Hur Många Kalorier I Vatten?

Hur Många Kalorier I Vatten
har vatten kalorier? kalorier har blivit det vanligaste ordet när det gäller diskussioner om hälsa. Men vad gör dessa kalorier så viktiga och varför ska vi bränna dem. Ännu viktigare är det något som vi kan ha utan att oroa sig för kalorier. Kalorier är den mängd energi vi får från vår mat.

 • Precis som bilar körs på bränsle, körs vår kropp på energi som räknas i kalorier.
 • Således behöver vår kost ge oss precis rätt mängd kalorier., De tre viktigaste näringsämnena som står för vår dagliga kaloriförbrukning är protein, fetter och kolhydrater.
 • Det är känt att ett gram fett, protein och kolhydrater står för nio, fyra och fyra kalorier vardera.

Eftersom vatten är tomt på kolhydrater, proteiner eller fetter, har det inga kalorier. Tja, du vet hur det finns oräkneliga hälsofördelar med vatten, lägg till ytterligare en till listan-nollkalorier! men bara för att vatten inte innehåller några kalorier betyder det inte att det inte hjälper till att ge energi till kroppen., Faktum är att vatten hjälper till att transportera energin som bryts ner från mat till cellerna i kroppen.

Så även om vatten inte har några egna kalorier hjälper det att bära de förvärvade kalorierna till alla organ i kroppen. Inte bara bär kalorier, vatten hjälper också till att bryta ner och bränna dem. Det är därför som det rekommenderas att dricka mycket vatten för att minska vikten. dessutom bränner förbrukningen av kallt vatten kalorier ännu snabbare.

Tillsammans med brinnande kalorier hjälper vatten också till att spola ut avfall från kroppen. Vatten filtrerar toxinerna i njurarna., Vatten är också viktigt att bränna de lagrade fetterna i kroppen. Således, tillsammans med att inte ha några kalorier, hjälper vatten också till att bränna ner kalorier som vi konsumerar från andra håll.

Inga kalorier betyder ingen inverkan på vikt och så gör vatten din bästa vän om du är på en vikt watchers diet, och du skulle inte behöva räkna dina kalorier. gång på gång hör vi vatten som kallas magisk vätska, nu vet vi varför. Så många fördelar utan att få några kalorier kan endast tillhandahållas av vatten.

Så, få dina åtta glas vatten redo och ge sina många fördelar med tiden., Frågan om vad vi kan ha utan att få några kalorier är äntligen besvarad-vatten! : har vatten kalorier?
Visa hela svaret

Hur många kalorier har vatten?

Livsmedel som innehåller mycket fibrer, vatten och protein – Dessa livsmedel ger hög mättnad per kalori. Exempel är frukt och grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fettsnåla proteinrika livsmedel såsom torsk, tonfisk och kyckling. En kost baserad på denna typ av livsmedel ger automatiskt få kalorier och det är därmed lättare att hålla vikten.
Visa hela svaret

Hur många kalorier är ett glas vatten?

Det finns 0 kalorier i Vatten (1 kopp).
Visa hela svaret

Varför är det inga kalorier i vatten?

Det är många som pratar om kalorier, men ingen har sett en kalori. Ytterst få vet vad det är. Det underlättas inte av att man ibland avser olika saker med en kalori och att man dessutom använder joule för att mäta samma sak. I vanliga fall föredrar jag SI-systemet (metersystemet), men just när det gäller mat känns kalorier bättre än joule.

En definition på kalorier.

När någon säger kalorier menar de oftast kilokalorier. En kalori är den mängd energi det krävs för att värma ett gram vatten från 14,5 till 15,5 grader Celsius under ett tryck av en atmosfär. Det betyder att 1000 kalorier = 1 kilokalori, är ungefär detsamma som att värma en liter vatten en grad.

Det krävs 100 kalorier för att öka temperaturen i en liter vatten till kokpunkten. Hädanefter avser jag kilokalorier när jag skriver kalorier. En man som jag gör av med lika mycket energi under en dag som det skulle behövas för att få 30 liter kallvatten att koka. Hur kommer det sig då att inte blodet börjar koka när man ätit en rejäl måltid? Det beror på metabolismen som gradvis tar tillvara energin i maten.

Hur många kalorier Nu när vi har en definition att utgå från kan vi gå vidare. Kalorier finns i proteiner, kolhydrater, fett och alkohol. Däremot finns det inga kalorier i vitaminer, antioxidanter, vatten eller kolesterol. Ingen vet exakt hur mycket kalorier det finns i olika ämnen, men det vanligaste är att man använder en över hundra år gammal gissning som säger att det finns 4 kalorier per gram i proteiner och kolhydrater och 9 kalorier per gram i fett.

