Contents
- 1 Vad är det för skillnad på vanlig jäst och jäst för söta degar?
- 2 Hur mycket Degvätska till 50 g jäst?
- 3 Kan man göra bullar på blå jäst?
- 4 Vad händer när man blandar jäst socker och vatten?
- 5 Är det billigare att baka eget bröd 2022?
- 6 Varför blir inte mitt bröd luftigt?
- 7 Kan jäst jäsa utan socker?
- 8 Hur länge kan man låta degen jäsa?
- 9 Vad är det för skillnad på jäst?
- 10 Vad händer om man använder fel jäst?
Vad är det för skillnad på vanlig jäst och jäst för söta degar?
37 grader? – Jästcellerna jobbar bäst vid 26–28 grader och dör vid 50 grader. I många recept står det att degspadet ska vara 37 grader varmt, men det är inte så noga. När degen är i ugnen fortsätter luftbubblorna att växa även om temperaturen överstiger 50 grader. Höga koncentrationer av socker och salt kan ta kål på jästen.
- Därför ska man inte röra ut jästen i socker och salt som står i vissa äldre recept.
- Den sista fasen av odlingen sker i ståltankar som rymmer 220 000 liter.
- Genom en rund glasruta i locket på en av tankarna syns en ljusbrun, grumlig vätska som bubblar kraftigt eftersom det pumpas luft genom den.
- I nästa fas ska en del av vattnet filtreras bort och jästen skäras i kuber och paketeras.
I varje paket med 50 gram jäst finns det ungefär 500 miljarder jästceller. När de hamnar i kylskåpet slutar cellerna att knoppa av sig, men när de blandas i en deg där de får vätska, värme och kolhydrater blir de aktiva igen. Men eftersom det är ont om syre i degen bildas inga nya jästceller där utan i stället utvecklar jästcellerna koldioxid och alkohol, i form av etanol. Jäst för söta degar har röda bokstäver på paketet och matbrödsjästen har blå. Jästcellerna i dessa två jästsorter är släkt, men de fungerar på lite olika sätt. I matbrödsjästen är de bättre på att omvandla maltos, som är en sockerart som finns i mjöl, till näring.
Därför behöver man inte tillsätta något extra socker i matbrödsdegar. I jäst för söta degar fungerar cellerna bättre när det är mer socker i degen. Om man ska baka osötat matbröd och bara har jäst för söta degar hemma, kan man använda den, men då får man räkna med att jäsningen tar lite längre tid eftersom det tar längre tid för de cellerna att bryta ner mjölets kolhydrater.
Den ekologiska jästen importeras från Tyskland, den får ekologiskt spannmål som näring i stället för melass. Ekojästen har inte lika bra jäskraft, och därför behöver en sådan deg jäsa lite längre.
Visa hela svaret
Kan man använda vanlig jäst för söta degar?
Vilken jäst ska jag välja? För matbröd eller för söta degar? – Jäst för söta degar (förpackning med röd text) kan användas om det är mer än 1 msk socker eller sirap i degen då man använder 50 g jäst. Annars kan man använda den jästen för matbröd (förpackning med blå text). Jag rekommenderar följande:
mindre än 1 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst – välj jäst för matbröd mellan 1-3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst – välj vilket som över 3 msk socker eller sirap i degen per 50 g jäst – välj jäst för söta degar
Hur mycket Degvätska till 50 g jäst?
Hur mycket jäst ska degen innehålla? Svar: Många vanliga bröd- & bullrecept innehåller 50 g jäst och 5 dl degvätska. Då brukar degen jäsa 2 x 30–45 min. Snabbare än så bör degen inte jäsa om man vill ha ett saftigt & luftigt bröd. Det går dock bra att halvera mängden jäst till 25 gram utan problem, men då bör man öka den första jäsningen till 50–60 min eller kanske ännu längre.
Ett bra riktmärke för att se när degen är färdigjäst är när den nått ungefär sin dubbla storlek och känns elastisk på ytan när man trycker på den. – Nackdelen med att använda en stor mängd jäst för snabbare jäsning är att degen kan ta smak av den och att degen kan bli överjäst och säcka ihop. – Fördelen med att jäsa degen längre tid med mindre jäst är att smakerna i mjölet utvecklas bättre.
Ska potatisen läggas i kallt vatten i kastrullen eller när vattnet börjat koka? Svar: För att bevara C-vitaminhalten i potatisen bör temperaturen i potatisen snabbt passera 40–60 grader. På så sätt minskar risken för nedbrytning av C-vitaminen. Därför ska man lägga ner potatisen i kokande vatten.
