Tablett Mot Fästing Hund Recept?

Tablett Mot Fästing Hund Recept
Fästing på hund och katt Var steget före och undvik sommarens ovälkomna gäster. Genom att förebygga fästingar hos dina husdjur skyddar du också dig själv och familjen. Här hittar du tips om hur du bäst tar hand om katten eller hunden under fästingsäsongen.

Om du bor i ett område där det finns mycket fästingar är det bra att använda fästingmedel. Förutom att det skyddar dina fyrbenta vänner så hindrar du också att de sprider sig till dig. Fästingmedel finns i form av spot-on, halsband och tabletter. Tabletter, som till exempel Bravecto och Nexgard, är ofta receptbelagda medan många spot-on och halsband är receptfria.

Populära receptfria märken är Frontline och Seresto. Var noga med att använda rätt medel beroende på om du har en stor eller liten hund. Kom ihåg att fästingmedel som är anpassade för hundar kan vara giftiga för katter. Senast granskad 2021-09-20 : Fästing på hund och katt
Visa hela svaret

Hur får man recept på Bravecto?

Nu kan du skicka in en förfrågan om att få recept på vissa avmaskningsmedel, fästingprofylax och p-piller till katt* via vårt formulär, Du kan även få recept utskrivet via vår app Evidensia-appen, Detta under förutsättning att du besökt oss med ditt/dina djur under de senaste 12 månaderna (gäller ej fästingprofylax).

Du kan läsa mer och skicka in din förfrågan här, För att säkert kunna behandla ditt djur på rätt sätt behöver vi undersöka det innan vi startar en behandling. Därför sker receptförskrivning vanligtvis inte per telefon. Det finns även lagstiftning som reglerar detta. Det är också viktigt för oss att en korrekt läkemedelsanvändning sker när det gäller antibiotikaresistens och smittskydd.

Det finns några undantag för djur som redan är patienter hos oss. Till exempel hundar eller katter som står på mediciner under en längre tid.
Visa hela svaret

Hur får man recept på Nexgard?

Tuggtablett 68 mg 3 tablett(er) Du behöver ett recept för att kunna köpa denna vara. Om du har ett recept kan du handla genom att logga in med ditt bank-ID. Läs alltid bipacksedeln innan användning.
Visa hela svaret

Är Bravecto receptfritt?

Det här är ett receptbelagt läkemedel. Kan endast köpas om du har e-recept.
Visa hela svaret

Kan veterinär skriva ut recept?

Användningen av e-recept för djur innebär en smidigare, säkrare och snabbare recepthantering. Vi ansvarar för det nationella receptregistret för djur, Receptdepå djur. Det finns idag ett antal förskrivningssystem för djur som gör det möjligt för veterinärer att utfärda e-recept.
Visa hela svaret

Får FirstVet skriva ut recept?

Dator – Om du istället vill genomföra mötet i din dator behöver din dator ha fungerande webbkamera, mikrofon och högtalare. Detta finns som standard i de flesta bärbara datorer. För tillfället erbjuder vi tjänsten genom webbläsarna och i datorn. Båda webbläsarna är gratis och du kan enkelt ladda ner och installera dem i din dator genom att följa någon av länkarna ovan.

 • När ska jag vända mig till FirstVet? Om ditt djur är akut sjukt eller svårt skadat så ska du alltid uppsöka veterinärvård direkt.
 • Tjänsten lämpar sig väl för icke-akuta sjukdomar och besvär, beteendefrågor eller när du är osäker på om resan till veterinärkliniken är nödvändig.
 • Kan du läsa mer om vilka besvär FirstVet kan hjälpa till med.

Vilka veterinärer arbetar på FirstVet? Veterinärerna du träffar genom FirstVet har alla svensk veterinärlegitimation samt lång erfarenhet av kliniskt arbete med smådjur. Våra veterinärer är vidareutbildade och har en bred veterinärmedicinsk bakgrund. Vi ser till att du träffar en veterinär som kan just ditt djurslag.

