Vilken av Astrid Lindgrens figurer är mest populära?
- 6 Var bor man när man ska på Astrid Lindgrens Värld?
- 7 Vad har Malou för hund?
- 8 Vilka dagar är det mest folk på Astrid Lindgrens Värld?
Vad får man inte missa på Astrid Lindgrens Värld?
#1. Spana in dagsschemat och satsa på teaterföreställningarna –
Vi hade dessvärre bara tid i schemat för en dag på plats (två hade varit betydligt bättre!) och valde att lägga mycket krut på teaterföreställningarna. Jag hade gjort samma sak igen om jag fick välja! Våra personliga favoriter blev Ronja Rövardotter – “Natten då Ronja föddes”, Emil i Lönneberga – “Huvudet i soppskålen” och Bröderna Lejonhjärta – “Stridens dag”.
Visa hela svaret
Får man röka på Astrid Lindgrens Värld?
Rökning Det är inte tillåtet med rökning i något av våra boenden eller gemensamma utrymmen. Använd gärna vår rökruta på baksidan av receptionsbyggnaden.
Visa hela svaret
Hur många får man vara på Astrid Lindgrens Värld?
Astrid Lindgrens Värld | |
---|---|
Entrén till temaparkens parkering 2009. | |
Yta | 180.000 kvm |
Antal besökare | ca 490 000 |
Webbplats | astridlindgrensvarld.se |
Hur mycket omsätter Astrid Lindgrens Värld?
Astrid Lindgrens Värld är en teaterpark där besökarna kan uppleva Astrid Lindgrens sagofigurer i sina riktiga miljöer. Parken, som grundades 1981, är belägen i Astrid Lindgrens födelsestad Vimmerby. Astrid Lindgrens Värld har varje år ca 490 000 besökare, varav drygt 20 procent ifrån utlandet.
Parken har öppet från maj till augusti och helger i september, samt under svenska höstlovet. Under högsäsongen har Astrid Lindgrens Värld cirka 500 medarbetare, varav 125 arbetar inom teaterverksamheten. Astrid Lindgrens Värld AB omsatte år 2017 209 miljoner kronor. Astrid Lindgrens Värld är ett fristående aktiebolag, som ägs till 91% av Astrid Lindgren Förvaltning AB och 9 procent av Vimmerby kommun.
Här i Astrid Lindgrens Värld finns Katthult, Villa Villekulla, Mattisborgen och Bråkmakargatan på riktigt. På samma marker där Astrids far Samuel August en gång i tiden brukade sin gård, prästgårdsarrendet Näs, kan du nu träffa Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och de flesta andra som Astrid Lindgren berättade om.
Ambitionen i Astrid Lindgrens Värld är att allt du möter i parken ska vara troget hennes berättelser. Med hjälp av ett programråd, bestående av Astrid Lindgrens familj och nära vänner, gör vi platserna, händelserna, stämningen, sångerna, maten, upptågen och alla de personer Astrid Lindgren skrev om till verklighet.
Astrid Lindgren sade en gång: “Har jag kunnat förgylla en enda dyster barndom, då är jag nöjd”. Vi i Astrid Lindgrens Värld har därför beslutat att på olika sätt arbeta med några organisationer som på ett eller annat vis stödjer barn och försvarar deras rätt.
För oss är detta ett självklart engagemang och ett naturligt sätt att arbeta i vår strävan att bli just – Astrid Lindgrens Värld. De organisationer vi aktivt stödjer är Astrid Lindgrens Barnsjukhus, BRIS – Barnens rätt i samhället, Min Stora Dag, Rädda Barnen och SOS Barnbyar där vi var med och finansierade Astrid Lindgrens Barnby i Centralafrikanska Republiken.
Under en sommar har vi glädjen att få träffa många barn från Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Min Stora Dag i parken, vi har Vimmerbys lokala Rädda Barnen på plats dagligen och centralorganisationen vid några tillfällen, vårt engagemang i SOS Barnbyar fortsätter på flera sätt och BRIS är också en organisation som vi gärna hjälper.
- På lokalt plan har vi valt att stödja organisationer/föreningar som arbetar aktivt med barnverksamheter i Vimmerby kommun.
- Valitet Astrid Lindgren hade höga krav på kvalitet – både i det hon själv gjorde och i det andra gjorde med hennes verk.
- Därför ska vi också alltid sträva efter högsta möjliga kvalitet i det vi gör.
Barnets perspektiv Astrid Lindgren hade ett genuint intresse för barnet som människa. Det gjorde att hon tilltalade dem med respekt och ärlig nyfikenhet. Barnets perspektiv var alltid i centrum för henne. På samma sätt försöker vi möta barnet genom att vara intresserade, nyfikna och engagerade.