 • Den kropp vi har är ett netto mellan hur många kalorier som vi stoppar i oss och hur många kalorier som vi gör av med.
 • Jag stoppar i mig en miljon kalorier på ett år och ändå lyckas min hjärna hålla kontroll så att jag inte går upp eller ner för mycket.
 • Men hjärnan är mer fokuserad på att vi inte ska gå ner.

Att förlora energi är farligare än att lagra energi. En medelålders person ökar i snitt sin vikt med ca 1 kg per vartannat år och det motsvarar ungefär 7 650/2 000 000, d v s mindre än en procent av alla kalorier lagras som fettvävnad. Ett gram fettvävnad (mest fett, men även lite vatten och proteiner) består av 7,65 kalorier.

Den som bantar lyckas ofta gå ner rejält den första tiden, men efter några år är de allra flesta tillbaka till sin jämviktsvikt. Det är inte lätt att lura hjärnan. Det är mycket lättare att lura sig själv. Det medvetna är så mycket mindre än det omedvetna. Fyra tips för viktnedgång Bortsett från träning och att äta mindre, finns det minst fyra andra sätt att förlora vikt på: 1.

Brunt fett Jag har skrivit om brunt fett tidigare. Djur som går i ide behöver värma upp sig och därför finns det en sorts celler som fungerar som värmekraftverk. De är fullproppade med läckande mitokondrier som skapar spillvärme och mitokondrierna ger dem en brun färgton.

 • Människor har också sådana celler.
 • Bebisar har mycket brunt fett, men även vuxna har det vet man nu.
 • Ju mer vi fryser, desto mer bruna fettceller bildas det.
 • Feta och andra välisolerade personer bildar inte lika mycket brunt fett.
 • Om man fryser under hösten, kan man värma sig med dessa celler resten av vintern och man behöver inte så mycket kläder.

Nackdelen är att det inte är särskilt mysigt att frysa. Att frysa är dessutom i sig en mycket kalorikrävande aktivitet, Man blir lite rastlös och skakig.2. Spontan fysisk aktivitet – NEAT Rastlösa personer är ofta smalare än lugna personer. Forskarna kallar det NEAT ( Nonexercise activity thermogenesis ).

 • Det handlar om spontan fysisk aktivitet, som att vifta på kroppsdelar och hoppa upp och ner ur stolen; kort sagt – ha svårt för att sitta still.
 • Det kan vara lite enerverande för omgivningen.
 • Barn har hög NEAT och får ständigt höra att de ska sitta still.
 • Personer som tränar mycket har ofta lägre NEAT resten av dagen, då de ligger slutkörda på en soffa eller rör sig i ultrarapid.

Det kan alltså vara så att en person som tränar gör av med färre kalorier än den som sitter hemma och ser på TV men hela tiden är sysselsatt med någonting. Alla kan bli lite mer NEAT. Själv står jag alltid upp och jobbar. Däremot sitter jag inte och viftar på tårna. Inte än i alla fall.3. Dietär termogenes När vi äter ökar kroppstemperaturen. När kolhydrater och protein bryts ner av enzymer i matsmältningen till socker och aminosyror blir 0,6 % av kalorierna värme.

 1. När fettet bryts ner till fettsyror blir 0,1 % värme.
 2. Under metabolismen ökar förbrukningen av kalorier avsevärt.
 3. Det gäller särskilt aminosyrorna där kroppen dels måste avskilja kvävet, dels omvandla detta till urea.
 4. Det är energikrävande process er och kräver mellan 20-30 % av alla kalorier i protein.

För kolhydrater är motsvarande siffra 5-10 % och för fett 0-5 %. En måltid som består av 100 kalorier protein, kolhydrater och fett vardera, består således netto av 75 kalorier protein, 95 kalorier kolhydrater och 97,5 kalorier fett. Ungefär 10 % av kalorierna som man äter försvinner.4.

Negativa kalorier Det enklaste man kan göra är att byta ut måltidsdrycken mot kallt vatten. Vatten innehåller inga kalorier och studier visar att man äter i stort sett lika mycket oavsett vad man dricker till maten. Dessutom värms vattnet upp till kroppstemperatur och det kräver kalorier, ungefär 8 kalorier för ett glas vatten (det kostar en kilokalori att värma en liter en grad).

Därmed kan man säga att vatten innehåller negativa kalorier och lägger man till de ickekalorier som man inte dricker i form av läsk, blir effekten ännu större. Räknar man med 3 glas vatten om dagen blir det 24 kalorier, vilket ger 8 760 kalorier på ett år och det motsvarar en genomsnittlig viktuppgång på ett kilo per år.