Om den tillagas för länge på låg värme kan näringen Bra Youtube-film som tydligt visar hur man gör marängspöken! Tid 50 sek Youtubefilm, recept & bilder från Kabita´s Kitchen. (Recept nedan) Recept: Chapati 4 dl vetemjöl ca 2 ¼ dl vatten, rumsvarmt ev. ½ tsk salt (salt ingår inte i filmens recept, men jag tillsätter det för godare smak) GÖR SÅ HÄR 1.
Häll mjölet i en bunke. Tillsätt hälften av vattnen och nyp ihop. Tillsätt mer vatten, lite Inbakade piroger fyllda med smält ost & skinka! Mums vad gott! En perfekt pizzabottnen som kan fyllas efter egen smak! Saftiga, läckra frallor fyllda med ost och tacoköttfärs.
Visa hela svaret
Hur mycket socker till röd jäst?
Tips från bakbloggare – Beroende på hur mycket socker det ingår i receptet kan du få en fingervisning om när det fungerar bra att byta ut jästen mot den sort du redan har hemma. Exempel:
Mer än 3 msk socker eller annat sött per 50 g jäst = röd jäst.1-3 msk socker eller annat sött per 50 g jäst = röd eller blå jäst.Mindre än 1 msk socker eller annat sött per 50 g jäst = blå jäst.
Kan man göra bullar på blå jäst?
Det är inte mycket som slår en riktigt god bulle till kaffet, eller kanske ännu hellre till ett glas kall mjölk! Bullen ska vara mjuk och saftig och smaka rikligt av smör och socker. Men hur får man till den där perfekta bullen? Här kommer mina bästa bulltips inför Kanelbullens dag! (Och alla andra dagar på året när man vill äta goda bullar!) Gott om tid. Först och främst – ha inte bråttom! Det tar sin tid att baka bullar. Börja i god tid på morgonen, eller allra helst kvällen innan genom att sätta en fördeg. Smör. Använd riktigt smör och absolut inte margarin. Välj även de andra ingredienserna med omsorg och satsa på ett mjöl av god kvalitet.
- Använd kall mjölk som degvätska, men de övriga ingredienserna ska vara rumsvarma.
- Jästen ska vara av den “blå” varianten.
- Bli inte lurad av den med röd text trots att det står att den passar särskilt bra för söta degar.
- Den “röda” jästen skyndar på jäsningen helt i onödan, det är bättre med vanlig jäst och att låta jäsningen ta tid.
Ju längre jästid, desto godare bullar. Fördeg. Baka gärna med fördeg. Det vill säga – degvätska, jäst och cirka hälften av mjölet blandas först ihop och får sedan jäsa i lugn och ro en stund, innan de övriga ingredienserna blandas i. Fördegen kan gärna få stå i kylskåp över natten, men har man ont om tid kan det räcka med någon timme i rumstemperatur. Knåda. Bearbeta degen länge och väl. I maskin kan man räkna med cirka 10-15 minuter, uppemot det dubbla kan behövas om man knådar för hand. Degen ska bli blank, elastisk och kännas lite fuktig. Det är viktigt att inte tillsätta mer mjöl i onödan, då får man torra bullar.
Fyllning. Gör gärna en fyllning, en “remons” som det kallas på bagarspråk, som förutom smör innehåller mycket mandelmassa. Det ger god smak och saftiga bullar. Gör helst av allt din egen mandelmassa, det blir väldigt gott och är inte särskilt svårt. Här finns två olika sorters mandelmassa, en klassisk lite enklare variant och en lite lyxigare med marconamandel,
Snurra. Klassiska kanelsnäckor i all ära, men det är lättast att få till riktigt saftiga bullar genom att göra snurrade bullar. Försök att göra bullarna ungefär lika stora, så blir de jämnt gräddade i ugnen. Använd gärna en våg, omkring 70 gram per bulle tycker jag är lagom.
Jäsa. Här gäller det att inte fuska. Bullarna måste få jäsa ordentligt, till minst dubbel storlek. Detta kan ta tid, beroende på hur kallt eller varmt det är där bullarna jäser. Lägg gärna plastfilm över bullarna istället för en kökshandduk, eller vänd en stor plastlåda upp och ner över plåten.
