Underbart God Ädelostsås – Recept?

Underbart God Ädelostsås - Recept

Vad är skillnad mellan gorgonzola och ädelost?

Vitmögelostar och grönmögelostar Vitmögelostar och grönmögelostar Vitmögeloster gör man oftast utav komjölk. De är krämiga i konsistensen och ofta milda och goda i smaken. De kan också ha inslag av lite nötiga toner i smaken. När man gör en vitmögelost tillsätter man en mögelkultur till ostmassan.

Osten mognar utifrån och in. Kärnan ska varken vara rinnig eller fast. Hur ska man veta när osten är mogen och smakar som bäst? Jo, man klämmer lite på den, från sidan. Då ska osten svikta och bukta ut lite mot mitten av osten. Brieost, Brillat Savarin och Camembert från Frankrike och Vit Castello är bara några av alla de vitmögelostar som finns.

Grönmögelostar görs på liknande sätt som vitmögelostar. En mögelkultur stryks utanpå ostarna som sedan prickas med nål för att syre ska kunna tränga ner i osten och få mögelkulturen att frodas. Grönmögelostar mognar inifrån och ut. Det ger en ost med jämn konsistens och utan den kärna som är karakteristiskt hos vitmögelostarna.

De kan ändå vara allt från smuliga till krämiga. Gorgonzolan är krämig och Stilton varierar från smulig till krämig efter mogningsgrad. Exempel på grönmögelostar är Roquefort från Frankrike, Gorgonzola från Italien, Stilton från England och vår svenska Kvibille ädelost. Här i Sverige säger vi oftast grönmögelost men ute i Europa kallas de ofta blåmögelost.

Det är olika benämning på samma ostar. Ostarna smakar som bäst i rumstemperatur. Så ställ fram dem en stund innan de ska ätas. Fikonmarmelad, päron, honung och nötter är utmärkta att servera till ostarna. Smakerna gifter sig på ett utmärkt sätt! Grönmögelostarna passar också utmärkt att smälta ner i en sås eller att smula ner i en sallad.
Visa hela svaret

Vad kan man ta istället för Gorgonzola?

Varianter – Gorgonzolan kan bytas mot fransk Saint Aigur eller Roquefort, engelsk Stilton, svensk Kvibille eller Bredsjö blå eller annan valfri grönmögelost eller blåmögelost. Vegan variant kan du göra med sojagrädde och sojaost med ädelostsmak. Vill du laga en kall ädelostsås – ädeloströra så hittar du det här,
Visa hela svaret

Kan man använda ädelost på tub i matlagning?

Ädelost MildFjällbrynt Förpackning: Tub 175g Vår ädelost är gjord på 100 procent svensk ost. Den är krämig med mild, fin smak av blåmögelost. Ädelost är ett självklart val till pepparkakorna, och dessutom utmärkt i matlagning som exempelvis pastasås. Tillverkad i Sverige.

FÖRVARING: Öppnad förpackning förvaras vid högst +8°C. BÄST FÖRE: Se förpackningens kortsida (gäller obruten förpackning) KÄLLSORTERING: Tuben sorteras som metallförpackning. Korken sorteras som plast. Ingredienser Vatten, svensk ädelost 34 %, svensk hårdost 29 %, smältsalter (E339, E452), konserveringsmedel (E234), arom.

Observera att receptförändringar kan ske. På den aktuella förpackningen anges alltid korrekt information om produktens innehåll. Läs därför innehållsförteckningen noga.

Näringsvärde per 100g: Energi: 900kj/200kcal Fett: 18 g Varav mättat fett: 11 g Kolhydrat: 0,4 g Varav sockerarter: 0,3 g Protein: 15 g Salt: 2,7 g

Allergiinformation: Mjölk

: Ädelost MildFjällbrynt
Visa hela svaret

Är ädelost nyttigt?

1. Är ost onyttigt? – Nej, inte generellt sett. Ost innehåller sånt vi behöver exempelvis protein och kalcium. Men, för mycket ost är onyttigt på så sätt att det ger mycket energi (kalorier) vilket många bör undvika, men också en stor portion mättat fett.
Visa hela svaret

Kan man frysa in ädelost?

02 oktober 2017 En frysa-och-tina-ost-på-bästa-sätt-guide. Mest för att det är ett långt ord. Också för att det kan vara svårt att göra rätt. En del ost lämpar sig bättre än annan att frysa. Men, oavsett osttyp, så stoppar man mognadsprocessen när man fryser osten.

  1. Därför kan ostkvaliteten försämras om du fryser osten.
  2. Överlag så bör man inte ha mat i frysen i mer än ett år.
  3. Att frysa ost Bara hårdostar med hög fetthalt (25% eller mer) är bra att frysa.
  4. Packa in osten i aluminiumfolie, plastfolie eller vaxat papper, och lägg den sen i en plastpåse eller en plastlåda.

Osten klarar sig i frysen i max 3-4 månader. Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig. Hårdost – parmesan, cheddar Skär osten i bitar på max 500 gram.

