Contents
Vad händer om man spyr upp allt man äter?
Man kan känna illamående och kräkningar av flera anledningar, exempelvis pga matförgiftning, graviditet åksjuka eller som biverkan till något läkemedel. Foto: Shutterstock Illamående och kräkningar kan bero på många saker, till exempel matförgiftning, graviditet eller någon sjukdom.
Visa hela svaret
När tas kalorier upp av kroppen?
Hur snabbt omvandlas extra kalorier till fett? © iStock Faktiskt omvandlas dina extrakalorier till fett redan de första timmarna efter att du har frossat och inte dagen efter. Den goda nyheten är dock att din kropp tar upp en ganska beskedlig mängd fett – även när du frossat rejält.
De 1 000 extrakalorierna du nämner – vilket motsvarar två chokladkakor eller en och en halv flaska rödvin – ger bara cirka 150 gram extra kroppsfett, vilket knappast lär märkas på dina lår. Faktiskt är det i stort sett aldrig fettet du märker dagen efter att du har slarvat med kalorierna, Om kroppen känns tyngre och vågen drar iväg lite för långt så är det i princip alltid vätska som binds i kroppen, vilket beror på saltet i den mat du ätit, eller en fysisk reaktion på den ovana maten, som är orsaken.
Viktökningen kan också bero på att tarmarna är fulla. Din kroppsvikt regleras i regel efter tre till fem dagar.
Visa hela svaret
Får man upp allt när man spyr?
Mage och tarm Vid magsjuka behöver kroppen extra vätska, för att undvika vätskebrist och uttorkning. Läs om vad du kan göra själv och när och var du ska söka vård. Magsjuka – diarré och kräkningar Magsjuka kommer ofta snabbt med kräkningar, diarréer och illamående.
- Trots att du kan må mycket dåligt brukar magsjuka sällan vara allvarlig.
- Det räcker oftast med att vila och att dricka mycket.
- Du blir ofta bättre inom ett till tre dygn.
- Magsjuka hos små barn Ett barn som har magsjuka behöver dricka extra för att inte få vätskebrist och bli uttorkad.
- Vinterkräksjuka – calicivirus Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och sprids mycket lätt.
Blir du sjuk räcker det ofta med att vila och att dricka ordentligt. Du blir oftast bättre inom ett till tre dygn. Ett bra sätt att undvika smitta är att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Vätskeersättning Vätskeersättning är en dryck som innehåller lämpliga mängder av salt, socker och ett ämne som balanserar kroppens pH-värde.
Visa hela svaret
Kan man spy upp maten?
BUP svarar: –
Hej!Tack för att du skriver till oss med din fråga.Det här du berättar om -att du framkallar kräkningar efter du har ätit, och att du har jättemycket ångest över vikt och mat – det brukar stämma med de problem många berättar om vid ätstörningar.
När man misstänker att man kan ha fått en ätstörning så är det alltid bra att få gå och kollat upp det. Då kan du få hjälp att få göra en så kallad bedömning, där man noga går igenom hur du mår. Jag blir orolig över att höra att du försöker kräkas upp nästan allt du äter.
- Det är nämligen så att om man kräks ofta så kan kroppen ta skada av det i vissa fall.
- Jag menar inte att skrämma dig, men det låter viktigt att du får hjälp med det här.
- Det är inte någons fel att man hamnar i att få problem med ätstörningar.
- Ibland skäms man eller blir orolig för att berätta.
- Hur ser det ut för dig? Har du försökt prata med någon, eller är det bara du som vet ännu? Du ska veta att du inte är ensam om att må så här.
Du kan få bra hjälp så du steg för steg kan komma ur den här ångesten igen. Det hade varit bra om du kunde berätta om det här för dina föräldrar. Jag tror det vore bra om du kunde säga som du berättade för oss- att du fått jättemycket ångest över vad du äter och att du kräks.
- Då skulle också dina föräldrar kunna hjälpa dig att kontakta vården.
- Även föräldrarna kan få hjälp med rådgivning så de kan stötta dig hemma på ett bra sätt.
- En del tycker att det känns lättare att börja ta hjälp genom sin skolsyster eller skolkurator.
- Det kan vara ett alternativ, om du skulle tycka att det blir svårt att själv säga till någon av dina föräldrar? Ett annat sätt att få mod att berätta är att börja ta stöd genom,
Lycka till! : Spyr typ upp allt jag ätit
Visa hela svaret
Är det farligt att kräkas varje dag?
