Hur Många Kalorier Innehåller Krossade Tomater?

Hur Många Kalorier Innehåller Krossade Tomater
Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 32 Fett 0,28g Kolh.7,29g Prot 1,64g

table>

Det finns 32 kalorier i Krossade Tomater (på Burk) (100 g). Kalorifördelning: 7% fett, 76% kolh., 17% prot.

Visa hela svaret

Är det nyttigt med krossade tomater?

24 april 2020 kl 16:10 Tester Krosstomat. Stapelvarornas stapelvara. En grundsten i svensk vardagsmat. Men vad är det egentligen vi lägger i köttfärssåsen och på fredagspizzan? Hem & Hyra reder ut. Vilket av de kända märkena går vinnande ur kampen? I bakgrunden: Det stora tomatkriget “La Tomatina” – en årlig festival som hålls i augusti i Buñol utanför Valencia i Spanien. Krossade tomater på burk är en bas­vara i många kök. De gör det möjligt för oss i Norden att använda ­solmogna tomater i matlagningen året om.

­Detta eftersom tomaterna skördas och ­konserveras när de är mogna, vilket ofta ger en bättre tomatsmak jämfört med ­färska tomater som har transporterats från Sydeuropa och fått mogna i lådorna på vägen hit. De krossade tomaterna är inte bara en praktisk baskomponent i matlagningen. Tomater är också den viktigaste källan till lykopen.

I Muttis odlingar – här skapas deras krossade tomater och andra produkter

Lykopen är en av de mest potenta antioxidanterna, ett ämne som kroppen använder för att motverka sjukdomar som bröst-, matstrups- och prostatacancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Men hur mycket av den solmogna, nyttiga tomaten finns kvar efter konservering? Och hur skiljer sig de olika fabrikaten åt i smak och konsistens? Testfakta har låtit analysera och smaktesta nio vanliga fabrikat av ­krossade ­tomater på den svenska ­marknaden.

Smaken har utvärderats av ett 40-tal studenter vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, i regi av The Taste Lab. – Det viktigaste för krossade ­tomater är balansen mellan sött och syrligt i kombination med närvaro av umami och hög total smakintensitet av tomat, säger Johan Swahn, forskare och grundare av The Taste Lab.

De krossade tomaterna från ­Garant och Zeta stack ut som bättre, med ­genomgående höga betyg för smak, doft, konsistens och utseende. Tre av ­produkterna fick sämre omdöme; ­Eldorado, Mutti och Lidls Freshona. – Det som förvånar mig mest i det här testet är att mitt favoritmärke Mutti ­presterade så svagt jämfört med de ­övriga.

 1. Jag valde faktiskt ett annat ­märke nu när jag var och handlade sist, säger Johan Swahn.
 2. De kemiska analyserna som utförts av ­laboratoriet Eurofins Food & Feed ­Testing visar på stora skillnader i ­lykopenhalt.
 3. Tomaterna från Garant, Coop och Ica hade högst lykopenhalt, och innehöll nästan dubbelt så ­mycket som tomaterna från Zeta och Kung ­Markatta.

– Halten av lykopen i tomat avgörs av många faktorer, som vilken tomatsort som används, i vilket mognadsskede de skördats samt var och hur de har odlats, säger Niclas Linde, rapportansvarig på Eurofins Food & Feed Testing. Laboratoriets analys av bekämpnings­medel gav utslag för tomaterna från ­Favorit och Freshona.
Visa hela svaret

Hur mycket är det i en burk krossade tomater?

100 g Krossade Tomater ( Tomater krossade konserv m lag) innehåller 22 kcal, vilket är ganska lite kalorier. Kalori- och Näringsinnehåll per 100 g.

Kalorier 22 kcal
Proteiner 0,8 g
Kolhydrater varav Fibrer varav Sockerarter 4,9 g 1,2 g 3,7 g

Visa hela svaret

Hur många gram är 1 dl krossade tomater?

1 Deciliter (dl) Krossade tomater motsvarar:

1 dl 1 liten 1 portion
100 g 80 g

Visa hela svaret

Är det tillsatt socker i krossade tomater?