Lägg varje ostbit i en fryspåse eller en tät burk. Om osten är stor, skär den i mindre bitar på max 500 gram. Riven hårdost Riv osten med ett rivjärn. Stoppa osten i fryspåsar. Tryck ut all överflödig luft. Stoppa i frysen. Du kan sedan ta fram så mycket du behöver och stoppa tillbaka resten. Skivad hårdost Skär osten i lämpliga skivor med en kniv eller ostkniv.

Skär motsvarande stora bitar från bakplåtspapper. Stapla varannan ostskiva varannan bakplåtspapper med runt 10 ostskivor i varje hög. Lägg i fryspåsar, pressa ur luft, märk med datum och frys. Du kan också använda en fryslåda. Frysta ostskivor kan användas i matlagningen, på mackor eller på hamburgare.

Vitmögelost – brie, camembert Brie och Camembert kan förvaras i sin ursprungsförpackning. Pressa ut överflödig luft från påsen. Blåmögelost – Stilton, ädelost, gorgonzola Feta blåmögelostar kan frysas utan problem. Dela osten i mindre bitar och frys i fryspåsar. Tina långsamt, så kan du ha dem både i matlagning och på ostbrickan.

Att tina ost Märk med datum och stoppa i frysen. När det är dags att tina osten så se till att den tinar så långsamt som möjligt för att osten inte ska ta skada och smaka illa av upptiningen. Det tar lite längre tid, men blir garanterat bättre. Vilka ostar kan INTE frysas in? Mjuka, färska ostar med hög vattenhalt funkar inte bra att frysa in.
Visa hela svaret

Kan mögelost bli för gammal?

Om osten ändrar utseende, till exempel blir lurvig, kan den ha fått annat mögel än det ursprungliga – och då ska man inte äta den. Man bör hålla extra koll på när den närmar sig sitt bäst före-datum.
Visa hela svaret

Kan man bli sjuk av mögelost?

Så kan du undvika att bli smittad av listeria – Du som har ökad risk för att bli allvarligt sjuk av listeria bör följa dessa råd:

Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden. Undvik opastöriserad mjölk och ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik mögelost och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk. Vanliga hårdostar och smältost går bra. Ät inte livsmedel som har förvarats länge i kylskåp utan att hetta upp dem ordentligt. Ät endast gravad fisk, rökt fisk och sushi som är nygjord eller nyförpackad. Kontrollera förpackningsdatum. Koka och stek kött, fågel och fisk väl. Skölj råa grönsaker. Sätt in kylvaror i kylskåpet så fort som möjligt efter att du har köpt dem.

Rebecka Persson, 1177.se, nationella redaktionen Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg : Hur stor är risken att få en listeriainfektion?
Visa hela svaret

Är det farligt att äta mögelost?

Men nej, mögelost är inte farligt. Några som utvecklat en överkänslighet mot mögel kan inte äta mögelost, medan andra kan. Det beror på individuell känslighet och möjligen reaktioner på annat än möglet i osten.
Visa hela svaret

Vad är det för skillnad på ädelost och mögelost?

04 oktober 2017 I en värld av ost, är blåmögelost bland de mest smakrika. Den kryddiga och salta blåmögelosten är ofta ett spännande smaktillskott till både matlagning, desserter och ostbrickor. Ädelost är en svensk beteckning för blåmögelost. Svensktillverkad ost som enbart betecknas “ädelost” eller “ädel” tillverkas oftast av komjölk och kan sägas vara en svensk version av den franska roquefortosten.

Blåmögelosten Kvibille Ädel är Hallands inhemska stolthet. Kvibille Mejeri i Halland har lång tradition när det gäller att tillverka blåmögelostar. Gräddädelosten är mild, salt och har en pikant och aromatisk smak. Den passar med tillbehör som har lite sötma, som till exempel mogna päron, marmelader och chutneys.

Gräddigheten gör att den även är utmärkt att använda i både varm och kall matlagning. Ett annat populärt sätt att äta ädelost är vid jul, på pepparkakor. Eller året runt, på pepparkakor, om man nu är sån. Blåmögelostens ursprung går tillbaka till dagarna före kylen, när mat förvarades i svala grottor att inte bli dålig.

Även osten förvarades i dessa grottor, men de var ibland inte tillräckligt kalla för att förhindra tillväxt av bakterier. Emellanåt bildades mögel på ostarna, vilket skapade den idag välkända mönstringen i osten. Antagligen valde de flesta att slänga sina mögliga ostar, men ett fåtal modiga personer blev nyfikna och ville provsmaka innan de slängde maten.

På så sätt upptäcktes mögelosten, och resten är, som man ju säger, historia. Ädelost – olika sorter Kvibille mejeri är ett av Sveriges äldsta mejerier och ensamma i Sverige om att tillverka ädelost och cheddar. Mejeriet grundades 1916 och började tillverka cheddar 1928 och Ädel 1932.

  1. Sedan dess används samma hantverksmässiga tillverkningsmetod och recept.
  2. På 1920-talet införskaffade dåvarande mejerichefen Wendler den av Baltzar von Platen och Carl Munters år 1922 uppfunna kylmaskinen, som lade grunden för det moderna kylskåpet.
  3. Vibille var ett av de första mejerier i Sverige som köpte in uppfinningen, vilket gav det en fördel gentemot sina konkurrenter.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller Ett Stekt Ägg?

