Kaloritabell: Kött och fågel per 100 gram –
Fläskfilé gris: innehåller 107 kilokalorier (kcal) Hjort: innehåller 100 kilokalorier (kcal) Högrev nöt: innehåller 191 kilokalorier (kcal) Oxfilé nöt: innehåller 122 kilokalorier (kcal) Kalkon rökt: innehåller 96 kilokalorier (kcal) Kyckling: innehåller 115 kilokalorier (kcal) Älgfärs: innehåller 106 kilokalorier (kcal)
Tips: Visste du att Nutrilett Bars kan innehålla så lite som 105 kcal? Läs mer om våra kalorisnåla bars här!
Visa hela svaret
Contents
Hur många kalorier i stekt oxfile?
Kolh. Det finns 405 kalorier i Oxfilé (Trimmad till 0,3 Cm Fett) (1 stek ). Generella portionsstorlekar.
Portions storlek | Kalorier |
---|---|
1 stek | 405 |
1 lb | 1120 |
Hur mycket kalorier har oxfile?
Näringsmässigt sammandrag: –
Kal 122 | Fett 4,4g | Kolh.0g | Prot 20,6g |
table>
Vilket kött är det minst kalorier i?
5. Fågel och magert kött – Varför? Proteinrikt och lite fett. Hur funkar det? Kött är bra ur ett viktminskningsperspektiv. Kyckling är bra men även magert rött kött. Vilt kött är proteinrikt, fettfattigt och det fett som finns är av bra sort. Även fläskfilé, rostbiff, fransyska och ryggbiff ger bra mättnad per kalori.
Visa hela svaret
Vilket kött har mest kalorier?
Kaloritabell för Köttprodukter Nedanstående tabell presenterar olika köttprodukter och dess kaloriinnehåll (kcal). Något vi har missat? Tveka inte att kontakta oss så lägger vi till det i listan. Observera att kalorimängden för alla livsmedel i listan anges i ca-värde i kCal per 100 gram.
Livsmedlets namn (Reservation för ev. feltryck) | kCal |
---|---|
Bacon | 400 |
Bacon, stekt | 560 |
Biff a la Lindström, stekt | 158 |
Biff Stroganoff | 108 |
Falukorv | 260 |
Falukorv, mager | 215 |
Fasan, bara kött | 127 |
Fläskfilé | 100 |
Fläskfärs, 17% fett | 220 |
Fläskfärs, 23% fett | 265 |
Fläskkarré stekt, fryst, utan steksky | 230 |
Fläskkarré, halsbit | 194 |
Fläskkorv, kokt | 235 |
Fläskkorv, okokt | 250 |
Fläskkotlett | 191 |
Fläskkotlett, utan fettrand | 106 |
Fläsklägg | 225 |
Frukostkorv | 270 |
Grillkorv | 246 |
Grisbog | 265 |
Grisbog, herm, inkl 6-8% gelé | 115 |
Grisbogbladsstek | 177 |
Grisfötter | 205 |
Grytbitar av gris | 165 |
Gös | 97 |
Hamburgare, ostekt | 220 |
Hamburgare, stekt | 280 |
Hamburgarebröd, vete | 320 |
Hare, bara kött | 115 |
Hjort, bara kött | 120 |
Häst, bara kött | 165 |
Häst, rökt, hamburgerkött | 100 |
Höna, kött | 141 |
Innanlår, nöt | 137 |
Isterband | 260 |
Kalkon, bara kött | 115 |
Kalkon, kött, kokt | 139 |
Kalkon, ung, kött med skinn | 127 |
Kalops med sås | 124 |
Kalvfrikassé | 153 |
Kalvsylta | 100 |
Korv Stroganoff | 245 |
Kyckling, bara kött | 115 |
Kyckling, ben, kött med skinn | 155 |
Kyckling, bröst, kött med skinn | 155 |
Kyckling, grillad med skinn | 196 |
Kyckling, kött med skinn | 189 |
Kyckling, kött, kokt | 178 |
Kyckling, lår, kött med skinn | 155 |
Kyckling, vinge, kött med skinn | 186 |
Köttbullar, ostekta, frysta | 215 |
Köttbullar, stekta | 177 |
Köttbullar, stekta, frysta | 240 |
Köttbullar, stekta, med sås | 146 |
Köttfärslimpa, stekt | 143 |
Köttfärslimpa, stekt, fryst | 210 |
Köttfärssås | 103 |
Köttfärssås, herm | 103 |
Köttkorv, kokt | 230 |
Köttkorv, okokt | 249 |
Köttsoppa, herm, ätfärdig | 33 |
Leverbiff, mald, stekt | 225 |
Leverpalt | 230 |
Leverpastej, bredbar | 285 |
Leverpastej, gås, rökt, herm | 455 |
Leverpastej, mager | 170 |
Leverpastej, skivbar | 300 |
Leverstuvning | 141 |
Medisterkorv | 245 |
Medvurst, kokt | 260 |
Medvurst,rökt | 380 |
Middagskorv, lätt | 177 |