Har man bråttom kan man ställa in plåten i en kall ugn, sätta på ugnslampan och längst ner hälla kokande vatten i en ugnsform. Stäng luckan och låt bullarna jäsa i ugnen, fukten som bildas kommer göra att jäsningsprocessen går lite snabbare. Pensla. Pensla bullarna med ägg som rörts ut med en skvätt vatten och en nypa salt.
Då får man en äggstrykning utan klumpar som är lätt att pensla tunt på bullarna. Grädda. Grädda bullarna på ganska hög värme, 200-225 grader brukar vara lagom. Vakta dem noga, brända bullar är inte kul! Det brukar räcka med 6-7 minuters gräddningstid. Sockerlag. När bullarna gräddats färdigt, pensla dem direkt med sockerlag för att få dem glansiga och extra hållbara och saftiga. Sockerlag kokas lätt ihop på lika delar socker och vatten. Man kan också hoppa över både äggstrykning och sockerlag, och istället pensla bullarna med smält smör när de kommit ut ur ugnen, för att sedan doppa dem i strösocker.
Visst blev du väl nu sugen på att baka riktigt goda bullar? Här finns ett par recept som kan varieras på olika vis: Kanelbullar, Sockrade vaniljsnäckor, Snurrade dinkelbullar med lemon curd och Kanelbulle XL Lycka till med bullbaket och ha en riktigt god Kanelbullens dag!
Visa hela svaret
Vad skiljer blå och röd jäst?
Röd eller blå jäst – Jästen med röd text är för söta degar som bulldeg och matbröd där det ingår en del socker, sirap eller honung. Jästen med blå text är för matbröd som inte innehåller mer socker, sirap eller honung än att det “äts upp” av jästen. Jag brukar ha som skiljelinje ca 1-3 msk socker, sirap eller honung per 50 g jäst.
Visa hela svaret
Kan man använda söt jäst till bullar?
Jästen –
Är KronJästs torrjäst “Instant dry yeast” eller “Active dry yeast”? KronJäst är en “Instant dry yeast”. Både “Instant dry yeast” och Active dry yeast” ger brödet en luftig och lätt konsistens, men de gör det på olika sätt. Det är primärt en viktig skillnad i hur du använder dem. Active dry yeast blandas i degvätska och Instant dry yeast blandas i de torra ingredienserna. På vilket sätt skiljer sig KronJäst Eko vid bakning mot KronJäst för Matbröd och KronJäst för Söta Degar? Ekologisk jäst behöver längre jästid för att uppnå samma resultat som KronJäst för Matbröd. Vi rekommenderar inte Ekologisk jäst till söta deagar. Vi rekommenderar att man förlänger respektive jästid ca 30 minuter vid bakning av osötat bröd/ matbröd och minst 60 minuter vid bakning av söta degar (mer än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl). Jäst är en encellig svamp består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer, som är avgörande för jäsning av bröd. Hur länge har jäst använts av mänskligheten? Jäst kan betraktas som människans äldsta domesticerade mikroorganism. Hieroglyfer tyder på att egyptierna använde jäst och jäsning för att producera alkoholdrycker och surdegsbröd för mer än 5 000 år sedan. Jästindustrin, född i mitten av 1900-talet, arbetar med att välja ut specifika jäststammar och göra dem tillgängliga i stor skala för olika tillämpningar. Var kommer jästen ursprungligen ifrån? Jäst har använts i tusentals år; Egyptierna och Babylonierna lärde sig att göra ljust bröd genom att använda vildjäst för jäsning. Man visste inte vad som orsakade jäsning förrän Pasteur, en fransk kemist och microbiolog, identifierade att mikroorganismen jäst var ansvarig för alkoholjäsning. Jästen som idag används av bagare över hela världen är en stam från Saccharomyces cerevisiae, Vilken sorts jäst ska jag använda? KronJäst för Matbröd rekommenderas när du skall baka ett bröd utan eller med endast lite socker, mindre än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl. Om du däremot ska baka ett sött bröd eller bullar får du ett bättre resultat och en större volym på ditt bröd med KronJäst för Söta Degar. Var lite extra observant på jäsningen om du inte använder “rätt” jäst. Jästiden kan påverkas så det kan ta lite längre tid att jäsa t ex ett matbröd med KronJäst Söta Degar och samma gäller om du bakar ett sött bröd med KronJäst för Matbröd, Hur påverkar jäst smaken på mat och dryck? Genom jäsning lockar jästen fram livsmedlens karakteristiska smak och doft. Jäst bidrar till den typiskt goda smaken i bröd, matbröd, vetebröd då jäsningen producerar aromatiska föreningar på ett naturligt sätt (till exempel estrar). Ju längre jäsning desto fler smaker utvecklas. Kan jäst orsaka jäst-/svampinfektioner? Nej, jäst orsakar inte svampinfektioner. Jäst är ett generiskt namn för en mångfald av arter, och inkluderar visserligen Candida albicans. Candida albicans är emellertid helt annorlunda från bagerijäst, S accharomyces cerevisiae, Saccharomyces är klassad som säker i EFSA (European Food Safety Authority). På sociala medier florerar det information att man kan få svamp i magen och i underliv av att äta produkter av eller med bagerijäst som t.ex. bröd, vin och alkohol. Detta missförstånd har uppstått då bagerijäst och svamp har samma namn på engelska (yeast).