Den första ostsorten som producerades på mejeriet var hushållsost, senare tillkom sorterna Stilton och Herrgård. Wendler var en skicklig mejerist och höll hög kvalitet på sina produkter. Det gjorde att han kunde ta nästan dubbelt så mycket betalt för sin hushållsost som andra mejerier.

Den höga kvaliteten kännetecknade också de ostar som skulle göra Kvibille mejeri berömt: Kvibille Cheddar – länge känd som Kvibille Special – började tillverkas 1928 och Roquefort – Kvibille Ädel – kom till 1933. Vad är ädelost? År 1934 såldes mejeriet till dansken Marius Boel, som produktutvecklade framför allt ädelosten.

Han var i Danmark känd som “Mr Danablue” – den förste som tillverkade av blåmögelost på komjölk (förebilden Roquefort-osten var gjord av fårmjölk). Korna i Halland levererade just den högklassiga mjölk som behövdes för att mögelosten skulle kunna nå upp till hans kvalitetskrav.

Marius Boel drev mejeriet vidare till 1957, då Hallandsortens mejeriförening tog över verksamheten. I mitten av 1900-talet lades många mejerier ned i Halland, men Kvibille fick leva kvar tack vare att ostarna som producerades här var så populära. Medan orter som Harplinge och Getinge förlorade sina mejerier utökades Kvibille mejeri och tog runt 1960 emot mjölk från cirka 1 000 leverantörer.

Ädelost – en prisad ost År 1994 lanserades Kvibille Gräddädel – en fetare variant av ädelosten – i Storbritannien under namnet Swedish Blue och gjorde stor succé. Till exempel vann man första pris vid en ostmässa i landet. Den brittiska lanseringen gjorde att de redan hårda hygienkraven som rådde i Kvibille mejeri skärptes ännu mer, beroende på att de brittiska butikskedjorna ställde specifika villkor för att köpa in osten, som att takarmaturerna skulle ha splitterskydd och vattenkranarna styras med fotoceller.

  • Samma år som ädelosten började säljas i Storbritannien röstade Sverige för inträde i EU, vilket bland annat innebar att Kvibille mejeris ägare Arla Ost gjorde en storsatsning på den europeiska marknaden.
  • Osttillverkningen skulle byggas ut och EU-anpassas.
  • Inte bara i Storbritannien vann Kvibille priser utan man blev i Wisconsin i USA prisbelönad för sin gräddädelost i ost-VM i 1990-talets början.

Ystenzym istället för löpe Den svenska ädelosten görs numera med ystenzym istället för löpe, vilket gör osten lakto-ovo-vegetarisk på riktigt. Heja! Vin till ädelost Vinet Sauternes är en klassisk smakkompis till ädelost och blåmögelost över lag. Men det finns gott om andra söta viner från Bordeaux som möter smaken hos ädelosten väldigt väl.

  1. Ädelostar av lite mildare slag kan funka fint med ett rosévin, eller ett lättare, fruktigt rött, som pinot noir.
  2. Recept med ädelost Ädelosten är med sin krämiga sälta och arom perfekt i både varm och kall mat, på ostbrickan eller i desserter.
  3. Här har vi samlat några av våra favoritrecept som du kan prova.

Smaklig måltid! Hamburgare med ädelost och karamelliserad lök Ädelostmousse med gula russin Ädelost med choklad- och vinbärsmarmelad
Visa hela svaret

Hur länge håller öppnad ädelost på tub?

Förvaring

Temperatur (°C): Min: 2 °C Max: 20 °C
Total hållbarhet (dagar): 360
Förvaringsinstruktioner: Förvaring i rumstemperatur. Öppnad förpackning förvaras i kylskåp.

Visa hela svaret

Hur länge håller en öppnad ädelost?

För alla mjuka ostar tipsar vi om en yttersta hållbarhet på 3 veckor. Det beror på att sådana ostar kan torka ut och då har en viktig del av smaken, som finns i ostfettet, försvunnit. I den här gruppen finns färskost, men också Brie, kittostar, samt mögelostar.
Visa hela svaret

Vad dricker man till ädelost?

Den starka och salta blåmögelosten behöver ett sött vin som motvikt. Därför är sött dessertvin det klassiska valet. Också portvin fungerar fint. Rött vin som står sig i sällskap med blåmögelost är bland annat av den robusta och kraftiga smaktypen. Du kan också välja en mustig Amarone eller Châteauneuf-du-Pape.

  • Öl som lämpar sig till blåmögelost är ale, exempelvis india pale ale fungerar bra.
  • Stout och porter eller specialölet trappist är likaså värda att prova.
  • Bleu d’Auvergne är en fransk blåmögelost.
  • Till den blir det perfekt med ett franskt dessertvin.
  • Bleu de Bresse är en fyllig vit- och blåmögelost.
  • Till den passar också torrt vin, som Pinot Noir eller nyanserad och strukturerad Chardonnay.

Edelpilz är en tysk blåmögelost med stark smak som med fördel serveras med sött dessertvin. Gorgonzola är italiensk mycket mjuk blåmögelost. Amarone passar speciellt bra till den, men du kan också överväga andra fylliga italienska rödviner. Också stark och söt Marsala är ett intressant alternativ.