BUP svarar: – Hej! Det är inte bara farligt – utan det är mycket farligt att spy 4-5 gånger per dag! Det är jättebra att du ställer frågan till oss och på så sätt ger du mig möjlighet att säga att du omgående behöver få hjälp för att kunna sluta med kräkningarna.
- Om man spyr så mycket som du gör rubbas hela ämnesbalansen i kroppen,och det kan bli livshotande! Du skriver ingenting om din situation hemma.
- Vad vet dina föräldrar om dina kräkningar? Har du eventuellt varit i kontakt med vården när du fick diagnosen bulimi eller är det du själv som kommit fram till det? Hur det än är, råder det inget tvivel om att det du håller på med är jätteallvarligt! Om du inte har kontakt med vården ännu får du inte vänta med det.
Jag tycker att dina föräldrar ska ringa direkt till BUP. Om de inte vet om problemet och du tycker att det är svårt att tala med dem – visa ditt mejl och mitt svar till dem. Det är möjligt att det finns någon typ av specialmottagning för ätstörningen där du bor.
Visa hela svaret
Kan man kräkas av att ha ätit för mycket?
Förgiftning och matförgiftning – Barn kan kräkas och må illa vid matförgiftning eller av att ha ätit ett giftigt ämne eller läkemedel. Matförgiftning kan uppstå om barnet äter mat som innehåller gift från vanliga bakterier. Sådant gift kan bildas om maten inte lagas eller tas omhand på rätt sätt, eftersom bakterier då kan växa till sig och bilda gift.
Visa hela svaret
Vad är det värsta män kan äta?
Många delar in mat i två kategorier: nyttigt eller onyttigt. Men mat är så mycket mer än så och i det här inlägget går vi igenom ämnet i mer detalj. I media målar man ofta upp mat som “bra eller dåligt”, där man helst ska äta mycket av det som är bra och inget av det som är dåligt.
- Detta bidrar till förbud, rädsla och en osund inställning till mat om du frågar mig.
- Hos oss på IntensiveKost finns inga pekpinnar och förbud, istället ger vi en grundlig förklaring till hur mat fungerar.
- Vi tror att med mer kunskap om våra makroämnen (kolhydrater, protein och fett) så blir det mer tydligt hur våra val kring mat påverkar våra mål och hälsa.
Låt mig börja med hur vi delar upp mat: A: Näringsrikt (innehåller näringsämnen som kroppen behöver.) B: Näringsfattigt (innehåller inte mycket näringsämnen som kroppen behöver.) C: Energirikt (innehåller mycket energi, dvs. kalorier.) D: Energifattigt (maten innehåller inte mycket energi, dvs.
Kalorier). All mat är alltid en kombination av kategorierna ovan. Nedan ser ni de kombinationer som är möjliga: AC – Näringsrikt + energirikt AD – Näringsrikt + energifattigt BC – Näringsfattigt + energirikt BD – Näringsfattigt + energifattigt Till exempel: avokado är näringsrikt och energirikt (AC) medan rödkål är näringsrikt men energifattigt (AD).
Begreppet “onyttig mat” används ofta för att beskriva mat som innehåller mycket socker och fett, men egentligen är det kombinationen näringsfattig och energirik (BC) man syftar på. Om du får i dig i energibehov under en dag genom mat från BC kategorin så missar du näringsämnen som kroppen behöver vilket kan leda till näringsbrist.
Näringsbrist är inte samma sak som att vara underviktig, näringsbrist kan du få oavsett vikt. Exempel på näringsfattig och energirik mat är godis, läsk, snacks och söta bakverk. Flera studier visar att en stor del socker och fett i kosten inte är optimalt för hälsan, speciellt i kombination med inaktivitet.
Risken för högt blodtryck, högt blodsocker, höga blodfetter och övervikt ökar när kosten till stor del består av näringsfattig och energirik mat. Äter du av de näringsämnen kroppen mår bra av så är det ingen fara att äta snacks eller sötsaker ibland, det är helheten som är viktig.
Vill du ha tips på näringsrik mat som ger volym och mättar skriver Ellen Nielsen om ämnet här: http://www.intensivekost.se/blogg-recept/volym-och-mttnad Nu till nyttigt. Det som blir lite problematiskt med begreppet “nyttigt” är att näringsrik mat kan också vara energirik (AC) och bör därför ätas i rätt mängd.
