Hur Många Kalorier Innehåller Wasa Husman?

Hur Många Kalorier Innehåller Wasa Husman
Extra knaprigt

per 100g per skiva (ca 12,9g)
Energivǟrde kJ (kcal) 1390 (330) 181 (43)
Protein 10,0 g 1,3 g
Kolhydrater 58 g 7,5 g
(varav sockerarter) 1,5 g 0,2 g

Nog 4 rijen
Visa hela svaret

Är Wasa Husman nyttigt?

Trendknäcket – en kaloribomb Du läser en gratisartikel. Vi har låst upp den här artikeln för att fler ska få möjlighet att ta del av den. Hur Många Kalorier Innehåller Wasa Husman Från fibrer till fett, innehållet i knäckebröd varierar mycket. Foto: Kate redaktionell design Fibrer, fullkorn och svensk tradition. Så marknadsför gärna företagen som bakar vårt dagliga knäckebröd sina produkter. Men alla knäckebröd är inte lika. För den som verkligen vill leva sunt gäller det att hålla koll på innehålls­förteckningen.

 • Råd & Rön har granskat innehållet i 72 knäckebrödssorter som du hittar i vanliga matvarubutiker.
 • Skillnaderna när det gäller innehåll av fett, socker och fibrer är stora mellan olika bröd också från samma tillverkare.
 • För att ett knäckebröd ska få ha Livsmedels­verkets gröna nyckelhål måste det först och främst innehålla minst 50 procent fullkorn och minst 6 procent fibrer.

Det får inte innehålla mer än högst 7 procent fett, 5 procent socker och 1,3 procent salt.9 av de 20 knäcke­bröden vi har valt att presentera här i tidningen klarar de ­kriterierna. Klassiska knäckebröd som Wasa Husman och Leksands Minirut inne­håller till exempel 2 respektive 2,6 gram fett per 100 gram, samtidigt som de innehåller 22 respektive 20 gram kostfibrer.

Mat med mycket fibrer har flera fördelar, som att blodsockret stiger långsamt och att man känner sig mätt under en längre tid. Fibrerna kan också hjälpa till med matsmältningen. Men många knäckebröd innehåller inte så mycket fibrer som de ger sken av. Wasas Sesam & Havssalt, som marknadsförs som fiberrikt, innehåller som jämförelse bara 6 gram fibrer per 100 gram knäckebröd.

Även Wasas Kanel veteknäcke innehåller bara 6 gram fibrer och dessutom 15 gram socker per 100 gram bröd. Det gör dem till några av de minst fiberrika knäcke­bröden på den svenska marknaden. – Vi följer EU-lagstiftningen, och gränsen för att säga att en vara är rik på fibrer går vid 6 procent. Hur Många Kalorier Innehåller Wasa Husman Pålägget påverkar hur nyttig din knäckemacka blir. Att Wasa valt att märka sina mer fiberrika knäckebröd med hur stor procentandel fibrer de har och de mindre fiberrika med bara “rik på fiber” har hon ingen förklaring till. Karin ­Schenström vill inte jämföra Sesam & Havssalt och Kanel veteknäcke med andra knäckebröd som äts exempelvis till frukost.

 •  Vi ser att många konsumenter köper dem i stället för att ta en kanelbulle till kaffet, säger hon.
 • Tillsammans med de klassiska knäckebröden säljs också en uppsjö av bröd som innehåller en stor andel frön, bönor, rotsaker eller andra ingredienser än de för knäckebröd klassiska ingredienserna rågmjöl, jäst och salt.

Variationen mellan de olika sorterna är stor och här finns bröd som har ett fettinnehåll som påminner mer om chips än om ett klassiskt knäckebröd. Mest fett bland bröden som vi valt ut och presenterar här i tidningen har Göteborgs Utvalda Fröknäcke Örter Havssalt, som innehåller 34 procent fett och som ger 500 kilokalorier per 100 gram.