Roquefort är en fransk klassiker bland blåmögelostar. Den har en mycket kraftig smak som matchas av sött dessertvin, traditionellt Sauternes. Också exempelvis Trockenbeerenauslese fungerar fint. Saint-agur är en fransk mjuk blåmögelost som har en mildare smak än roquefort. Den är därför enklare att kombinera med vin, ta till exempel ett nyanserat och utvecklat rödvin.

Stilton är en engelsk halvmjuk blåmögelost. Portvin är den klassiska drycken till stilton, men du kan också överraska med engelsk cider som dryck. Det traditionella ölvalet är stark barley wine.
Visa hela svaret

Är mögelost bra för magen?

3. Opastöriserat – Köp opastöriserade mjölkprodukter, till exempel i form av mögelost. Däri finns bakterier som är bra för vår mage menar Tim Spector. Mjölksyrade grönsaker är ett annat bra sätt att få i sig nyttiga bakterier.
Visa hela svaret

Är fetaost bra om man vill gå ner i vikt?

Är fetaost nyttigt? #tema Den grekiska fetaosten är omtyckt världen över tack vare sin syrliga smak och mjuka konsistens, F etaost tillverkas av en blandning mellan får-och getost och är en fantastiskt god komponent i maträtter, såser och sallader. Liknande andra ostar, innehåller fetaost höga halter av fett vilket innebär att frågan om fetaost är nyttigt eller onyttigt kan ställas.

I denna artikel går vi igenom de många hälsofördelar som finns i osten. Fetaosten är känd för sitt höga proteininnehåll tillsammans med flera essentiella aminosyror, vitaminer och mineraler. Näringsämnena kommer i en mycket lättsmält form vilket gör att kroppen enkelt kan plocka upp dem. Nedan följer ett par av de viktigaste näringsämnena i fetaost: – Protein – Vitamin A – Vitamin B3 – Vitamin B12 – Vitamin D – Kalcium – Fosfor Studier har på senare tid visat att fetaost kan vara bra för hjärtat.

Det sägs att ett dagligt intag av 50 gram fetaost kan minska risken för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar med upp till 20%. Fetaost har ett högt fettinnehåll, men en lägre andel mättat fett än de flesta andra ostar. Detta gör fetaosten till ett mer kalorisnålt alternativ.

  1. Det är också tack vare fårostens höga innehåll av kalcium som fettförbränningen gynnas.
  2. Tema Fetaost innehåller en kombination av protein, fetter och mikronäringsämnen som alla är viktiga för att bibehålla en god hälsa och förhindra sjukdomar.
  3. Ett dagligt proteinintag kan förhindra nedbrytning av mager kroppsvävnad och skydda mot förlust av muskelfunktionalitet,

Något som utmärker fetaosten är innehållet av alla essentiella aminosyror och viktiga vitaminer som vi behöver för att hålla oss friska, däribland D-vitamin. Trots att vitaminen är väsentlig för att vi ska ha ett högt välmående är det många som brister i intaget till följd av att vi inte får tillräckligt med exponering i solen.

  1. Då är mejeriprodukter som fetaost en bra källa för att garantera det dagliga intaget.
  2. Tack vare det höga innehållet av bra fetter, proteiner och vitaminer är fetaosten ett fantastiskt livsmedel att inkludera i kosten.
  3. Genom ett dagligt intag av fetaost får du i dig viktiga näringsämnen som bidrar till en god hälsa och ett stärkt välmående.

Den smakrika osten gör sig god i många maträtter och kan dessutom enkelt komplettera en härlig sallad vid middagen. Njut av goda måltider med fetaost, som du kan äta med gott samvete!
Visa hela svaret

Kan mögelost bli möglig?

Möglig ost kan vara giftig | Forskning & Framsteg Faran med mögliga livsmedel är inte möglet som sådant, utan de gifter, mykotoxiner, som vissa mögel kan bilda. När och om mykotoxiner bildas beror på flera olika faktorer: vilken art och stam av mögel det är, lagringstemperatur, matens vatteninnehåll, salthalt, pH med mera.

I mögelostar som exempelvis brie och gorgonzola styr tillverkaren dessa faktorer, framför allt genom att använda mögelsorter som man vet är säkra, så att produkten blir ofarlig. Detta innebär inte att ost som blivit möglig på annat sätt generellt skulle vara ofarlig. När mat möglar i våra kylskåp och skafferier är ju många av faktorerna okända – därför är det bäst att alltid utgå från att det kan ha bildats mykotoxiner.

Då infinner sig nästa fråga: Hur långt kan gifterna ha spridit sig i maten? Finns de i hela produkten eller är delar fortfarande säkra att äta? I bröd kan mykotoxiner spridas effektivt och finnas även långt ifrån det synliga mögelangreppet. Anledningen är bland annat att bröd är poröst, vilket låter möglets hyfer (osynliga, tunna celltrådar) att snabbt växa in i hela brödet.

  • Färsk- och mjukostar innehåller väldigt mycket vatten vilket också gör att mykotoxiner kan spridas långt.
  • Dessa produkter bör man därför kasta om de har möglat.
  • Hårdost däremot är mer kompakt och innehåller inte lika mycket vatten.
  • Mykotoxinerna sprids därmed inte lika långt, utan finns mer koncentrerat i närheten av det synliga mögelangreppet.
You might be interested:  Hur Länge Håller Färsk Pasta I Kylen?