Lekfullhet “Vi lekte och lekte och lekte, så det är underligt att vi inte lekte ihjäl oss” Du känner säkert igen det Astrid Lindgren-citatet. Vi vill inspirera barnet som besöker oss i parken, oavsett om det är ett litet eller ett vuxet barn. Astrid Lindgrens Värld är en plats där lekfullheten får ta stor plats, där infall och idéer får prövas på det sätt som barnet i dig hade tyckt om.
Respekt för andra Under sitt liv och i sina böcker visade Astrid Lindgren många prov på civilkurage och vikten av allas lika värde. Hon hade ett ärligt och respektfullt förhållningsätt till omvärlden. Och det har vi också här, i hennes värld. Vi skapar gemenskap genom att vara intresserade och öppna inför våra kollegors och medmänniskors åsikter, egenskaper och behov samtidigt som vi har möjlighet att stå upp för våra egna.
Visa hela svaret
Kan det bli fullt på Astrid Lindgrens Värld?
Entrébiljetter – Om du har bokat entrébiljetter till Astrid Lindgrens Värld så får du dessa mailade till dig då bokningen är fullt betald, skriv ut dem och ta med till parken eller skanna dem direkt i entrén genom din telefon. Biljetterna registreras på ankomstdagen men ni väljer själva vilken dag under er vistelse som ni besöker parken. Flerdagarsbiljetter gäller dagar efter varandra.
Visa hela svaret
Får hundar följa med in på Astrid Lindgrens Värld?
Entre Behöver jag förboka entrébiljetter till parken? Nej, du behöver inte boka dina biljetter i förväg. Vi som har årskort, behöver vi boka entrébiljetter? Nej, det behöver du inte. Ditt årskort fungerar som biljett och du visar upp det i entrén när du vill gå in i parken.
- An man gå ut till parkeringen och in igen utan att behöva betala en gång till? Det går jättebra.
- Prata med personalen i informationen så hjälper de dig att få en återinträdesbiljett.
- Finns det skrindor att hyra? Ja, det finns skrindor att hyra vid Informationen innanför entrén.
- Skrindorna kostar 40 kr/dag.
Service och Tillgänglighet Får man ha med sig hundar in i parken? Ja, så länge den hålls i koppel och att den inte stör övriga gäster. Hundar är dock inte välkomna in i byggnader eller på våra uteserveringar av hänsyn för allergiker. Vid många av våra föreställningar förekommer det djur och då kan det också vara bra att tänka på att inte sätta sig allra längst fram på åskådarplats.
- Går det att komma fram överallt i parken med rullstol? Så gott som hela parken är tillgänglig för rullstolsburna.
- För att se var du kan ta dig fram med rullstol, läs vår tillgänglighetsinformation på Equalitys webbplats,
- Läs mer här Finns det hörslingor? Ja, i Informationen finns ett antal bärbara hörslingor till utlåning för dig som har en hörselnedsättning.
Läs mer om hörselslingor här Finns det amningsrum i parken? Innanför entrén har vi inrett ett amningsrum. Där finns också skötbord. Kan man ta med sig barnvagn överallt i parken? Ja, förutom vid våra teatermiljöers åskådarplatser, men där finns det ytor där du kan parkera din vagn eller skrinda.
- Tänk på att inte lämna värdesaker i parkerad vagn eller skrinda.
- Vad händer med borttappade föremål? Borttappade föremål efterfrågas i Information vid entrén.
- Där samlas alla upphittade föremål.
- Om föremålet ännu inte är hittat tas uppgifter och telefonnummer av gästen, varpå Informationen hör av sig när föremålet hittats.
Vad händer om jag tappar bort mitt barn? Om du tappar bort ditt barn hjälper personalen dig mer än gärna att leta. Personalen tar ditt namn, telefonnummer och uppgifter om barnet och gör sedan ett allmänt utrop på komradion så att all personal kan hjälpa till att leta.
Uppletande efter barn går snabbt och effektivt. Har ni någon bagageförvaring? Bagage kan med fördel lämnas in i Informationen, innanför entrén. Där finns en bemannad förvaring för bagage och värdesaker. Finns det namnarmband till barnen? Ja, både utanför och innanför entrén finns det namnarmband där du kan skriva barnets namn och ditt telefonnummer.
Föreställningar och dagsprogram Är någon/några föreställningar översatta till annat språk exempelvis tyska? Alla föreställningar i parken spelas enbart på svenska. De flesta av berättelserna som spelas upp är väl igenkända av barnen, så språket brukar sällan vara ett hinder.