Det är alltså lite mer är en genomsnittlig årsuppgång för en människa. Så ett glas iskallt vatten till frukost, lunch och middag kanske – åtminstone i teorin – är den enkla lösningen? Men man ska nog inte dricka mer än så. Om mig Jag tror att jag har mycket brunt fett för jag fryser nästan bara under höst och förvinter.

Jag inbillar mig att jag har flera kilo brunt fett som kommer att brinna som en brasa tills det blir vår. Till maten dricker jag antingen vatten eller vin. Jag kanske ska lägga isbitar i vattnet. Jag vill ju inte gå upp fem kilo på tio år. Jag är inte speciellt rastlös.

 1. Jag ligger ofta kvar där jag blir dumpad.
 2. Däremot står jag upp och jag skjuter inte upp småsaker till morgondagen.
 3. Fast jag brukar baxa stora problem framför mig, tills de blir så stora att de kommer rullande mot mig.
 4. Sen är det bara att springa.
 5. Nästa vecka väntas snö och då kan jag äntligen se om all styrketräning ger effekt i skidåkningen.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En Brödskiva?

Jag har tränat mer styrka än kondition på sistone. Idag sprang jag i alla fall en mil med min nya pannlampa. Jag sprang uppför ett berg. Jag har fokus på Swiss alpine nästa år. Nästa vecka öppnar anmälan.
Visa hela svaret

Hur många kalorier i dricka?

Kontakta oss – \n

 1. Kontakta kundtjänst vid frågor kring cookies, personuppgifter och personlig integritet.
 2. Mejla:
 3. Ring: 0771 – 83 83 00
 4. Söker du dryck? Besök oss på

\n\n”}} data-react-component=ConsentHandler> “,”actionLink”:”/sok/”,”resetSearchText”:”Töm fält”},”optionalLinkItems”:,”navBarLinkItems”:,”goToMainContentLinkText”:”Gå till huvudinnehåll”,”breadCrumbs”:}} data-react-component=Header> Alkohol innehåller nästan lika mycket kalorier som fett. Grundregeln lyder: Ju högre alkoholhalt, desto fler kalorier.

Dryck Kalorier (Kcal)
1 starköl (5,6% ) 40 cl 186
1 glas rött vin (12% ) 12,5 cl 90
1 glas vitt vin (12% ) 12,5 cl 84
1 fyra gin & tonic 150
1 burk söt cider (4,5%) 33 cl 182
1 fyra cosmopolitan 120
1 glas punsch (26% ) 4 cl 98
1 whisky (40% ) 4 cl 89

GI, LCHF, Viktväktarna. De flesta av oss har väl ett hum om hur man ska tänka om man vill hålla vikten i schack när det gäller kolhydrater, fibrer, socker och fett i det vi stoppar i oss. Men hur är det egentligen med alkohol – blir man tjock av ett glas vin, en öl eller en snaps? – Ja, man bör ta med alkohol i beräkningen om man är orolig för att gå upp i vikt eller önskar gå ner i vikt.
Visa hela svaret

Varför går jag upp i vikt av vatten?

10 vanliga myter om mat och viktminskning Myt 1: “Det finns vissa livsmedel, till exempel äppelcidervinäger, eller chili som kan öka din förbränning och hjälpa dig att gå ner i vikt.” Fakta : Ingen forskning har idag kunnat koppla intag av äppelcidervinäger till lägre kroppsvikt,

Man kan ofta läsa olika hälsotidningar eller artiklar som hävdar att vissa livsmedel, som äppelcidervinäger eller chili, kan öka din ämnesomsättning och är bra för vikten. Visserligen verkar äppelcidervinäger kunna sänka matens GI och därmed ge mer mättnad, men att det skulle ge en effekt på vikten finns det inget bevis för.

Även chili kan öka kroppens förbränning något men effekten blir försumbar då det är svårt att äta tillräckliga mängder chili för att det ska ge effekt. Det finns många typer av så kallade “superfoods” som påstås ha effekt på vikten och hälsan men tänk på att det är helheten som räknas, snarare än att jaga små detaljer.

Myt 2: “Jag kan inte gå ner i vikt eftersom jag är äldre.” Fakta : När vi blir äldre tenderar vår metabolism att minska, vilket kan göra det svårare att gå ner i vikt. En lägre metabolism innebär att din kropp bränner färre kalorier per dag än den gjorde tidigare. För att gå ner i vikt måste du äta färre kalorier än vad du gjorde när du var yngre och försökte gå ner i vikt.