Därför går det bra att skära bort möglet med god marginal och äta resten av osten. /Åsa Svanström, mikrobiolog, Livsmedelsverket : Möglig ost kan vara giftig | Forskning & Framsteg
Visa hela svaret

Vad går inte att frysa in?

Gör inte så här när du fryser in maten: –

Frys inte in råvaror med högt vatteninnehåll, som potatis, gurka och sallad. Smak och konsistens förstörs av nedfrysningen. Även yoghurt och filmjölk mår dåligt i frysen, och blir klumpigt och vattnigt. Stoppa inte in varm mat i frysen. Det höjer temperaturen i hela frysen, och kan potentiellt förstöra det som ligger i närheten. Låt inte maten stå i rumstemperatur i mer än 2 timmar innan du fryser in den. Det kan orsaka kraftig bakterietillväxt. Lägg inte in halvfulla förpackningar i frysen, då uppstår frysbränna i den tomma delen. Packa lådor och bunkar så fulla som möjligt – men lämna lite plats så att maten kan expandera när den fryser. Ha inte en tom frys. En välfylld frys håller temperaturen bättre och drar mindre el än en tom.

Den optimala temperaturen i frys är -18°C. Det ger bra matförvaring och håller nere elförbrukning. Om du sänker en grad använder frysen upp till 5 procent mer el. : Så länge håller maten – bästa tipsen när du ska frysa in mat
Visa hela svaret

Kan man lägga jäst i frysen?

Inga problem. Det är lätt att frysa in och tina upp jästen, så att du kan använda den nästa gång du ska baka.
Visa hela svaret

Vilken mögelost är bäst?

28 mars 2019 Blåmögelost är en vattendelare. Antingen älskar du dem, eller så är du en fegis. Närå, smaken är ju som baken, och vi respekterar din skepticism. Många avskyr den intensivt skärpan hos blåmögel (vad vi ostälskare kallar för “pikant”), den starka smaken och den i största allmänhet blåa känslan hos en blåmögelost.

För andra är det exakt samma saker som är hela charmen. Blåmögelostar har en intensitet som få andra ostar kan leva upp till, och för den som vågar erbjuder de några av världens största ostupplevelser. Men det finns blåmögelostar och så finns det blåmögelostar. Du kanske kategoriskt avfärdar blåmögelostar som alldeles för starka/salta/skarpa/arga för din smak, men har du testat någon av den blåa familjens mildare medlemmar? Här har vi en liten guide för dig som vill lära dig mer om blåmögelostar – från milda till vilda.

Mild: Kvibille Ädel För den som vill börja våga sig på blåmögelostar är Kvibille Ädel en alldeles utmärkt startpunkt. Fantastiskt god på ostbrickan, men också i matlagningen. Mellan: Castello Blue Beredd att ta nästa steg på vägen? En Castello Blue är en ganska mild och krämig blåmögelost med en härlig sälta och en viss nötighet.

Den är för blåmögelostarna vad en opastöriserad brie är för vitmögelostarna – god, snäll och lätt för alla att tycka om. Kraftig: Hallands Hav Nu börjar det bli allvar. Hallands Hav är en långlagrad ädelost där de goda blåmögeltonerna fått mogna och utvecklas. Resultatet är en fast men krämig ost med en skarp och djup smak, en tydlig nötighet och en redig sälta.

Den kraftfulla smaken och krämiga konsistensen gör den perfekt på ostbrickan, i maten eller bara som ett tilltugg när du vill ta en paus och bara njuta. Vild: Roquefort Nu hoppar vi ner i den djupa änden av blåmögelbassängen. Från grottorna utanför Combalou i södra Frankrike kommer osten som av många hålls fram som världens bästa blåmögelost – Roquefort.

  • Roquefort erbjuder en rund, djup och balanserad smakupplevelse med en tydlig sälta.
  • Trots sin krämighet faller osten sönder i stora härliga bitar som smälter på tungan och lämnar kvar en kraftig smak som ibland blir rent pepprig.
  • Den har en extremt intensiv smak och en skärpa som är svår att överträffa och som känns lite som en örfil, men av ost.

Och på ett bra sätt. Vi kanske är jäviga, men herregud vad gott det är med blåmögelost.
Visa hela svaret

Varför möglar osten i kylskåpet?

Förvara maten rätt Frukt och grönsaker – De flesta frukter och grönsaker trivs bäst i grönsakslådan i kylen. Plastförpackningen som många grönsaker kommer i nuförtiden kan förefalla onödig, men den förlänger faktiskt hållbarheten avsevärt. Förpackningen skyddar också mot gasen eten som utsöndras från vissa frukter och grönsaker och påskyndar mognadsprocessen.

Behåll därför plastförpackningen på i kylen men lämna den lite öppen så att det inte bildas fukt. Släng inte frukt och grönt som är trötta eller skrumpna. De kan användas i bland annat grytor, soppor, fruktsallader och smoothies. Smörgåspålägg och mejeriprodukter – Köttpålägg som skinka, korv och leverpastej håller betydligt längre om de ställs in i kylen direkt efter användning.