Kung Markattas ekologiska krossade tomater med vitlök är smaksatta med ekologisk vitlök och oregano. Det är något visst med italienska tomater och därför använder vi bara ekologiska tomater från Italien som fått mogna långsamt i solen så de får en fyllig härlig smak och gör din tomatsås extra god! Kung Markattas ekologiska krossade tomater som redan är smaksatt med ekologisk vitlök och oregano gör att du är igång snabbt med allt från pizzasåsen till grytan.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier Gör Man Av Med På En Promenad?

Kan man gå upp i vikt av tomater?

Gick upp av tomater – Ett exempel från studien var en medelålders kvinna som provat, och misslyckats, med flertalet dieter. Efter att ha genomgått tester visade det sig att hennes blodsocker sköt i höjden varje gång hon åt tomater. Eftersom tomater var tillåtet i hennes diet åt hon det flera gånger i veckan, och gick därför inte ner i vikt.
Visa hela svaret

Vad är nyttigast gurka eller tomat?

Isbergssallad och gurka är två av dessa eftersom de framför allt består av vatten. Gurkskalet innehåller förvisso en hel del näring, men mängden skal vi får i oss är försvinnande liten. Tomaten, däremot, är sprängfylld av antioxidanter.
Visa hela svaret

Vad är skillnaden på tomatpuré och krossade tomater?

Tomatpuré finns att köpa på tub eller glasburk. Recept med Tomatpuré Näringsvärden Vikt-Volym Tomatpuré är finkrossade tomater som hettats upp för att få bort vätska. Resultatet blir tomatpuré som får en kraftig tomatsmak som är god i köttfärssås, pajer, grytor m.m. Tomatpuré är en ganska billig ingrediens som går att köpa på tub eller i glasburk. Jag brukar köpa på tub för det möglar lätt i glasburk efter att man öppnat den.
Visa hela svaret

Hur mycket tomater kan man äta per dag?

Varför är lykopen så bra för kroppen? – Mycket forskning pågår kring tomater och ämnet lykopen. Man har sett positiva effekter mot allt från bröstcancer till prostatacancer, hjärt & kärlsjukdomar, enligt docent Siamak Haghdoost vis Stockholms universitet.

Även en stor kostundersökning har gjorts vid universiteten i Bristol, Cambridge och Oxford där 18.000 män i åldern mellan 50-69 år deltog. Resultaten var häpnadsväckande då man kommit fram till om man äter minst 150 g tomater om dagen minskar risken att utveckla prostatacancer med hela en femtedel. Forskarna tror att det är den höga halten lykopen som är hemligheten.

Så fritt fram för tomatpuré, krossade tomater, tomatjuice och ketchup! Källor: P1 programmet “Matens pris”, Lantbruk.com, Kurera.se, Helhetsdoktorn.se, National library of medicine, Journal of the national cancer institute, Harvard medical school, Neurology.com.
Visa hela svaret

Vad är skillnaden på passerade tomater och krossade?

Passerade tomater. Recept med Passerade tomater Näringsvärden Vikt-Volym Passerade tomater är en helt rinnande tomatsås utan några synliga tomatbitar i till skillnad från krossade tomater ju är. Passerade tomater kan användas till köttfärssås, tomatsoppa, på pizza m.m.
Visa hela svaret

Hur mycket är 400 gram krossade tomater?

Tips och info – Finns i affären: Bland konserver. Hållbarhet och förvaring: Flera år, se bäst före datum. Pris: ca 10 kr för 400 g. Ersätt med: Passerade tomater eller hela tomater, eller färska tomater som du mixar själv. E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:

skicka svar till dig visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com

Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. | Ketchup, senap, såser m.m. |
Visa hela svaret

Är det nyttigt med makrill i tomatsås?

3. Makrillfilé i tomatsås – Ett snabbt och nyttigt mellanmål – makrill i tomatsås! Foto: Shutterstock/TT Makrill är ett mycket nyttigt livsmedel som innehåller omega 3 -fettsyror, vitamin D (bra för hud, hår och skelett), B12 och selen som stärker immunförsvaret. En konservburk ger faktiskt ett helt dagsbehov av hälsofrämjande fettsyror.
Visa hela svaret

Är röda tomater nyttigare än gula?