I de flesta föreställningar förekommer även musik och sång, framför allt i föreställningarna på Lilla scenen som ligger på Skolgatan. Är alla föreställningar utomhus och vad händer om det blir busväder? All teater spelas utomhus och vid kraftigt regnfall kan vissa föreställningar senareläggas till dess att vädret lättar, och i enstaka fall ställas in.
Får mitt barn träffa karaktärerna? Vi vet att en väldigt stor del av upplevelsen i Astrid Lindgrens Värld är att på nära håll få träffa alla parkens karaktärer. Detta är såklart inte möjligt i nuläget. För att skydda både karaktärer och gäster för smittspridning kommer detta inslag att utgå.
- Tråkigt såklart, men nödvändigt.
- Behöver vi förboka platser till föreställningarna? Det går inte att förboka platser till föreställningarna.
- Boende Ankomst och avresa Incheckning kan ni göra från kl.15.30 på ankomstdagen.
- Utcheckning sker senast kl.11.00 på avresedagen.
- Läs mer här Avbokning Avbokning sker senast dagen innan ankomst.
Läs mer om våra avbokningsregler via länken nedan. Läs mer här Parkering Vid vårt boendeområde är det bilfritt. Under incheckad tid har ni plats för en bil/boende vid hänvisad parkering för gästboendet. Övrig tid står ni gratis på vår huvudparkering. Skriv ut parkeringsbiljetten och placera synlig i framrutan, alternativt visa den för parkeringsvärd eller i kassan för att få en fysisk biljett.
Parkering Hur gör jag vid in- och utcheckning? För att undvika trängsel ber vi dig att endast en familjemedlem går till receptionen vid in- och utcheckning. Mat och Dryck Finns det picknick- och grillställen i parken? Det finns gott om picknickställen här i Astrid Lindgrens Värld. Har ni med er egen mat får ni gärna slå er ner på någon trevlig plats och äta.
Vi kan särskilt rekommendera Björkdungen nedanför Den lilla, lilla staden och Picknickstigen. Stigen ligger bredvid en tjärn och där finns flera mysiga sittplatser. Utanför Törnrosdalen, intill Picknicktaket och vid Kvarnen finns det ordentliga grillplatser.
- Vid varje grill finns de grillkol och tändvätska, så du själv kan tända grillen.
- Finns det mat för allergiker (av olika slag)? Vi har flera olika alternativ för allergiker och det går naturligtvis också bra att fråga personalen på de olika försäljningsställena.
- Är grillplatserna öppna? Ja, grillplatserna är öppna och vi tillhandahåller kol och tändvätska.
Är lekmiljöerna öppna? Leken är viktig i Sveriges största utomhusteater, även i Corona tider. Alla parkens lekmiljöer förutom Lekladan (vid Katthultsmiljön) kommer att vara öppna.
Visa hela svaret
Kan man köpa öl på Astrid Lindgrens Värld?
I våra kaféer i parken kan du välja mellan kakor, bullar, bakverk, rejäla smörgåsar gjorda på bröd från Vimmerbys lokala bageri och lättare rätter. Alla kaféer erbjuder även varma och kalla drycker samt små och stora glassar.
Visa hela svaret
När är bäst att åka till Astrid Lindgrens Värld?
2 juni 2021 Linda I helgen öppnade ALV, eller Astrid Lindgrens värld som det egentligen heter, för säsongen. Förra året fick parken hålla stängt så nu var vi extra taggade på att ta med lill-kusinen dit. Hon fick nämligen det i julklapp av oss för över ett år sedan nu. Det var inte bara vi som var taggade utan i år måste biljetterna förbokas så att man är säker på att komma in. På grund av restriktionerna tar de inte in lika många som vanligt och att döma av alla kommentarer i deras sociala medier så är det många som vill åka dit i år. Lill-kusinen har hunnit bli fyra år nu och det är en ganska bra ålder för ett besök där. Signe var också med men eftersom hon är 11 år nu så var hon inte lika entusiastisk som när hon var yngre men hon hade ändå kul.
Astrid Lindgrens värld i Vimmerby måste vara ett av de mysigaste ställena vi besökt med barnen. En period när barnen var yngre besökte vi det varje år. Det är inte som ett stort nöjesfält fullt av karuseller och action utan det är precis som Astrids böcker, mysigt och roligt.
- Vi brukar åka dit över dagen eftersom vi bor hyfsat nära men för några år sedan sov vi över på Vimmerby stadshotell.
- Det var skönt att kunna vara på plats när parken öppnade utan att behöva gå upp alltför tidigt på morgonen.