Undvik alltså att lämna dem framme under långa helgfrukostar. Ost håller mycket länge om den förvaras rätt. I en fuktig plastpåse möglar den dock ganska snabbt. Det bästa är att slå in den först i ostpapper eller bakplåtspapper och sedan i folie. Mjölk är mycket känsligt för värme.

  1. Ta mjölken sist i affären och sätt in den i kylen så snart du kommer hem.
  2. Ägg kan däremot förvaras länge i rumstemperatur.
  3. Bäst före datumet som anges på förpackningen gäller förvaring i rumstemperatur.
  4. Har man äggen i kylen håller de långt efter detta datum.
  5. Bröd – Bröd blir snabbt torrt i kylen.
  6. Förvara det antingen framme eller i frysen.

Skiva gärna brödet och ha det i en plastpåse i frysen. Ta fram så många skivor du behöver på morgonen och lägg direkt i rosten. Nästan lika bra som nybakat. Spara resterna Det har sagts förut men det tål att upprepas. Släng inte mat bara för att bäst före datumet har passerat.

  • Lukta och smaka först.
  • De flesta livsmedel håller betydligt längre om de förvaras rätt.
  • Släng inte heller rester.
  • Många rester kan frysas in, användas till en matlåda eller till en ny middag nästkommande dag.
  • Yl ned resterna snabbt, antingen i ett vattenbad eller utomhus om det är kallt ute.
  • Ställ aldrig in rester i kylen som inte är helt avsvalnade.

Det höjer temperaturen i hela kylskåpet och känsliga livsmedel kan ta skada. Organisera kylen Kylskåpet bör hålla en temperatur runt 4 grader. Vissa kylskåp är kallast längst ner medan andra är kallast högst upp. Förvara kött, fisk och mjölk där det är som kallast och grönsaker, frukt och ost där temperaturen är högre.

  • Många äldre kylskåp saknar en fläkt och då blir det kallast längst ned i kylen.
  • I så fall ska grönsakerna alltså ligga högst upp och kött och fisk längst ned.
  • I kylskåpsdörren bör man förvara de minst känsliga livsmedlen eftersom temperaturen varierar mycket.
  • Smör, oljor, såser, dressingar, smaksättningar och juice passar bra där.

Tänk också på att de flesta feta livsmedel, inklusive nötter och frön, bör förvaras i kylskåp. Fett härsknar mycket lätt om det utsätts för värme och ljus. Om mögel Generellt sett kan man säga att mögel sprids lättare i mjuka livsmedel än i hårda. Mögel är mycket ohälsosamt att få i sig och kan snabbt spridas till områden som ser mögelfria ut.
Visa hela svaret

Hur förvarar man mögelost?

05 oktober 2017 För att dina nyinköpta ostar verkligen ska komma till sin rätt finns det några viktiga saker att komma ihåg. Olika ostar förvaras på olika sätt När det gäller ost finns det ingen regel för alla ostar, man mäste först se vilken ost det handlar om.

Hårda ostar, som parmesan eller pecorino ska packas i plastfolie (men inte för hårt). Mjuka ostar, som Camembert eller Brie förvaras bäst i en plastlåda, gärna med ventil. Blåmögelostar, som Saint Agur, Gorgonzola eller Ädelostbör läggas i perforerad plastfolie, så att osten kan andas. Färskost behöver inte kunna andas och förvaras bäst i en lufttät behållare i kylskåpet.

Förvara ost i plastfolie Hård-, kitt- och blåmögelostar bör exempelvis förvaras i plastfolie för att inte torka ut medan vitmögel-, färsk- och getostar inte alls trivs i tät plast. Använd hellre smör-, eller bakpapper som låter osten andas till dessa.

  • Förvara parmesan bäst Linda in parmesanosten i folie eller i en papperspåse som du sedan förvarar i kylskåpet.
  • Gärna i en separat låda så att den inte tar smak av något annat du har i kylskåpet.
  • Servera ost i rumstemperatur För att smak, doft och konsistens ska kunna blomma ut bör osten vara tempererad när du serverar den.

Hur länge beror förstås på sort och storlek. En vitmögelost på 250 g behöver en dryg timme i rumstemperatur medan en liten bit hårdost kommer till sin rätt redan efter en halvtimme. Skär gärna upp ostarna i mindre bitar vid servering, det ser både aptitretande ut och blir mer rättvist för gästerna.

  1. Använd helst separata knivar till de olika ostsorterna så att smakerna inte blandas.
  2. Blåmögelostar är lättare att skära medan de fortfarande är kalla.
  3. Ska man äta ostkanterna? Och sist men absolut inte minst: nej, man måste inte äta kanterna.
  4. Att äta eller att inte äta skalet är en ständig etikettsfråga också i Frankrike.

Och de lär ju vara ett folk med lite koll på det där med ost.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier När Man Sover?

Är gorgonzola blåmögelost?

1500 g Gorgonzola är en världsberömd ost av typen ädelost eller blåmögelost från byn med samma namn, några stenkast öster om Milano, är en självklar deltagare på alla festliga måltider. Hemligheten med Gorgonzolan är att den inte är alltför stark och rå i sin smak.
Visa hela svaret

Vad är det för skillnad på ädelost och mögelost?