Minskningen i ämnesomsättningen beror främst på mindre muskelmassa, vilket ofta är ett resultat av att du inte längre är lika fysiskt aktiv. Därför kan minskningen av ämnesomsättningen undvikas genom att fortsätta vara fysiskt aktiv. Myt 3: “Att äta små måltider ofta är bättre för viktnedgången än att äta några få större måltider.” Fakta : Mängden energi du äter under dagen, eller veckan är vad som spelar roll för din viktnedgång – inte när du äter dem.

 1. Om du äter frukost, lunch och middag eller många små måltider per dag är helt upp till dig.
 2. Vi rekommenderar att äta något ungefär var tredje timme för att undvika att du blir allt för hungrig och därmed överäter.
 3. Myt 4: “Du måste dricka tillräckligt med vatten (t.ex.
 4. Varmt vatten, isvatten, citronvatten) för att gå ner i vikt.” Fakta : Vatten påverkar vätskemängden i kroppen, men eftersom det inte innehåller kalorier kommer det inte att påverka din viktnedgång.

Att byta ut kaloririka drycker (som saft och läsk) till att istället använda vatten som törstsläckare kommer att vara positivt för din viktnedgång eftersom du minskar på kalorierna. Myt 5: “Det är bra att använda sig av detox och andra kurer för att rena kroppen.” Fakta : Det finns ingen forskning som påvisat någon effekt av detox eller reningskurer som du använder hemma.

Det påstås ofta att vi behöver rena våra kroppar från t.ex. gifter och slaggprodukter som vi får i oss eller har i omgivningen. Detta är dock något som levern, njurarna, lymfsystemet och mag- och tarmkanalen sköter alldeles utmärkt och att använda sig av detox är därför helt onödigt. Myt 6: “Man måste träna för att gå ner i vikt.” Fakta : Om du håller dig till din Pointsbudget kan du gå ner i vikt utan att träna.

Det finns dock studier som visat att du genom att lägga till träning kan förbättra viktnedgången med 20% och att regelbunden fysisk aktivitet är en framgångsfaktor för att hålla vikten på lång sikt. Man ska inte heller glömma att det finns många andra positiva hälsofördelar med träning, som bättre humör, förbättrad sömn, och minskad risk för många sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, typ 2-diabetes och vissa former av cancer.

 1. Det viktigaste är att hitta en motionsform som du tycker är rolig så att du kommer att fortsätta med den.
 2. Myt 7: “Smoothies är alltid ett hälsosamt alternativ.” Fakta : Vid viktnedgång är inte alltid smoothies det bästa alternativet.
 3. Smoothies innehåller oftast hälsosamma ingredienser som frukt, grönsaker och yoghurt, men de är också energirika och du kan snabbt få i dig den utan att kroppen har hunnit registrera att du faktiskt har ätit något.

Smoothies räknas som drycker, vilket inte skickar signaler till hjärnan på samma sätt som när du äter. En apelsin som du pressar till juice, blir en väldigt liten mängd juice och upplevs som mindre mat än om du ätit apelsinen hel. När du dricker något så behöver du inte heller tugga vilket påverkar signalerna mellan magen och hjärnan.

Myt 8: “Jag går inte ner i vikt eftersom jag äter för lite.” Fakta : Du har säker hört talas om det så kallade “svältläget”. Det stämmer att om du utsätter kroppen för extrem svält, kommer din kropp att kompensera. Om du går ner i vikt för snabbt kommer du därför att se en större sänkning av din ämnesomsättning än enbart på grund av en lägre vikt.

Det finns dock tydlig forskning som visar att när du går ner i vikt i lagom takt, som vi på WW ViktVäktarna rekommenderar, blir din metabolism proportionell mot din vikt. Till exempel om du har gått ner 5 % av din vikt, skulle din metabolism också ha minskat med 5 %.

 • Detta beror på att det krävs färre kalorier att underhålla en lättare kropp när du t.ex.
 • Går, vilar eller andas.
 • Detta förklarar varför din Pointsbudget sjunker när du går ner i vikt.
 • Myt 9: “För mycket frukt kan påverka min viktnedgång.” Fakta : Vi uppmuntrar dig att äta frukt och grönsaker eftersom de är näringsrika, mättande och goda.

Det är bra om du äter mer frukt och grönsaker än du gjorde tidigare eftersom du kan använda dem som ett hälsosamt mellanmål eller för att dryga ut dina måltider. Äter du många bananer eftersom de är 0 Points, så låt din viktnedgång guida dig till om det fungerar.