- Dessutom är Vimmerby en söt liten stad och precis utanför Stadshotellets uteservering ligger ett torg med små röda lekstugor och Pippis Hoppetossa som barnen kan klättra på.
Det här året hyrde vi istället ett stort hus på landet via Airbnb. Det finns såklart boenden som hör till parken men vi tycker det är skönare att inte bo precis bland alla andra, speciellt i år.
Visa hela svaret
När är det mest folk på Astrid Lindgrens Värld?
Årets mest välbesökta dag – Nästa parameter som vi märkte ganska snart, och vars orsak vi fick reda på av en slump av personal i en butik, var att vi lyckats pricka in årets mest välbesökta dag på Astrid Lindgrens Värld! Tredje tisdagen i juli månad. Det var knökat med folk! Personalen berättade att denna dag tydligen är ökänd – lika uppskattad av parken (de vill så klart ha många besökare) som fruktad eftersom alla vet att med en full park blir inte upplevelsen lika bra och det går inte att ge samma service. Vi hade förstås ingen aning om det här och hade lyckats pricka in JUST denna dag för vårt besök.
På årets mest välbesökta dag kan det se ut såhär. De föreställningar vi fick se till slut var Emil och Pippi. Tack och lov! 😀 Ronja smet vi bara in och fotade lite, det fanns ingenstans att sitta.
Visa hela svaret
Hur lång tid behöver man på Astrid Lindgrens Värld?
Tips och råd Vi som jobbar i Astrid Lindgrens Värld ställde frågan till dem som tidigare besökt oss om de ville dela med sig av sina tips och råd. Här nedan finner ni några av de kloka tips och råd som vi fick: Njut! Låt barnen bestämma tempot. Det är inte så viktigt att hinna med alla föreställningarna, karaktärerna finns på plats större delen av dagen och det är häftigare att få en kram av exempelvis Ida än att nödvändigtvis stressa runt och följa dagsprogrammet. När vi var på Astrid Lindgrens Värld för några år sedan fick min sambo sin vilja igenom när det gällde packning. Förutom att bilen var knökfull på vägen dit hade vi både en skrinda och barnvagn fullastad de dagar vi var i parken. Vi var två vuxna och en treåring som hade med två kylväskor fulla av mat, varma kläder, svala kläder, solkräm, kaffe, regnkläder och så vidare.
Mitt tips är: Lyssna inte på din packningstokiga sambo:). Det räcker att ha med lite frukt och kanske något kex som mellanmål om barnen blir hungriga mitt under föreställningen, Vatten och en dyna att sitta på är också bra. Resten löser sig ändå, det finns supergod mat att köpa runt om i parken! Passa på att äta de fantastiska köttbullarna medan ni sitter på bryggan och tittar på Hoppetossa.
Eller ät lunch på Majkens medan ni lyssnar på Prusseluskans Allsång. Blir barnen hungriga olika tider finns alltid något att handla nära till hands, en korv, smörgås eller glass. Så släpp kontrollen lite så slipper ni släpa runt på en packning värdig en skolklass och får samtidigt chans att unna er lite lyx, utan att det kostar skjortan. Det bästa tipset vi fick inför vårt besök var att komma fram till Pippi först efter vi sett lite annat. Att få hålla hand med Pippi, köra spottävling och kurragömma med henne är svårslaget. Sedan försökte vi verkligen att låta barnen styra vad vi gjorde.
Att bara vara och se det roliga genom barnens ögon. -Sandra Sandahl Här kommer mina värdefullaste tips för ett perfekt Astrid Lindgrens Värld besök. Nr 1, börja äventyret redan hemma med att läsa Emils hyss eller Pippis äventyr. Ta del av Astrids verk hemma i lugn och ro via böcker, film eller lek- Det skapar en längtan och en relation till Astrids alla karaktärer, och jag lovar att ni icke kommer att bli besvikna, barnens (och era) förväntningar kommer att överträffas.
Nr 2, appen underlättar ditt besök, miljövänligt och smidigt. När man reser med barn kan man packa i all oändlighet men erat barnasinne är det viktigaste att packa med, för det kommer användas flitigt, resten går alltid att lösa. Nr 3. Många äter på Astrid Lindgrens Värld restauranger det finns ett suveränt utbud med närproducerade råvaror, vissa har picknick med sig, men ibland blir man bara sugen på något gott, och då jag ska för er berätta att våfflorna som serveras är alldeles ljuvliga, testa!!! Nr 4.
- Sist men inte minst, får familjen inte nog av Astrid Lindgrens Värld på sommarens, så vill jag ge er tipset om att besök höstmarknaden för sjalingen, perfekt höstäventyr till sagornas värld.