 • Läs mer om vad som gäller för just ditt försäkringsbolag:
 • Övriga tjänster
 • För specialistvård och beteenderådgivning varierar priserna beroende på vem av våra medarbetare som du helst vill träffa.
 • Fästingmedel för hund och katt

– Vardagar 07.00-18.00: 119 kr – Övrig tid (kvällar och helger): 21 9 kr

 1. Beteenderådgivning
 2. Priser hund:- 20 minuter: 750 kr
 3. Priser katt:- 15 minuter: 599 kr
 • Foder och hälsa
 • – Pris vardagar 09:00-18:00: 119 kr – Pris övrig tid: 179 kr
 • Du kan alltid välja om du vill betala via faktura eller kort genom vår betalningspartner Klarna.
 • Ersätter mitt försäkringsbolag kostnaden för videosamtal med veterinär hos er?

De flesta försäkringsbolag ersätter möteskostnaden när ärendet gäller de vanligaste skadorna, dock inte beteendefrågor. Fråga ditt försäkringsbolag om du är osäker. Hur länge pågår ett videosamtal med en veterinär? Ett videomöte med veterinär pågår i upp till 10 minuter, beroende på ärendet.

Ett videomöte med specialist eller beteendeexpert kan variera i tid, men oftast bokar du 15-30 minuter långa möten. Hur lagras min information? Personuppgifter och information om mötesbokningar behandlas under sekretess i enlighet med personuppgiftslagen. Vi lagrar veterinärens anteckningar för djurets journal, precis som vid ett vanligt veterinärbesök.

Varför måste man ange personnummer när man skapar ett konto? Vi behöver ditt personnummer av flera olika anledningar. Dels behöver vi försäkra oss om att du är över 18 år och dels behöver vi ditt personnummer vid eventuell receptförskrivning samt kontakt med försäkringsbolag.

FirstVet har kartlagt samtliga svenska veterinärkliniker och kan alltid remittera ditt djur till rätt specialist, helt oberoende. Hur går jag tillväga om jag behöver avboka? Fram till 60 minuter innan dess att ett inbokat videosamtal ska äga rum kan du kostnadsfritt avboka ditt videosamtal. Du har då rätt till återbetalning av redan betalat belopp för videosamtalet.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Har En Donut?

Du avbokar ditt videosamtal genom att klicka på “Mina ärenden” och sedan klicka på Avboka. Om det är mindre än 60 minuter kvar till ditt bokade videosamtal ber vi dig kontakta Vad händer om jag råkar missa mitt möte? Om du missar ditt bokade möte går du tyvärr miste om bokningsavgiften.

An jag få recept utskrivet till mitt djur? FirstVet är en rådgivande tjänst och förskriver vanligen inte läkemedelsrecept vid sjukdom. I de fall då vi förskriver läkemedel är dessa avsedda för förebyggande vård av friska djur (exempelvis fästingförebyggande medel). Är djuret så sjukt att veterinären bedömer att det kan behövas receptbelagt läkemedel så behöver man vanligen även undersöka djuret fysiskt på klinik, och ibland även ta prover, för att kunna ordinera rätt sorts behandling.

Om vi vid videosamtalet gör bedömningen att ditt djur kan behöva receptbelagda läkemedel, så kommer vi därför i första hand att erbjuda remiss till veterinär/klinik som kan fortsätta undersökningen och sätta in lämplig behandling. Detta för att ditt djur ska få bästa möjliga vård så snabbt som möjligt och för att minimera risken för onödiga läkemedelsbehandlingar och biverkningar.

Vi är måna om att arbeta patientsäkert och att läkemedel, mot både parasiter och bakterier, ska fortsätta vara verksamma och kunna rädda livet på svårt sjuka djur och människor under lång tid framöver. I ovanliga undantagsfall kan mycket korta behandlingar med vissa läkemedel vara aktuella, för att underlätta för djuret tills det kan bli undersökt av fysisk veterinär.

Detta är enbart möjligt under speciella omständigheter, vilka regleras i en för FirstVet gemensam policy. Vi kan under inga omständigheter skriva ut läkemedel som innehåller antibiotika, receptbelagda lugnande medel eller narkotiska läkemedel, inte ens i undantagsfall.

