Pasta innehåller kolhydrater vilket är vår viktigaste källa till energi. I kroppen bryts kolhydraterna ner till glukos och används som bränsle till kroppens alla celler. Bara hjärnan behöver 100 gram glukos om dagen för att fungera.
Visa hela svaret
Contents
Är det bra att äta pasta när man tränar?
Pasta och träning – Kolhydrater är en ovärde r lig träningskompis! Och p asta är en bra källa till kolhydrater som både hjärnan och kroppens muskler enk elt tar till sig och gillar ! Olika typer av kolhydrater Kolhydrater innehåller ungefär lika mycket energi som protein, men det gäller att välja rätt sorts kolhydrater till rätt tillfälle.
Olhydrater brukar delas in i långsamma kolhydrater och snabba kolhydrater utifrån hur de påverkar blodsockret i kroppen, och konstigt nog finns de i så skilda livsmedel som grönsaker, pasta och bröd, men också läsk och godis! Vilken form du väljer påverkar ditt träningsresultat. Välj rätt sort Innan träning är långsamma kolhydrater bäst.
De tar längre tid för kroppen att bryta ner vilket gör att de mättar bättre och ger energi som varar länge. Långsamma kolhydrater finns det mycket av i pasta, bönor, linser, bröd med hela korn, ris samt omogen frukt. Men snabba kolhydrater har också sin funktion.
Efter träning fyller de snabbt på energiförråden och stimulerar muskeltillväxten. Snabba kolhydrater finns visserligen i bullar och läsk, men ett bättre val är tex mogen färsk eller torkad frukt. Låt magen tugga Hur maten tillverkats eller hur du tillagat den har också stor betydelse. Ju mindre maten behandlas desto mer får magen jobba för att bryta ner den, och då sker också blodsockerstegringen långsammare.
Gör därför som italienarna och koka pastan och risotton “al dente “. Det ger ett behagligt tuggmotstånd och energi som räcker lite länge. Kolhydratladdning- så funkar det Inför ett stort lopp är kolhydrater suveränt att frossa i. Genom att träna riktigt intensivt ungefär en vecka innan ett längre och tuffare lopp eller tävling, tömmer man det lager av energi som finns sparat i musklerna och levern.
Visa hela svaret
Hur länge har man ätit pasta?
Har vi verkligen Marco Polo att tacka för lasagne och all annan smarrig pasta? – Nej, Marco Polo tog inte pastan till Europa Den vanligaste myten om pasta är att Marco Polo 1294 tog den till Europa från Kina. Och han skriver ju verkligen i boken Marco Polos resor om att kineserna lagade olika pastarätter på något som liknade kornmjöl.
Visa hela svaret
Är pasta bra kolhydrater?
Kolhydrater är ett begrepp som används för livsmedel som innehåller stärkelse, kostfiber eller olika typer av sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste källa till energi. Vissa metoder för att gå ner i vikt (t ex LCHF ) handlar om att dra ner på eller helt utesluta kolhydrater i sin kost.
Om man går på en diet eller tränar kan man behöva ett kosttillskott för att se till att man får i sig de viktigaste vitaminerna och mineralerna, Stärkelse är den vanligaste typen av kolhydrat i vår kost, och finns bland annat i potatis, bröd och pasta. Stärkelse bryts ofta ner snabbt av kroppen vilket gör att glukos snabbt kommer ut i blodet.
Kostfiber finns bland annat i spannmål (grovt bröd), rotfrukter, frukt och bär och baljväxter. Kostfiber är bra för vår mage och tarmbalans eftersom kroppen inte kan bryta ner dem. Fibrerna blir istället till föda för tarmfloran i tjocktarmen. Kostfiber är bra för vår kropp av flera andra orsaker:
De suger upp vatten i tarmen och gör att maten går igenom tarmkanalen snabbare. De är gelbildande och kan bidra till att blodets kolesterol hålls på en låg nivå. De innehåller få kalorier.
I kategorin monosackarider finns glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Glukos är den vanligaste sockerarten i det vi äter. Fruktos finns i alla typer av frukt. När man kontrollerar sitt blodsocker genom ett blodprov kallas det för P-glukos. Till disackariderna hör laktos (mjölksocker), maltos och sackaros.