Exempel på mat i denna kategori är avokado, nötter, lax, nötsmör, oliver osv. Äter du obegränsat av dessa för att det är “nyttigt” så hamnar du lätt på ett energiöverskott vilket långsiktigt leder till övervikt. Mängden du bör äta beror helt på ditt energibehov och hur du äter i övrigt.
Kombinerar du energirik mat med energifattig mat blir det oftast ganska bra i slutändan så länge du får i dig näringsämnen du behöver. Ett exempel på bra balans är ugnstekt lax med råkostsallad och kokt potatis, vilket är en kombination av energirikt och energifattig mat. Ett exempel på en näringsrik måltid som kan bli för energirik (för de flesta av oss) är tex.
en sallad med bas av bulgur och bönor och toppas med lax, fetaost, oliver, massa nötter plus någon röra med dressing på det och kanske ett fröbröd/knäcke. Allt detta är jättebra men energimängden kan enkelt sticka iväg när många av råvarorna är energirika.
- Variera gärna mellan energirika och energifattiga ingredienser.
- Däremot, för den som har högre energibehov så är energirika livsmedel något att rekommendera så man kommer upp i rätt mängd kalorier.
- Det är alltid viktigt att se över ens mål så man kan anpassa maten därefter.
- En aktiv person som har ett väldigt högt energibehov (idrottare och hårt tränande personer till exempel) och behöver få i sig en högre mängd makroämnen än snittet, speciellt kolhydrater och protein.
Mängden kolhydrater, och speciellt snabba kolhydrater kan då verka mycket för en som inte tränar hårt men är en väldigt normal mängd för en tränande person. Det som är “onyttigt” för en person kan vara “nyttigt” för en annan beroende vad man behöver. Tycker ni det är intressant med kost för idrottare kan jag varm rekommendera Linda Bakkman’s bok “Maten bakom resultaten”.
Hur ska man tänka då i denna djungel av begrepp och förklaringar? Mitt tips är att lära sig ovan uppdelning av mat och sedan ha koll på vad du stoppar i dig. Anpassa kosten så gott du kan till de mål du har och med så mycket variation som möjligt. Om du tex. ska ligga på ett kaloriunderskott är det klokt att främst välja mat som är näringsrik och energifattig och komplettera med bra fetter så du håller mättnaden och förser kroppen med de näringsämnen du behöver.
Har du ett högre energibehov så betyder det inte att du kan äta vad som helst, som man kanske ofta tror, utan kroppen (och hjärnan) behöver fortfarande alla näringsämnen för att fungera bra. Nedan ser ni exempel på mat i olika kombinationer: AC – Näringsrikt + energirikt
Lax Oliver Nötter och fröer Granola bars och liknande “naturgodis” De flesta smoothies och juicer Rawfood bakverk och annat med torkad frukt + nötter Torkad frukt ex. dadlar, fikon, russin osv.
AD – Näringsrikt + energifattigt
Magert protein ex kyckling och vit fisk En del magra mejeriprodukter som kvarg, keso och yoghurt (osötad) Baljväxter Grönsaker Rotfrukter Frukt
BC – Näringsfattigt + energirikt
Godis Läsk Saft Chips Bakverk
BD – Näringsfattigt + energifattigt
En del sockerfria och lightprodukter tex. sockerfria syrup, godis med sötningsmedel, light och sockerfria drycker osv.
Är du osäker på om något är tex. energirikt eller näringsfattigt kan du alltid knappa in råvaran/maten i ett kostdataprogram eller olika appar för kostregistrering. Ex: Lifesum, Matkalkyl.se, Dietist Net, Nutrition Data Mvh, Maria Michael Ps. På IntensiveKost går vi igenom många livsmedel, produkter och exempel på olika näringssammansättningar.
Visa hela svaret
Vad ska man äta efter att ha kräkts?
Bra mat vid illamående
- Du är här:
Innehållet gäller Skåne Det är väldigt individuellt vad som fungerar bäst att äta vid illamående. Prova dig fram till vad som fungerar för just dig. Även om det känns jobbigt att äta är det viktigt att du får i dig så mycket energi och näring som möjligt.
- Ät små och täta måltider under dagen. Små portioner åt gången är bättre än stora måltider.
- Drick mer mellan måltiderna och lite mindre till maten. Välj klara drycker som juice, måltidsdryck, läsk och citronvatten. Tänk på att ersätta den vätska som du förlorat om du har kräkts.
- Prova att äta torr mat som exempelvis rostat bröd eller en skorpa innan du stiger upp på morgonen och före dina måltider.