Måste mogna på plats –

 • För att innehålla så mycket lykopen som möjligt behöver tomaterna också mogna på plantan.
 • Tomater som plockas omogna för att mogna under transport innehåller relativt låga halter av lykopen.
 • Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, menar att växtförädlarna har fokuserat för mycket på avkastning och hållbarhet.
 • När nya plantor har tagits fram för att motsvara kraven från de kommersiella odlarna har många av de viktiga fytokemikaleierna förädlats bort, det gäller inte bara lykopenet i tomater.
 • – Man har inte alls tittat på näringsinnehåll utan hoppats att att det ska vara oförändrat, säger Irene Mattisson till Matens pris.
 • Men det är inte bara växtförädlarna och odlarna som kan ändra utbudet – även konsumenterna kan ställa krav, på riktigt röda, ännu nyttigare tomater.

Välj den rödaste tomaten • Små tomater och tomater med djupare röd färg innehåller ofta mer lykopen, ett ämne som kan skydda mot cancer. Ekologiska tomater brukar också innehålla mer lykopen. • Uppvärmda tomater, som krossade tomater eller tomatjuice. får högre lykopenhalt.

 1. Studier visar att vilda tomater innehåller mer lykopen än de som odlas i dag.
 2. Lämna kvar äppelskalet
 3. • Beska äpplen innehåller ofta mer nyttigheter än de sötare.
 4. • I skalet finns ofta många av de nyttiga fytokemikalierna.
 5. Ät skalet på äggplantan
 6. • Moderna sorters auberginer innehåller mindre av ämnen som tros skydda mot cancer, än mer ursprungliga men de är fortfarande nyttiga – om du äter skalet där det nyttiga finns.
 7. Leta efter gammal potatis
 8. • Äldre sorters potatis, som den svenska mandelpotatisen är nyttigare än vanlig potatis i butiken.
You might be interested:  Hur Mycket Kalorier Finns I Ett Ägg?

• Välj ekologiska potatisar, gärna med rött eller lila skal och gulare kött. Och ät skalet. En lila urpotatis från Peru hade 172 gånger högre halter av fytokemikalier än moderna sorter. Välj svenska blåbär • Bär av alla slag är nyttiga och de svenska blåbären hör till de allra nyttigaste. De är flera gånger nyttigare än större odlade som är vanliga i USA.

 • • En lång rad ämnen som kan leda till viktminskning, fördröjt åldrande, bättre syn och skydd mot sjukdomar finns kvar i bären även om de är frysta eller torkade.
 • Låt inte det gröna vänta
 • • Grönbladiga grönsaker (grönkål, ruccola, rädisor och blomkål) innehåller ämnen som kan skydda mot många sjukdomar.
 • • Näringsinnehållet minskar ganska snabbt efter skörden så låt inte grönsakerna ligga.
 • Välj den mindre löken
 • • Små gula lökar är i regel nyttigare än stora vattniga och sötare lökar.
 • • Äter man regelbundet lök och vitlök minskar risken att få cancer.
 • Varma betor för varma känslor
 • • Betor, speciellt röda, innehåller ämnet boron som anses vara ett afrodisiak.
 • • Värm betorna och blanda med olja för att frigöra mer av ämnet, för ökad sexlust och prestationsförmåga.
 • Välj de lila morötterna
 • • Morötter med lila färg finns i en del grönsaksdiskar, de är mycket nyttigare än de orangea.
 • • Fytokemikalierna i morötterna tas lättare upp av kroppen om de värms och äts med olja.
 • Från början var morötterna lila – till för 400 år sedan då man i Holland av nationalistiska skäl ville ha dem orangea.
 • Källa:

: Supertomaterna som skyddar mot cancer
Visa hela svaret

Är det bra att äta tomater när man har diabetes?