Vi har normalt inte möjlighet att hjälpa till med receptförnyelser. Om ditt djur står på en medicin på grund av en kronisk sjukdom så bör den veterinär som senast undersökte djuret kontaktas för eventuell receptförnyelse. Om recept endast har skrivits ut för en kortare tid så beror det oftast på att den behandlande veterinären tycker att djuret behöver bedömas på nytt innan receptet förlängs.

Ett videosamtal kan tyvärr inte ersätta en sådan bedömning. : Frågor och Svar
Visa hela svaret

När ge Fästingtablett hund?

Fästingtabletter för hund – Förebyggande tabletter ges i munnen och har effekt i 4-12 veckor beroende på val av preparat. Med tablettbehandling får hunden ett snabbt skydd mot fästingar. Fördelen med tablettbehandling är att man inte behöver oroa sig för att medlet tvättas bort och får sämre effekt vid schamponering/bad, det är heller inget problem att ha närkontakt med djuret.

Den vanligast förekommande biverkningen är enstaka kräkning, trötthet eller dålig mage, men detta går i de flesta fall över inom ett dygn. Detta kan dock vara en nackdel om man har en hund med känslig mage. Tabletterna rekommenderas i regel att ges tillsammans med mat för att minska risken för biverkningar.

Fästingtabletterna är receptbelagda. Exempel på fästingförebyggande tabletter är:

Bravecto (endast för hundar)NexGard (endast för hundar)Simparica (endast för hundar)Credelio (för hundar och katter)

Visa hela svaret

Varför finns inte Bravecto?

Företagande Uppdaterad: 9 februari 2017 Hundägare från Sverige och andra länder larmar om att det populära fästingmedlet Bravecto kan ge svåra biverkningar och rentav leda till döden. Nu har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA beslutat om en specialgranskning av medlet.

 1. Tuggtabletten Bravecto lanserades för tre år sen och innehåller fluralaner, ett insektsgift som dödar loppor och fästingar på hunden.
 2. Enligt tillverkaren MSD Animal Health visar 1,6 procent av de behandlade hundarna reaktioner.
 3. De vanligast observerade biverkningarna i kliniska studier är milda och övergående reaktioner från mag-tarmkanalen som diarré, kräkning, aptitlöshet och dreglande.

Men många av de biverkningsrapporter som nått svenska, europeiska och amerikanska läkemedelsmyndigheter nämner även kramper, beteenderubbningar, förlamning, muskelsvaghet, inflammation i bukspottkörteln, organsvikt, förändringar av blodbilden och plötsliga dödsfall.
Visa hela svaret

Vad hjälper mot fästingar på hund?

Fästing på hund och katt Var steget före och undvik sommarens ovälkomna gäster. Genom att förebygga fästingar hos dina husdjur skyddar du också dig själv och familjen. Här hittar du tips om hur du bäst tar hand om katten eller hunden under fästingsäsongen.

 1. Om du bor i ett område där det finns mycket fästingar är det bra att använda fästingmedel.
 2. Förutom att det skyddar dina fyrbenta vänner så hindrar du också att de sprider sig till dig.
 3. Fästingmedel finns i form av spot-on, halsband och tabletter.
 4. Tabletter, som till exempel Bravecto och Nexgard, är ofta receptbelagda medan många spot-on och halsband är receptfria.

Populära receptfria märken är Frontline och Seresto. Var noga med att använda rätt medel beroende på om du har en stor eller liten hund. Kom ihåg att fästingmedel som är anpassade för hundar kan vara giftiga för katter. Senast granskad 2021-09-20 : Fästing på hund och katt
Visa hela svaret

Är NexGard receptfritt?

NexGard finns som tuggtabletter med fyra olika styrkor för ges till hundar med olika kroppsvikt. Läkemedlet är receptbelagt.
Visa hela svaret

Är NexGard bra?

Vad finns det för effektiva fästingmedel? Hur smittar fästingar sina djur? Fästningar i Sverige sprider flera allvarliga sjukdomar som kan ge allvarliga följder. Det är inte alla fästingar som bär på smitta. Risken för att en fästing bär på en smittsam sjukdom ökar med fästingens ålder.