Även norska Sigdal bakeris Frö­knäcke med Dinkel & Pumpakärnor är rejält energirikt, men mer fettsnålt. De här två kaloribomberna kan jämföras med Wasa Husman, som ger 330 kilokalorier per 100 gram. Precis som inom många andra produktgrupper just nu finns det knäckebröd som marknadsförs med sin höga proteinhalt.

Det gäller flera av frö­knäckebröden. För de flesta av oss är extra protein inte nödvändigt. I stället bidrar det till att göra knäckebröden mer energirika än vad du kanske räknat med. Ett exempel är Va´gott proteinknäcke som förutom sitt höga innehåll av protein på 31 procent också innehåller nästan 29 procent fett.

 • Även traditionella knäckebrödstillverkare som Leksands satsar på specialknäckebröd av olika slag.
 • Företagets Tre kullor Favabönor och Frön riktar, enligt företagets marknadschef Annika Sund, in sig på konsumenter som vill ha mer protein i kosten.
 •  De som köper Favabönor och Frön letar efter proteiner och fett, och vill inte ha lika mycket kolhydrater, säger hon.

Så mycket av proteinet i brödet kommer dock inte från bönorna som gett det dess namn. Produkten innehåller bara 1,8 procent favabönmjöl. Annika Sund tycker inte att namnet är missvisande och säger att det inte går att ha i mer favabönmjöl och fortfarande baka ett bröd som smakar gott.– Det påverkar proteinhalten något helt enormt eftersom det är ett koncentrerat favabönmjöl. Hur Många Kalorier Innehåller Wasa Husman Uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att fylla knäckebröden med ingredienser som baljväxter och rotfrukter. Även Leksands Tre kullor Morot och Röda linser har låg halt av ingredienserna som lyfts fram i namnet. Tillsammans utgör morötter och linser bara marginellt mer av innehållet i brödet än saltet.

Den som äter ett helt paket av brödet får i sig motsvarande 1,2 gram morot och lika mycket linser. Samtidigt får hen i sig 17 gram socker. Trots det framhåller Leksands i sin marknadsföring hur nyttigt det är med antioxidanter från morötter, och fibrer och proteiner från linser. Annika Sund tycker inte att Leksands luras genom att kalla brödet för ett morots- och linsbröd trots det låga innehållet av de ingredienserna.– Du ser mycket morot i brödet ändå.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En C Vitamin Brustablett?

Morötter är ingen dyr ingrediens, utan det har mer med bakegenskaperna att göra att vi inte kan ha i mer. Tar du i för mycket morot blir brödet segt. Då blir det inte gott och då vill ingen äta, säger hon. Enligt henne är det smaken, och inte hur nyttigt det är, som avgör om ett knäckebröd klarar sig kvar på marknaden eller inte.– Man måste baka det godaste brödet annars väljer folk bort det, säger Annika Sund.  Märkningen av en vara ska ge en rättvis bild av vad ett livsmedel är för något och vad den innehåller.

Få tillgång till alla våra faktabaserade tester och granskningar Saklig och tillgänglig hjälp i vardagen Oberoende – Du kan lita på oss

Från 59 kr/mån Du kan avsluta när du vill.

: Trendknäcket – en kaloribomb
Visa hela svaret

Kan man äta knäckebröd när man bantar?

Hur ska man äta knäckebröd vid viktnedgång? – Knäckebröd är generellt sett inte bra för viktnedgång och bör ätas sparsamt. Däremot har ett (1) knäckebröd till en annars kolhydratfattig måltid ha en förhållandevis låg inverkan på kroppsvikten – men definitivt inte gynna den.

 • Fördelen med att bara äta 1 knäckebröd är att en annats mindre mättande mat – lite mer mättande.
 • Däremot finns det avsevärt mycket mer mättande mat än knäckebröd.
 • Mättande mat är sådan rik på protein, exempelvis kött.
 • Om du inte äter kött är exempelvis fetaost mättande och proteinrikt.
 • Om du inte äter mejeriprodukter heller så får du klara dig själv.