Laktos finns i alla mjölkprodukter, och om man är överkänslig mot det kallas det för laktosintolerans. Maltos är en kolhydrat som vi sällan får i oss via vår föda, den används dock för att framställa öl. Sackaros består av både glukos och fruktos. Vanligt socker innehåller nästan 100 procent sackaros. GI är ett sätt att mäta hur snabbt kolhydrater från olika livsmedel tas upp i kroppen.
Ett högt GI-värde innebär att livsmedlet gör att blodsockret stiger snabbt, detta gör att man kan behöva äta oftare. Vissa dieter använder GI-värden som måttstock för att värdera hur bra eller dåliga olika livsmedel är. Snabba kolhydrater är de kolhydrater som tas upp snabbt av kroppen, de har alltså ett högt GI-värde.
- Man hittar snabba kolhydrater i t ex vit pasta, vitt ris, vitt mjöl, potatis, godis och läsk.
- Om man vill få i sig färre snabba kolhydrater kan man byta ut dem mot bättre alternativ i sin kost.
- Vit pasta kan t ex ersättas med pasta gjord av quinoa, hampa eller dinkel.
- Detsamma kan göras med vitt ris, som kan bytas ut mot t ex bovete, linser eller matvete.
Snabba kolhydrater har idag en negativ klang, speciellt hos de som försöker gå ner i vikt. Många dieter, t ex LCHF, går ut på att minimera intaget av kolhydrater. Om man tränar intensivt kan de snabba kolhydraterna dock hjälpa till med återhämtningen efter träningspassen.
Råris/svartris. Fullkornspasta. Grovt bröd med synliga korn. Linser, bönor och baljväxter.
Hur man bör förhålla sig till kolhydrater före och efter träning beror på de resultat man vill uppnå. Det finns också de som äter kolhydrater under träningens gång, ofta handlar det om elitidrottare som tränar extremt hårda eller långa pass. Om man vill prestera maximalt under träning är det klokt att inte vara helt tom på kolhydrater när man sätter igång.
Skaderisken kan också öka. Om man har tomma kolhydratdepåer kan det rekommenderas att ägna sig åt träning med låg skaderisk, som t ex powerwalks. Det bästa är att äta en balanserad kost 2-4 timmar innan träningen, så att man varken är hungrig eller mätt när man påbörjar passet. När man har tränat har man brutit ned sina muskler.
Kolhydrater och proteiner behövs för att de ska kunna byggas upp igen. Ett snabbt tillskott inom en halvtimme, t ex i form av en banan och en proteinrik macka, kan vara en god idé. När man äter LCHF brukar man undvika livsmedel med stärkelse som potatis, pasta, ris och vitt bröd.
Grönsaker (ej rotfrukter) KöttFisk ÄggNaturliga fetter
Senaste uppdatering 2020-04-02
Visa hela svaret
Vad ska man äta för att bli större?
Jag vill bygga muskler och gå upp i vikt, hur ska jag göra? För att gå upp i vikt behöver du först och främst se till att få i dig mer energi än du gör av med och när du styrketränar hårt är det extra viktigt att äta mycket. Ät större portioner och se till att få i dig både frukost, lunch och middag, samt minst tre mellanmål varje dag.
Men för att din viktökning ska bestå till största delen av muskler och inte fett krävs det också att du äter bra mat – och framför allt rejält med högvärdigt protein, från exempelvis rött kött, kyckling, fet fisk och ägg. Baljväxter är en bra proteinkälla för dig som är vegetarian. Proteinrik mat innehåller essentiella aminosyror som är ett måste för att kroppen ska kunna bygga muskler, så du bör försöka få i dig åtminstone 2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag – gärna mer.
Komplettera med kolhydrater från till exempel potatis, pasta eller ris och lägg till mängder av grönsaker. Drick mycket vatten, men ta gärna mjölk till maten och se till att få i dig nyttiga fetter. Kosttillskott är oftast inte nödvändigt om du äter fullvärdigt, men kreatin kan ha en viss effekt om du vill bulka upp eftersom det binder vatten i musklerna och därmed kan bidra till att du ökar i vikt.
Du ska däremot INTE äta kreatin om du har diabetes eller lider av njursvikt.) Det är också viktigt att du äter något direkt efter träningen, helst inom 20-30 minuter efter ett avslutat pass, för att hämma den muskelnedbrytande effekten av träningen och sätta igång återhämtningsprocessen så snabbt som möjligt.