 • Ju fler djur fästingen har sugit blod ifrån desto större är risken att fästingen har kommit i kontakt med ett smittat djur och på så vis själv för vidare smittan till alla andra djur den kommer i kontakt med.
 • Fästningar är riktiga överlevnadskonstnärer! Det har många egenskaper som gör att de hittar sina värddjur eller offer.

Fästingen kryper upp på grässtrån, på buskar där de sätter sig och väntar. Med både rörelse- och värme-receptorer kan fästingen dels känna vibrationer och dels värme då ett djur (eller människa) närmar sig. Fästingen släpper då taget och landar eller kryper upp på djuret. Tablett Mot Fästing Hund Recept Hästar kan drabbas av fästingar både på betet samt under skogspromenader. Under betessäsong kan hästar få upp till 10 fästingar. På hästen söker sig fästingarna ofta till områden där huden är lite tunnare och då lättare att bita i. Så som armhålor, under svansroten men även här så fastnar fästingen på de områden som kommer i kontakt med vegetationen först, så som huvud, ben, hals och svalg.

 1. Människor som blir bitna av fästingar får också bet i områden med tunn hud, så som knävecken, ljumskar, armhålor men även här kan fästingen bita sig fast i områden som först kommer i kontakt med växtligheten.
 2. Små barn kan få fästingar som “gömmer” sig i hårbotten då fästingen släpper taget då den känner av rörelser och värme då barnen närmar sig grenar, buskage där fästingen sitter.
You might be interested:  Vilken Ost Passar Till Kräftor?

Fästingarna kan vara mycket små, mindre än 1/2 mm, de är då mycket svåra att upptäcka. Efter någon timma blir huden irriterad, lite röd och kan klia. Hur snabbt smittar fästingen? Olika sjukdomar som fästingen bär på kan spridas på lit olika vis. Anaplsamos, Borrelia och babesios tar cirka 17 timmar innan smittan överförs från det att fästingen har bitit sig fast i djuret till överföring av de smittsamma ämnena. Vad sprider fästningarna för sjukdomar? Din hund eller katt kan trots allt få fästningar och TBE som är en av de smittsamma sjukdomarna fästningar kan bära på. Det beror på att de smittar snart efter att fästningen har bitit sig fast på djuret. Borrelia och anaplasmos tar cirka 1 dygn innan de för över sin smitta, så även om man har fästingskydd så är det bra att dagligen söka igenom sin hund och katt.

Hur kan jag undvika fästingarna? De trivs framförallt i lite fuktig miljö med längre gräs och buskar. Man kan undvika det värsta genom att inte gå i långt gräs efter ett regn, samt genom att söka igenom sina djur och sig själv dagligen. Medel mot fästingar Då sjukdomarna som fästningarna bär på kan ge allvarliga sjukdomar så är det bästa att köpa något medel som förebygger att fästningarna vill fästa på hunden.

Vi kan förebygga att djuren och vi drabbas av farliga sjukdomar genom att kombinera olika metoder för att bekämpa fästingarna. Nu finns Centaura en spray som både människor och hästar kan använda för att förebygga att fästingen vill bita sig fast. Du kan även köpa något medel som är kontrollerat och säljs i apotek.

 • Det finns flera olika.
 • Insekts spray Sprayen som heter kan användas för människa och häst.
 • Utomlands till exempel Norge och Tyskland är Centaura även godkänd för användning till hund.
 • Sprayen ger ett skydd direkt och skyddar oss och djuren i 1 4 timmar mot fästingar.
 • Sprayen innehåller ett insektsmedel som WHO förespråkar i kampen mot malariamyggan, så det är ett väldokumenterat medel.

En säkerhet är även att medlet har en verkan mot fästingar i 14 timmar. Till skillnad mot de läkemedel som finns försvinner substansen från oss människors kläder/hud, hundens päls efter 14 – 24 timmar. De läkemedel som finns stannar kvar i djuret under 1 månads tid.

Sprayen är lätt att använda du sprayar djuret och dig själv med svepande rörelser. Ansikte behandlar du genom att spraya i handflatan och stryka över ansiktet med stängda ögon. Sprayen luktar gott och är mild. Den är godkänd för människor över 2 års ålder och häst. Sprayen ger dessutom skydd mot irriterande flugor, knott och mygg, vilka kan vara mycket besvärande för dig och din häst.