- Emma Linnér Mitt tips är att läsa mycket Astrid Lindgren böcker för era barn innan besöket.
- När man kliver in på Astrid Lindgrens värld är det som att kliva rakt in i hennes böcker.
Två dagar är att rekommendera för att slippa stressa runt för att hinna med alla föreställningar och möten med karaktärerna från sagorna. Glöm inte att ta med er vatten för varma dagar och njut på Astrid Lindgrens Värld. -Ida Lindman : Tips och råd
Visa hela svaret
Vem äger Katthult?
Katthult – Upplev det riktiga Katthult Katthult ägs och drivs av samma familj som har varit ägare till gården sedan 1898. Vi är stolta ägare av denna kulturskatt och ser det som vår uppgift att bevara gården både för dess kulturhistoriska värde som 1800-tals gård och som inspelningsplats för Emil-filmerna.
- Kontaktuppgifter
- HB Katthult Katthult
- 598 92 Vimmerby
: Katthult – Upplev det riktiga Katthult
Visa hela svaret
Vem äger Astrid Lindgrens Värld?
Historia Idén att skapa en “sagoby” med miljöer ur Astrid Lindgrens böcker kommer ursprungligen från familjerna Isaksson, Jalminger och Soowik i Vimmerby.1981 byggde de tillsammans det första huset, Katthult, i skala 1:3. Under åren kompletterades Sagobyn, som den då kallades, med flera miljöer alla byggda i skala 1:3.
Med tiden blev anläggningen för stor att hantera för de tre familjerna och de sålde Sagobyn 1989. Ägarskiftet betydde skapandet av det nya företaget – Astrid Lindgrens Värld AB. Sedan januari 2010 ägs Astrid Lindgrens Värld gemensamt av Astrid Lindgren Förvaltning AB, (91%), och Vimmerby kommun, (9%).
När vi stängde portarna för säsongen 2018 så kan vi konstatera att Astrid Lindgrens Värld från starten 1981 till dags datum har haft 10 542 842 besökare. : Historia
Visa hela svaret
Vem äger rätten till Pippi?
Rädda Barnen Företag Våra Huvudpartners Astrid Lindgren Aktiebolag
Astrid Lindgren Aktiebolag förvaltar alla rättigheter till Astrid Lindgrens verk, och strävar efter att hålla författarens värderingar levande med barnen i första rummet. Sveriges mest kända och älskade barnboksförfattare är ständigt aktuell trots att hon avled 2002.
- Därför är vi så glada över att från och med 2022 inleda ett längre samarbete med Astrid Lindgren Aktiebolag – med fokus på Astrid Lindgrens roll som barnrättskämpe.
- Samarbetet kommer innebära stora möjligheter för tredjepartssamarbeten och kreativa sätt att lyfta frågan om barns rättigheter.
- Är du nyfiken på samarbetet? Hör av dig direkt till [email protected] “För oss på Rädda Barnen är detta ett samarbete som känns rätt i hela hjärtat.
Astrid Lindgren var en sann barnrättskämpe, och hennes karaktärer betyder så mycket för så många barn – i Sverige och i världen. Och med detta som grund tror och hoppas vi kunna göra skillnad för ännu fler barn.” Helena Thybell, generalsekreterare, Rädda Barnen Astrid Lindgren och Rädda Barnen samarbetade redan under 1970-talet för ett svenskt förbud mot barnaga, som till slut infördes 1979.
Visa hela svaret
Vilken av Astrid Lindgrens figurer är mest populära?
Den absolut mest populära karaktären är Pippi. Ronja kommer på en säker andraplats även om Emil också spelas ofta. Allra mest spelas Astrid Lindgrens verk i Sverige, Danmark, Tyskland, Norge och Finland.
Visa hela svaret
Hur är det att jobba på Astrid Lindgrens Värld?
Historier från våra medarbetare Är du nyfiken om hur det är att jobba på Astrid Lindgrens Värld? Vi ställde frågan och bad våra medarbetare berätta om sina upplevelser att arbeta i parken. “För att söka skådespelarjobb måste man genomgå audition. Astrid Lindgrens Världs audition är den roligaste jag gjort under 5 år som frilansande.
- Så mitt tips är att passa på att ha roligt, slappna av, var dig själv och njut, då kommer det vara en rolig dag hur än slutresultatet blir.
- Skulle det vara så att du inte får jobbet, eller inte ens blir kallad på audition.
- Sök igen! Antagligen fanns ingen plats för dig i pusslet som är rollbesättningen just det året och, tro mig, det är värt att söka igen.” Ludvig Ryman, skådespelare “Det unika med att jobba som skådespelare i Astrid Lindgrens värld är Mötet! Din karaktär fortsätter även att leva efter att applåderna har avtagit.