- Salt mat kan dämpa illamåendet. Prova till exempel ansjovis, kaviar, buljong, salta kex eller nötter.
- Kall mat är oftast lättare att äta än varm mat.
- Fet, rökt, starkt kryddad och stekt mat kan förvärra illamåendet.
- Vila före och efter maten, gärna med upphöjd huvudända.
- Undvik stekos som många upplever förvärrar illamåendet.
Jenny Johansson, 1177.se, Region Skåne Lotta Woxberg Lindsjö, kommunikatör, Region Skåne Ewa-Marie Johannesson, chef för dietistverksamheten Primärvården Skåne, Region Skåne : Bra mat vid illamående
Visa hela svaret
Hur vet man att man har spytt upp allt?
Matförgiftning är en magsjuka som beror på att du fått i dig mat eller dryck som innehåller bakterier, virus, parasiter eller gifter. De vanligaste symtomen är diarré, kräkningar, illamående och magsmärtor. Det typiska är att symtomen kommer snabbt och går över efter ett dygn.
Visa hela svaret
Hur kan man få sig själv att spy?
Man kan själv orsaka kräkningar när man stoppar ner fingrarna i halsen.
Visa hela svaret
Varför vill man spy?
Orsaker till illamående och kräkningar – Kräkreflexen tillhör en del av nervsystemet som vi inte kan kontrollera. Det blir uppenbart i samband med exempelvis åksjuka eller reaktioner på olika dofter och smaker. Att kräkas kan också vara kroppens sätt att göra sig av med något som den inte tål.
Magsjuka, vinterkräksjuka och matförgiftning kännetecknas av illamående, kräkningar och ofta diarré. Det är även vanligt att må illa vid exempelvis influensa och andra infektioner. Besvären beror ofta på virus eller bakterier som smittar via mat, vatten eller människor. Om du är illamående och kräks utan någon tydlig anledning eller känner dig konstant illamående kan det till exempel bero på stress, magkatarr eller halsbränna,
Små barn kräks ofta i samband med snabbt stigande feber. Spädbarn kan kräkas av samma skäl som äldre barn och vuxna, men det kan också handla om så kallade överskottskräkningar i samband med matningen. Ibland kan kräkningarna orsakas av exempelvis refluxbesvär, infektioner i urinvägarna eller mag-tarmproblem.
infektioner – bakterier eller virus som orsakar exempelvis matförgiftning, magsjuka, influensa eller covid-19 mag-tarmproblem – exempelvis IBS, magkatarr och magsår migrän hög feber födoämnesallergi läkemedel – till exempel antiinflammatorisk medicin graviditet – allra vanligast är illamående på morgonen.
Illamående i kombination med andra symptom är ibland tecken på allvarligare sjukdomar som blindtarmsinflammation eller hjärnhinneinflammation, Om du har fått ett slag mot huvudet kan en hjärnskakning göra dig illamående. Vid pågående cancerbehandling är det också vanligt att må illa.
Visa hela svaret
Hur kan man spy tyst?
Heshet När du är hes låter din röst inte som vanligt. Det är vanligt att bli hes när du är förkyld, men heshet kan också bero på att du har överansträngt rösten. Oftast går besvären över av sig själv. När du är hes kan det vara ansträngande att prata. Ibland kan rösten försvinna helt under några timmar eller dagar, för att sedan komma tillbaka.
Visa hela svaret
Kan man gå ner i vikt med bulimi?
Vanligt att dölja bulimin – Det är vanligt att försöka dölja problemet och låtsas som att allt är bra om du skäms mycket över ditt beteende. Du kanske börjar isolera dig för att ingen ska förstå vad du håller på med. Det kan göra att det dröjer onödigt lång tid innan du söker hjälp.
Bulimi är en vanlig form av ätstörning. Du kan få bulimi oavsett kön och ålder. Till skillnad från märks bulimi inte lika tydligt för personer omkring dig eftersom vikten ofta inte påverkas så det syns. Bulimi har mycket gemensamt med ätstörningen anorexi. Ibland kan du utveckla bulimi efter att tidigare ha haft anorexi.
Du kan också ha en form av anorexi som innebär att du både svälter dig och har bulimi samtidigt. Det kan skada din kropp allvarligt.
Visa hela svaret
Vill spy efter måltid?
Andra tänkbara förklaringar – Om du får ont i magen, blir illamående, kräks eller får diarré efter måltid kan det bero på magsjuka eller matförgiftning, Besvären går vanligen över efter några dagar och du behöver sällan någon behandling. Det är däremot viktigt att du får i dig mycket vätska, gärna vätskeersättning, för att undvika uttorkning.