Oxfilé | 100 |
Pannbiff, ostekt | 205 |
Pannbiff, stekt | 215 |
Påläggskorv, rökt | 380 |
Pölsa | 167 |
Revbensspjäll, gris | 215 |
Revbensspjäll, gris, grillat | 265 |
Ripa, bara kött | 102 |
Salami, svensk | 355 |
Salami, utländsk | 485 |
Sidfläsk | 425 |
Sidfläsk, rimmat | 355 |
Sidfläsk, rökt | 395 |
Sjömansbiff | 90 |
Skinka | 240 |
Skinka, herm, inkl 8-12% gelé | 100 |
Skinka, kokt | 130 |
Skinka, mager, kokt | 114 |
Skinka, mager, rökt | 114 |
Skinka, rimmad | 173 |
Skinka, rökt | 139 |
Skinkstek, stekt, utan sky | 165 |
Varmkorv | 275 |
Varmkorv, grillad | 295 |
Varmkorv, herm | 220 |
Varmkorv, kokt | 260 |
Kaloritabell för Köttprodukter
Visa hela svaret
Är oxfilé onyttigt?
Information om näringsvärde Nöt oxfilé rå – Källa Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04. Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI) RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål, Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning. % av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Nöt oxfilé rå och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%) Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater. Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent,
- Näringstäthet Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Nöt oxfilé rå.
- De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat.
- Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost, Färgkodning I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Nöt oxfilé rå. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
Färg | RDI % |
---|---|
Vit | 0-20 % |
Ljusblå | 20-50 % |
Ljusgrön | 50-85 % |
Grön | 85- % |
Hur många gram oxfilé per person?
Innan tillagning skall köttet finputsas fritt från den s.k. silverhinnan. En hel oxfilé väger vanligen från 1,5 kg till över 2 kg. Normalvikt 1,6 kg. En 3 cm skiva av mittdeln väger rå cirka 180 gram och tillagad runt 150 gram vilket utgör en normalportion.
Visa hela svaret
Är oxfilé magert?
Kött från nötkreatur har länge varit en självklarthet på våra middagsbord. Nötkreatur delas in i mjölk- och köttraser, och båda används inom köttproduktion. Om du vill göra en mustig gryta och har gott om tid ska du använda grytbitar från högrev, bog eller bringa.
- Om grytan får stå och puttra riktigt länge får du ett fint resultat där köttet nästan faller sönder.
- Dagen efter brukar grytan vara ännu godare, då den har fått stå till sig.
- En lite snabbare gryta gör du på fransyska eller rostbiff.
- Vill du i stället steka eller grilla en bit kött passar entrecote eller ryggbiff med kappa.
De har mycket fett vilket gör dem smakrika. Ett magrare alternativ är rostbiff eller oxfilé. Nötkött passar också mycket bra att steka i ugn. Prova t ex en grytstek på högrev eller bog. Låt steken puttra i lite i vätska under lång tid så blir den mör och smakrik. Bild: Svenskt Kött
Visa hela svaret
Vad kan ersätta oxfilé?
Nötkött att välja istället för oxfilé – Rostas, som också kallas rostbiffsfilé och styckas ut ur rostbiffen, är en prisvärd detalj med likvärdiga egenskaper och utseende som en oxfilé. Denna kan du tillaga på exakt samma vis som en oxfilé. Prova receptet på helstekt rostas med rödvinssås, boeuf bourguignon-garnityr, bakade småtomater, potatis- och jordärtskocksgratäng,
- Oxkind, som egentligen inte har mycket gemensamt med oxfilén, är en lyxig detalj som ofta bräseras eller sous vidas till perfektion när det ska serveras på en festlig middag.
- En oxkind behöver lång tid och låg värme för att tillagas på bästa vis.