Vad händer när man blandar jäst socker och vatten?
Förklaring – Jästen är en svamp som lever på kolhydrater, t.ex. sockerarten glukos. När sockret förbrukas bildas koldioxid och etanol. Koldioxiden löser sig i vattnet och bildar kolsyra. Därför blir det surt och pH sjunker. I glaset där jästen saknar glukos att “äta”, så bildas ingen koldioxid. I “blanken” finns näring, men inga celler som kan förbruka den. Där bildas inte heller kodioxid.
Visa hela svaret
Vad händer om man blandar socker och jäst?
När jäst tillsätts till en deg börjar de äta sockret i degen, och vid denna process bildas koldioxid som en biprodukt. I degen bildas då massor av små bubblor med koldioxid, vilket gör brödet fluffigt.
Visa hela svaret
Är det billigare att baka eget bröd 2022?
Är det billigare att baka sitt eget bröd? – Det är betydligt billigare att göra egna bröd än att köpa dem. I en nyligen genomförd jämförelse kostade ingredienserna för en limpa hemgjort klassiskt bröd kostar runt 20 kronor. Om du lägger till en kostnad av energi som används av ugnen, är det bara några extra ören per brödskiva.
Visa hela svaret
Varför ska man jäsa två gånger?
Måste degen knådas igen när den har jäst klart och i så fall hur mycket? Vad är bäst, i maskin eller för hand? Vår expert reder ut. Fråga : När man bakar matbröd och även vetebröd ska degen som regel jäsa två gånger. Innan man sedan bakar ut degen ska man knåda den.
I just detta moment är det svårt att veta hur mycket man behöver knåda. Kan man köra degen i maskin igen om man låtit den jäsa i bunken eller hur mycket bearbetning behövs? Svar : Degen ska inte knådas kraftigt efter den första jäsningen. Det bästa är att bara lägga händerna helt lätt på degen och trycka med lätta rörelser, så att gasblåsorna pressas ut.
Se också : Så snittar du vackra brödmönster Det kan också fungera att köra några enstaka varv i maskin på låg hastighet, men med försiktighet. Arbetas degen för mycket kan nämligen glutennätet slitas sönder. Detta medför att degen inte höjer sig under nästa jäsning utan bara säckar ihop och flyter ut.
- Då tappar degen även sin elasticitet och blir klistrig i stället för seg och smidig.
- Rent tekniskt är anledningen till att man knådar degen en andra gång att koldioxiden, som bildats i den första jäsningen, måste pressas ut och nya små blåsor bildas.
- Därefter ska nytt syre försiktigt arbetas in i degen, vilket gör att den kan jäsa på nytt.
Läs också : Hur länge ska degen bearbets i maskin?
Visa hela svaret
Kan man låta bröd jäsa för länge?
Varför jäser inte min deg? – Det är viktigt att vätskan som man blandar i degen inte är för varm. Om det är så att vätskan har varit för varm, varmare än 37 °C, tappar jästen jäskraft och till och med dör. Det kan bero på många saker. Jästen kanske är gammal, degen kan vara överjäst, för lite knådning och kort jästid kan vara skäl.
Visa hela svaret
Varför blir inte mitt bröd luftigt?
En lös deg ger ett luftigare bröd FAKTA För mycket mjöl i degen gör att brödet blir tungt, stabbigt och kompakt. En lösare deg ger ett luftigare och lättare bröd. Dock blir det lite kladdigare att knåda degen om man knådar för hand, men brödet blir mycket godare! Ibland behöver man inte tillsätta allt mjöl som det står i receptet när man bakar med jäst.
