Contents
Hur kan man spara ruccola?
Förväll. Förväll ruccolan – koka i lättsaltat vatten i någon minut. Krama ur och frys is. När du sedan ska använda ruccola så ska du undvika sallader eftersom ruccolan är tillagad.
Visa hela svaret
Hur länge håller Ruccolapesto?
Tips och info – Engelskt namn: rucola Finns i affären: I grönsaksdisken. Hållbarhet och förvaring: Några dagar i kylskåp. Ersätt med: Annan sallad. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Grönsaker |
Visa hela svaret
Är det nyttigt med ruccola?
Ruccola – Göteborgs botaniska trädgård
Ruccola odlas som vanlig plocksallat och skördas som späda blad. De gamla grekerna odlade ruccola för minst 2 000 år sedan. Den växer vilt i Italien, Spanien och Frankrike och är släkt med senapsväxterna. Rucola kan sås utomhus så snart frostrisken är över och jorden kan bearbetas. Den trivs i en soligt eller halvskuggigt läge. Ruccola innehåller vitamin A, C och K precis som många andra grönbladiga grönsaker. Vitamin A behöver kroppen för bland annat synen och huden. Vitamin C behöver kroppen för bland annat huden och immunförsvaret och vitamin K är bra för skelettet och blodet. De gamla grekerna tyckte att ruccola var bra för magen. Ruccola har en pepprig smak. Den peppriga smaken är god i sallader, på pizza och i många maträtter. Ruccola heter rocket på engelska. På svenska heter den salladssenap. Ruccola är det italienska namnet.
Senast uppdaterad: 2019-11-28 16:00 : Ruccola – Göteborgs botaniska trädgård
Visa hela svaret
Vad heter ruccola på svenska?
Från senapskål till rucola – Från senapskål till ruccola. Carl von Linné hade koll på senapskålen, Han var den förste som beskrev den i litteraturen. Senapskålen odlades förr i Sverige men föll i glömska ända fram tills någon kom på att byta namn på den. I början av 1990-talet blev den rucola och superinne igen.
Visa hela svaret
Hur smakar ruccola?
Alla dagligvaror du behöver – noga utvalt både för dig och för planeten Ruccola är inget för veklingar. Mörkgröna flikiga blad med riv i smaken – den kallas på grund av sin smak även för senapskål. Älska ruccolan för dess skarpa, kryddiga smak och använd den som smaksättare när en rätt behöver lite mer krut.
Matlagning Ren ruccola passar riktigt bra till nötkött. Njut av ruccola till en klassisk carpaccio med parmesan och pinjenötter eller använd ruccola istället för vanliga sallatsblad i din hemlagade burgare. Du kan vända nykokt pasta med ruccola, solmogna tomater, parmesan och en god olivolja eller blanda de smakrika bladen med andra sallatssorter till en fräsch grönsallad.
Testa även att göra pesto av ruccola mixad med olivolja, vitlök, rostad mandel, parmesan, havssalt och citronsaft. Du kan också använda bladen som örtkrydda, finhackade över dina varma rätter, soppor eller på en tomatsallad. Odling Ruccolasallaten kommer ursprungligen från Medelhavsområdet, där den växte vilt.
- Sallaten finns i många varianter med olika smak och styrka, och här hemma har ruccolan blivit mycket populär de senaste åren.
- Den är ganska svår att odla ekologiskt eftersom många insekter delar vår åsikt att detta är en godsak.
- Vi måste därför täcka ruccolan med insektsnät på våra odlingar så att insekterna inte kommer åt att gnaga små hål i bladen.
Förvaring De små gröna bladen håller i ca en vecka i kylen. Däremot klarar de sig endast en dag i rumstemperatur.
Pasta med ruccola och tomat
Snabb pasta med ruccola, blomkålssallad och krämig dressing med jästflingor
Focaccia med grillad aubergine, squash och lök
Är ruccola flerårig?
Rucola, Ruccolasallat, Rucolasallat, Senapskål, Roqette Ruccola är en mycket gammal sallatsväxt. Det finns två arter av ruccola som odlas idag: Eruca sativa som är ettårig och Diplotaxis tenuifofia som är flerårig. Den fleråriga har en betydligt mer kryddig smak. För att odla ruccola: Direktså på friland eller i kruka i omgångar under vår och höst.
Sås i rader eller bredsås. Det är bra att vattna innan sådd. Under högsommaren går rucolan lätt i blom och det är bäst att göra ett uppehåll under den varmaste tiden. Det går bra att odla ruccola inomhus året om och man kan så i krukor tidigt på våren för utplantering i juni. Ruccolan är mycket snabbväxande.