Fästinghalsband mot fästingar Scalibour är ett fästinghalsband som hunden bär på sig och som avger en liten dos fästingförebyggande läkemedel under en längre tid. Detta halsband räcker ca 5-6 månader. Du kan köpa det receptfritt på ditt apotek. Fästinghalsband är mycket effektivt mot fästningar men det finns tillfällen då jag tycker att man inte skall ha det.

 1. Förutom att Scalibour skyddar mot fästingar så ger halsbandet även ett skydd mot sandmyggan som finns i varmare områden.
 2. Sandmyggan sprider sjukdomen leichmanios som kan smitta både hundar och människor.
 3. Sjukdomen finns i länderna runt medelhavet.
 4. Om man skall semestra med sin hund i dessa länder bör man använda Scalibour.

Seresto är ett läkemedel för både hund och katt som har drabbats av flera parasiter. Seresto innehåller 2 olika ämnen som skyddar mot fästingar och andra parasiter så som loppor och löss. Halsbandet skyddar mot fästingar under längre tid, 7 till 8 månader och effekten mot loppor i 5 månader.

Halsbandet kan även användas till katter då det är eftergivligt om katten skulle fastna. Det tar 2 dygn innan man har fullt skydd mot fästingar efter att man fäst på halsbandet. Undvik om du har små barn! Läkemedlet kan vara skadligt för små barn som tuggar på halsbandet eller tar på det och sedan stoppar fingrarna i munnen.

Välj därför ett annat alternativ om du har små barn. Biverkningar från fästinghalsband: Precis som med alla läkemedel så kan även detta ge biverkningar. Den vanligaste biverkningen är hudpåverkan där halsbandet sitter, men i sällsynta fall kan hunden få centralnervösa symptom.

En av mina patienter är en 1-årig liten hund som kliade sig mycket på halsbandet och slickade sedan på tassarna. Hon blev påverkad centralnervöst via häftiga darrningar. Detta löste sig med flera noggranna bad med milt schampo men hon är lite känslig just för denna substansen så hon skall inte ha detta igen.

OBS! Scalibour får absolut inte ges till katter! Det är mycket giftigt för katt. Spot-on mot fästingar Expot är ett läkemedel mot fästingar som man sätter 1 gång i månaden på hunden i nacken. Det är inte lika effektiv som fästinghalsband. Expot har inte heller lika mycket biverkningar som Scalibour.

 1. Substanserna i de båda läkemedlen är närbesläktade så om man är känslig mot den ena så kan man även reagera på den andra.
 2. OBS! Detta är mycket giftigt för katter.
 3. Varje sommar dör det någon katt då djurägare har gett medlet som bara får ges till hundar.
 4. Frontline är läkemedel som finns mot fästingar och det är mindre effektivt än de två ovan men med fördelen att det har mindre biverkningar.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Yoghurt?

Det finns flera kopior av orginalet Frontline, så som Effipro, Exproline, Fleatix. Detta är ett fästningmedel som katter kan ha, Om man har både katt och hund är detta ett bra alternativ. Frontline är även det en så kallad spot-on som man sätter på hud i nacken 1 gång om månaden under hela fästningperioden, som i Skåne under milda vintrar varar nästan hela året runt.

 1. Frontline ger även skydd mot loppor.
 2. För katter som har loppallergi krävs att man kontinuerligt skyddar sin katt mot loppor under minst hela det varma halvåret.
 3. Tuggtabletter Under senare åren har det kommit en nya grupper av fästingförebyggande läkemedel till exempel fluralaner, afoxolaner i form av en tuggtabletter och ibland även spot-on.

Några läkemedel i denna grupp är Bravecto och Nexgard vilka är receptbelagt. Bravecto skyddar mot fästningar och loppor under 4 månaders tid. Läkemedlet är registrerat för hundar samt för katter. Din hund får mycket snabbt efter att ha tagit tuggtabletten ett fullgott skydd mot fästingar och loppor.

Nexgard som är ett närbesläktat läkemedel finns också i form av tuggtablett och är mycket effektivt mot både loppor och fästingar. Nexgard skyddar mot parasiterna något kortare i tid än vad Bravecto gör men har även något mindre biverkningar. Vad som är gemensamt för läkemedel mot fästingar som är spot-on och halsband är att man inte skall sova hud mot hud med sitt djur.