- Om man känner att degen är smidig och fortfarande lite lagom kladdig så räcker det med mjöl. Tänk på.
- För att kunna hantera en kladdig deg behövs det mjöl på bakbordet och händerna när den bakas ut! Men var försiktig och lätt på handen så att det inte knådas in för mycket mjöl i degen.
- Underbart god, saftig morotslimpa! Klicka på bilden nedan för recept! Lyssna på Linda Andersson, Linda bakskola i podden Bloggbusiness.
Sju sorters kakor är ett känt begrepp, men vilka kakor handlar det om? Läs mer Småkakor är lätt att baka och oerhört gott! Två enkla, men viktiga tips som gör att du lyckas med brödet! : En lös deg ger ett luftigare bröd
Visa hela svaret
Kan jäst jäsa utan socker?
Socker i bröddegen förbättrar jäsningen Vid jäsning av bröddegar använder man ofta jäst (jästsvampar) och någon form av kolhydrater, t ex en liten mängd socker eller sirap (1–2 msk) för att påskynda att jästen sätter igång med kolsyrebildning. Sockret fungerar som näring och jästens enzymer omvandlar sockret till alkohol och koldioxid (det bildas luftbubblor som gör degen porös och luftig).
- Jäsningsprocessen gör att sockret förbränns helt och i det färdiga brödet finns det inte längre kvar något socker (förutsatt att man bara tillsätter 1–2 msk i en bröddeg med ca 5 dl degvätska).
- Det fungerar att jäsa degar utan socker för då används glukos (socker) från nedbrytningen av stärkelsen i mjölet, men det tar längre tid och jäsningen blir inte lika effektiv.
Obs! I t ex bulldegar där man tillsätter 1–2 deciliter socker förbränns bara en liten, liten del av sockret. Youtubefilm, recept & bilder från Kabita´s Kitchen. (Recept nedan) Recept: Chapati 4 dl vetemjöl ca 2 ¼ dl vatten, rumsvarmt ev. ½ tsk salt (salt ingår inte i filmens recept, men jag tillsätter det för godare smak) GÖR SÅ HÄR 1.
- Häll mjölet i en bunke.
- Tillsätt hälften av vattnen och nyp ihop.
- Tillsätt mer vatten, lite Fråga:Vilken skillnad på brödet gör det om man bakar med mjölk eller vatten? Svar: Ett bröd bakat med vatten får lite segare inkråm, något mer tuggmotstånd och lite större luftbubblor (t ex baguetter).
- Ett bröd bakat med mjölk får ett inkråm som är lite mjukare med mindre luftbubblor (t ex källarfranska).
Båda är lika goda, Enkla, läckra fyllningar till tårtan! Mjuka, tunna, saftiga brödrutor utan en gnutta mjöl – fyllda med nyttiga frön och Keso. En gigantisk cookie som är lite seg i kanterna och mjukare inuti. Den är fylld med härlig mjölkchoklad & sötmandel – en stor favorit! Matiga, populära piroger fyllda med köttfärssås & ost.
Visa hela svaret
Varför blir bullarna så torra?
Varför är vetebullarna torra eller hårda? Det kan ha varit för mycket mjöl i degen. Då blir det torrt. Det kan ha varit för lite fett i degen. Då blir det torrt. Bullarna kan ha fått jäsa för kort tid på plåten. Degen kan ha knådats för länge efter första jäsningen.
Visa hela svaret
Varför smakar hembakat bröd jäst?
Publicerat måndag 5 maj 2014 kl 15.34 I dagens avsnitt av Mat med Malin delar Malin Randeniye med sig av sina bästa tips för att lyckas med brödbaket hemma. Håller du med om Malins baktips? Skriv en kommentar! Mycket har hänt på bakfronten de senaste åren och gamla sanningar har kastats omkull.
Malin berättar om de senaste rönen för lyckat brödbak. Hon berättar bland annat om att många gamla myter om jäst lever kvar i våra recept än idag. – Förr var jästen inte så livskraftig och man behövde väcka upp den genom att lösa upp den i salt och socker, idag behövs inte det eftersom jästen redan är så aktiv, då är det bättre att lösa upp den i degvätskan.
Malin berättar också om att begreppet fingervarmt är missvisande eftersom det är svårt att känna temperaturer med fingrarna. Använd hellre kallt eller rumstempererad degvätska och låt degen jäsa lite längre. Malin föreslår till och med att minska ner mängden jäst till bara något gram.
Visa hela svaret
Varför rinner fyllningen ur bullarna?