- Vid halsbränna kan du få sura uppstötningar, brännande smärta i magen och bli illamående efter mat.
- Det kan bero på att du äter fet eller kryddstark mat, dricker alkohol eller använder anti-inflammatoriska läkemedel.
- Det är bra att göra förändringar i din livsstil för att förebygga dessa symptom.
- Om du har återkommande och mycket besvär av halsbränna kan du behöva behandla med läkemedel.
Celiaki eller glutenintolerans kan ge dig symptom såsom magont vid matintag, diarréer, illamående och kräkningar. Andra tecken kan vara uppsvälld mage, trötthet och viktnedgång. Gluten finns i vete, råg och korn. Det kan leda till bristsjukdomar då kroppen får svårt att ta upp näringsämnen.
Det finns inget botemedel mot celiaki utan behandlingen går ut på att undvika glutenprodukter. Om du får ont i magen efter att ha ätit, blir illamående, får uppsvälld mage och diarréer kan det bero på laktosintolerans. Det beror på att du saknar eller har för lite av laktat, ett protein som kroppen behöver för att bryta ned laktos.
Laktos finns i mejeriprodukter såsom mjölk, ost och smör. Behandlingen går ut på att äta laktosfri kost. Det finns även receptfria tabletter som tillfälligt ersätter laktas i kroppen, du kan ta tabletter dagligen eller vid behov. Ibland kan ont i magen med illamående, kräkningar, diarréer, feber och viktnedgång bero på allvarligare sjukdom.
Visa hela svaret
Hur vet man att någon har bulimi?
Symptom – En ätstörning kan utvecklas snabbt eller över tid. Det kan vara svårt att upptäcka och erkänna att du är sjuk. Om du känner igen dig i några av de här besvären kan du ha bulimi eller någon annan ätstörning:
Du hetsäter, det vill säga att du tappar kontrollen och på kort tid äter stora mängder mat. Detta gör du flera gånger i veckan. När du hetsäter äter du ofta mat som du i vanliga fall försöker undvika, som till exempel mat som innehåller mycket salt, socker och fett. Efter att du hetsätit gör du dig av med det du ätit genom att till exempel ta laxerande medel, kräkas, fasta eller träna hårt. Du känner ofta skuld, skam och ångest inför ditt beteende.
Det är också vanligt att du försöker dölja dina problem och låtsas som att allt är bra. Du kanske drar dig undan och börjar isolera dig för att ingen ska upptäcka vad du håller på med. Detta kan leda till att det dröjer lång tid innan du söker hjälp. Om du känner igen dig i ovanstående beteenden är det viktigt att du söker professionell hjälp.
Visa hela svaret
När kan man äta efter man spytt?
Vad kan jag göra själv? – Kräkningar och diarré kan göra kroppen uttorkad. Därför behöver du få i dig vätska, små mängder i täta intervaller. Det är särskilt viktigt för barn och om du drabbas av matförgiftning i samband med graviditet, När du har slutat kräkas kan du börja äta igen.
- Välj gärna skonkost i små portioner – buljong, blåbärssoppa, kokt fisk, ris och vitt bröd är lättsmält.
- Vänta med mjölkprodukter tills magen har återhämtat sig och kan bryta ner mjölksockret igen.
- Effekten av vissa läkemedel kan påverkas vid kraftiga kräkningar eller diarré.
- Det gäller exempelvis p-piller och antibiotika.
Vid diabetes kan du behöva anpassa din behandling i samband med diarré och kräkningar. Så här kan du minska risken att drabbas av matförgiftning:
hetta upp maten ordentligt låt inte mat och matrester stå framme i rumstemperatur undvik bufféer där många kommer i kontakt med maten tvätta händerna innan du lagar mat diska knivar och skärbrädor om du först har skurit rått kött och sedan grönsaker.
Varför vattnas det i munnen innan man spyr?
Varför blir man illamående? – Åksjuka, graviditet, matförgiftning, vinterkräksjuka, migrän, sjösjuka eller flygsjuka, stress och oro, biverkan till något läkemedel. Även sjukdomar i buken, liksom sjukdomar i hjärna, hjärta och lungor kan orsaka kräkningar.