På Astrid Lindgrens värld arbetar vi främst med att möta besökarna med barnet i fokus. Det är roligt, utvecklande och oerhört unikt att komma så nära våra besökare som vi gör. Vi spenderar dessutom våra dagar utomhus och får leka i allt från fantastiska sommardagar till mystiska höstkvällar.” Amanda Hentunen Rodriguez, skådespelare “Jag vaknar och går till jobbet med ett leende och får chansen att jobba med fina medarbetare och möjligheten att göra gästers dag i parken lite bättre! Jag väljer att återkomma till Astrid Lindgrens Värld varje sommar för att det är ett underbart fint ställe att kombinera service och nöje, och för alla unika möten.
Jag har roligt på jobbet medans jag får serva de gäster som kommer långväga för att få träffa Pippi.” Anton Fastmarken, värd “Det bästa med att jobba på Astrid Lindgrens Näs är att man får komma nära och lära känna platsen där allting började. Det är en otrolig plats att få vara på, tillsammans med fantastiska kollegor som man har väldigt roligt ihop med.
Att arbetsuppgifterna är varierande och ger utrymme för personlig utveckling är också väldigt bra!” Therese Gustafsson, receptionist/guide på Astrid Lindgrens Näs “Det absolut bästa med att jobba på Astrid Lindgrens Värld är glädjen och stämningen i parken.
Visa hela svaret
När öppnar Astrid Lindgrens Värld 2023?
2023 öppnar vi den 17 maj! Nedan kan du köpa biljetter och årskort till Astrid Lindgrens Värld.
Visa hela svaret
Måste man boka biljett till Astrid Lindgrens Värld?
Välkommen! Här kan du köpa dina biljetter och årskort till säsongen 2023. Välj period för ditt besök. Biljetterna gäller sedan valfri dag under vald period.
Visa hela svaret
Var bor man när man ska på Astrid Lindgrens Värld?
I skogsbrynet i anslutning till parken har Astrid Lindgrens Världs gästboende byggts. Här finns flera olika boendealternativ, i hus där gator och omgivningarna är inspirerade från det tidiga 1900-talets Vimmerby – “Den lilla staden”, eller i lite mindre stugor med egen uteplats nära skogen.
- Plats för många fler boendegäster Till sommaren 2023 bygger vi ett nytt kvarter i Den lilla staden.
- Se översiktskarta över vårt gästboende för information om vilket område vi bygger det nya kvarteret på.
- Förutom vårt eget gästboende finns det ett stort antal trevliga boendealternativ att välja bland i närområdet eller på bekvämt bilavstånd från Astrid Lindgrens Värld – allt från hotell och lägenhetshotell till campingplatser och vandrarhem.
Läs mer
Visa hela svaret
Vilken sjukdom dog Astrid Lindgren av?
Publicerat måndag 28 januari 2002 kl 12.22 Sveriges mest älskade författare Astrid Lindgren har avlidit. Hon blev 94 år. Hon avled stilla i sitt hem i Stockholm efter en tids sjukdom. Astrid Lindgren led sedan någon månad av en allvarlig virusinfektion som tog allt mer på hennes krafter, säger hennes dotter Karin Nyman till TT.
- Astrid Lindgren föddes i Vimmerby den 14 november 1907, föräldrarna var lantbrukaren Samuel August Ericsson och Hanna, född Jonsson.1931 gifte hon sig med direktör Sture Lindgren.
- Astrid Lindgrens böcker är alltid utlånade, säger Gunlög Raihle, chef för Stockholms stadsbiblioteks barn- och ungdomsavdelning.
Lindgren låg i topp också på utlåningslistan för 2001. Hennes Känner du Pippi Långstrump, utgiven 1947, ligger på första plats. Den slog ut moderna storheter som Harry Potter och moderna klassiker som Alfons bland stockholmarna. – Hon kommer alltid att höra till dem som fortfarande läses, säger Raihle.
- Hon har haft en otrolig betydelse för alla i åldrarna 3-99 år.
- Hon har betytt enormt mycket för läsningen för alla barn.
- Hon träffar alltid rätt.
- Ilon Wikland har illustrerat en lång rad av Astrid Lindgrens böcker, med början med Mio min Mio 1952.
- Hon har betytt enormt mycket för mig, vi arbetade tillsammans i över 40 år.
Hon var fantastisk att arbeta med. Hon lämnade stor frihet för mig att arbeta som jag ville, hon trodde verkligen på mig, säger Ilon Wikland. – Det är bara att konstatera att det är en för förlaget otroligt viktig person som har gått bort, säger Suzanne Öhman-Sundén som är förlagschef hos Rabén & Sjögren, det förlag som under alla år utgivit Astrid Lindgrens böcker.