Med några få enkla tricks får du den godaste och saftigaste bullen. Så här gör du för att lyckas! Såklart är de så att alla gillar olika när det kommer till kanelbullar. Vissa vill ha snäckor, andra snurror. En del vill ha mycket pärlsocker, andra inget alls men gärna mandel.
Men jag vill i alla fall ha en riktigt tung och saftig men ändå fluffig bulle, mycket fyllning utan att kännas alltför kletig eller degig. Mycket pärlsocker, men inte i en hög och så ska den vara saftig länge efter att den har svalnat. Och det kan låta tråkigt, men nyckeln till en riktigt god bulle som håller sig god länge, är att låta det ta tid.
Tid med degen och tid med jäsning. Visst, du kan slänga ihop kanelbullar på 1,5 timmar, men de kommer att vara torra så snart de har svalnat.
Här kommer mina bästa tips för att lyckas!
Ta god tid på dig. Du kan inte stressa fram goda bullar. Knåda degen länge, så att det verkligen hinner utvecklas glutentrådar. Mycket längre än du tror, minst 10-15 minuter i köksmaskin. Låt även jäsningen ta tid. Gör det enkelt för dig och jäs bara en gång. Baka ut bullarna direkt när degen är klar (eller vänta en kvart så att degen får vila lite och blir enklare att kavla ut) och jäs sedan bullarna på plåten i ett par timmar. Och använd gärna ett recept med fördeg eller tangzhongmetoden för extra stor chans till goda bullar. Rumsvarmt eller kallt smör som tillsätts allra sist i degen. Om man använder smält smör så behöver degen mer mjöl för att kunna arbetas med och då får du torrare bullar. Tillsätt även saltet sist tillsammans med smöret. Jäst gillar inte salt, så bättre att jästen får komma igång på egen hand innan saltet tillsätts. Använd riktig kardemumma i degen. Alltså hela korn som du mortlar, det gör ALL skillnad i smaken. Den färdigmalda kardemumman består mest av skal och smakar ingenting i jämförelse. Och snåla inte med den! Snåla inte med fyllningen heller. Det ska vara mycket smör och mycket kanel. Och det ska rinna ut lite som blir sådär knäckigt på plåten. Men för att inte för mycket fyllning ska rinna ut ska du tänka på att inte vispa in luft i fyllningen, och du kan tillsätta någon matsked maizena också för att vara säker på att det mesta av fyllningen stannar i bullen. Själv river jag gärna ner lite mandelmassa i fyllningen, det hjälper till att hålla ihop fyllningen och ger dessutom väldigt saftiga bullar. Pensla med ägg innan och sockerlag efter gräddning. Ägget ger bullen en fin färg och håller pärlsockret på plats. Sockerlagen gör att allt det saftiga stannar inne i bullen samtidigt som det gör bullen glansig och fin. Ett supertrick för saftiga bullar länge. Pensla på direkt när bullarna är heta så dunstar det fint och gör inte bullarna soggy.
Här hittar du mitt bästa recept på bullar med fördeg och här hittar du ett med tangzhongmetoden. Och lyssna gärna på Bakpodden Tillåt Kakors avsnitt om bullar, där finns massor med tips! OCH! Följ gärna @brinkenbakar på Instagram för fler tips, filmer och inblick bakom kulisserna.
Visa hela svaret
Hur länge kan man låta degen jäsa?
Jäsning av deg – Ankarsrum Sweden
7 års garanti Hög kapacitet Svensktillverkad
Jäsning är lite av en konst och påverkas av många yttre faktorer så som temperaturen i rummet, luftfuktigheten och vilken typ av bröd du bakar. Jäsning är lite av en konst och påverkas av många yttre faktorer så som temperaturen i rummet, luftfuktigheten och vilken typ av bröd du bakar.
- Jäsning i rumstemperatur En typisk vetedeg bör jäsa 45-60minuter i rumstemperatur.
- Rågbröd behöver 60-70minuters jäsning i rumstemperatur.
- Ett tips är att jäsa i ugnen.
- Ställ temperaturen på 30grader och jäs din deg där.
- Alljäst deg / Nattjäst deg När du jäser din deg över en längre tid är det ändå viktigt att man följer receptet.
Om det står 2x60min så gör det först innan du lägger den i kylen för jäsning över natten. Detta ger ett mer karaktärsfullt bröd med en härlig skorpa och ett saftigt bröd. Jäsning i en brödkorg är ett bra tips och degen är lite lösare och det ger samtidigt en snygg yta på brödet.