Hos barn kan också diabetes orsaka diarréer och kräkningar. Anledningarna till illamående kan vara många, i de flesta fall är det tillfälligt och går i regel över fort. En vanlig magsjuka brukar komma överraskande snabbt och gå över inom ett par dagar. Är du orolig och inte förstår vad det är som orsakar ditt illamående bör du dock uppsöka läkare.
Illamående och kräkningar styrs via kräkningscentrum i hjärnan. När det aktiveras brukar salivproduktionen öka och vi mår illa. Trycket i magen stiger och den övre magmunnen och matstrupen utvidgas varpå innehållet i magsäcken pressas ut och vi kräks. Det är till exempel vanligt att bli illamående vid gungande rörelser när balansorganen i innerörat retas, till exempel vid bil- och båtresor, och vissa är känsligare för detta än andra.
Visa hela svaret
Vad är skillnaden på att kräkas och spy?
Slanguttryck – Kräkning har flera olika synonymer och slanguttryck, bland andra “Spy”, “Lägga en pizza”, “Kasta upp” och “Låt magen komma upp ur kragen”. Det finns även mer målande beskrivningar som att “Prata med Ulrik”, “Mata fiskarna”, “Be till porslinsguden” och “Köra Gustavsbergsbussen” — Gustavsberg är en fabrik som tillverkar bland annat toalettstolar — där man menar att ringen på toalettstolen är ratten.
Visa hela svaret
Varför spyr man efter mat?
Matförgiftning är en magsjuka som beror på att du fått i dig mat eller dryck som innehåller bakterier, virus, parasiter eller gifter. De vanligaste symtomen är diarré, kräkningar, illamående och magsmärtor. Det typiska är att symtomen kommer snabbt och går över efter ett dygn.
Visa hela svaret
Varför spyr jag efter maten?
Andra tänkbara förklaringar – Om du får ont i magen, blir illamående, kräks eller får diarré efter måltid kan det bero på magsjuka eller matförgiftning, Besvären går vanligen över efter några dagar och du behöver sällan någon behandling. Det är däremot viktigt att du får i dig mycket vätska, gärna vätskeersättning, för att undvika uttorkning.
- Vid halsbränna kan du få sura uppstötningar, brännande smärta i magen och bli illamående efter mat.
- Det kan bero på att du äter fet eller kryddstark mat, dricker alkohol eller använder anti-inflammatoriska läkemedel.
- Det är bra att göra förändringar i din livsstil för att förebygga dessa symptom.
- Om du har återkommande och mycket besvär av halsbränna kan du behöva behandla med läkemedel.
Celiaki eller glutenintolerans kan ge dig symptom såsom magont vid matintag, diarréer, illamående och kräkningar. Andra tecken kan vara uppsvälld mage, trötthet och viktnedgång. Gluten finns i vete, råg och korn. Det kan leda till bristsjukdomar då kroppen får svårt att ta upp näringsämnen.
- Det finns inget botemedel mot celiaki utan behandlingen går ut på att undvika glutenprodukter.
- Om du får ont i magen efter att ha ätit, blir illamående, får uppsvälld mage och diarréer kan det bero på laktosintolerans.
- Det beror på att du saknar eller har för lite av laktat, ett protein som kroppen behöver för att bryta ned laktos.
Laktos finns i mejeriprodukter såsom mjölk, ost och smör. Behandlingen går ut på att äta laktosfri kost. Det finns även receptfria tabletter som tillfälligt ersätter laktas i kroppen, du kan ta tabletter dagligen eller vid behov. Ibland kan ont i magen med illamående, kräkningar, diarréer, feber och viktnedgång bero på allvarligare sjukdom.
Visa hela svaret
Hur kan man få sig själv att spy?
Man kan själv orsaka kräkningar när man stoppar ner fingrarna i halsen.
Visa hela svaret
Vad är det som händer när man spyr?
Uppslagsordet “Spy” leder hit. För filmen, se Spy (film),
Kräkning | |
Latin: emesis, vomitus | |
Målning från 1681 som illustrerar en man som kräks. | |
Klassifikation och externa resurser | |
---|---|
ICD-10 | R11 |
ICD -9 | 787 |
MeSH | svensk engelsk |
Kräkning är en magtömning där maginnehållet stöts ut genom munnen, Kräkreflexen utvecklades antagligen som ett försvar mot gifter i mat, men kräkningar kan framkallas av en rad andra saker. Dessa inkluderar olika sjukdomstillstånd som gastrit och hjärntumörer, men även biverkningar av olika läkemedelsgrupper som cellgifter och morfin,
Visa hela svaret