Hur påverkar stor konsumtion av tomater blodsockervärden? – Svar: Vanligtvis påverkas blodsockret ytterst lite av tomater i sig själva. Börjar man äta uppåt något kilo per dag kan blodsockret säkert påverkas. Använder man istället tomater i matlagning med tillägg av socker, olja etc så påverkas förstås blodsockret. Senast uppdaterad: 2021-04-15
Visa hela svaret

Kan man äta tomater när man bantar?

Röda och solmogna tomater är en favorit hos många. Kanske främst för smaken, men mycket forskning visar på en rad olika hälsoeffekter också. Den röda färger på tomater kommer från en av våra mest kraftfulla antioxidanter – lykopen. Studier visar att det stärker vårt immunförsvar och skyddar huden mot solens farliga UV-strålar.

För att maximera hälsoeffekterna av lykopenet bör tomaten upphettas och gärna med en stänk olivolja då det förbättrar effekten. Blir du trött på tomater finns lykopen även i vattenmelon, grapefrukt och aprikoser, röd paprika, papaya, gojibär och nypon, men tomater innehåller mest! Är du diabetiker kan tomater stabilisera blodsockret eftersom de innehåller krom.

Tomater innehåller även folsyra och kalium som motverkar benskörhet. Studier från Stockholms Universitet visar också att tomater kan ha en positiv inverkan på fysisk stress vid träning, genom att kroppen slits inte lika mycket. Men det finns fler fördelar – tomater dessutom är rika på vitaminerna A, C, E och B6! En normalstor tomat innehåller ca 22 kcal, ca 1 gr protein, ca 5 gr kolhydrater och i princip inget fett.

Tomater kan alltså vara ett väldigt nyttigt alternativ som mellanmål eller snacks. Hälsofördelarna finns i princip i alla tomatprodukter i varierande grad. Exempel är soppor, juice, på burk och färska tomater. Ska du köpa färska tomater ska du välja de små med en djupare röd färg eftersom de ofta innehåller mer av det nyttiga lykopenet.

Ekologiska tomater brukar också innehålla mer lykopen. Till skillnad från många andra grönsaker behåller tomaten de flesta av sina nyttiga egenskaper även i konserverad form, till och med i ketchup! Det innebär att du kan dra nytta av tomatens hälsoeffekter året om, även vintertid när butikerna bara erbjuder trötta växthustomater, genom att använda krossad tomat eller tomatpuré från solmogna tomater.
Visa hela svaret

Vilka grönsaker är bra för att gå ner i vikt?

Broccoli och kål ger mycket mättnad – Grova grönsaker som kål och broccoli ger mycket volym på få kalorier.6. Grova grönsaker I till exempel broccoli, vitkål och blomkål får du mat med mycket volym och få kalorier, vilket är jättebra för mättnaden. Dessutom är de fiber- och vitaminrika.7. Naturell yoghurt Också ett bra och mättande mellanmål eller frukostalternativ.

 1. An även användas som alternativ till feta såser, med valfri kryddning och smaksättning.8.
 2. Nötter och frön Kaloririka men nyttiga.
 3. Ät dem med måtta, så kommer du att bli mätt – och samtidigt få i dig protein, fibrer och nyttiga fetter.
 4. En liten näve är en bra riktlinje, cirka 60 gram.9.
 5. Potatis Potatisen har haft oförtjänt dåligt rykte.
You might be interested:  Vad Står Hp För I Hp-Sås?

Den är ett betydligt kalorisnålare alternativ än exempelvis ris och pasta. Den bidrar dessutom med både fibrer, vitaminer och mineraler.
Visa hela svaret

Vilken är världens nyttigaste grönsak?

1. Spenat och gröna blad – På plats nummer 1 hamnar spenaten och de gröna bladen. Spenat är fylld med folat, kalium, vitamin A, C, E och K. Både spenat och mangold är extremt fiberrika och innehåller högre halter av vitaminer än andra grönsaker. Endast en portion av babyspenat innehåller flera dagars behov utav vitamin K som är bra för både blodet och skelettet.
Visa hela svaret

Vilka frysta grönsaker är nyttigast?