Myt 10: “När jag når en viss vikt kommer min viktnedgång att stanna av eftersom det är den vikt min kropp vill ha.” Fakta : Det finns en teori om att mängden fett i kroppen är relativt stabil. Vi vet att det finns genetiska faktorer kopplade till övervikt men den allra största delen beror på hur du äter och rör på dig.

Dina mat och motionsvanor är något som du kan ändra på. Så även om en del av din vikt beror på genetik har dina vanor en stor betydelse för din vikt. : 10 vanliga myter om mat och viktminskning
Visa hela svaret

Är vatten bra för viktnedgång?

Därför ska du dricka vatten om du vill gå ner i vikt Du går ner i vikt mer effektivt genom att dricka vatten Vatten skickar mättnadssignaler till din mage. Massor med isvatten varje dag kan leda till att du på sikt går ner i vikt. En vetenskaplig undersökning visar att 4 liter isvatten per dagen kan ge en viktförlust på ett halvt kilo i månaden.

Det beror inte bara på att vattnet tar plats i magen så att hungerkänslan minskar, utan också på att din kropp förbrukar cirka 125 kalorier på att värma upp vattnet till din normala kroppstemperatur. Du förebygger förstoppning Vatten hjälper din kropp att hålla igång tarmarna. Drick gärna varmt vatten som du värmer upp på spisen.

Du får vackrare hud och hår Massor av vatten inuti är lika viktigt för huden som all världens krämer. Smörj huden inifrån genom att dricka mycket vatten. Hudceller som är välfyllda med vatten håller huden mjuk, fuktig och vacker. Din hjärna kommer i toppform En mycket vanlig orsak till trötthet är vätskebrist.

 1. Uttorkningen verkar förlösande på din koncentrationsförmåga, koordinationsförmåga och reaktionstid.
 2. Änner du dig slö och okoncentrerad så drick ett eller ett par glas vatten – det finns stora chanser att det hjälper.
 3. Du undviker förkylningar Slemhinnor i mun, hals och näsa är välförsedda med antikroppar som bekämpar de virus du andas in eller får i dig via mat och dryck.

Får du inte i dig tillräckligt med vätska torkar slemhinnorna ut och och du blir mer mottaglig för förkylningar. Du får bukt med huvudvärken Börja med ett glas vatten när du har huvudvärk, orsaken kan vara vätskebrist. Många smärtstillande tabletter sätter magens slemhinna på hårda prov och då kan huvudvärken förvandlas till magvärk i stället.

 1. Massor med vatten förtunnar och sprider medicinen i magen.
 2. Spara på tabletterna och drick massor av vatten istället.
 3. Du tränar bättre om du dricker mycket vatten En vätskeförlust på bara 2 procent av kroppsvikten, cirka 1 till 1 1/2 liter vatten, minskar prestationsförmågan med upp till 20 procent.
 4. Att svettas vid motion är nödvändigt för att kyla ner kroppen, men svetten tömmer samtidigt kroppen på vätska.

En australisk undersökning av en grupp idrottare visar att ju bättre vätskebalans idrottare hade, desto längre tid ligger kolhydratdepåerna kvar i musklerna. : Därför ska du dricka vatten om du vill gå ner i vikt
Visa hela svaret

Kan män gå ner i vikt utan att räkna kalorier?

Att gå ner i (fett)vikt – Varje dag förbrukar din kropp en viss mängd energi, som kan uttryckas i enheten kilokalori (kcal). I dagligt tal används ofta ordet “kalori” för att representera samma sak. Mängden kcal som du gör av med på en dag utgör din energiförbrukning,

 1. Din energiförbrukning baseras i sin tur på din basala ämnesomsättning, matens termogenes, samt din fysiska aktivitetsnivå,
 2. Din basala ämnesomsättning består av mängden energi din kropp behöver i vila för att sköta alla grundläggande kroppsprocesser, som att reglera kroppstemperaturen och hålla dina organ vid liv.

Termogenesen är den energi som går åt vid nedbrytningen av mat. Din fysiska aktivitetsnivå är summan av alla rörelser du gör på ett dygn, allt från att du skruvar på dig i stolen till att du sticker ut i löpspåret på en runda. (1) Summan av det här är din totala energiförbrukning,

Äter du lika mycket som den kommer du vara i energibalans och behålla din nuvarande vikt oberoende av vad den exakta siffran är. Äter du konsekvent mer eller mindre än din totala energiförbrukning kommer du istället gå upp respektive ner i vikt. Du behöver alltså nödvändigtvis inte veta hur många kcal du gör av med för att gå ner i vikt, en konsekvent och medveten förändring från det du gör nu räcker.