Grilltillbehör: Fräsch sommarsallad med halloumi och ruccolaskott
Den vill helst ha lucker jord och får inte sakna vatten. Skörda blad efter hand eller skär av hela plantor. Plantor som är avskurna ovanför tillväxtpunkten växer upp och kan skördas ytterligare en gång innan de går i blom. Förutom bladen är även stjälkar och blommor ätliga.
Visa hela svaret
Varför blir min peston besk?
När trädgården ger mig ett överflöd av basilika gör jag givetvis pesto. Och gör jag pesto så blir det pesto pasta. Det blev mer pesto än vad jag använde till middagen så den förvarar jag i kylskåpet. Utmärkt att ha på mackan tillsammans med tomat eller på pizza.
- Det går också att frysa in pesto om du inte använder upp den inom några dagar.
- Utmärkt att lägga en fryst tärning i soppa, köttfärssåsen eller grytan som lite extra basilikasmak.
- Jag har både vanlig basilika och aromatisk basilika (lila).
- Plantorna är inköpta på Möllekulla Länsmansgård.
- Har du inte varit där så rekommenderar jag ett besök.
Det finns så mycket härligt att titta på och verkligen något för alla om man är ute efter en speciell present åt någon. Möllekulla Länsmansgård Blekinges enda KRAV-certifierade gårdsbutik. Till dagens pesto använde jag mig av vanlig basilika men stoppade ner en kvist av den aromatiska. Pinjenötter är lite dyrt och om man istället väljer solroskärnor så får man en billigare pesto. Jag tycker att en god olivolja är viktig. Just nu har jag fastnat för Monini Classico. Den finns att köpa bland annat på ICA. Pesto: 70 gram pinjenötter (solroskärnor) 2 krukor färsk basilika 3 stora vitlöksklyftor 3 dl olivolja 175 gram riven parmesan 1/2 – 1 tsk salt 1 – 2 krm svartpeppar Rosta pinjenötter i en torr panna.
- Kan uteslutas) Mixa pinjenötter, basilika och vitlök med olivoljan.
- Vänd ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
- Mixa inte för mycket då pesto kan bli besk när olivolja mixas för länge.
- Pesto pasta: Koka spagetti och vänd ner tillsammans med några dl pesto.
- Blanda runt och tillsätt pesto tills du har täckt pastan.
Eventuellt kan du tillsätta några msk av pastavattnet för att på så sätt få en lite krämigare rätt. Servera med tomater, riven parmesan och salami/lufttorkad skinka.
Visa hela svaret
Får barn äta ruccola?
Gröna bladgrönsaker och rödbetsjuice – Ge inte gröna bladgrönsaker som exempelvis salladsblad, ruccola och spenat eller rödbetsjuice före ett års ålder. De innehåller mycket nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen. Små barn är särskilt känsliga för nitrat och nitrit, som i för stora mängder påverkar kroppens förmåga att transportera syre i blodet.
Visa hela svaret
Är ruccola perenn?
Vild rucola är perenn med smala, späda, flikade blad. Smaken är pepprig med inslag av senap. Perenn växt.
Visa hela svaret
Vilken är den nyttigaste salladen?
Gröna bladgrönsaker Bladgrönsaker innehåller få kalorier, mycket protein, fibrer, antioxidanter, betakaroten, C-vitamin och K-vitamin. Alla bladgrönsaker är dock inte lika näringsmässigt intressanta. De mest populära, som isbergssallad och annan grönsallad, tillhör de mer slätstrukna alternativen.
Grönkål – Grönkålen är kungen av bladgrönsaker. Den är, förutom ovan nämnda näringsämnen, rik på fytokemikalier, magnesium och kalcium. Dessutom innehåller den höga halter av ett svavelinnehållande ämnen som har cancerhämmande effekt. Krispig, ugnsrostad grönkål passar som tilltugg eller som tillbehör till de flesta maträtter. Skär bort stammarna från grönkålen och massera in olivolja i bladen. Strö över flingsalt och rosta i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Pak choi – Pak choi, även kallat bok choi, är en lite förbisedd och underskattad grönsak. Det är en typ av kinesisk kål med mild och fin smak. Den är fullpackad med nyttigheter som inte bara minskar risken för cancer utan på sikt även sänker blodtrycket och förbättrar hjärthälsan och immunförsvaret. Ett högt innehåll av kalcium, magnesium, zink och K-vitamin bidrar dessutom till att bygga upp skelettet och motverka benskörhet. De späda bladen kan ätas råa i sallader medan de grövre bladen behöver tillagas kort. Bryt loss bladen och fräs dem tillsammans med en pressad vitlöksklyfta och riven ingefära i olja. Bladen ska mjukna men behålla sin spänst. Droppa över sesamolja, soja och strö över rostade sesamfrön.
