Hur Många Kalorier Innehåller Röda Linser?

Hur Många Kalorier Innehåller Röda Linser
Förbränning av linser, röda, torkade – Hur lång tid tar det att bränna 304 kcal som finns i 100 gram linser, röda, torkade? Simning 25 min Lopp 23 min Cykling 31 min Gå 75 min * Baserat på en genomsnittlig person på 70 kg.
Visa hela svaret

Är linser bra för viktnedgång?

20 april, 2016 Jag får ofta frågor om varför det är så bra att äta baljväxter. Det finns såklart många svar på den frågan. Ett av dem är baljväxternas hälsofördelar. Jag ska försöka redogöra för dem nedan. Bönor, ärter och linser är mycket näringsrika. De innehåller bra protein, har låg fetthalt, komplexa kolhydrater och de är rika på fiber.

De innehåller också vitaminer som folsyra, riboflavin, tiamin och niacin. Baljväxter är också rika på mineraler som järn, zink, magnesium, kalium, kalcium, fosfor och de innehåller även fytokemikalier. Äter du en varierad kost med olika sorters baljväxter, spannmål, grönsaker, nötter och frön behöver du inte oroa dig för att få i dig tillräckligt med protein.

Baljväxter kan ersätta kött för dig som vill minska din köttkonsumtionen eftersom de innehåller både protein och järn. Järnupptaget ökar när man äter baljväxter tillsammans med någonting som innehåller C-vitamin eller något fermenterat, som t ex surkål och kimchi.

 • Proteinhalten varierar mellan de olika sorterna, sojabönan är en av de baljväxter som innehåller mest protein.
 • Baljväxter innehåller mycket kostfiber som enligt många studier har visat sig kunna förebygga olika sjukdomar och även sänka kolesterolhalten i blodet.
 • Dessutom kan bönor, ärter och linser stabilisera blodsockret eftersom de bryts ner långsamt och ger en skön mättnadskänsla.

Detta är bra både för den som vill gå ner i vikt och för diabetiker. Baljväxternas fiber fermenteras i tarmen vilket bidrar till en bra tarmflora, stärker immunförsvaret och minskar risken för vissa typer av cancer. Mer information om detta kan du hitta hos Baljväxtakademin och på FN:s hemsida,
Visa hela svaret

Hur många kalorier i kokta röda linser?

Näringsvärde per 100 g

Energi 500 kJ/120 kcal
varav sockerarter 0,5 g
Fiber 9,0 g
Protein 8,0 g
Salt 0,4 g

Visa hela svaret

Är röda linser Kalorisnålt?

Kaloriinnehåll Röda Linser.100 g Röda Linser ( Röda linser konserv) innehåller 89 kcal, vilket är ganska lite kalorier.
Visa hela svaret

Är det mycket kolhydrater i Röda linser?

De innehåller 52 gram kolhydrater per 100 gram eller ungefär 60 energiprocent. Det är inte low carb, det är high carb.
Visa hela svaret

Kan man äta linser varje dag?

Bästa bönsorterna – Men vilka baljväxter ska man välja då, är några bättre än andra? Alla är bra, menar Juscelino Tovar, men i hans och forskarkollegan Anne Nilssons studie, visade sig torkade bruna bönor och kikärter vara särskilt verksamma. – Andra forskare har också visat att torkade sojabönor har betydande effekt på kolesterolnivåerna, och då särskilt på det “onda” LDL-kolesterolet.
Visa hela svaret

Vad ska jag inte äta för att gå ner i vikt?

1. Nolla intaget av godis, glass, kakor och bullar – Självklart ska vi få unna oss något ibland men om du vill gå ner i vikt är den här punkten i särklass viktigast. Det är här vi får i oss som mest kalorier utan att för den delen varken bli mätta eller få i oss näring.
Visa hela svaret

Är röda linser farligt?

Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser, innehåller många nyttiga ämnen men måste blötläggas och kokas innan man äter dem. Det beror på att de naturligt innehåller lektiner. Ämnet kan ge illamående, kräkningar och diarré och har visat sig ligga bakom ett stort utbrott av matförgiftning på en skola i Skellefteå.

Bönor, ärtor och linser är klimatsmart mat – särskilt när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock också lektiner. Det är en grupp proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. – Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort.

Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket. Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter man ätit dem.

Hur känslig man är varierar mellan olika personer men det är ovanligt med stora utbrott på grund av lektiner. – Baljväxter är bra och nyttig mat när man vill minska på mängden kött och äta mer grönsaker istället. Glöm bara inte att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller blötläggning och koktid och av torkade baljväxter.

Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Om det inte finns någon information om hur de torkade bönorna och ärtorna bör tillagas bör de blötläggas i minst 12 timmar, samt sköljas och kokas i minst en halvtimme. De bönor som säljs i burk eller tetra är redan tillagade och kan ätas direkt utan att blötläggas och kokas.

Lektiner i baljväxter Baljväxter innehåller många nyttiga ämnen och påverkar dessutom klimatet förhållandevis lite – i synnerhet när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock även lektiner. Lektiner kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor om baljväxterna inte tillagas på rätt sätt.

En del lektiner försvinner vid blötläggning om vattnet hälls bort. Lektiner förstörs vid kokning. Vad är lektiner? Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter, som bönor, linser, ärter, haricot verts och vaxbönor. Hur mycket lektiner det finns i de olika typerna av baljväxter varierar.

Andra livsmedel som fläderbär och matsvampar kan också innehålla lektiner. Är det farligt att få i sig lektiner? Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter du ätit dem. Symtomen varar ungefär 3-4 timmar.

Vilken effekt lektiner kan ha på längre sikt vet vi inte eftersom det är dåligt undersökt. Symtomen vid lektinförgiftning liknar en del av de symtom som uppstår vid en allergisk reaktion. Baljväxter, särskilt jordnötter och sojabönor, är även en vanlig orsak till allergi.

Så minskar du risken att bli sjuk Lektiner förstörs och blir ofarliga vid blötläggning med efterföljande kokning. Därför är det viktigt att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller koktid och eventuell blötläggning av torkade baljväxter. Bönor och ärtor Blötlägg och koka torkade bönor och ärtor innan du äter dem.

Läs på förpackningen hur du gör. Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Om det inte finns någon information om hur du bör laga till de torkade bönorna och ärtorna så bör du blötlägga dem i minst 12 timmar, samt skölja och koka dem i minst en halvtimme.

Värmebehandling i mikrovågsugn är inte tillräckligt för att förstöra lektiner. Upphetta färska bönor och ärtor innan du äter dem, till exempel genom ett snabbt uppkok. Linser Koka torkade linser innan du äter dem. Kikärtor Spad från kokta kikärtor, även kallat aquafaba, används i matlagning och bakning istället för äggvita.

Även om kikärtor innehåller förhållandevis låga lektinhalter går det inte att utesluta att den som är känslig för lektiner kan påverkas. Groddning Innehållet av lektin minskar vid groddning. Bönsorter som innehåller lite lektiner kan användas för groddning.

 1. Bönor som ska groddas bör blötläggas och blötläggningsvattnet kastas sedan innan de groddas.
 2. Baljväxter som ingrediens Om du gör eget bönmjöl, bönpasta och bönsnacks är det viktigt att blötlägga, koka och torka bönorna innan malning.
 3. Olika baljväxter innehåller olika mycket lektiner Hur mycket lektiner baljväxterna innehåller varierar mellan olika växter och därför varierar också koktid och rekommendation om blötläggning.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I En Matsked Jordnötssmör?

Röda kidneybönor innehåller mycket lektiner, medan mungbönor, kikärtor och adzukibönor innehåller mindre. Riskgrupper Det finns inga speciella riskgrupper men känsligheten för lektiner varierar mycket mellan olika personer.
Visa hela svaret

Hur mycket blir 1 dl röda linser?

Röda linser väger 90 gram per dl (okokta).100 gram röda linser blir 3 dl eller 280 gram.
Visa hela svaret

Hur mycket är en portion röda linser?

Linser : 0,5 dl för en portion. Mathavre: 0,5 dl för en portion. Quinoa: 0,5 dl för en portion. Bönor och kikärter: 1 dl för en portion.
Visa hela svaret

Vad är dåligt med linser?

Förhindra torra ögon och håll ögonen välsmorda – Torra ögon är en av huvudorsakerna till att du kan få suddig syn med dina kontaktlinser, oavsett om de är nya eller om du har haft dem ett tag. Dessutom är återfuktning också viktigt för komforten när du bär linser.
Visa hela svaret

Hur många kalorier i röd linssoppa?

Näringsmässigt sammandrag. Det finns 279 kalorier i en portion av Röd Linssoppa. Kalorifördelning: 17% fett, 63% kolh., 21% prot.
Visa hela svaret

Vilken lins är nyttigast?

Använd linser istället för kött – fakta, tips och recept Precis som andra baljväxter är linser en fantastisk källa till både protein och kostfibrer, och så är de ett billigt och nyttigt alternativ till kött och klassiska kolhydrater som ris och pasta.