Se till att återhämtningsmålet innehåller 20-30 gram protein och räkna på att du behöver ca 1,2 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt. Yoghurt och en skinkmacka eller en proteindrink och en banan kan vara lämpliga alternativ. Om du vill öka din muskelmassa och gå upp i vikt så fort som möjligt bör du också tänka på att inte lägga eventuella konditionspass samma dag som styrketräningen, detta då konditionsträningen negerar den muskelbyggande effekten av styrketräningen.
- Lägg upp styrkepassen på max 45 minuter vardera och träna tre gånger i veckan med minst en vilodag emellan.
- Se också till att träna olika muskelgrupper varje gång – exempelvis bröst och rygg dag ett, ben och mage dag två och axlar och armar dag tre – så att musklerna får extra tid att vila mellan varje veckopass.
Vilan är det allra viktigaste när du bygger muskler eftersom det är under vilan, medan musklerna återhämtar sig, som själva tillväxten sker. Därför är det också viktigt att du får ordentligt med sömn – minst 8 timmar per natt. Satsa på basövningar som engagerar stora muskelgrupper, såsom bänkpress, knäböj, marklyft och militärpress, så kommer du att öka muskelmassan snabbare över hela kroppen.
Men se till att du lär dig tekniken i varje övning innan du börjar lägga på vikter, annars finns risk att du gör övningen felaktigt, vilket inte bara kan påverka resultatet utan även orsaka skador. När du väl har kommit igång med träningen bör du successivt öka på vikten varje gång det börjar kännas “enkelt” att göra 10 repetitioner.
På så sätt jobbar du alltid med en belastning som tvingar muskeln ska arbeta på en optimal nivå. Och du ska känna dig rejält utmattad efteråt annars ger inte träningen det resultat du vill ha. : Jag vill bygga muskler och gå upp i vikt, hur ska jag göra?
Visa hela svaret
Är pasta bra för magen?
Släng ut pastan och slipp din svullna mage * FODMAP är en diet utvecklad vid Monash universitetet i Australien, som flera läkare har börjat arbeta med. Henry Nyhlin rekommenderar den främst till patienter med så stora problem att det blir handikappande, som de som är drabbade av IBS.* FODMAP står för Fermentable, Oligo-,Di-, Mono-saccharides and Polysols.
- Fermentable: processen då tarmen bryter ned osmälta kolhydrater till gaser.
- Oligosaccharides: bland annat gluten.
- Disaccharides: Laktos, i mjölk, mjuka ostar och yoghurt.
- Monosaccharides: Fruktos i till exempel äpplen och honung.
- Polysols: främst i sötningsmedel.* Dieten går ut på att eliminera de kolhydrater som “jäser” i kroppen.
Dit hör en del frukt och grönsaker, och livsmedel som är rika på olösliga fibrer. Bland annat fibrer från vete tillhör den gruppen och ger mer gaser. Lösliga fibrer som havre har kroppen ofta lättare att klara av.* Dieten går ut på att äta livsmedel med låg FODMAP.
- Exempel på låg FODMAP: gurka, zucchini, banan, apelsin, hårdost, laktosfri mjölk, kött, fisk, kyckling, glutenfritt bröd och mandlar.* Exempel på livsmedel med hög FODMAP: Sparris, kronärtskockor, äpple, päron, komjölk, yoghurt, råg, vete och cashewnötter.
- Ällor: Henry Nyhlin och monashuniversity.com Ofta är den stora boven bakom uppsvälld mage efter mat just gaser.
Enligt Henry Nyhlin producerar kroppen själv egentligen ganska lite gaser. Tarmen och magen producerar bara några deciliter luft.
- – Det är väldigt svårt att tänka sig att det skulle ge speciellt mycket besvär, säger han.
- – Men äter man mycket kolhydrater produceras det lite mer gas.
- En av de största orsakerna bakom uppblåst mage är ofta sättet man äter på.
– De gaser man har i magen är oftast nedsvald luft. Och mat som pasta och pizza har man en tendens att nästan sleva i sig, säger Henry Nyhlin. LÄS OCKSÅ:
Visa hela svaret
Vilken typ av pasta år nyttigast?
