Hur Många Kalorier Ska En 17 Årig Tjej Äta?

Hur Många Kalorier Ska En 17 Årig Tjej Äta
Tre energinivåer – De energinivåer som anges nedan för flickor 10–18 år följer de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012). Energinivåerna är beräknade på gruppnivå och ska inte tolkas som råd för enskilda individer eftersom behovet av energi (kalorier) varierar med ålder, kön, vikt och graden av fysisk aktivitet, och kan också variera från dag till dag.

Flickor 10–12 år 8,6 MJ (2050 kcal) Flickor 13–15 år 9,4 MJ (2250 kcal) Flickor 16–18 år 9,7 MJ (2325 kcal)

För varje energinivå hittar du ett pdf-dokument med förslag på livsmedel inom varje livsmedelskategori med portionsstorlekar och antal portioner per vecka. Klicka på de pdf-dokument för respektive energinivå du är intresserad av och läs mer.
Visa hela svaret

Hur många kalorier ska en 17 åring äta?

14– 17 – åriga flickors riktgivande energibehov är 2340 kcal/dygn och pojkars 2820 kcal/dygn.
Visa hela svaret

Hur många kalorier ska en kvinna få i sig per dag?

Mitt svar: – Hej E! Först av allt – bra att du skriver istället för att grubbla över detta för dig själv, så som jag vet att allt för många gör. Och det korta svaret jag vill ge dig är – jämför dig aldrig med någon! Varken hur du ser ut, din prestation, vad du har och gör övrigt i livet, vad eller hur mycket du äter.

 • Allt är personligt och helt oväsentligt när det kommer till lycka (vilket jag antar är ett gemensamt mål för oss alla).
 • Du är perfekt på ditt unika sätt och det är din inställning till det du har och gör som är avgörande.
 • Men för att återgå till dina frågor låter det som att du både tränar på en hög, men ändå “normal” nivå – med upp till 5 pass i veckan och två vilodagar.

Det låter även som att du äter regelbundet, om än väldigt “nyttigt” som du påpekar. Och NÄR du äter under dygnet påverkar inte om du går upp i vikt eller inte – det är den totala mängden du äter under hela dygnet som räknas. På längre sikt vad du äter på vecka, månad, år, för att äta mer eller mindre vissa veckor, dagar eller måltider är också helt normalt.

 • Problemet verkar istället vara att du inte får i dig tillräckligt med energi totalt, eftersom du ofta är hungrig, samtidigt som du går runt med en rädsla att gå upp i vikt eller verka onormal.
 • Anske du skulle må bra av att prata med någon som kan få dig att inse hur fantastisk du är, eftersom problemet förmodligen bottnar i en låg självkänsla.
You might be interested:  Hur Länge Kan Man Ha Smör I Rumstemperatur?

Jag rekommenderar också att du försöker äta mer, även om det kan vara svårt i början. Inte bara när du är ensam hemma – även dagtid ute bland andra människor. Var stolt över den starka tjej du är, som tränar och förmodligen har mer muskler på kroppen än de som “petar i maten”.

Muskler du har stor nytta av i livet och som behöver mycket mat. Där har du något att kontra med om någon skulle påpeka hur mycket du äter – din höga ämnesomsättning! Och vad som händer om du snålar på kaloriintaget under en längre tid, är att kroppen ställer in sig på sparlåga och sänker energiförbrukningen.

Det gör det ännu svårare att hålla dig “smal”, vilket det låter som är ditt primära mål? En långvarig energisnål diet kan även öka risken för menstruationsrubbningar, benskörhet och ätstörningar. INTE värt! Därför vill jag inspirera dig till att se fördelarna med att äta mer, vilket kommer ge dig mer energi och glädje till både din träning och vardag.

Läs gärna mitt inlägg ” våga äta – basic näringslära och myter om mat “. Om du vill ha fler konkreta tips hur mycket som är “normalt” att äta kan du multiplicera kroppsvikten med ett givet kalorivärde som baseras på hur pass aktiv du är. För majoriteten kvinnor är 38–44 kalorier per kg kroppsvikt lagom.