En sak jag skulle vilja ta upp innan vi går vidare är att vi är lite för flitiga med att använda ordet viktnedgång. Det är viktigt att bibehålla en så stor del av din muskelmassa som möjligt vid en viktnedgång och det är även det som individen ofta har som målsättning.
Visa hela svaret

Hur många liter vatten per dag för att gå ner i vikt?

1. Du äter inte tillräckligt ofta – Det kan kännas konstigt att äta ofta, framförallt ifall du är van med enbart 2-3 måltider om dagen. Men det finns många poäng att göra det!När du äter ofta så håller du metabolismen hög då din hjärna får signaler om att det finns energi att tillgå.

Det gör (motsats till svält) att förbränningen hålls hög och du kan producera mer värme, hålla immunförsvaret alert och känna dig piggare. Och bränna fler kalorier.Att äta ofta gör också så att ditt blodsocker håller jämnare nivåer över dagen, vilket också gör det enklare att motstå sötsaker. Optimalt så ska du äta 5-6 gånger om dagen, där de 3 huvudmåltiderna (frukost, lunch och middag) kompletteras med några lättare mellanmål.

Du läste rätt, att dricka för lite vatten kan motverka att du tappar vikt. Flera av kroppens hormoner som bidrar till fettförbränning påverkas negativt, och din hjärnas kognitiva funktion kan minska upp till 30% bara av att ha två procents minskning av vattennivåerna.Och en trött hjärna kan knappast anses vara ett lyckosamt recept för att ta sig ut i motionsspåret!Som om inte det vore nog så kommer blodbanan att minska sin volym för att hålla ett jämnt blodtryck efter att vätskemängden minskat, vilket också det leder till sämre energiutvinning.

 • Hur mycket vatten behöver vi få i oss varje dag?
 • (Att notera är också att det inte gör någon skillnad att öka intaget av vätska ifall du redan dricker tillräckligt)

Det beror såklart på hur aktiv du är, vilken temperatur som omger dig och hur mycket kroppsmassa du har, men en bra riktlinje är 2-3 liter varje dag.Självklart räknas vattenrika livsmedel in i ekvationen, men det bästa tipset är att fylla på med ett extra glas vatten mellan måltider utspritt över dagen.

Är du som jag en person som inte nämnvärt gillar att planera? Det kan sätta käppar i hjulet för din viktminskning!Ifall du är bättre på planera, grattis till dig. Då handlar det mer om prioritet.För att kunna välja bra matval så börjar det med att du har medvetande om vilken typ av kost som ger dig de resultat du vill ha.

Nästa steg är att du handlar hem de livsmedel som du tänkt dig, och det sista är att du tillagar det när du har möjlighet till det.Alltså:

 1. Vilken sorts kost -> Köp hem -> Tillaga
 2. Här är receptet för att lyckas!
 3. Känns vardagarna hopplöst, laga storkok varje söndag och förse dig med det du behöver under veckan.
 4. Gå nu och fånga det du vill åt, det är du värd!

Om du tänker hur enkelt det vore att äta rätt mat ifall det alltid fanns serverat kan du föreställa dig att kylen alltid har en smakrik och hälsosam matlåda åt dig varje gång du kommer hem från jobbet.2-3 minuters uppvärmning och vips kan du greppa gaffeln.Föreställ dig nu ett ganska troligt scenario i många hushåll, att du kommer hem från jobbet och möts av följande: Ditt kylskåp ekar, din mage kurrar och den frysta kycklingen känns evighetslångt bort.Krävs det för mycket av dig vid varje situation kommer vi inom kort att avbryta jakten och ge efter till de rutiner vi hade förut. Hur Många Kalorier I Vatten : 3 misstag som hindrar din viktnedgång
Visa hela svaret

Kan män bränna kalorier genom att dricka vatten?

3. Har du vattenvett? – Kroppen behöver vatten för att kunna omvandla maten till energi, och minsta tecken på uttorkning gör att ämnesomsättningen saktar ner. Att dricka ett glas vatten innan varje måltid är en bra tumregel. Det släcker inte bara törsten och säkrar vätskeintaget, vattnet aktiverar också magen och skapar bättre förutsättningar för en boostad förbränningstakt.

 • Personer som dricker mycket vatten har en tendens att bränna fler kalorier under ett dygn än personer som dricker mindre.
 • Det visar en amerikansk studie där deltagarna som klunkade 8 eller fler vattenglas per dag förbrukade fler kalorier än de som endast drack fyra glas.
 • Men kran- eller flaskvatten är inte enda källan.

Det finns också mat med naturligt hög vätskehalt, framför allt grönsaker och frukt men också proteinrika livsmedel som kött, fisk och kyckling. Denna typ av kost fyller inte bara på vätskedepåerna, den mättar också bäst per kalori och är därför ett utmärkt alternativ för dig som vill äta dig mätt – men samtidigt gå ner i vikt.
Visa hela svaret

Vad är det värsta män kan äta?