Frysta grönsaker nyttigast – Det forskarna kom fram till var att de undersökta livsmedlen – broccoli, blomkål, majs, gröna bönor, gröna ärtor, spenat, blåbär och jordgubbar – innehöll lika mycket näring oavsett om de var färska eller frysta. I vissa fall visade sig fryst till och med vara överlägset färskt när det gällde vitamininnehåll.
Visa hela svaret

Vilka är de nyttigaste tomaterna?

Visst är det nyttigt med grönsaker – men hur nyttigt? Att just den lilla röda tomaten skulle vara så hälsosam för våra kroppar kanske du inte visste? Här är 8 härliga fakta om tomater. 1. Ju rödare en tomat är desto mer lykopen innehåller den. Lykopenent sitter precis under skalet på tomaten och ger den dess röda färg. Så ju mer lykopen – desto rödare är tomaten.2, Tomater och tomatprodukter innehåller mest lykopen av alla livsmedel. Andra livsmedel med lykopen är exempelvis nypon, blodgrape, aprikoser, vattenmelon, paprika, gojibär och papaya.3. ​ 4. De små körsbärstomaterna innehåller mer lykopen än de stora tomaterna. Analyser gjorda av docent Siamak Haghdoost vid Stockholms universitet, visar att vissa svenska sorter av coctailtomater innehåller fyra gånger så mycket lykopen som en vanlig standardtomat. ​ 6. Tomater är inte bara fullproppade med lykopen, utan innehåller även lutein, betakaroten och antioxidanter som har visat sig skydda ögonen från åldersrelaterade sjukdomar.7. Tomater innehåller även folsyra. Folsyra förhindrar överskott av ämnet homocystein (Homocystein stör produktionen av kroppen seratonin, dopamin och noradrenalin som reglerar sömn och humör).8. ​
Visa hela svaret

Vad händer om man äter för mycket tomater?

Röda och solmogna tomater är en favorit hos många. Kanske främst för smaken, men mycket forskning visar på en rad olika hälsoeffekter också. Den röda färger på tomater kommer från en av våra mest kraftfulla antioxidanter – lykopen. Studier visar att det stärker vårt immunförsvar och skyddar huden mot solens farliga UV-strålar.

För att maximera hälsoeffekterna av lykopenet bör tomaten upphettas och gärna med en stänk olivolja då det förbättrar effekten. Blir du trött på tomater finns lykopen även i vattenmelon, grapefrukt och aprikoser, röd paprika, papaya, gojibär och nypon, men tomater innehåller mest! Är du diabetiker kan tomater stabilisera blodsockret eftersom de innehåller krom.

Tomater innehåller även folsyra och kalium som motverkar benskörhet. Studier från Stockholms Universitet visar också att tomater kan ha en positiv inverkan på fysisk stress vid träning, genom att kroppen slits inte lika mycket. Men det finns fler fördelar – tomater dessutom är rika på vitaminerna A, C, E och B6! En normalstor tomat innehåller ca 22 kcal, ca 1 gr protein, ca 5 gr kolhydrater och i princip inget fett.

Tomater kan alltså vara ett väldigt nyttigt alternativ som mellanmål eller snacks. Hälsofördelarna finns i princip i alla tomatprodukter i varierande grad. Exempel är soppor, juice, på burk och färska tomater. Ska du köpa färska tomater ska du välja de små med en djupare röd färg eftersom de ofta innehåller mer av det nyttiga lykopenet.

Ekologiska tomater brukar också innehålla mer lykopen. Till skillnad från många andra grönsaker behåller tomaten de flesta av sina nyttiga egenskaper även i konserverad form, till och med i ketchup! Det innebär att du kan dra nytta av tomatens hälsoeffekter året om, även vintertid när butikerna bara erbjuder trötta växthustomater, genom att använda krossad tomat eller tomatpuré från solmogna tomater.
Visa hela svaret

Vad är skillnaden på passerade tomater och krossade?

Passerade tomater. Recept med Passerade tomater Näringsvärden Vikt-Volym Passerade tomater är en helt rinnande tomatsås utan några synliga tomatbitar i till skillnad från krossade tomater ju är. Passerade tomater kan användas till köttfärssås, tomatsoppa, på pizza m.m.
Visa hela svaret