2. Är fullkornspasta nyttigare än vanlig vit pasta? – Ja! Fullkornspasta innehåller mer näring, som fibrer och mineraler, än den vanliga vita pastan av vete.
Visa hela svaret
Hur mycket pasta per dag?
Hur mycket pasta per person och portion? Har du också svårt att räkna ut hur mycket spaghetti och annan pasta du ska koka? Det är så lätt att det blir för mycket eller, ännu värre, för lite. Hur mycket pasta som går åt beror självklart på hur hungrig man är.
Smarta hacket för att få koll på hur mycket en portion pasta egentligen är.
Hur mycket pasta man äter är individuellt. I våra näringsberäknade recept anger vi 75 gram okokt pasta per portion, det vill säga 300 gram pasta för fyra personer. Ofta nämns 70-80 gram pasta som en normalportion. En koll bland pastatillverkare visar på ett brett spann, från 56 till 100 gram per portion.
Visa hela svaret
Vilket år nyttigast ris eller potatis?
Potatis – Den kritik som riktas mot potatis cirkulerar främst kring dess höga GI-värde. För det första: För tränande personer är det mer eller mindre är betydelselösa GI-skillnader jämfört med andra matbaserade kolhydratkällor. För det andra: När man diskuterar GI är det viktigt att ha den totala kolhydratmängden i åtanke, då effekten på blodsockret balanseras ut av en mindre mängd kolhydrater.
Potatis är relativt kalori- och kolhydratsnålt jämfört med andra vanliga kolhydratkällor.100 gram potatis innehåller bara drygt 80 kcal och 18 g kolhydrater jämfört med okokt ris och pasta som innehåller cirka 350 kcal och 70–75 g kolhydrater (notera dock att 100 gram okokt ris är avsevärt mycket mer mat än 100 gram potatis).
Potatis mättar dessutom exceptionellt bra. I en studie från 1995 som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition var kokt potatis det livsmedel som mättade bäst (!) av alla som undersöktes. Bättre än samma kalorimängd från ris, pasta, bananer, fisk och rött kött.
Visa hela svaret
Vad är det värsta män kan äta?
Många delar in mat i två kategorier: nyttigt eller onyttigt. Men mat är så mycket mer än så och i det här inlägget går vi igenom ämnet i mer detalj. I media målar man ofta upp mat som “bra eller dåligt”, där man helst ska äta mycket av det som är bra och inget av det som är dåligt.
Detta bidrar till förbud, rädsla och en osund inställning till mat om du frågar mig. Hos oss på IntensiveKost finns inga pekpinnar och förbud, istället ger vi en grundlig förklaring till hur mat fungerar. Vi tror att med mer kunskap om våra makroämnen (kolhydrater, protein och fett) så blir det mer tydligt hur våra val kring mat påverkar våra mål och hälsa.
Låt mig börja med hur vi delar upp mat: A: Näringsrikt (innehåller näringsämnen som kroppen behöver.) B: Näringsfattigt (innehåller inte mycket näringsämnen som kroppen behöver.) C: Energirikt (innehåller mycket energi, dvs. kalorier.) D: Energifattigt (maten innehåller inte mycket energi, dvs.
Kalorier). All mat är alltid en kombination av kategorierna ovan. Nedan ser ni de kombinationer som är möjliga: AC – Näringsrikt + energirikt AD – Näringsrikt + energifattigt BC – Näringsfattigt + energirikt BD – Näringsfattigt + energifattigt Till exempel: avokado är näringsrikt och energirikt (AC) medan rödkål är näringsrikt men energifattigt (AD).
Begreppet “onyttig mat” används ofta för att beskriva mat som innehåller mycket socker och fett, men egentligen är det kombinationen näringsfattig och energirik (BC) man syftar på. Om du får i dig i energibehov under en dag genom mat från BC kategorin så missar du näringsämnen som kroppen behöver vilket kan leda till näringsbrist.
- Näringsbrist är inte samma sak som att vara underviktig, näringsbrist kan du få oavsett vikt.
- Exempel på näringsfattig och energirik mat är godis, läsk, snacks och söta bakverk.
- Flera studier visar att en stor del socker och fett i kosten inte är optimalt för hälsan, speciellt i kombination med inaktivitet.
