Hur Mycket Kalorier Innehåller En Portion Havregrynsgröt?

Hur Mycket Kalorier Innehåller En Portion Havregrynsgröt
Havregrynsgröt – en perfekt frukost | AXA Tillaga var som helst I ugnen, på spisen, i kylskåpet eller varför inte i mikron. Havregrynsgröt kan du laga var som helst, så länge du har någon form av kärl och något att röra med. Snabbast går det i mikron, det handlar om någon minut, sen pling och det är klart.

Perfekt för bråttommorgnar, eftersom du dessutom slipper diska kastrullen. Har du lite längre tid på dig? Testa ugnsbakad havregrynsgröt! Vill du att frukosten ska vara serverad när du vaknar? Förbered din gröt på kvällen, låt den svälla i kylskåp över natten. Sen är det bara att äta på morgonen. Testa havre- och chaipuddig! Idrottsgröt Idrottare behöver mycket energi.

En portion havregrynsgröt innehåller lite! Hur går det ihop? Inga problem alls, men här gäller det att energiboosta med nyttiga cashew, mandlar, bananer och torkade aprikoser. Ja, eller vilka nötter, frön och frukter som helst. Ät gröten med mjölk och så ett par kokta ägg till och du har en frukost med fiberrika kolhydrater, massor av protein och fullt med vitaminer.

En frukost att orka träna på! Se tips nedan på vad du kan lägga till för att energiboosta din gröt. Energiboosta din havregrynsgröt Många säger att de inte blir mätta på havregrynsgröt. I förhållande till energimängden så mättar gröt väldigt bra jämfört med annan mat, perfekt för dig som vill hålla vikten eller gå ner några kg alltså.

Blir du snabbt hungrig beror det på att en portion gröt (kokt på en deciliter havregryn) ger futtiga 130 kcal. Behöver du mer energi än så? Inga problem, förutom den enkla lösningen att äta en dubbel portion kan du lägga till nötter, frön, torkad frukt, en skvätt grädde, mjölk etc.

3 msk nötter/frön 160 kcal
1 äpple/päron/nektarin 70 kcal
3 msk russin 80 kcal
4 torkade aprikoser 70 kcal
1 banan 100 kcal
1 dl bär 30 kcal
1,5 dl mellanmjölk 70 kcal
½ dl vispgrädde 180 kcal

Havregrynsgröt – en perfekt frukost | AXA
Visa hela svaret

Hur går jag ner 5 kilo snabbt?

Guide för snabb och enkel viktnedgång 1 kilo kroppsvikt motsvarar 7 000 kalorier. För att gå ner 1 kilo behöver du alltså minska 7 000 kalorier. Vill du då gå ner 5 kilo eller mer snabbt och enkelt, behöver du alltså minska ditt kaloriintag med 5 kg x 7 000 kalorier = 35 000 kalorier totalt.
Visa hela svaret

You might be interested:  Recept Hela Kändis Sverige Bakar?

Kan män gå ner 3 kg på 3 veckor?

Om du ska gå ner 3 kg på 3 veckor behöver du antagligen ligga på ett energiintag på 1300 kcal.2. Det underlättar att äta regelbundet, då undviker du att bli jättehungrig och blir därmed inte sugen på onyttigheter.
Visa hela svaret

Hur många kalorier ska män äta på en dag?

Hur många kalorier (kcal) per dag – hålla vikten – Det är omöjligt att beräkna exakt hur många kalorier du behöver, men det finns några formler som ger en indikation på hur många kalorier du behöver under en dag. Det är individuellt hur mycket energi man är i behov av.

 • Energibehovet varierar beroende på kön, ålder, längd och aktivitetsnivå.
 • En tumregel är att kvinnor bör få i sig ca 2000 kalorier (kcal) per dag för att upprätthålla sin vikt och män behöver ca 2500 kalorier (kcal) per dag.
 • Grovt uträknat: Multiplicera din egen vikt med 30, så får du fram ett ungefärligt energibehov för ett dygn.