- En kalljäst deg kräver ca 12-16 timmars jäsning.
- Deglocket till din Ankarsrum Använd gärna ditt jäs lock och jäs din deg i kitteln.
- Detta gör att fukten stannar inne i kitteln och jäsningen blir jämn och fin.
- Chocolate Chip cookies. Ca 18 st.
- Ingredienser:.
- Innan du börjar:.
- I det tredje avsnittet av vår bakskola så får du lära dig att göra salted caramel cupckes.
Otroligt goda och enkla cupcakes för hela familjen Välkommen till vår bakskola! Här hittar du tips och recept för att spritsa som ett proffs. Välkommen till vår bakskola! Här hittar du tips och recept för att lyckas med kanelbullebaket.0 kr “,”settings”:,”do_action”:{“woocommerce_before_mini_cart”:””,”woocommerce_before_mini_cart_contents”:””,”woocommerce_after_mini_cart_contents”:””,”woocommerce_after_mini_cart”:”\n\t\t\t : Jäsning av deg – Ankarsrum Sweden
Visa hela svaret
Varför blir mitt bröd så kompakt?
Så undviker du bakmissarna Blir ditt brödbak ofta platt och trist? Bagaren David Zetterström vet varför, och hjälper dig här med hur du kan undvika det. Ett av de vanligaste felen när man bakar är att brödet blir platt, och det beror oftast på att brödet inte har jäst som det ska.
Varför har då brödet inte jäst? Det kan bero på att degvätskan varit för varm. En bra degvätska ska vara 37 grader, efter det börjar jästen dö och vid 55 grader dör den helt. Ett tips för att undvika det är att hälla degvätskan på mjölet istället för direkt på jästen. Ett annat problem uppstår om degvätskan är för kall, men det är ett mer angenämt problem.
Då jäser brödet, men det tar mycket längre tid. Brödet får till och med en bättre smak, men det är viktigt att man väntar ut jäsningen och inte har för bråttom. En lagom jäst deg har jäst till dubbel storlek och det kan ju ta olika lång tid beronde på jäsplats.
En dragig jäsplats hämmar också jäsningen, men det kan man lätt råda bot på genom att använda en bakduk över degen. Att brödet blir både platt och torrt kan bero på för mycket mjöl i degen. Då orkar den inte stiga som den ska. Att brödet blir torrt kan också bero på för gammalt mjöl. Ett gammalt mjöl suger mer vätska än ett färskt.
Det är alltid bra att baka på ett så färskt mjöl som möjligt, det ger ett saftigare bröd. Ett annat tips är att inte tillsätta allt mjöl från början, utan spara lite till slutet och bara tillsätta det om det verkligen behövs. En annan viktig ingrediens är fett.
Det har en positiv inverkan på brödet och gör det både saftigt och hållbart. Att brödet blir kompakt kan bero på att det inte gräddats tillräckligt länge. Ett klart bröd ska ha en innertemperatur på 96-98 grader. Det kollar man lätt med en stektermometer i slutet av gräddningstiden. Om brödet börjar bli bränt på ytan och ser klart ut, men inte har temperaturen 96-98 grader har det varit för varmt i ugnen.
Russian Sweet Yeast Dough
Då kan man täcka ytan på brödet med lite aluminiumfolie och låta det gräddas klart. Det är ju så med bakning att man får pröva sig fram. Alla ugnar är olika och mjöl har olika bakegenskaper. Man lär sig något nytt varenda gång man bakar. Lycka till! Bagar-David : Så undviker du bakmissarna
Visa hela svaret
Kan man frysa in jäst deg?
1. Pajdeg, pizzadeg, bröddeg – Olika sorters deg förvaras med fördel i frysen. Gör en större sats och frys in i lagom stora bullar i fryspåsar. Du kommer tacka dig själv nästa gång det är paj- eller pizzadags! Även degar som innehåller jäst kan frysas, men se till att degen är färdigjäst innan infrysningen.
Visa hela svaret
Vad är det för skillnad på jäst?
Jäst Jäst består av levande svampar som måste behandlas varsamt för att kunna göra sitt jobb. Genom kemiska och biologiska processer omvandlar jästsvamparna socker till kolsyra, som lyfter degen och gör den porös. Antingen använder man färsk jäst eller torrjäst.