- Bräserad oxkind med citronpotatispuré och picklad fänkål med rålakrits passar utmärkt att laga till en lyxig nyårsmiddag.
En annan festlig detalj är ryggbiff. Denna är ofta billigare än oxfilé och rostas, men för den delen inte sämre. Tillaga gärna ryggbiffen hel i ugnen så blir den saftig och fin. Får du tag i ryggbiff med fettkappan kvar är det bara ett plus. Tillaga köttet med fettkappan uppåt så att fettet får smälta ner i köttet.
Visa hela svaret
Är kött bra för viktnedgång?
“Kan man gå ner i vikt om man äter så mycket kött?” Publicerad: 22 juli 2003 Uppdaterad: 11 mars 2011 Läkaren Staffan Lindeberg chattade om stenålderskost Ulli säger: Tips på nån mat som är snabbare att laga (exempelvis lunchmat) och stenålders riktig.
Gärna någon kall maträtt. S taffan Lindeberg säger: Wokad grönsaker, lök, squash, vitkål, blomkål, aubergine m.m. med kött är bra. Något kallt: frukt är det snabbaste kallmaten som finns. Ibland kan man plocka till sig bra mat i en salladsbuffé. Susanne säger: Det är ju fler “dieter” eller vad man ska kalla det för som går ut på att utesluta eller inte äta mycket av ris och pasta.
Jag förstår inte varför, det är väl jättenyttigt? Själv har jag alltid ätit pasta i mängder som enligt paketen ska räcka till 3-4 personer och jag är hur smal som helst? Vad är det som gör att det skulle vara bättre att äta sig mätt på proteiner? Tack så mkt 🙂 /Susanne S taffan Lindeberg säger: Jag skulle inte säga att man ska äta sig mätt på proteiner.
- Grönsaker och frukt är troligen bättre än mjölmat.
- Mjölmat saknar många viktiga näringsämnen eller har ganksa låg halt av dem.
- Dessutom tycks mjölmat påverka sockeromsättningen på ett ogynnsamt sätt.
- Det är lättare att hålla vikten med frukt och grönt än med ris och pasta.
- Lily säger: Hur kan man veta vad man åt på stenåldern? S taffan Lindeberg säger: Det kan man inte.
Vad man vet är att mjölmat, m3ejeriprodukter, matfett och raffinerat socker inte ingick. Dessa livsmedel tillför merparten av kalorierna i Sverige. Det som fanns att tillgå under äldre stenåldern var kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, rötter, nötter, insekter etc.
- Men propotionerna kan vi inte nånting om.
- Larsa säger: Det verkar ju finna dieter som är snarlika stenåldersdieten, men som är helt vegetariska.
- Din diet har ju massor av kött.
- Vad säger du om det? Vegetariskt eller kött? S taffan Lindeberg säger: Om man väljer vegetariskt så bör man hellre äta grönsaker, frukt och rotfrukter än mjölmat och bönor.
Grönsaker i stora mängder ger förvånansvärt mycket protein. Spenat och blomkål ger mer än 50 energiprocent protein, men man måste äta stora mängder för att det ska bli nånting av det. annis säger: Vad anser du om ev. hälsorisker med tillagning av maten (särskilt kött/fisk/ägg)? S taffan Lindeberg säger: Tidigare forskning har möjligen fokuserat för mycket på cancerframkallande ämne som bildas när man steker kött.
- Cancer är en sjukdom som utvecklas under många år och kosten tycks inverka på ett på ett betydelsefullt sätt.
- Här behövs mer forskning.
- Martin säger: Har du nåt tips på vad man kan äta istället för pasta och ris.
- Man är ju så van att äta det till allting.
- S taffan Lindeberg säger: Blomkål, vitkål, lök, squash, aubergine, morötter, lite potatis, broccoli, naturligtvis frukt av alla slag.
Kenneth Olsson säger: I gårdagens artikel på icke acceptabla produkter nämns också bröd!? Som kostdiabetiker har man från alla experthåll uppmanats äta fullkorn (bröd) för att hålla sockret i scack. Fullkorn och även baljväxter fungerar väl också utmärkt ur god kostsynpunkt både för tarm och mage – och ur dietsunpunkt.
- Eller? S taffan Lindeberg säger: Fullkornsbröd och bönor är bättre än vitt bröd eller potatis.
- De senare ger en kraftig blodsockerstegring.
