Hur Många Kalorier Innehåller 100 Gram Lax?

Hur Många Kalorier Innehåller 100 Gram Lax
Näringsinnehåll per 100 g lax

Energi (Kcal) 180
Protein (g) 18
Fett (g) 12
Kolhydrater (g)

Visa hela svaret

Hur är lax bra för hälsan?

Att äta fisk kan hjälpa till att sänka både blodtrycket och kolesterolhalten. I USA står hjärt- och kärlsjukdomar för mer än en fjärdedel av alla dödsfall per år. För att hjärtat ska må bra behöver kroppen de marina omega 3-fettsyror som finns i fet fisk som lax, öring, sill, makrill och till och med torsk.
Visa hela svaret

När ska man inte äta lax?

1. Vildfångad lax – Vildfångad fisk kan leva fritt i sin naturliga miljö, den kan äta det den är skapt för att äta och simma på det sättet den är tänkt att simma och på så sätt växa upp till en näringsrik fisk för dig att äta. Vildfångad fisk är därför det bästa alternativet.

Problemet är dock att det i vissa fall kan vara svårt att få tag på och även här spelar vattnet som fisken levt i roll. Vildfångad svensk lax innehåller höga halter miljögift, dioxin och PCB och bör undvikas. Speciellt från fångstområdena Östersjön, Bottenviken, Vänern och Vättern, Barn, ungdomar, unga kvinnor som vill ha barn i framtiden, samt gravida och ammande rekommenderas att inte äta fet fisk med höga halter av dioxin och PCB oftare än högst 2-3 gånger per år.

– Livsmedelsverket ( källa ) Det bästa alternativet när det kommer till vildfångad lax är lax från Alaska. Den typen av lax kan vara svår att få tag på, bästa chansen är att fråga hos din lokala fiskhandlare.
Visa hela svaret

You might be interested:  Lchf Hur Många Kalorier Per Dag?

Hur mycket vikt förlorar tillagad lax?

Portionsberäkning fisk Hur Många Kalorier Innehåller 100 Gram Lax En normalportion fisk efter tillagning bör vara runt 130 gram. En hel fisk består till cirka hälften av filé och hälften är ben, inälvor, skinn och fenor (40-60%). Vid tillagning minskar vikten med cirka 15%. Det innebär att det fordras drygt 300 gram rå fisk för en normalportion på 130 gram tillagad fisk. Större fiskar ger högre utbyte än små och utbytet varierar en del mellan fiskarterna.

Normalportion (gram) Råvikt Rens ca Tillagad
Hel orensad liten fisk 350 g 56% 130 g
Hel orensad större fisk 300 g 50% 130 g
Rensad fisk utan huvud 200 g 23% 130 g
Fisk i skivor med ben 175 g 13% 130 g
Fiskfilé 150 g 0% 130 g
Strömmingsfilé 160 g 4% 130 g

PORTIONSBERÄKNING För en hel stor fisk med huvud utgör rens cirka 50% och för en liten fisk cirka 56%. Utan huvud utgör rens av ben, fenor och skinn cirka 23%. Vid tillagning viktminskar fisken med cirka 15%. En normalportion fisk bör väga 130 gram efter tillagning vilket ger följande portionsvikt rå fisk.

Råvikt hel liten fisk med huvud: 350 gram/portion. Råvikt hel större fisk med huvud: 300 gram/portion. Råvikt rensad fisk utan huvud: 200 gram/portion. Råvikt fisk i skivor med ben: 175 gram/portion. Råvikt filéad fisk: 150 gram/portion. Strömmingsfilé: 160 gram/portion.

: Portionsberäkning fisk
Visa hela svaret

Hur mycket vikt tappar lax vid tillagning?

Vid tillagning viktminskar fisken med cirka 15%. En normalportion fisk bör väga 130 gram efter tillagning vilket ger följande portionsvikt rå fisk. Råvikt hel lax med huvud: 300 gram/portion.
Visa hela svaret