De energinivåer som anges nedan är för kvinnor 19-60 år enligt de nordiska näringsrekommendationerna.O.B.S! Energinivåerna är beräknade på gruppnivå och ska inte tolkas som råd för enskilda individer eftersom ditt behov av energi kan varierar med ålder, kön, vikt och graden av fysisk aktivitet, liksom från dag till dag.
Visa hela svaret

Hur mycket är 2000 kalorier?

Vad har 2 stora nävar hasselnötter, 10 normalstora potatisar och en stor bit gräddtårta gemensamt? Jo, de innehåller alla 500 kcal. Vilka kaloribomber äter du? Och vad kan vara helt ok att frossa i? Frossar du i nötter för att de är nyttiga? Undviker du potatis för att du hört att den har högt GI? Tänk om! I slutändan är det kalorierna som gör att du lägger på dig vikt.

 1. Livsmedel bidrar med olika mycket kalorier och grad av mättnad.
 2. Att ett livsmedel ger många kalorier betyder inte att du nödvändigtvis blir mätt av det.
 3. Jämför exempelvis en liten läsk och en stor banan som både ger drygt 100 kcal.
 4. För mycket av kaloririka livsmedel gör det lätt att få i sig för många kalorier – och du går upp i vikt.

Detta gäller även om kalorierna kommer från nyttiga livsmedel. En kvinna behöver cirka 2000 kcal och en man cirka 3000 kcal beroende på vikt, kroppssammansättning och fysisk aktivitetsnivå.500 kcal motsvarar alltså runt 17-20 % av dagsbehovet och kan jämföras med en mindre lunch eller middag.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En Toast Med Ost Och Skinka?

Vad händer om man bara äter 500 kalorier per dag?

Ät färre kalorier, förbränn färre kalorier – Energibalansekvationen (som alltid stämmer) stödjer inte strategin att äta mindre och springa mer. Va? Låt mig förklara. Du kan också titta på min senaste video från NBC här, Låt oss slänga in några siffror för att göra saker tydligare.

 • Låt oss anta att utgångspunkten är en stabil kroppsvikt (att man varken går ner eller upp i vikt) och ett intag på 2000 kalorier per dag.0 förändring i kroppsfett = 2000 kalorier in – 2000 kalorier ut Kalorier ut handlar inte bara om träning.
 • Det består av två saker – basalmetabolism (BMR) och träning.

Vid noll träning är den genomsnittliga basalmetabolismen 2000 kalorier per dag. Denna energi används av hjärtat, lungorna, njurarna, genererandet av kroppsvärme etc. Beakta att BMR INTE går att styra med viljan. Du kan inte “bestämma” att ditt hjärta ska pumpa mer blod.

 • Du kan inte “bestämma” dig för att generera mer kroppsvärme.
 • Ingen viljestyrka i världen kommer få dina njurar att använda mer energi.
 • Träning utgör generellt sett en mycket liten del av en persons dagliga energiförbrukning, givet att man inte tränar flera timmar per dag.
 • En vanlig person kanske går/joggar i normal takt tre gånger per vecka.

Varje promenad förbränner i genomsnitt 100-200 kalorier. Om du någonsin sprungit på ett löpband med en kaloriräknare vet du precis hur långsamt den stiger. Att de 100 kalorier man förbränner genom träning bleknar i jämförelse med de 2000 kalorier man äter en vanlig dag.

 • Vi kan utan problem ignorera effekten av träning förutom för de personer som tränar mer än en timme per dag.
 • Folk antar att om du minskar kaloriintaget med 500 kalorier per dag eller 3500 kalorier på en vecka, kommer du att gå ner ett halvt kilo fett per vecka givet att ett kilo fett innehåller cirka 7000 kalorier.