- Hon byggde i mångt och mycket upp en modern barnboksverksamhet.
- Hon var en pionjär som gav barnboken en skjuts in i den tid, där den är nu.
- Hennes insatser har varit ovärderliga, både de hon gjorde här och det hon uträttade i sitt fantastiska författarskap, konstaterar Suzanne Öhman-Sundén.
- Astrid Lindgrens böcker gjorde revolution.
De innebar en vändpunkt för barnbokslitteraturen, även i Frankrike, konstaterar Francoise Bigot-Orfini, på bokförlaget Hachette som gett ut sex av Astrid Lindgrens böcker i Frankrike. Största succén har varit Pippi Långstrump, men förlaget har även gett ut Ronja Rövardotter och ett par av Emilböckerna.
Visa hela svaret
Vad har Malou för hund?
Publicerad 12 okt 2011 kl 13.31 I måndags sprang Malou von Sivers hund Tango in i “Nyhetsmorgon”-studion och uträttade sina behov. Det är inte första gången programledarens fyrfota vän stör en TV4-sändning. – Stryp den, sa Jan Guillou när den skällde under en intervju.
Nu växer irritationen mot Tango i TV4-huset. Programledaren Malou von Sivers, 58, tar ofta med sig sin dotters hund, chihuahuan Tango till sitt arbete i TV4-huset. “Nyhetsmorgon”-studion som ligger vägg i vägg med “Efter Tio”-studion, fick under måndagen oväntat besök av chihuahuan. – Tango sprang in i studion under sändning och utförde vissa behov lite längre bort, säger “Nyhetsmorgon”- programledaren Anna Brolin.
Det är inte första gången Tango ställer till med trassel i sändning. Under en intervju med författaren och journalisten Jan Guillou, 67, skällde Tango så kraftigt när Guillou försökte göra sig hörd att författaren gav Malou en brysk uppmaning. – Stryp den, sa Guillou i direktsändning.
Visa hela svaret
Vem spelar Pippi på Astrid Lindgrens Värld 2022?
För första gången någonsin ska Pippi spelas av ett barn på Astrid Lindgrens Värld. Höstmarknaden blir ett test för framtiden och det är 13-åriga Tuva Andersson Hedenström som får äran att axla rollen.
Visa hela svaret
När är bäst att åka till Astrid Lindgrens Värld?
2 juni 2021 Linda I helgen öppnade ALV, eller Astrid Lindgrens värld som det egentligen heter, för säsongen. Förra året fick parken hålla stängt så nu var vi extra taggade på att ta med lill-kusinen dit. Hon fick nämligen det i julklapp av oss för över ett år sedan nu. Det var inte bara vi som var taggade utan i år måste biljetterna förbokas så att man är säker på att komma in. På grund av restriktionerna tar de inte in lika många som vanligt och att döma av alla kommentarer i deras sociala medier så är det många som vill åka dit i år. Lill-kusinen har hunnit bli fyra år nu och det är en ganska bra ålder för ett besök där. Signe var också med men eftersom hon är 11 år nu så var hon inte lika entusiastisk som när hon var yngre men hon hade ändå kul.
Astrid Lindgrens värld i Vimmerby måste vara ett av de mysigaste ställena vi besökt med barnen. En period när barnen var yngre besökte vi det varje år. Det är inte som ett stort nöjesfält fullt av karuseller och action utan det är precis som Astrids böcker, mysigt och roligt.
- Vi brukar åka dit över dagen eftersom vi bor hyfsat nära men för några år sedan sov vi över på Vimmerby stadshotell.
- Det var skönt att kunna vara på plats när parken öppnade utan att behöva gå upp alltför tidigt på morgonen.
- Dessutom är Vimmerby en söt liten stad och precis utanför Stadshotellets uteservering ligger ett torg med små röda lekstugor och Pippis Hoppetossa som barnen kan klättra på.
Det här året hyrde vi istället ett stort hus på landet via Airbnb. Det finns såklart boenden som hör till parken men vi tycker det är skönare att inte bo precis bland alla andra, speciellt i år.
Visa hela svaret
Vilka dagar är det mest folk på Astrid Lindgrens Värld?
Finns alltid mer att upptäcka – Annat inser vi nu i efterhand att vi inte hann med. Vilket jag tycker är ett gott betyg! Parken är alltså så pass stor att man alltid har anledning att komma tillbaka, eller stanna flera dagar på en gång. Det finns alltid mer att upptäcka! Till exempel önskar jag att vi hunnit med (hittat/tänkt på) att testa fler av de olika lekmiljöerna som Kvarnen, Lekladan och Björkdungen med inte-stöta-marken-banan.