Det man i så fall utsätter sig för är att läkemedlet går över även till oss. Det är ingen fara om man sitter tätt ihop och gossar i TV-soffan på kvällen. Läkemedel som man ger hundar via tabletter fungerar på annat vis och är inte farligt att sitta bredvid varandra i soffan.

Bärnstenshalsband mot fästingar – är ett halsband med bärnstenar som man låter hunden ha på sig dygnet runt. Det skall fungera via statisk elektricitet. Jag har inte testat detta själv och har inte funnit några studier på det men jag har djurägare som är nöjda med dessa. De säger att de har fått mindre fästningar än åren innan men att det inte är 100 %. Därför är det viktigt att söka igenom hunden varje dag. Halsbanden säljs på en del djursjukhus och man kan även prova dem i kombination med en av den andra förebyggande metoderna så som eller /och spot-on lösningarna (frontline eller expot).

UNDVIK!

Funderar du på att ge vitlök mot fästingar? – Gör INTE det! Detta ger många djurägare mot fästningar, men observera att lök är giftigt för hunden och katten, det påverkar de röda blodkropparna och kan ge djuren blodbrist. Vitlök innehåller dessutom mer av det giftiga ämnet i fråga. Vissa hundraser är genetiskt känsligare mot lök så som Akita och Shiba. Så ingen lök till våra hundar eller katter! Lite lök i matresterna som vi ger till våra djur är ingen fara. Jag vet en djurägare som blandar en egen fästing-förebyggande lösning av örter och vitlök som han sedan sprayar på sin hund. Att spraya lök/vitlök på pälsen är inte farligt.

Veterinärens rekommendation mot fästingar Min rekommendation för den som bor i ett område med mycket fästingar är att i första hand att prova ett läkemedel som är effektivt mot fästingar och som skyddar snabbt, så som Scalibour, Bravecto & Nexgard. Eller kombinera centaura spray med ett av de mildare spot-on läkemedlen.

Som andra hands alternativ brukar jag föreslå expot och Frontline. Då bärnstenshalsband inte är farligt men där det inte finns vetenskapliga bevis på att det fungerar, så kan man testa det i kombination med de spot-on lösningarna eller tuggtabletterna ovan. För unga hundar under 1 år brukar jag rekommendera att man börjar med Frontline som har mindre biverkningar men är mindre effektivt.

Alla fästingförebyggande medel bör alltid kombineras med att man dagligen söker igenom djuret efter fästingar. Om man får bort fästingarna så fort som möjligt minskar man risken för överföring av smitta. Använd inte fingrarna utan använd en bra fästingplockare. : Vad finns det för effektiva fästingmedel?
Visa hela svaret

Hur länge håller NexGard?

Som ges en gång i månaden. Nexgard har en snabbt inträdande effekt mot lop- por (inom 8 timmar) och verkan mot loppor fort- sätter i 5 veckor. Nexgard eliminerar fästingar och effekten fortsätter i 4 veckor.
Visa hela svaret

Hur får jag Bravecto till min hund?

Bravecto är en tuggtablett och tas frivilligt av de flesta hundar. Om tabletten inte tas frivilligt av hunden kan den också ges tillsammans med foder eller direkt i munnen.
Visa hela svaret

Vad kostar Bravecto till hund?

Prisutveckling | lägsta pris – Prislarm Genom att registrera dig här får du prisaviseringar skickade till din e-post om någon erbjuder produkten till ett lägre pris än idag. Du kan avsluta prisaviseringstjänsten när som helst.

4,5-10 kg) 250 mg 1 tablett(er) Tuggtablett”>

4,5-10 kg) Tuggtablett 250 mg 1 tablett(er)”>

Lägsta priser: Det billigaste priset hittar du just nu hos Meds ( kr 226,- ). Du sparar kr 61,- ( 21% ) genom att handla hos Meds jämfört med den dyraste återförsäljaren. Klicka nedan för att se varan hos återförsäljaren.
Tablett Mot Fästing Hund Recept

Visa hela svaret