Risken för högt blodtryck, högt blodsocker, höga blodfetter och övervikt ökar när kosten till stor del består av näringsfattig och energirik mat. Äter du av de näringsämnen kroppen mår bra av så är det ingen fara att äta snacks eller sötsaker ibland, det är helheten som är viktig.
- Vill du ha tips på näringsrik mat som ger volym och mättar skriver Ellen Nielsen om ämnet här: http://www.intensivekost.se/blogg-recept/volym-och-mttnad Nu till nyttigt.
- Det som blir lite problematiskt med begreppet “nyttigt” är att näringsrik mat kan också vara energirik (AC) och bör därför ätas i rätt mängd.
Exempel på mat i denna kategori är avokado, nötter, lax, nötsmör, oliver osv. Äter du obegränsat av dessa för att det är “nyttigt” så hamnar du lätt på ett energiöverskott vilket långsiktigt leder till övervikt. Mängden du bör äta beror helt på ditt energibehov och hur du äter i övrigt.
Ombinerar du energirik mat med energifattig mat blir det oftast ganska bra i slutändan så länge du får i dig näringsämnen du behöver. Ett exempel på bra balans är ugnstekt lax med råkostsallad och kokt potatis, vilket är en kombination av energirikt och energifattig mat. Ett exempel på en näringsrik måltid som kan bli för energirik (för de flesta av oss) är tex.
en sallad med bas av bulgur och bönor och toppas med lax, fetaost, oliver, massa nötter plus någon röra med dressing på det och kanske ett fröbröd/knäcke. Allt detta är jättebra men energimängden kan enkelt sticka iväg när många av råvarorna är energirika.
- Variera gärna mellan energirika och energifattiga ingredienser.
- Däremot, för den som har högre energibehov så är energirika livsmedel något att rekommendera så man kommer upp i rätt mängd kalorier.
- Det är alltid viktigt att se över ens mål så man kan anpassa maten därefter.
- En aktiv person som har ett väldigt högt energibehov (idrottare och hårt tränande personer till exempel) och behöver få i sig en högre mängd makroämnen än snittet, speciellt kolhydrater och protein.
Mängden kolhydrater, och speciellt snabba kolhydrater kan då verka mycket för en som inte tränar hårt men är en väldigt normal mängd för en tränande person. Det som är “onyttigt” för en person kan vara “nyttigt” för en annan beroende vad man behöver. Tycker ni det är intressant med kost för idrottare kan jag varm rekommendera Linda Bakkman’s bok “Maten bakom resultaten”.
- Hur ska man tänka då i denna djungel av begrepp och förklaringar? Mitt tips är att lära sig ovan uppdelning av mat och sedan ha koll på vad du stoppar i dig.
- Anpassa kosten så gott du kan till de mål du har och med så mycket variation som möjligt.
- Om du tex.
- Ska ligga på ett kaloriunderskott är det klokt att främst välja mat som är näringsrik och energifattig och komplettera med bra fetter så du håller mättnaden och förser kroppen med de näringsämnen du behöver.
Har du ett högre energibehov så betyder det inte att du kan äta vad som helst, som man kanske ofta tror, utan kroppen (och hjärnan) behöver fortfarande alla näringsämnen för att fungera bra. Nedan ser ni exempel på mat i olika kombinationer: AC – Näringsrikt + energirikt
Lax Oliver Nötter och fröer Granola bars och liknande “naturgodis” De flesta smoothies och juicer Rawfood bakverk och annat med torkad frukt + nötter Torkad frukt ex. dadlar, fikon, russin osv.
AD – Näringsrikt + energifattigt
Magert protein ex kyckling och vit fisk En del magra mejeriprodukter som kvarg, keso och yoghurt (osötad) Baljväxter Grönsaker Rotfrukter Frukt
BC – Näringsfattigt + energirikt
Godis Läsk Saft Chips Bakverk
BD – Näringsfattigt + energifattigt
En del sockerfria och lightprodukter tex. sockerfria syrup, godis med sötningsmedel, light och sockerfria drycker osv.
Är du osäker på om något är tex. energirikt eller näringsfattigt kan du alltid knappa in råvaran/maten i ett kostdataprogram eller olika appar för kostregistrering. Ex: Lifesum, Matkalkyl.se, Dietist Net, Nutrition Data Mvh, Maria Michael Ps. På IntensiveKost går vi igenom många livsmedel, produkter och exempel på olika näringssammansättningar.
