Contents
Varför blir Fläskfilen torr?
Tillagning – Fetthalten i filén är låg, endast 2-3%, vilket gör att man får vara försiktig med att översteka den, då blir den ohjälpligt torr och tråkig. I övrigt är det svårt att misslyckas med filé. Den kan stekas hel, i mindre bitar eller i skivor. I alla fall bör man ha förhållandevis kort tillagningstid för att bibehålla saftigheten.
- Hel fläskfilé kan ha en innertemperatur på 65-68°.
- I många äldre kokböcker anges högre gradantal och det finns en generell skräck för att underkoka fläskkött som är helt onödig när det gäller svenskt kött.
- Både när man steker i tunna skivor, småbitar eller hela filén bör köttet sedan vila i mellan 5 och 15 minuter.
Än viktigare är det när fläskfilé grillas. Grilla först över hög värme under kort tid och låt köttet sedan gå klart på låg värme. Så undviker man att köttet blir torrt. Skivor av filé, 2 cm tjocka, ska stekas eller grillas ca 2 minuter per sida. Oändligt många gräddiga såser passar till fläskfilé, alla typer av hollandaisesåser inklusive bearnaisesås, gräddiga såser med grönmögelost, svamp, tomat eller örter.
Visa hela svaret
Kan man äta Fläskytterfile lite rosa?
Kan man äta “rosa” fläskkött? Publicerad: 14 mars 2006 Uppdaterad: 21 mars 2019
- Jag har alltid trott att och annat griskött måste vara genomstekt, men i alltför många tv-matlagningsprogram så serveras köttet rosa.
- Går det att äta “dåligt grillad” fläskkarré och filé utan att man riskerar att bli sjuk?
- Mvh Mia, Stockholm
- Hej Mia!
- Livsmedelsverket säga att allt kött ska upphettas till över 70 grader (då är det riktigt genomstekt) för att man inte ska riskera att bli sjuk.
- Å andra sidan äts väldigt mycket nöt- och lammkött som är rosa eller blodigt och bara är upphettat till 55–65 grader och mycket få blir dåliga av det.
När det gäller griskött så tycker nog de flesta att det också är godare genomstekt. Helt säkert så med karré och spjäll. Fläskfilé kan gärna få vara aningen rosa, tycker många kockar (jag med) eftersom köttet blir saftigare då.
- Men vill du vara helt säker på att inte drabbas av otrevliga bakterier så genomstek köttet.
- Vänliga hälsningar,
- Jon Hansson
: Kan man äta “rosa” fläskkött?
Visa hela svaret
Kan man bota trikiner?
Smittar inte mellan människor – Trikinos är en parasitsjukdom som orsakas av larver av rundmasken Trichinella. Sjukdomen smittar inte mellan människor och är behandlingsbar. De senaste 35 åren har inga fall rapporterats med inhemsk smitta i Sverige. Däremot har två personer rapporterats med utlandssmitta under de senaste tio åren,
Det ena fallet smittades 2004 efter att ha ätit fläskkött i Bosnien och det andra fallet, som insjuknade 2007, hade tagit med sig vildsvinskorv från Spanien. – Hur sjuk man blir beror på hur många trikiner man får i sig. Upptäcks smittan tidigt är den behandlingsbar med bland annat antiparasitmedel, berättar Silvia Botero Kleiven.
Att smittas av trikinos kan leda till döden för människor, men det är väldigt ovanligt.
Visa hela svaret
Kan Fläskytterfile vara rött?
Kan man äta “rosa” fläskkött? Publicerad: 14 mars 2006 Uppdaterad: 21 mars 2019
- Jag har alltid trott att och annat griskött måste vara genomstekt, men i alltför många tv-matlagningsprogram så serveras köttet rosa.
- Går det att äta “dåligt grillad” fläskkarré och filé utan att man riskerar att bli sjuk?
- Mvh Mia, Stockholm
- Hej Mia!
- Livsmedelsverket säga att allt kött ska upphettas till över 70 grader (då är det riktigt genomstekt) för att man inte ska riskera att bli sjuk.
- Å andra sidan äts väldigt mycket nöt- och lammkött som är rosa eller blodigt och bara är upphettat till 55–65 grader och mycket få blir dåliga av det.
När det gäller griskött så tycker nog de flesta att det också är godare genomstekt. Helt säkert så med karré och spjäll. Fläskfilé kan gärna få vara aningen rosa, tycker många kockar (jag med) eftersom köttet blir saftigare då.
- Men vill du vara helt säker på att inte drabbas av otrevliga bakterier så genomstek köttet.
- Vänliga hälsningar,
- Jon Hansson
: Kan man äta “rosa” fläskkött?
Visa hela svaret
Hur vet man när köttet är klart?
Använd en stektermometer istället för att gissa, det gör även kockar! Generella regler för kött är att vid 52-54°C är det blodigt (rare), vid 55-60°C är det rosa (medium rare), vid 60-65°C är det ljusrosa (medium välstekt) och vid 68-70°C är det välstekt (well done).
Visa hela svaret