04 oktober 2017 I en värld av ost, är blåmögelost bland de mest smakrika. Den kryddiga och salta blåmögelosten är ofta ett spännande smaktillskott till både matlagning, desserter och ostbrickor. Ädelost är en svensk beteckning för blåmögelost. Svensktillverkad ost som enbart betecknas “ädelost” eller “ädel” tillverkas oftast av komjölk och kan sägas vara en svensk version av den franska roquefortosten.

  • Blåmögelosten Kvibille Ädel är Hallands inhemska stolthet.
  • Vibille Mejeri i Halland har lång tradition när det gäller att tillverka blåmögelostar.
  • Gräddädelosten är mild, salt och har en pikant och aromatisk smak.
  • Den passar med tillbehör som har lite sötma, som till exempel mogna päron, marmelader och chutneys.

Gräddigheten gör att den även är utmärkt att använda i både varm och kall matlagning. Ett annat populärt sätt att äta ädelost är vid jul, på pepparkakor. Eller året runt, på pepparkakor, om man nu är sån. Blåmögelostens ursprung går tillbaka till dagarna före kylen, när mat förvarades i svala grottor att inte bli dålig.

Även osten förvarades i dessa grottor, men de var ibland inte tillräckligt kalla för att förhindra tillväxt av bakterier. Emellanåt bildades mögel på ostarna, vilket skapade den idag välkända mönstringen i osten. Antagligen valde de flesta att slänga sina mögliga ostar, men ett fåtal modiga personer blev nyfikna och ville provsmaka innan de slängde maten.

På så sätt upptäcktes mögelosten, och resten är, som man ju säger, historia. Ädelost – olika sorter Kvibille mejeri är ett av Sveriges äldsta mejerier och ensamma i Sverige om att tillverka ädelost och cheddar. Mejeriet grundades 1916 och började tillverka cheddar 1928 och Ädel 1932.

Sedan dess används samma hantverksmässiga tillverkningsmetod och recept. På 1920-talet införskaffade dåvarande mejerichefen Wendler den av Baltzar von Platen och Carl Munters år 1922 uppfunna kylmaskinen, som lade grunden för det moderna kylskåpet. Kvibille var ett av de första mejerier i Sverige som köpte in uppfinningen, vilket gav det en fördel gentemot sina konkurrenter.

Den första ostsorten som producerades på mejeriet var hushållsost, senare tillkom sorterna Stilton och Herrgård. Wendler var en skicklig mejerist och höll hög kvalitet på sina produkter. Det gjorde att han kunde ta nästan dubbelt så mycket betalt för sin hushållsost som andra mejerier.

Den höga kvaliteten kännetecknade också de ostar som skulle göra Kvibille mejeri berömt: Kvibille Cheddar – länge känd som Kvibille Special – började tillverkas 1928 och Roquefort – Kvibille Ädel – kom till 1933. Vad är ädelost? År 1934 såldes mejeriet till dansken Marius Boel, som produktutvecklade framför allt ädelosten.

Han var i Danmark känd som “Mr Danablue” – den förste som tillverkade av blåmögelost på komjölk (förebilden Roquefort-osten var gjord av fårmjölk). Korna i Halland levererade just den högklassiga mjölk som behövdes för att mögelosten skulle kunna nå upp till hans kvalitetskrav.

Marius Boel drev mejeriet vidare till 1957, då Hallandsortens mejeriförening tog över verksamheten. I mitten av 1900-talet lades många mejerier ned i Halland, men Kvibille fick leva kvar tack vare att ostarna som producerades här var så populära. Medan orter som Harplinge och Getinge förlorade sina mejerier utökades Kvibille mejeri och tog runt 1960 emot mjölk från cirka 1 000 leverantörer.

Ädelost – en prisad ost År 1994 lanserades Kvibille Gräddädel – en fetare variant av ädelosten – i Storbritannien under namnet Swedish Blue och gjorde stor succé. Till exempel vann man första pris vid en ostmässa i landet. Den brittiska lanseringen gjorde att de redan hårda hygienkraven som rådde i Kvibille mejeri skärptes ännu mer, beroende på att de brittiska butikskedjorna ställde specifika villkor för att köpa in osten, som att takarmaturerna skulle ha splitterskydd och vattenkranarna styras med fotoceller.

  1. Samma år som ädelosten började säljas i Storbritannien röstade Sverige för inträde i EU, vilket bland annat innebar att Kvibille mejeris ägare Arla Ost gjorde en storsatsning på den europeiska marknaden.
  2. Osttillverkningen skulle byggas ut och EU-anpassas.
  3. Inte bara i Storbritannien vann Kvibille priser utan man blev i Wisconsin i USA prisbelönad för sin gräddädelost i ost-VM i 1990-talets början.

Ystenzym istället för löpe Den svenska ädelosten görs numera med ystenzym istället för löpe, vilket gör osten lakto-ovo-vegetarisk på riktigt. Heja! Vin till ädelost Vinet Sauternes är en klassisk smakkompis till ädelost och blåmögelost över lag. Men det finns gott om andra söta viner från Bordeaux som möter smaken hos ädelosten väldigt väl.