Många delar in mat i två kategorier: nyttigt eller onyttigt. Men mat är så mycket mer än så och i det här inlägget går vi igenom ämnet i mer detalj. I media målar man ofta upp mat som “bra eller dåligt”, där man helst ska äta mycket av det som är bra och inget av det som är dåligt.

Detta bidrar till förbud, rädsla och en osund inställning till mat om du frågar mig. Hos oss på IntensiveKost finns inga pekpinnar och förbud, istället ger vi en grundlig förklaring till hur mat fungerar. Vi tror att med mer kunskap om våra makroämnen (kolhydrater, protein och fett) så blir det mer tydligt hur våra val kring mat påverkar våra mål och hälsa.

Låt mig börja med hur vi delar upp mat: A: Näringsrikt (innehåller näringsämnen som kroppen behöver.) B: Näringsfattigt (innehåller inte mycket näringsämnen som kroppen behöver.) C: Energirikt (innehåller mycket energi, dvs. kalorier.) D: Energifattigt (maten innehåller inte mycket energi, dvs.

Kalorier). All mat är alltid en kombination av kategorierna ovan. Nedan ser ni de kombinationer som är möjliga: AC – Näringsrikt + energirikt AD – Näringsrikt + energifattigt BC – Näringsfattigt + energirikt BD – Näringsfattigt + energifattigt Till exempel: avokado är näringsrikt och energirikt (AC) medan rödkål är näringsrikt men energifattigt (AD).

Begreppet “onyttig mat” används ofta för att beskriva mat som innehåller mycket socker och fett, men egentligen är det kombinationen näringsfattig och energirik (BC) man syftar på. Om du får i dig i energibehov under en dag genom mat från BC kategorin så missar du näringsämnen som kroppen behöver vilket kan leda till näringsbrist.

Näringsbrist är inte samma sak som att vara underviktig, näringsbrist kan du få oavsett vikt. Exempel på näringsfattig och energirik mat är godis, läsk, snacks och söta bakverk. Flera studier visar att en stor del socker och fett i kosten inte är optimalt för hälsan, speciellt i kombination med inaktivitet.

Risken för högt blodtryck, högt blodsocker, höga blodfetter och övervikt ökar när kosten till stor del består av näringsfattig och energirik mat. Äter du av de näringsämnen kroppen mår bra av så är det ingen fara att äta snacks eller sötsaker ibland, det är helheten som är viktig.

Vill du ha tips på näringsrik mat som ger volym och mättar skriver Ellen Nielsen om ämnet här: http://www.intensivekost.se/blogg-recept/volym-och-mttnad Nu till nyttigt. Det som blir lite problematiskt med begreppet “nyttigt” är att näringsrik mat kan också vara energirik (AC) och bör därför ätas i rätt mängd.

Exempel på mat i denna kategori är avokado, nötter, lax, nötsmör, oliver osv. Äter du obegränsat av dessa för att det är “nyttigt” så hamnar du lätt på ett energiöverskott vilket långsiktigt leder till övervikt. Mängden du bör äta beror helt på ditt energibehov och hur du äter i övrigt.

 1. Ombinerar du energirik mat med energifattig mat blir det oftast ganska bra i slutändan så länge du får i dig näringsämnen du behöver.
 2. Ett exempel på bra balans är ugnstekt lax med råkostsallad och kokt potatis, vilket är en kombination av energirikt och energifattig mat.
 3. Ett exempel på en näringsrik måltid som kan bli för energirik (för de flesta av oss) är tex.

en sallad med bas av bulgur och bönor och toppas med lax, fetaost, oliver, massa nötter plus någon röra med dressing på det och kanske ett fröbröd/knäcke. Allt detta är jättebra men energimängden kan enkelt sticka iväg när många av råvarorna är energirika.

Variera gärna mellan energirika och energifattiga ingredienser. Däremot, för den som har högre energibehov så är energirika livsmedel något att rekommendera så man kommer upp i rätt mängd kalorier. Det är alltid viktigt att se över ens mål så man kan anpassa maten därefter. En aktiv person som har ett väldigt högt energibehov (idrottare och hårt tränande personer till exempel) och behöver få i sig en högre mängd makroämnen än snittet, speciellt kolhydrater och protein.

Mängden kolhydrater, och speciellt snabba kolhydrater kan då verka mycket för en som inte tränar hårt men är en väldigt normal mängd för en tränande person. Det som är “onyttigt” för en person kan vara “nyttigt” för en annan beroende vad man behöver. Tycker ni det är intressant med kost för idrottare kan jag varm rekommendera Linda Bakkman’s bok “Maten bakom resultaten”.