- Det finns också många hus vi inte var inne i (för att inte fastna alltför djupt i sockerträsket, haha, ofta säljs det ju choklad och godis i dessa).
- När det var matdags åt vi vid den lilla sjön nära Villa Villekulla, enkel bra mat som alla gillade.
- Lite senare blev det dags för både en smörgåstårtebit inne på ett gammaldags, charmigt café på Bråkmakargatan, samt att vi fick tag i (dyr vill jag minnas) korv med bröd en bit bort i pannkakshuset.
Glass i stora lass fick vi också i oss! Sammantaget var det alltså inte årets bästa dag att vara på Astrid Lindgrens Värld, så undvik tredje tisdagen i juli – årets mest välbesökta dag! Ja hela mitten av juli är det vanligtvis mycket folks såklart eftersom “alla” har semester då och säkert 80 % av Sveriges barnfamiljer har med ALV på semesterkartan, haha, så känns det i alla fall när man är där (inte sällan träffar man ju också någon man känner!).
kan man, ska man definitivt åka tidigare på sommaren eller varför inte göra ett sensommarbesök för en trevligare upplevelse. I år är ju inget sig likt och tyvärr fick Astrid Lindgrens Värld stänga igen för året efter bara 11 öppetdagar. De tyckte att de följde reglerna med att ha max 50 personer på varje föreställning i parkens olika delar, myndigheterna tyckte annorlunda (att det var för mycket trots att det är långt mellan varje scen).
För den med mycket ALV-sug, går det dock att boka in sig inför nästa sommar redan nu, och det kan ju kanske vara värt. Om nu Sveriges alla barnfamiljer ska dit igen lär det ju snabbt bli fullt. 😉 : Årets mest välbesökta dag på Astrid Lindgrens Värld – Familjeparker.se
Visa hela svaret
Vad kan man göra på Astrid Lindgrens Värld?
Startsida I Astrid Lindgrens Värld blir du en del av sagan och äventyret. Här består miljöerna av det Astrid Lindgren skildrade i sina berättelser om Pippi, Emil, Ronja och de andra barnen. Här finns Villa Villekulla, gården Katthult, Mattisskogen och många andra platser som blivit kända genom hennes böcker. Det kan vara en stor upplevelse för ett litet barn att stå mitt i händelsernas centrum, med sina favoriter så nära att det går att röra vid dem. Det får barnen vara med om här i Astrid Lindgrens Värld. Mellan föreställningarna kan du träffa alla olika karaktärerna i deras miljö.
Varje dag spelar vi ca 50 olika föreställningar i parken. I Katthult gör Emil hyss till pappa Antons förargelse, i Villa Villekulla försöker Kling och Klang få fatt på Pippi Långstrump och i Mattisborgen hoppar Ronja och Birk över Helvetesgapet. Även i Junibacken och i Körsbärsdalen, hos Karlsson på taket och där Rasmus på luffen befinner sig så framförs scener ur böckerna. Om det var något som Astrid Lindgren älskade så var det lek och fantasi. I Astrid Lindgrens Värld finns det därför massor av plats för fri lek, som Bullerbyn och lekladan i Katthult, Inte-stöta-marken-banan, Kvarnen, Mattisskogen och Lilla Bråkmakargatan.
“Jag trodde du var på låtsas. Men nu vet jag att du finns på riktigt. Lisa 6 år till Madicken I Den lilla staden bor du bekvämt bland bakgatorna och torgen där finns det plats för lek och samvaro. Husen är ritade med inspiration från det tidiga 1900-talets Vimmerby – förebilden till småstaden i många av Astrid Lindgrens böcker.
Visa hela svaret
Var ska man bo Astrid Lindgrens Värld?
I skogsbrynet i anslutning till parken har Astrid Lindgrens Världs gästboende byggts. Här finns flera olika boendealternativ, i hus där gator och omgivningarna är inspirerade från det tidiga 1900-talets Vimmerby – “Den lilla staden”, eller i lite mindre stugor med egen uteplats nära skogen.
Plats för många fler boendegäster Till sommaren 2023 bygger vi ett nytt kvarter i Den lilla staden. Se översiktskarta över vårt gästboende för information om vilket område vi bygger det nya kvarteret på. Förutom vårt eget gästboende finns det ett stort antal trevliga boendealternativ att välja bland i närområdet eller på bekvämt bilavstånd från Astrid Lindgrens Värld – allt från hotell och lägenhetshotell till campingplatser och vandrarhem.
Läs mer
Visa hela svaret