- Tyvärr ger de mesta bröd som vi uppfattar som nyttigt opckså en krfatig blodsockerstegring.
- Man måste äta fullkornsbröd av dansk eller tysk typ för att få ordentliga effekter.
Om vi istället jämför med grönsaker och frukt så ger grovt bröd och bönor inga övertygande hälsovinster. Detta gäller i synnerhet riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, inte minst hos diabetiker. Christin säger: Många vegetarianer påstår att kött inte passar för människokroppen.
- Finns det någon sanning i det.
- Har inte så mycket med stenåldersmat att göra, men.
- S taffan Lindeberg säger: Vår kropp skapades under årmiljoner när vi åt grönsaker, frukt, nötter och så småningom skaldjur och kött i stora mängder.
- Påståendet, att tarmens uppbyggnad eller andra faktporer i vår kropp skulle överensstämma med en rent vegetarisk kost, är dåligt underbygt.
larsa säger: Men om det nu är så dåligt med pasta och ris. Varför har det blivit så att vi äter så mycket av det nu? S taffan Lindeberg säger: Det fanns en tid för flera tusen år sedan när mjölmat var en viktig del för människans fortlevnad. Idag bör vi betrakta detta som en kompromiss.
- De flesta har råd att satsa mer på grönsaker, frukt, kött och fisk.
- Till saken hör att spannmålproducenterna har stort inflytande över kostrekommendationerna.
- Det samma gäller för övrigt mejeriprodukter.
- Anna säger: Hur mycket frukt per dag rekomenderas äta? S taffan Lindeberg säger: Om man är frisk behöver man inte ha några begränsningar.
Diabetiker bör vara observanta på om blodsockret stiger för mycket. Vad gäller minimigräns så beror det på hur man ätert i övrigt. En person som äter massor med grönsaker kanske inte behöver så mycket frukt. En hälsinge säger: Hej, det låter väldigt gott allt detta, men får man i sig allt det man behöver t ex kalcium om man skall låta bli all mjölkprodukt S taffan Lindeberg säger: Mängden kalcium per energiinnehåll är förvånansvärt hög i grönsaker och rotfukter.
- Dock måste man äta stora mängder för att det ska bli något av det.
- Upptaget av kalcium förbättras av att mjölmat och bönor inte ingår.
- Förlusterna av kalcium från njurarna minskar om saltintaget hålls mycket lågt.
- Även andra kostfaktorer än kalcium inverkar på risken för benskörhet.
- Grönsaker och frukt skyddar eventuellt genom sin basbildande effekt.
Mer forskning behövs. gloria säger: Kan man verkligen gå ner i vikt om man äter så mycket kött? S taffan Lindeberg säger: Ja. Ett högt köttintag underlättar viktnedgång. I synnerhet om man väljer någorlunda magra köttsorter. Protein har en förbrännande effekt.
Visa hela svaret
Vad är det nyttigaste köttet?
I mediedebatten om animaliska livsmedel beskylls de för att vara både cancerframkallande och en belastning för miljön. Men är det verkligen så ohälsosamt att äta t.ex. kött? Och är det möjligt att samtidigt ta hand om miljön? Läs mer här. – Att äta en sund och varierad kost är en stor utmaning, särskilt för vegetarianer: Det beror på att kött (samt ägg och mjölk) bidrar med så många viktiga nyttiga delar av vår kost.
Det fastslår Nina Rica Wium Geiker, seniorforskare vid Enheten för dietik och klinisk näringsforskning på Herlev-Gentofte Hospital. “De vegetabiliska produkterna innehåller inte samma mängd aminosyror som animaliska livsmedel och dessutom innehåller växtbaserade livsmedel inte alla essentiella aminosyror”, säger hon.
Forskare: Man får en felaktig balans “Om man ska få tillräckligt med aminosyror genom en helt växtbaserad kost, utan att få för mycket energi, finns det en stor risk att man inte får tillräckligt med kolhydrater och fett. Man får helt enkelt en felaktig balans eftersom man måste äta väldigt mycket vegetabilier och man blir tvungen att röra på sig väldigt mycket för att inte gå upp i vikt”, säger Nina Rica Wium Geiker.
Problemet, som hon ser det, är att det har uppstått en hälsotrend om att helt sluta med kött, ägg och mjölk. Rött kött i sig är hälsosamt Det röda köttet har varit under kritisk granskning men enligt Nina Rica Wium Geiker beror det mest på en debatt som spårat ur och handlar om livsstil snarare än det röda köttet i sig.