Spenat och mangold – Dessa fiberrika blad toppar listan över grönsaker med mest antioxidanter. Dessutom innehåller de oerhört mycket vitaminer och mineraler, bland annat flera dagsbehov av K-vitamin. De innehåller även ämnen som fördröjer nedbrytningen av maten och därför ger en förlängd mättnadskänsla. Ät bladen råa i en sallad, mixa dem i en smoothie eller stek upp dem med lite vitlök i smör eller olivolja.
Brysselkål – Innehåller precis som grönkål höga halter fytokemikalier och svavelämnen som kan förebygga cancer. Dessutom kan de ha en kolesterolsänkande effekt. Kokar man brysselkålen går tyvärr en stor del av dessa ämnen förlorade. Satsa istället på att ångkoka, steka eller ugnsrosta dem.
Sallad – Välj sorter som ruccola, endiver, maché och babyspenat istället för isbergssallad och grönsallad. Dessa varianter är laddade med viktiga vitaminer och mineraler som C-vitamin, järn, zink, magnesium, selen, kalium och kalcium. Dessutom smakar de bättre och gör salladen lite mer intressant.
Blast och blad – Utnyttja vad naturen har att erbjuda. Blast och blad från grönsaker som slängs bort är ofta oerhört näringsrika och goda. Blast från rädisor, rödbetor, selleri och blomkål kan användas i pajer, soppor och grytor. Morotsblasten smakar riktigt gott i pesto och smoothies.
- Maskrosblad passar utmärkt i salladen och nässlor kan man koka soppa på.
- Tillagning Att steka, ångkoka och ugnsrosta är de bästa alternativen.
- Vid vanlig kokning lakas en stor del av näringsämnena ur.
- Många bladgrönsaker kan också ätas råa i sallader, pesto, juicer och smoothies.
- Tänk bara på att barn under ett år inte bör få gröna bladgrönsaker på grund av den höga nitrathalten.
: Gröna bladgrönsaker
Visa hela svaret
Kan man övervintra ruccola?
Perenn växt. Smala, flikade blad med pepprig, pikant smak av senap. Späda blad som liknar rucola. Används i sallader, pajer, till carpaccio m.m. skördas när de är ca 7 cm långa. Den vilda rucolan går inte i blom lika enkelt som vanlig rucola. Den kan angripas av jordloppor och kålmal men inte i samma utsträckning som de vanliga kålväxterna.
Artikelnummer | D-716 |
---|---|
Tillverkningsland | Sverige |
Antal frö/kruka | 1 |
Krukstorlek | 6 cm |
Kravodlad | Ja |
Ekologisk | Ja |
Årighet | Flerårig |
Läge | Soligt/halvskuggigt läge på friland, i kruka på balkongen eller altanen |
Odling | Vattna rikligt för mildare smak. Plocka bort blomstänglar för längre skördeperiod. Den angrips till en del av t.ex. jordloppor och kålmal, men ändå inte som de vanliga kålväxterna. Kan också övervintra utomhus – vintertäck gärna. Kan även odlas i kruka inomhus året runt, bladen får då en mildare smak. |
Skörd | Skördas när bladen är ca 7 cm långa. Går inte i blom alls så snabbt som vanlig Rucola. Blir långlivad och kan skäras gång på gång. |
Latinskt namn | Diplotaxis tenuifolia |
Engelskt namn | Perennial Wall-Rocket |
Planthöjd | 15 cm |
Plantavstånd | 10 cm. Radavstånd 15 cm |
Skördas f.r.o.m | Juli |
Odlingsläge | Sol, Halvskugga |
Växtzon | Zon 3 |
Vill ruccola flerårig?
Rucola, Ruccolasallat, Rucolasallat, Senapskål, Roqette Ruccola är en mycket gammal sallatsväxt. Det finns två arter av ruccola som odlas idag: Eruca sativa som är ettårig och Diplotaxis tenuifofia som är flerårig. Den fleråriga har en betydligt mer kryddig smak. För att odla ruccola: Direktså på friland eller i kruka i omgångar under vår och höst.
Sås i rader eller bredsås. Det är bra att vattna innan sådd. Under högsommaren går rucolan lätt i blom och det är bäst att göra ett uppehåll under den varmaste tiden. Det går bra att odla ruccola inomhus året om och man kan så i krukor tidigt på våren för utplantering i juni. Ruccolan är mycket snabbväxande.
Grilltillbehör: Fräsch sommarsallad med halloumi och ruccolaskott
Den vill helst ha lucker jord och får inte sakna vatten. Skörda blad efter hand eller skär av hela plantor. Plantor som är avskurna ovanför tillväxtpunkten växer upp och kan skördas ytterligare en gång innan de går i blom. Förutom bladen är även stjälkar och blommor ätliga.
Visa hela svaret