Visa hela svaret
Vad ska män äta istället för pasta?
Nyttigare alternativ- Byt ut pasta, ris och potatis Vill du börja äta mer nyttigt, minska kolhydraterna i kosten eller helt enkelt börja äta mer grönt men vet inte vart du ska börja? Jag har satt ihop en kanon lista på nyttigare alternativ till dig som vill hitta ett sätt att byta ut ris, pasta och potatis.
- Att äta nyttigt är faktiskt inte svårt och jag ska ge dig super bra tips om hur du kan omvandla en vanlig rätt utan att krångla till det för mycket.
- Innan jag kör igång med listan av alternativ så måste jag bara säga att jag inte försöker förespråka någon särskild diet.
- Gillar du pasta, potatis, nudlar och ris lika mycket som jag gör så ska du faktiskt äta det med gott samvete! Men det är inte fel att testa nya ingredienser i maten och äta mer grönt.
Det smakar gott och gör gott för kroppen. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum med bilder och nya tips. Skrolla ned och låt dig inspireras! Pasta, nudlar & lasagne Bönpasta är ett bra alternativ som dessutom smakar gott. Det finns olika varianter att välja på och hittas i välsorterade mataffärer. Ett till hett tips som kommer att få dig att älska denna underbara grönsak är byta ut pastan mot zucchini.
- Byt ut lasagneplattorna, cannelloni eller spaghetti mot det.
- Grymt gott och smidigt.
- Om du ska göra zucchinispaghetti, så kallade “zoodles”, skär du tunna strimlor.
- Oka upp vatten med salt, doppa strimlorna i det heta vattnet i ca 5-10 sekunder.
- Sila av och servera med önskad tillbehör.
- Om du lagar lasagne eller cannelloni följer du ett recept som vanligt, det enda du ska tänka på är att ha en tjockare sås än vanligt.
Vanligtvis suger lasagneplattor åt sig vätska medan zucchinin vätskar sig. Se till att använda en fast och lagom stor zucchini för bäst resultat. Den är inte lika mättande som kanske pasta är med det kan du enkelt kompensera med att servera mer sallad eller bönor bredvid maten.
Pizza Byt ut några dl vetemjöl i receptet mot en mörk mjölsort. Testa även blomkålspizza med blomkålscrust, jätte god. Recept på den hittar du
Potatis Jag älskar potatis och att utesluta det helt är för mig omöjligt. Man kan dock ha mindre potatis på tallriken och mer broccoli, bönor och andra grönsaker. Ska du göra potatisklyftor i ugnen kan du även slänga med lite lök, champinjoner, rotfrukter av olika slag, zucchini, paprika, blomkål osv.
Ris, couscous eller bulgur Istället för couscous kan du riva blomkål på grova sidan av rivjärnet, både stammen och blomkålshuvudet. Doppa smulorna i kokhetvatten, som du smaksatt med buljong eller salt, i ca 5-10 sekunder. Sila av och servera som couscous eller ris.
Panering Testa att byta ut ströbrödet i en panering mot quinoa, det blir jätte gott. Krispigt och läckert, precis som en vanlig panering. Recept hittar du där jag panerat kycklingfilé med quinoa.
Dryck Vatten är den bästa drycken till maten. Smaksätt gärna med bär, frukt eller gurka för en fräsch smak. Sist men inte minst Ös på tallriken med allt från hummus, sallad, bönor, kikärtor, morot, paprika, broccoli till selleri så blir kroppen glad och du blir mätt.
Visa hela svaret
Vilken träning ger snyggast kropp?
Låt basövningar utgöra grunden – Svaret är att om du använder dig av basövningar där du använder flera muskelgrupper samtidigt, så behöver det inte vara särskilt svårt, utan det räcker med förvånansvärt få övningar för att träna hela kroppen. Den bästa muskeluppbyggande effekten får du av styrketräning där du lyfter vikter som du orkar lyfta ungefär 8-12 gånger.
Visa hela svaret
Hur får man en snygg kropp?
Ät mycket protein med hög kvalitét – Ät protein regelbundet under dagen, gärna till varje måltid för att maximera muskeluppbyggnad. När du tränar hårt och ofta behöver du äta dubbelt så mycket protein som en person som inte tränar. Det kan du enkelt få i dig via maten du äter så länge varje måltid innehåller någon proteinkälla.