“De som äter mycket rött kött är också ofta de som är överviktiga och dricker mer alkohol 1), Det följer alltså med en specifik livsstil. Men man kan inte säga att det röda köttet är direkt skadligt. Det handlar om flera olika bidragande orsaker. Utifrån de försök som gjorts kan man inte säga att det röda köttet är boven i dramat.
Det finns tvärtom en mängd fördelar med att äta rött ött.” Detsamma gäller för bearbetade livsmedel. “Det handlar om hur mycket man äter av det och hur ofta. Och det handlar om tillagningsmetoden. Grillar man det hårt? Blir det svart och bränt? Vi vet att vi får med nitrit och det är inte särskilt hälsosamt, men det är inte köttet i sig som är ohälsosamt.
Matens innehåll av nitrit är exempelvis mycket större i USA, bland annat på grund av den fodertyp som korna får”, säger Nina Rica Wium Geiker. Välj röda biffar Enligt Nina Rica Wium Geiker är det särskilt de röda biffarna du ska äta. Det är ungefär lika mycket protein i alla typer av kött, men det röda köttet är mer näringsrikt.
I nöt- och griskött är det exempelvis betydligt fler mineraler, inte minst järn. Därför är det viktigt att du får tillräckligt av det röda köttet – annars är det svårt att få tillräckligt med järn. Fokus på hållbar produktion Om man pratar om kött och USA är det också upplagt att prata om klimatutmaningarna.
Jørgen E. Olesen är professor och forskar om klimatet på Institutet för Agroekologi vid Århus Universitet, han är säker på sin sak: Om man vill hjälpa klimatet på traven rekommenderar han de danska konsumenterna att välja danskt kött istället för utländskt.
- Läs: Hur hållbart är EU när det gäller nötkött? “Om man tittar på sammanställningar över klimatbelastningen inom köttproduktionen ligger Danmark bäst till.
- Det gäller i stort sett oavsett vilken typ av köttproduktion vi pratar om och beror på att vi har en mycket effektiv djuruppfödning och en effektiv produktion av grödor.
Vi har vidtagit många åtgärder i Danmark för att minska miljöeffekterna av djurhållningen – och det har inte minst gagnat klimatet”, säger han. Han menar att det finns en mängd olika förklaringar bakom. “Mycket av det har med kväve att göra. Det gäller både i fodret och i markerna, där danska lantbrukare har minskat utsläppen av kväve och förbättrat utnyttjandet.” 1) Källa: Køds rolle i kosten, DTU Fødevareinstituttet, 1.
Visa hela svaret
Varför är oxfilé så dyrt?
En bit oxfilé. Recept med Oxfilé Näringsvärden Oxfilé brukar finnas både färsk och fryst i matvaruaffärer. Nötfilé är samma sak som oxfilé. Kalvfilé är också samma fast från kalv (vilket är dyrare). Oxfilé är den finaste och dyraste delen på ett nötkreatur (ko) eftersom det är mört och fint, det blir inte segt när man tillagar det.
För att tillaga oxfilé, låt köttet bli rumsvarmt, skär i 2 cm tjocka skivor, hetta upp en stekpanna, stek några minuter på varje sida så de får färg, salta och peppra under tiden. Lägg på ett ugnsfat och ställ in i kylen i 30 minuter så att de blir kalla. Sätt på ugnen och ställ in dem mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter.
Då får man de möra fina bitarna, precis som på restaurang. Man kan också enbart steka oxfilé i tunnare skivor. Tänk på att inte steka för länge så det blir helt genomstekt för då blir inte köttet lika mört och då kan man egentligen lika gärna köpa en billigare köttbit.
- Innertemperaturen bör vara 50-55°C för blodig, ca 60°C för medium.
- Medium brukar vara det man får om man inte säger något annat på restaurang.
- Då är köttet rosa i mitten.
- Skär inte upp köttet under stekningen för att kontrollera hur stekt det är för då blir rinner köttsaften ur och det blir torrare.
- Använd istället en stektermometer om du steker större bitar och mät innertemperaturen.