  1. Ädelostar av lite mildare slag kan funka fint med ett rosévin, eller ett lättare, fruktigt rött, som pinot noir.
  2. Recept med ädelost Ädelosten är med sin krämiga sälta och arom perfekt i både varm och kall mat, på ostbrickan eller i desserter.
  3. Här har vi samlat några av våra favoritrecept som du kan prova.

Smaklig måltid! Hamburgare med ädelost och karamelliserad lök Ädelostmousse med gula russin Ädelost med choklad- och vinbärsmarmelad
Visa hela svaret

Vad är skillnad mellan blåmögelost och grönmögelost?

05 oktober 2017 Blåmögelost, ibland kallad grönmögelost, är ostar som behandlas med blåmöglet Pencilinium roqueforti, vilket ger ostarna sin säregna marmorering och smak. Blåmögelost, ibland kallad grönmögelost, är ostar som behandlas med blåmöglet Pencilinium roqueforti, vilket ger ostarna sin säregna marmorering och smak.

  • Blåmögelostar finns i en hel massa olika typer och sorter, och görs på allt från komjölk till fårmjölk och getmjölk.
  • Lista på mögelostar Några av de populäraste ostarna i världen faller under kategorin blåmögelost.
  • Här hittar du godbitar som ädelost, Roquefort, Gorgonzola, Stilton och St Agur.
  • Blåmögelostarnas historia Blåmögelostarnas historia går ända tillbaka till 600-talet, till en grotta utanför byn Roquefort i Frankrike.

Enligt legenden ska en fåraherde ha glömt sin matsäck i grottan och i matsäcken fanns det ost. När han kom tillbaka för att hämta sin matsäck så hade osten blivit angripen av den speciella mögelkultur, Penicillium roqueforti, som fanns i grottan. I dag förädlas detta naturliga mögel och används till nästan alla blåmögelostar.

  • Mögelkulturen tillsätts i ystmjölken.
  • För att osten ska bli blå måste även syre tillsättas och därför genomborras osten av tunna nålar eller spett.
  • Blåmöglet mognar sedan fram i lufttunnlarna och blir starkare ju längre det får utvecklas.
  • De flesta mögelostar får utvecklas mellan tre och sex månader.
  • Arakteristiskt för blåmögelostar är att de mognar inifrån och ut.

Vin till blåmögelost Att matcha vin och ost är en hel konst. En bra tumregel är att smakrika och salta mögelostar behöver sötma i vinet för balans, som ett sötare vitt vin eller ett sött och fruktigt rött. Grundregeln är att smakrik dryck passar till smakrik ost och att sötma möter sälta.
Visa hela svaret

Vilken mögelost är bäst?

28 mars 2019 Blåmögelost är en vattendelare. Antingen älskar du dem, eller så är du en fegis. Närå, smaken är ju som baken, och vi respekterar din skepticism. Många avskyr den intensivt skärpan hos blåmögel (vad vi ostälskare kallar för “pikant”), den starka smaken och den i största allmänhet blåa känslan hos en blåmögelost.

För andra är det exakt samma saker som är hela charmen. Blåmögelostar har en intensitet som få andra ostar kan leva upp till, och för den som vågar erbjuder de några av världens största ostupplevelser. Men det finns blåmögelostar och så finns det blåmögelostar. Du kanske kategoriskt avfärdar blåmögelostar som alldeles för starka/salta/skarpa/arga för din smak, men har du testat någon av den blåa familjens mildare medlemmar? Här har vi en liten guide för dig som vill lära dig mer om blåmögelostar – från milda till vilda.

Mild: Kvibille Ädel För den som vill börja våga sig på blåmögelostar är Kvibille Ädel en alldeles utmärkt startpunkt. Fantastiskt god på ostbrickan, men också i matlagningen. Mellan: Castello Blue Beredd att ta nästa steg på vägen? En Castello Blue är en ganska mild och krämig blåmögelost med en härlig sälta och en viss nötighet.

  • Den är för blåmögelostarna vad en opastöriserad brie är för vitmögelostarna – god, snäll och lätt för alla att tycka om.
  • Raftig: Hallands Hav Nu börjar det bli allvar.
  • Hallands Hav är en långlagrad ädelost där de goda blåmögeltonerna fått mogna och utvecklas.
  • Resultatet är en fast men krämig ost med en skarp och djup smak, en tydlig nötighet och en redig sälta.

Den kraftfulla smaken och krämiga konsistensen gör den perfekt på ostbrickan, i maten eller bara som ett tilltugg när du vill ta en paus och bara njuta. Vild: Roquefort Nu hoppar vi ner i den djupa änden av blåmögelbassängen. Från grottorna utanför Combalou i södra Frankrike kommer osten som av många hålls fram som världens bästa blåmögelost – Roquefort.

  1. Roquefort erbjuder en rund, djup och balanserad smakupplevelse med en tydlig sälta.
  2. Trots sin krämighet faller osten sönder i stora härliga bitar som smälter på tungan och lämnar kvar en kraftig smak som ibland blir rent pepprig.
  3. Den har en extremt intensiv smak och en skärpa som är svår att överträffa och som känns lite som en örfil, men av ost.

Och på ett bra sätt. Vi kanske är jäviga, men herregud vad gott det är med blåmögelost.
Visa hela svaret