Lycka till. Skoja bara. Den som inte äter mejeriprodukter heller (veganer) behöver förlita sig på kolhydraterna eftersom att grönsaker främst innehåller vatten och är fyllande – inte mättande. Mättande kolhydrater är exempelvis havregrynsgröt, Länken går till mitt inlägg om varför havregrynsgröt är en mättande frukost bra för viktnedgång! 🙂
Visa hela svaret

Hur många kalorier i Husman knäckebröd?

Extra knaprigt – Upptäck Wasa Husman, vår rågklassiker som bakats med samma recept och omtanke i mer än 80 år. Och vi tänker inte ändra på något. Vår särskilt krispiga och grova favorit kommer att bakas på samma sätt i många år till. Knäckebröd Husman innehåller: Fullkornsrågmjöl, jäst, salt.

per 100g per skiva (ca 12,9g)
Energivǟrde kJ (kcal) 1390 (330) 181 (43)
Protein 10,0 g 1,3 g
Kolhydrater 58 g 7,5 g
(varav sockerarter) 1,5 g 0,2 g
Fett 2,0 g 0,3 g
(varav mättat fett) 0,4 g 0,1
Fiber 20 g 2,6 g
Salt 1,25 g 0,16 g

Prova det med Vad är du sugen på? Få ut mesta möjliga av våra produkter genom att kombinera dem med dina favoritingredienser. Utforska våra recept och hitta inspiration till din nästa Wasa-upplevelse!
Visa hela svaret

Vilket knäckebröd innehåller minst kolhydrater?

Clean Eatings knäckebröd består av frön och kärnor och innehåller endast 1g kolhydrat per knäckebröd.
Visa hela svaret

Vilket mjukt bröd är nyttigast?

Du som vill äta nyttigt behöver inte sluta äta bröd. Däremot kan det vara en bra idé att syna brödet man äter lite närmare eller börja baka eget. Bröd kan vara fantastisk träningsmat! Det är lätt att gå vilse i bröddjungeln som finns i livsmedelsaffären idag.

 1. Det finns hur mycket bröd som helst och alla heter saker som får dem att låta som att de är bakade av någon på en vacker gård på landet med bara nyttiga och naturliga ingredienser.
 2. Så är det inte.
 3. Man ska inte tro på allt som brödindustrin vill att vi ska tro, det är helt enkelt bara en del av deras marknadsföring.

Men det finns sätt att undvika dessa små fällor och hitta guldkornen av nyttigt bröd i bröddisken, om du inte vill baka eget. Gå inte på bara färgen Undrar du om mörkt bröd är nyttigare än ljust? Nja, är svaret på den frågan. Det kan vara det, men den mörka färgen kan också komma från till exempel sirap, och det säger sig självt att ett bröd fullt av sirap inte är jättehälsosamt.

 1. Det är helt enkelt bara att läsa på innehållsförteckningen och spana efter något sockrigt som kan ge den mörka färgen.
 2. En mörk färg kan också signalera fullkorn, och det vill vi ha.
 3. Inget tillsatt socker Många bröd innehåller socker, och inte så lite heller, precis som att många innehåller sirap som kan göra brödet mörkt.

Hitta fullkornet Fullkornsbröd är bättre för dig än bröd utan fullkorn, som bara är bakat på förädlat mjöl där man skalat säden innan man malt mjölet. Fullkorn innehåller massor av näringsämnen och bidrar med nyttiga fibrer som magens tarmar vill ha. Se kornen Ett riktigt nyttigt bröd innehåller hela korn och det syns på brödskivorna, då du ser kornen och fröna i genomskärning.
Visa hela svaret

Vad ska man äta till frukost för att gå ner i vikt?

Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Ät mer frukost och gå ner i vikt Utan frukost fungerar hjärnan och muskler dåligt. Du behöver en balans mellan fett, protein och kolhydrater för att kunna tänka och vara fysiskt aktiv. Därför passar havregrynsgröt väldigt bra till frukost, likaså mackor med grovt bröd eller basmüsli med bär och yoghurt.