Om du väger 70 kg kommer uträkningen se ut såhär: 30 kcal x 70 kg = 2100, Dagar med träning ger ett något större behov för kalorier. Visste du att Nutriletts barer kan innehålla så lite som 105 kalorier (kcal)? Ett perfekt mellanmål för dig som vill hålla vikten.
Visa hela svaret

Varför är havregryn inte bra?

Havre och gluten – De flesta personer som är glutenintoleranta kan äta havre. Men du måste vara försiktig om du är allergisk! Havre kan ofta vara en del av din glutenfria kost men det kan vara bra för dig att samråda med en läkare och dietist om du är allergisk.

Kom även ihåg att havren ofta framställs tillsammans med andra sädesslag. Det är därför vanligt att havren kan innehålla spår av gluten, Havregryn är glutenfria så länge som det verkligen bara rör sig om havregryn. Problemet med spannmålsprodukter är att de inte alltid är renodlade. Det kan alltså finnas spår av vete och andra spannmål i din havregrynsprodukt och då kommer det förstås att förekomma lite gluten.

Om du är allergisk är detta som sagt viktigt att tänka på. Som tur finns det havre som framställs på ett sätt som gör den helt glutenfri, Leta rätt på en havre som är märkt glutenfri (finns ofta i den glutenfria hyllan i de flesta affärer). Om du mest vill undvika gluten för att du upplever att du mår bättre av att dra ner på ditt intag av glutenkost går oftast vanlig havre bra.
Visa hela svaret

Vad ska man äta till frukost för att gå ner i vikt?

Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Ät mer frukost och gå ner i vikt Utan frukost fungerar hjärnan och muskler dåligt. Du behöver en balans mellan fett, protein och kolhydrater för att kunna tänka och vara fysiskt aktiv. Därför passar havregrynsgröt väldigt bra till frukost, likaså mackor med grovt bröd eller basmüsli med bär och yoghurt.

 • Lägg gärna till ett ägg till din vanliga frukost.
 • Det ger ett bra proteintillskott.
 • Äter du yoghurt kan du gärna lägga till lite krossade linfrön (förvaras kallt), lite pumpakärnor, havrekli och några katrinplommon.
 • Mycket fibrer och nyttigt fett som är bra för att sänka blodfetter.
 • Risken att få i sig för mycket mat till frukost är inte stor.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Ska En 2 Åring Äta?

De flesta av oss äter alldeles för små portioner frukost. Den vane bantaren kanske tänker “Ja men det är väl bra, då sparar jag ju kalorier” – men så ska du inte tänka! Man blir inte överviktig genom att äta en lagom stor frukost eftersom du hinner förbränna måltiden under dagen.
Visa hela svaret

Hur mycket havregrynsgröt ska man äta till frukost?

Rik på protein, fibrer og magnesium – Dessutom innehåller havre protein som gör att man blir mätt. Slutligen är havregryn rika på nyttigt fett som gynnar både blodkärlen och cirkulationssystemet. Om du äter 100 gram havregryn täcker du dessutom en tredjedel av ditt dagsbehov med fibrer.

Fibrer hjälper bland annat till med matsmältningen och bidrar till att förebygga hjärt-kärl-sjukdomar. Havregryn placerar sig också i toppen när det gäller innehållet av magnesium. Råris är inte heller så dåligt, men når inte upp till havrens nivå. Att havren dessutom är en utmärkt källa till magvänliga kostfibrer, proteiner och inte minst är billig och lätthanterlig, gör att den i högsta grad förtjänar en plats på vår lista med s.k.

superfood. Förutom att äta dem som gröt med mjölk och russin passar grynen bra till bakverk eller för att göra pannbiffar och pannkakor lite nyttigare och godare.