Minus 500 kalorier = 1500 kalorier in – 2000 kalorier ut Ta i beaktande att man för att kunna tappa kroppsfett MÅSTE ha en stabil kaloriförbrukning. Måste. Måste. Men detta är exakt det vi vetat INTE stämmer under de senaste 100 åren. Basalmetabolismen kan öka eller minska med 30-40%. Detta bevisades så tidigt som 1917, när studier visade att en kalorireducering på 30% snabbt möts av en minskning av basalmetabolismen med 30%.

Dr Ancel Keys visade på samma effekt i sin kända “Minnesota-svältstudie”. Trots namnet fick personerna som ingick i studien 1570 kalorier per dag, mer än de flesta bantningskurer vi använder oss av idag. En kalorireducering på 40% möts av en 40% minskning av basalmetabolismen. Anledningen till detta är enkel.

Din kropp är väldigt smart och vill inte dö. Om du inte förändrar dina hormoner (framförallt insulinet), så kommer du inte kunna få tillgång till dina fettlager. Om du inte kan få tillgång till energi från ditt kroppsfett kan du inte leva på en kaloribrist i all evighet.

You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Är Det I Nudlar?

Om du bara äter 1500 kalorier, kan du bara förbruka 1500 kalorier. Basalmetabolismen sjunker alltså. Det har vi känt till i ett sekel. Om du äter färre kalorier varje dag så kommer din kropp förbränna färre kalorier och du kommer inte kunna minska i fettvikt. Man når en viktplatå och sedan börjar man gå upp i vikt igen.

Kaloriräkning som viktminskningsmetod har bevisligen misslyckats om och om igen. Strategier för att sänka insulinnivån däremot (som LCHF och periodisk fasta ) är helt annorlunda. Genom att sänka insulin säger vi till våra kroppar att ingen mat tillförs.

Därför ställer kroppen om från att förbränna kalorierna från maten, till att förbränna kalorier från vårt kroppsfett. Vår kropp vill förbränna 2000 kalorier, men den får dessa från kroppsfett istället för mat. Istället för att begränsa energiintaget (kalorier), byter kroppen bränsle, från mat till lagrad mat (kroppsfett).

Men detta kan bara ske om vi rättar till det grundläggande hormonella problemet med överflödigt insulin. Så är “kalorier in, kalorier ut” ett totalt meningslöst koncept? Nej, inte helt.
Visa hela svaret

Hur mycket ska en 16 årig tjej äta?

Tre energinivåer Flickor 10–12 år 8,6 MJ (2050 kcal) Flickor 13–15 år 9,4 MJ (2250 kcal) Flickor 16 –18 år 9,7 MJ (2325 kcal)
Visa hela svaret

Hur går man ner i vikt snabbt som ungdom?

Försök att äta bra mat och röra på dig – Olika sorters mat och dryck innehåller olika mycket energi och näring. Du behöver både energi och näring för att du till exempel ska orka röra på dig, tänka, andas och känna dig glad. Den energi du inte gör av med lagras som fett.
Visa hela svaret

Hur mycket går man ner i vikt på natten?

Hur mycket går vi ner i vikt under natten? – Det finns flera faktorer som spelar roll för hur pass mycket vi förbränner medan vi sover. Om du till exempel har sömnbrist kanske du inte går ner lika mycket i vikt. Ålder, muskelmassa och andra hälsofaktorer kan också påverka viktnedgången under sömnen.
Visa hela svaret

Hur många kalorier ska en 18 åring äta per dag?

Kaloribehov referensvärden (kvinnor)

Kvinnor Låg* Hög*
18 -30 år 2000 2500
31-60 år 1800 2400
61-74 år 1700 2200

Visa hela svaret

Hur går man ner i vikt snabbt som ungdom?

Försök att äta bra mat och röra på dig – Olika sorters mat och dryck innehåller olika mycket energi och näring. Du behöver både energi och näring för att du till exempel ska orka röra på dig, tänka, andas och känna dig glad. Den energi du inte gör av med lagras som fett.
Visa hela svaret