Hur ska man tänka då i denna djungel av begrepp och förklaringar? Mitt tips är att lära sig ovan uppdelning av mat och sedan ha koll på vad du stoppar i dig. Anpassa kosten så gott du kan till de mål du har och med så mycket variation som möjligt. Om du tex. ska ligga på ett kaloriunderskott är det klokt att främst välja mat som är näringsrik och energifattig och komplettera med bra fetter så du håller mättnaden och förser kroppen med de näringsämnen du behöver.

Har du ett högre energibehov så betyder det inte att du kan äta vad som helst, som man kanske ofta tror, utan kroppen (och hjärnan) behöver fortfarande alla näringsämnen för att fungera bra. Nedan ser ni exempel på mat i olika kombinationer: AC – Näringsrikt + energirikt

Lax Oliver Nötter och fröer Granola bars och liknande “naturgodis” De flesta smoothies och juicer Rawfood bakverk och annat med torkad frukt + nötter Torkad frukt ex. dadlar, fikon, russin osv.

AD – Näringsrikt + energifattigt

Magert protein ex kyckling och vit fisk En del magra mejeriprodukter som kvarg, keso och yoghurt (osötad) Baljväxter Grönsaker Rotfrukter Frukt

BC – Näringsfattigt + energirikt

Godis Läsk Saft Chips Bakverk

BD – Näringsfattigt + energifattigt

En del sockerfria och lightprodukter tex. sockerfria syrup, godis med sötningsmedel, light och sockerfria drycker osv.

Är du osäker på om något är tex. energirikt eller näringsfattigt kan du alltid knappa in råvaran/maten i ett kostdataprogram eller olika appar för kostregistrering. Ex: Lifesum, Matkalkyl.se, Dietist Net, Nutrition Data Mvh, Maria Michael Ps. På IntensiveKost går vi igenom många livsmedel, produkter och exempel på olika näringssammansättningar.
Visa hela svaret

Vad mättar bäst med minst kalorier?

Ägg – Protein är det näringsämne som mättar bäst per kalori. Välj i första hand protein från fisk, ägg, yoghurt och vegetabiliska källor som bönor, linser och kikärtor. Alla dessa livsmedel ligger i topp i mättnadsindexet. Ägg är mycket proteinrikt och har visat sig kunna reducera både hungern och kaloriintaget flera timmar efter en måltid.
Visa hela svaret

Hur många kalorier i 33 cl Coca-Cola?

Näringsvärde per burk (33 cl) och genomsnittliga årskonsumtion (39 liter) –

Energi (33 cl) Energi (39 l) Socker/Sackaros (33 cl) Socker/Sackaros (39 l)
Coca-Cola Original 139 kcal 16 427 kcal 35 g 4 136 g
Coca-Cola Life 89 kcal 10 518 kcal 22 g 2 600 g
Coca-Cola Light & Zero 1 kcal 118 kcal 0 g 0 g

En burk vanlig cola innehåller drygt 140 kalorier och 35 gram socker, medan en burk Cola Life ger dryga 90 kalorier och 22 g socker. Skillnaden mellan originaldrycken och den nya Life är, precis som de säger i sin marknadsföring, att nyheten innehåller ungefär 1/3 mindre socker och energi än originalet.

Men det låter mer än vad det är, i alla fall på burk-nivå. En tredjedel mindre betyder inte att Life bara innehåller en tredjedel av energin/sockret som finns i vanlig Cola, utan att man dragit ner energi- och sockerhalten med 33 %. Hänger du med? En burk vanlig cola innehåller drygt 140 kalorier och 35 gram socker, medan en burk Cola-Life ger dryga 90 kalorier och 22 g socker.

På ett år blir skillnaden mer markant, där Life ger totalt 5 909 mindre kalorier och 1 536 gram mindre socker än originalet. De klassiska lightvarianterna Coca-Cola Light och Coca-Cola Zero ger en obetydlig mängd energi, men är inkluderade i analysen som en jämförelse.
Visa hela svaret

Hur många kalorier gör män av med på 10000 steg?

Hur många kalorier förbränner man genom att gå 10 000 steg? – En genomsnittlig individ förbränner ungefär 300-500 kalorier genom att gå 10 000 steg. Om du går 10 000 steg om dagen kommer du alltså att förbränna uppemot 3500 kalorier i veckan. För en hållbar viktnedgång behöver man även se till att man givetvis förbränner mer kalorier än vad man får i sig.
Visa hela svaret