 • Energi (kJ): 1544
 • Energi (kcal): 366
 • Protein: 12,9 g
 • Kolhydrat: 58,3 g
 • Kostfibrer 9,9 g
 • Fett 6,9 g
 • E-vitamin (a-TE): 0,750
 • B1-vitamin: 0,416 mg
 • B2-vitamin: 0,107 mg
 • B6-vitamin: 0,142 mg
 • Folsyra (µg): 50,4
 • Natrium: 1,62 mg
 • Kalium: 386 mg
 • Kalcium: 115 mg
 • Magnesium: 155 mg
 • Järn: 3,86 mg
 • Zink: 2,99 mg
 • Stärkelse: 57,9 g
 • Källa: DTU

Alla kolhydrater är inte lika. Det finns onyttiga, tomma kolhydrater, som du hittar i vit pasta, vitt bröd, godis, läsk och bakverk. Och så finns det nyttiga kolhydrater som i kombination med andra bra näringsämnen skapar livsmedel som är riktigt bra för hälsan. Exempel på sådana är till exempel rågbröd och fullkornsprodukter som havregryn. Fördelen med de nyttiga kolhydraterna är många:

 • Du får inte bara nytt bränsle utan också en lång rad näringsämnen som understödjer kroppens ämnesomsättningsprocesser, håller tarmsystemet friskt, främjar hjärta och blodkärl och på andra sätt bidrar till din hälsa.
 • Kolhydraternas samspel med grynens proteiner och kostfibrer ger en mättnadskänsla som varar länge. Till skillnad från till exempel cornflakes som nästan enbart består av kolhydrater.
 • Den utmärkta mättnadskänslan och sammansättningen av näringsämnen gör att havregryn, trots sina förhållandevis många kalorier, är ett riktigt bra val om du vill gå ned i vikt. Du håller dig mätt länge och håller ditt blodsocker stabilt, vilket dämpar sötsuget effektivt.
You might be interested:  Bränner Man Kalorier När Man Badar?

Havregryn har ett högt innehåll av kostfibrer, både vattenlösliga och icke vattenlösliga kostfibrer. De vattenlösliga kostfibrerna, s.k. betaglukaner, förbättrar din matsmältning och kan, visar forskning (källa), bidra till att sänka innehållet av kolesterol i blodet.

 1. På detta sätt sänks framförallt det “onda” LDL-kolesterolet av betaglukaner från havre.
 2. Vill du ha mer inspiration till ?

Havregryn är en mycket bra proteinkälla med 12,9 gram per 100 gram gryn. Det är nästan lika mycket som vissa av de mest proteinrika livsmedlen, t.ex. råa sojabönor (36 gram per 100 gram) och kycklingbröst (22 gram per 100 gram). Men de ger ändå en bra start på dagen när det gäller det rekommenderade dagliga proteinbehovet.

 • Samma sak gäller för havregryn som för andra livsmedel: de ska vara en del av en varierad kost, baserad på massor av grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, fisk och magra mejeriprodukter.
 • Havregryn är en viktig del i en hälsosam kost – och med en portion havregryn och en-två skivor rågbröd har du redan uppnått den rekommenderade dosen på 75 gram fullkorn per dag.

Det ena är i grunden inte nyttigare än det andra. Det som kan variera är kaloriintaget. Du kommer helt naturligt inta färre kalorier när du äter havregrynsgröt, eftersom det bara behövs en deciliter gryn till en stor portion gröt. Det beror på att grynen sväller när de kokas.

Även om det finns relativt mycket kalorier i havregryn, behöver du inte vara orolig för att äta en portion av de nyttiga grynen till frukost. Havregryn håller dig nämligen mätt länge och hjälper dig i kampen mot sötsuget. En portion havregryn (ca 30 gram) innehåller endast 109 kalorier. Därför kan du, även om du följer en diet, toppa dina gryn med russin, nötter och lättmjölk och ändå skapa en hälsosam och kalorisnål bantningsmåltid.

Det finns massor av läckra recept på rostade havregryn – vissa med socker och smör, andra med honung och oljor. Här följer ett enkelt och nyttigt recept på rostade havregryn med honung och kokosolja. Gillar du inte smaken av kokos, så kan du välja en smakneutral kokosolja.
Visa hela svaret