Om du steker tunnare bitar så känn på dem med fingrarna – är det mjukt och lämnar fingeravtryck är den blodig och är den mjuk men ändå ger motstånd och fjädrar tillbaka är den medium och är den fast så är den genomstekt. En kom-ihåg-regel för detta är:
Om det känns som när du trycker mot din kind = Blodig Om det känns som när du trycker mot din nästipp = Medium Om det känns som när du trycker mot din panna = Genomstekt
Varför ska man inte äta för mycket rött kött?
Den som äter rött kött (nöt-, gris- och lammkött) löper en ökad risk att dö i cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Det slår amerikanska forskare vid Harvard-universitetet fast i en jättestudie där 121 000 män och kvinnor ingått. Studien publiceras i dag i tidskriften Archives of Internal Medicine.
Visa hela svaret
Hur många personer räcker 2 kg oxfilé till?
Klimatanpassa. Gör mer klimaträtt: planera att oxfilén ska räcka till 10 portioner istället för 6, komplettera med lättkokta grönsaker (broccoli, haricoverts, blomkål). Detta leder till en 40 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Visa hela svaret
Hur mycket oxfilé till 3 personer?
Det här receptet på helstekt oxfilé kan du använda som grundrecept när du vill steka en hel bit oxfilé i ugnen. För 4 personer blir resultatet bäst med en jämntjock bit ur mittbiten. Om du vill dubblera receptet och laga till många är alternativet att köpa en hel filé.
- Skär den då i tre bitar och stek varje del för sig.
- Här kan du läsa mer om styckningsdetaljen oxfilé,4 portioner 500g oxfilé i bit salt och malen vitpeppar 1 msk smör Till servering: pommes frites, klyftpotatis eller potatisgratäng bearnaisesås eller rödvinssås lättkokta grönsaker eller grönsallad Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat.
Värm ugnen till 125°. Förbered också det du tänkt servera till köttet, eftersom det är godast nystekt. Torka av köttet. En torr yta ger jämn, fin stekyta. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp pannan och klicka i smör. Lägg i köttet då stekfettet tystnat, och bryn det runt om.
Visa hela svaret
Vilken del av oxfilén är bäst?
Mittbiten är den finaste delen på oxfilén eftersom dem är jämntjock och tillagas ofta som tournedos (skivad) eller helgrillad. Med oxfilé behöver man verkligen inte krångla till det. Köttet är mört och blir bäst smaksatt med bara salt och peppar.
Visa hela svaret
Vad väger en stor oxfilé?
En hel oxfilé väger från 1,8 kg, vilket innebär att den kan väga uppemot 3 kg.
Visa hela svaret
Hur mycket kalorier i en köttbit?
Kött 95-260 Kcal/100 gram. Kalv- och viltkött är generellt magrast.
Visa hela svaret
Vad kan ersätta oxfilé?
Nötkött att välja istället för oxfilé – Rostas, som också kallas rostbiffsfilé och styckas ut ur rostbiffen, är en prisvärd detalj med likvärdiga egenskaper och utseende som en oxfilé. Denna kan du tillaga på exakt samma vis som en oxfilé. Prova receptet på helstekt rostas med rödvinssås, boeuf bourguignon-garnityr, bakade småtomater, potatis- och jordärtskocksgratäng,
- Oxkind, som egentligen inte har mycket gemensamt med oxfilén, är en lyxig detalj som ofta bräseras eller sous vidas till perfektion när det ska serveras på en festlig middag.
- En oxkind behöver lång tid och låg värme för att tillagas på bästa vis.
- Bräserad oxkind med citronpotatispuré och picklad fänkål med rålakrits passar utmärkt att laga till en lyxig nyårsmiddag.
En annan festlig detalj är ryggbiff. Denna är ofta billigare än oxfilé och rostas, men för den delen inte sämre. Tillaga gärna ryggbiffen hel i ugnen så blir den saftig och fin. Får du tag i ryggbiff med fettkappan kvar är det bara ett plus. Tillaga köttet med fettkappan uppåt så att fettet får smälta ner i köttet.
Visa hela svaret
Varför är Oxfilen seg?
Kom ihåg att skära köttet mot fibrerna – Skivar man kött längs med fibrerna, alltså i samma riktning, blir det lätt segt. Därför ska man skära köttet tvärs över fibrerna så att de skärs av. Att skära över fibrerna är naturligtvis viktigt för allt kött, men framför när man ska skära riktigt möra detaljer så som lammytterfilé, biff, rostas, fläskfilé och kotlettrad,
Visa hela svaret