 1. Lägg gärna till ett ägg till din vanliga frukost.
 2. Det ger ett bra proteintillskott.
 3. Äter du yoghurt kan du gärna lägga till lite krossade linfrön (förvaras kallt), lite pumpakärnor, havrekli och några katrinplommon.
 4. Mycket fibrer och nyttigt fett som är bra för att sänka blodfetter.
 5. Risken att få i sig för mycket mat till frukost är inte stor.

De flesta av oss äter alldeles för små portioner frukost. Den vane bantaren kanske tänker “Ja men det är väl bra, då sparar jag ju kalorier” – men så ska du inte tänka! Man blir inte överviktig genom att äta en lagom stor frukost eftersom du hinner förbränna måltiden under dagen.
Visa hela svaret

Hur många kalorier är det i ett frukost knäckebröd?

Här hittar du information om Frukost näringsinnehåll, såsom kalorier (kcal), kolhydrater, protein, fiber, vikt per skiva med mera. toppade med vallmofrön.

per 100g per skiva (ca 13,8g)
Energivǟrde kJ (kcal) 1707 (405) 222 (53)
Protein 12 g 1,6 g
Kolhydrater 66 g 8,6 g
(varav sockerarter) 3,5 g 0,5 g

Visa hela svaret

Hur många knäckebröd till frukost?

Nyttig frukost med knäckebröd i centrum Hur Många Kalorier Innehåller Wasa Husman Tillhör du också dem som älskar att äta knäckebröd till frukost? Det finns flera olika varianter av ljust och torrt knäckebröd och det går att förnya sig med pålägg så ofta du vill. Dessutom är det nyttigare än många andra bröd. Genom att äta ett par knäckemackor till frukost varje dag kommer du stå dig bra tills det är dags för lunch. Hur Många Kalorier Innehåller Wasa Husman
Visa hela svaret

Är det bra att äta mycket knäckebröd?

1. Nyttigt – Hur Många Kalorier Innehåller Wasa Husman Rätt sorts knäckebröd är hälsosamt. Det är ett näringsrikt bröd som innehåller mycket fibrer. Det är dock inte alla knäckebröd som är nyttiga. Vissa varianter innehåller för mycket socker och fett och bör därför undvikas. Välj istället nyttiga fullkornsvarianter om du vill ha ett bröd med många näringsämnen.

Hos hittar du ett brett sortiment av hälsosamma knäckebröd. Wasa är ett svenskt företag som tillverkat knäcke i över 100 år. Sedan starten 1919 har de fokuserat på att göra högkvalitativa bröd med endast några få ingredienser. Med rågmjöl, jäst, vatten och salt skapar de några av de godaste knäckebröden på marknaden.

De innehåller även mycket fullkorn, vilket är nyckeln till en hälsosam tarm, god matsmältning och hälsosam vikthållning. Fullkorn är en mycket bra energikälla som har hög näringskvalitet. Till skillnad från raffinerade korn kan fullkorn behålla alla fibrer eftersom de inte förstörts i kemiska processer.
Visa hela svaret

Kan man äta bröd varje dag?

Frågor och svar – Fazer Kolhydrater är ofta föremål för debatt. På den här sidan vill vi slå hål på några av de vanligaste felaktiga uppfattningarna som finns om kolhydrater. Här svarar vi på frågor om både kolhydrater och sajten.1. Är det lättare att gå upp i vikt av kolhydrater än av fett?Viktuppgång sker när energiintaget överskrider energiåtgången, oberoende om energin kommer från fett, protein eller kolhydrater.1 gram kolhydrater ger 4 kalorier, 1 gram protein ger också 4 kalorier.1 gram fett ger 9 kalorier och ett gram alkohol ger 7 kalorier.2.

hur de är uppbyggda i vilken form de finns i livsmedlet, hela spannmålskorn (som är långsamma) eller malda till mjöl (som är snabbare) om de har värmebehandlats, tillagats eller är råa.