En del upplever att proteinpulver och gainers kan förenkla intaget av protein som exempelvis mellanmål eller efter träningen. Protein från djurriket är alltid fullvärdigt medan vegetabiliskt protein såsom bönor och linser inte innehåller tillräckligt mycket av alla essentiella aminosyror. Däremot är det bra för hälsan att äta mycket bönor, linser och andra vegetabiliska livsmedel vilket resulterar i att det bästa är att variera proteinkällorna.
Det fina är att om du äter exempelvis ägg till mellanmål på eftermiddagen kommer aminosyrorna därifrån att komplettera upp böngrytan du äter på kvällen och därigenom förbättras proteinkvalitén!
Visa hela svaret
Vad ska man inte äta när man tränar?
7. Glöm inte kolhydraterna – Kolhydrater fungerar som kroppens bränsle och du kommer att orka träna (och tänka) bättre med kolhydrater i systemet. Men glöm inte att det inte behöver innebära en jätteportion pasta, utan det kan också vara fullkornsbröd, grönsaker, rotfrukter och ris.
- Planera hur du ska äta före och efter träningen.
- Se till att du inte går och tränar hungrig, utan att du har ätit 1–2 timmar innan.
- Vänta inte heller för länge efter träningen innan du får i dig något.
- Efter träningen får du gärna äta dagens största mål.
- Precis som alla andra så mår de som tränar mycket bäst av att äta varierat med mycket grönsaker och frukt.
Det kommer också att hjälpa dig att hålla dig frisk tack vare alla vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och den som är frisk kan hålla i träningen, det om något kommer att ge resultat. Se till att 8 av 10 måltider är bra, hälsosamma och genomtänkta.
Visa hela svaret
Vad äta när man tränar mycket?
Bra mat vid regelbunden träning Innehållet gäller Skåne Om kroppen får för lite bränsle blir träningen mindre effektiv. Ska du orka träna och hålla dig koncentrerad behöver du fylla på förråden med jämna mellanrum. För att du ska tillgodogöra dig träningen på bästa sätt, behöver du också kombinera det med tillräckligt med vila. Det är då kroppen bygger upp sig, bygger sig ännu starkare.
Ät allsidigt och varierat. Med allsidigt menas att måltiden innehåller flera olika livsmedel. är en bra hjälp att få rätt fördelning på olika livsmedel. Fördela maten över dagen. En bra vana är att äta frukost, lunch, middag och 2-3 bra mellanmål på regelbundna tider varje dag. Äter du allsidigt och varierat, behövs inga extra tillskott.
Inför träningen – helst två timmar innan. Under träningen – du behöver bara fylla på med energi och vätska om du tränar hårt och intensivt under mer än en timme i ett sträck. Efter träningen – till exempel frukt, juice eller mjölk med müsli eller en smörgås till. Avsluta med en middag lite senare.
Kroppen behöver mycket vätska och speciellt när du tränar. Vatten är bästa drycken. Vid långvarig fysisk aktivitet måste vätskeförråden fyllas på både före, under och efter träningen. Det är bara under mycket hård eller långvarig träning, över en timme, som sportdryck kan behövas.
Visa hela svaret
Är pasta snabba kolhydrater?
Motionärer behöver kolhydrater som bränsle – Den som är fysiskt aktiv behöver kolhydrater som bränsle. Det går snabbare att återhämta sig från ett träningspass om kosten innehåller lagom mycket kolhydrater. Behovet av kolhydrater kan variera mycket beroende på motionsform.
Det är störst vid uthållighetsträning och vid bollspel och racketsport. Långsamma kolhydrater som innehåller fullkorn och fibrer är basen i all vardagsmat för den som är fysiskt aktiv. Snabba kolhydrater behövs för att ladda upp kolhydratdepåerna. Det kan vara bland annat vitt ris, pasta, potatis och vitt bröd.
En eller två timmar före ett träningspass är det bra att äta ett enkelt och lättsmält mellanmål. Effekten av träningen förbättras och återhämtningen underlättas om man intar ett mellanmål bestående av kolhydrater och protein efter träningen. Exempelvis banan eller kvarg är enkla och snabba alternativ.
Visa hela svaret