Färsk jäst bör förvaras i kylskåp och användas innan bäst-före-datumet har gått ut. Tänk även på att degvätskan inte ska vara varmare än 37 grader, annars dör jästen. Låt degen stå dragfritt och i normal rumstemperatur under jäsningen. Torrjäst är torkad jäst som pulveriserats och förpackats på påse. En påse (12 g) motsvarar 50 g färsk jäst.
Skillnaden mellan torrjäst och färsk jäst är att den torra har betydligt längre hållbarhet och att den blandas i mjölet istället för direkt i degvätskan. När man bakar med torrjäst ska degvätskan vara lite varmare, cirka 50 grader. Det finns specialjäst som får söta degar att jäsa snabbare, men jag använder hellre den vanliga, blåa jästen.
Visa hela svaret
Vad händer om man använder fel jäst?
Jästen –
Är KronJästs torrjäst “Instant dry yeast” eller “Active dry yeast”? KronJäst är en “Instant dry yeast”. Både “Instant dry yeast” och Active dry yeast” ger brödet en luftig och lätt konsistens, men de gör det på olika sätt. Det är primärt en viktig skillnad i hur du använder dem. Active dry yeast blandas i degvätska och Instant dry yeast blandas i de torra ingredienserna. På vilket sätt skiljer sig KronJäst Eko vid bakning mot KronJäst för Matbröd och KronJäst för Söta Degar? Ekologisk jäst behöver längre jästid för att uppnå samma resultat som KronJäst för Matbröd. Vi rekommenderar inte Ekologisk jäst till söta deagar. Vi rekommenderar att man förlänger respektive jästid ca 30 minuter vid bakning av osötat bröd/ matbröd och minst 60 minuter vid bakning av söta degar (mer än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl). Jäst är en encellig svamp består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och vitaminer. Det mesta av proteinet utgörs av enzymer, som är avgörande för jäsning av bröd. Hur länge har jäst använts av mänskligheten? Jäst kan betraktas som människans äldsta domesticerade mikroorganism. Hieroglyfer tyder på att egyptierna använde jäst och jäsning för att producera alkoholdrycker och surdegsbröd för mer än 5 000 år sedan. Jästindustrin, född i mitten av 1900-talet, arbetar med att välja ut specifika jäststammar och göra dem tillgängliga i stor skala för olika tillämpningar. Var kommer jästen ursprungligen ifrån? Jäst har använts i tusentals år; Egyptierna och Babylonierna lärde sig att göra ljust bröd genom att använda vildjäst för jäsning. Man visste inte vad som orsakade jäsning förrän Pasteur, en fransk kemist och microbiolog, identifierade att mikroorganismen jäst var ansvarig för alkoholjäsning. Jästen som idag används av bagare över hela världen är en stam från Saccharomyces cerevisiae, Vilken sorts jäst ska jag använda? KronJäst för Matbröd rekommenderas när du skall baka ett bröd utan eller med endast lite socker, mindre än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl. Om du däremot ska baka ett sött bröd eller bullar får du ett bättre resultat och en större volym på ditt bröd med KronJäst för Söta Degar. Var lite extra observant på jäsningen om du inte använder “rätt” jäst. Jästiden kan påverkas så det kan ta lite längre tid att jäsa t ex ett matbröd med KronJäst Söta Degar och samma gäller om du bakar ett sött bröd med KronJäst för Matbröd, Hur påverkar jäst smaken på mat och dryck? Genom jäsning lockar jästen fram livsmedlens karakteristiska smak och doft. Jäst bidrar till den typiskt goda smaken i bröd, matbröd, vetebröd då jäsningen producerar aromatiska föreningar på ett naturligt sätt (till exempel estrar). Ju längre jäsning desto fler smaker utvecklas. Kan jäst orsaka jäst-/svampinfektioner? Nej, jäst orsakar inte svampinfektioner. Jäst är ett generiskt namn för en mångfald av arter, och inkluderar visserligen Candida albicans. Candida albicans är emellertid helt annorlunda från bagerijäst, S accharomyces cerevisiae, Saccharomyces är klassad som säker i EFSA (European Food Safety Authority). På sociala medier florerar det information att man kan få svamp i magen och i underliv av att äta produkter av eller med bagerijäst som t.ex. bröd, vin och alkohol. Detta missförstånd har uppstått då bagerijäst och svamp har samma namn på engelska (yeast).
Vilken jäst är bäst?
KronJäst för Söta Degar – Svensk färsk jäst som har optimal jäskraft i söta degar, t ex vetebröd.
Visa hela svaret