Bland de långsamma räknas: Bröd bakat på hela korn, oavsett spannmål, råg, linser, bönor, de flesta rotfrukter. Läs mer här.Bland de snabba räknas: Vitt bröd och mat som tillagas på vitt mjöl, socker, ris, potatis, riskakor, juice, godis, bakverk med mera.3.

 • Är snabba kolhydrater lika med onyttig mat?Det är ett för enkelt sätt att dela in mat som bra eller dålig beroende på hur snabbt det höjer blodsockret.
 • Om gemene man äter mycket mat som ger en blodsockerkurva som påminner om en berg – och – dalbana, det vill säga innehåller mycket av snabba livsmedel, finns risken att matintaget blir energirikare än vad som behövs.

Höga blodsockertoppar “sliter” också på blodkärlen och kan ge upphov till inflammationer. (Läs mer här) Mängden kolhydrat är också viktigt. Potatis har ett högt GI, men mättar mycket bra och därmed äter man mindre kolhydrater. För den som tränar mycket intensivt och ofta, eller har ett högt energibehov av andra skäl, kan det däremot vara rent av nödvändigt att äta mat som innehåller både mycket energi och snabb sådan.

 1. Efter träning är det positivt att äta snabba kolhydrater, gärna tillsammans med protein för att effektivt bygga upp kroppens energiförråd igen.
 2. För en medelmotionär, som tränar ett par ggr i veckan, är ett glas mjölk och en banan ett exempel på ett bra återhämtningsmål, tillsammans med vatten för att återställa vätskebalansen.4.

Vad händer om man tar bort kolhydrater ur kosten?När man tar bort kolhydrater hittar kroppen andra sätt att skapa energi men på ett betydligt mindre – för kroppen – smart sätt. Läs gärna mer här.5. Finns så kallad brödmage?En av de mer lästa matböckerna i USA det senaste året är William Davids Wheat Belly som hävdar att vår tids vetemjöl är den främsta orsaken till det eskalerande antalet av personer med övervikt och diabetes typ 2.

 1. I detta sammanhang har begreppet brödmage, pastamage och likande börjat florera.
 2. Roppen reagerar inte på något särskilt sätt av bröd eller pasta men däremot på hur måltiden som helhet ser ut.
 3. Även här handlar det om jämn blodsockerkurva och insulinutsöndring är ett av många livsmedel som ger snabb blodsockerhöjning.

Samma sak händer vid intag av till exempel juice, läsk, godis, klibbris eller potatismos. Ju mer mat med raffinerade och kraftigt blodsockerhöjande ingredienser vi äter, desto mer varierad blodsockerkurva får vi och blir troligen mer hungriga. Även inflammationer i blodkärlen har visat sig öka vilket troligen bidrar till utvecklandet av levnadsvanesjukdomar.

 • Här kan du läsa en vetenskaplig recension av boken.
 • Magen reagerar ofta genom att bli lite bullrig eller körig då den får mat som den inte är van vid.
 • Det kan gälla bröd, men också linser och bönor eller olika rotfrukter.
 • Svaret är alltså nej, det finns inget som heter brödmage.
 • Magen reagerar inte på ett särskilt sätt för bröd.6.

Hur ser kopplingen mellan kolhydrater och kalorier ut?Kolhydrat är ett av tre energigivande näringsämnen som kroppen behöver. De andra två är fett och protein. De ger alla kalorier i något varierande grad (se fråga 1 ovan) Det florerar åsikter om att kolhydrater ger viktökning i högre grad än fett och protein.

 1. Det är felaktigt.
 2. Det är mängden kalorier som, i det långa loppet, avgör vikten.
 3. En annan viktigt aspekt är hur hela måltiden är sammansatt.
 4. När exempelvis kyckling, morötter, broccoli och tomater finns i en måltid tillsammans med pasta, potatis eller quinoa och en skiva fullkornsbröd till blir man mätt, får en bra blodsockerkurva och risken för småätande minskar.7.

Hur mycket bröd ska jag äta?Det är bra att äta en bit grovt bröd till varje måltid eller ha brödet som bas i måltiden, se flera matiga brödrecept här. Hur mycket bröd som är lagom beror helt på hur du äter för övrigt men fyra-sex skivor bröd per dag är lagom för många.8.

Hur stor del av kosten ska bestå av kolhydrater?Vi mår bra av att äta kolhydrater varje dag då det är vår främsta energikällaenergikälla. Man kan också vara ännu tydligare genom att säga att vi mår bra av kvalitetskolhydrater varje dag. De finns i fullkorn, frukt och grönt, rotfrukter, linser, bönor, quinoa, potatis ch pasta (gärna fullkornspasta).

Ungefär hälften av vårt energiintag bör kommer från kolhydrater, och då menas kolhydrater som är nämnda ovan. Mindre bra kolhydrater är saft, godis, choklad, bakverk och läsk. Dessa är exempel på livsmedel som är rika på socker och härifrån ska inte mer än tio procent av energin komma från, per dag.

 1. Det finns studier som visar att barn får i sig så mycket om 25 procent från denna grupp.
 2. Tallriksmodellen visar på enkelt sätt fördelningen i en måltid.9.
 3. Vad är bäst, kolhydrater eller fett?Vi behöver både kolhydrater och fett och inget av dem är bättre än det andra.
 4. Dock vet vi att vi behöver ännu mer av omättat fett i vår mat (fet fisk, oljor, nötter och frön) och mindre av sockerrik mat som godis, läsk, saft och kakor med mera.10.

Vad vill Fazer åstadkomma med sajten?Med Använd hjärnan vill Fazer på ett konkret sätt underlätta för alla som tänker på sin hälsa genom att slå hål på myter och erbjuda information om sambandet mellan mat och hälsa på ett lättillgängligt sätt. Vi vill visa att det är skillnad mellan kolhydrater och kolhydrater och att balans och hälsa går hand i hand.11.

Till vilka vänder sig sajten? Använd hjärnan vänder sig till alla som är intresserade av mat, näring och hälsa. Vi vill presentera vetenskap och fakta på ett lättillgängligt sätt.12. Är det bara grovt bröd som är nyttigt?Ingen mat är enbart nyttig eller onyttig, det handlar alltid om mängder och hur måltiden ser ut i stort.

Bröd bakat på fullkorn innehåller viktiga vitaminer och mineraler och hjälper kroppen att balansera blodsockersvaret, vilket är bra för hälsan, både nu och på längre sikt.13. Vilken forskning utgår Fazer från i avseende sambandet mellan mat och hälsa?Innehållet på sajten överensstämmer med de nordiska näringsrekommendationerna (NNR5) som i sin tur grundar sig på de senaste årens forskning kring sambandet mellan mat och hälsa.14.

 1. Hur kan vi lita på just den forskningen?De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR5) är baserade på en stor mängd vetenskapliga studier som har publicerats under de senaste 15 åren och värderats av nordens främsta nutritionsforskare.
 2. NNR5 överensstämmer med WHO:s råd.15.
 3. Tar Fazer ställning för att vissa dieter är bättre än andra?Vi tror inte att dieter är en bra väg för god hälsa, däremot att äta balanserat.

En bra kost ger utrymme även för njutningsmat, något som också gynnar välbefinnandet. Vi lutar oss på de matråd som Livsmedelsverket ger, det vill säga att äta enligt tallriksmodellen och mycket frukt och grönt, omättat fett, fullkorn och mindre av salt och socker.
Visa hela svaret

Vilket knäckebröd innehåller minst kolhydrater?

Clean Eatings knäckebröd består av frön och kärnor och innehåller endast 1g kolhydrat per knäckebröd.
Visa hela svaret