I länderna kring medelhavet och på flera ställen i Asien har man länge varit flitiga linsätare, men här hemma har vi ganska nyss börjat äta dem. Därför har vi samlat alla våra favoritrecept med linser i den här artikeln, där du också får svar på alla dina frågor. Proteinmässigt kan du ersätta kött med linser,

Kött har visserligen ett högre innehåll av de essentiella aminosyrorna, men de finns också i vegetabiliska proteinkällor i så rikliga mängder att ditt behov täcks. Däremot innehåller kött lite D-vitamin och en del B12-vitamin som kroppen inte kan bilda själv, och som du inte hittar i baljväxter.

 1. Äter du helt växtbaserat rekommenderar Livsmedelsverket berikade drycker eller kosttillskott med de vitaminerna.
 2. Linser är enormt allsidiga eftersom du både kan ha dem i dina rätter eller äta dem vid sidan av som tillbehör.
 3. Här har vi samlat alla våra favoritrecept med linser.
 4. Du hittar recept med bruna, gröna, röda och Puylinser.

Linser finns i flera olika färger och storlekar, där framförallt konsistensen kan variera. Rent hälsomässigt är det dock ingen stor skillnad på om du väljer röda, gröna, bruna eller svarta. Det är en aning fler kalorier i röda och svarta linser än i bruna och gröna.

 • Här nedanför ser du näringsinnehållet i linser.
 • Linser hör till familjen baljväxter, tillsammans med bönor och ärtor.
 • Det betyder helt enkelt att fröna växer i fröskidor.
 • De små, torkade fröna blir härligt mjuka och goda när de kokas och du kan njuta av dem både varma och kalla.
 • Utöver att smaka bra är linser också supernyttiga och rika på bl a proteiner och kostfibrer,

Livsmedelsverket räknar linser som en grov grönsak, som du bör äta minst 250 gram av om dagen. LÄS OCKSA:

Mättar mycket Linser är rika på kostfibrer som fyller magen och hjälper till att stabilisera ditt blodsocker. Enligt en dansk studie, från 2016, mättar baljväxter faktiskt bättre än kött. Proppat med proteiner Precis som andra baljväxter är linser en solid proteinkälla, som ger energi och hjälper till att bygga upp celler och vävnad, bl a dina muskler. Innehåller ganska lite fett Linser innehåller väldigt lite av det onyttiga mättade fettet. Det gör dem till ett nyttigt alternativ till kött. För mycket onyttigt fett ökar risken för bl a hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Massor av vitaminer och mineraler Torkade linser är en bra källa till livsviktiga vitaminer och mineraler som kalcium, järn och B-vitaminer, som gör att flera av kroppens processer hålls igång.

En av fördomarna om linser är att de är svåra att laga, men de är faktiskt lika lätta att använda som pasta och potatis. Nej, linser är inte farliga trots att de inte legat i blöt. De innehåller nämligen bara små mängder av proteinet lektin, som kan vara skadligt i vissa typer av bönor om de inte läggs i blöt innan man äter dem.

 • Linser tar upp en del vatten när de kokas och därför förändras både storlek och vikt.
 • Man brukar säga att de har en så kalllas viktförändringsfaktor på 2,5 vilket innebär att: När du följer ett recept kan det vara bra att veta vikten på 1 dl linser.
 • De olika linstyperna varierar i storlek och konsistens, men väger ungefär lika, oavsett om det är vikten av till exempel 1 dl röda eller 1 dl gröna linser.

: Använd linser istället för kött – fakta, tips och recept
Visa hela svaret

Är röda linser LCHF?

Ärtor, majs, bönor, linser, quinoa – Ärtor, majs, bönor, linser och quinoa innehåller mer kolhydrater än grönsaker och är därför inga bra alternativ om du äter, På kan du möjligtvis äta lite ärtor och linser. Majs och quinoa räknas inte som grönsaker.
Visa hela svaret

Vad är nyttigast röda eller gröna linser?

Linsguiden Linser lagar du både snabbt och enkelt. Med god smak, härlig konsistens och mångsidighet kan de användas i allt från sallader till soppor och grytor. Här kan du lära dig skillnaden mellan GoGreens olika linser. Röda Linser Röda Linser blir mjuka och lite mosiga efter kokning och är därför extra goda i grytor, soppor, gratänger köttfärssås och grönsaksbiffar.

 • De behöver inte blötläggas och är snabbkokade, klara på tio minuter.
 • Röda linser är skalade och går inte att grodda.
 • De är protein- och fiberrika.
 • Gröna Linser Gröna linser är fastare i konsistensen och kräver längre koktid än sin röda kusin.
 • Gröna linser är goda i sallader, grytor, soppor och gratänger.

De behöver inte blötläggas, men blir större och kokar snabbare ocm de får ligga i vatten i ca 1 timme. Gröna linser går att grodda och är protein- och fiberrika. : Linsguiden
Visa hela svaret

Kan man äta linser med LCHF?

Välj bort kolhydrater – Enligt LCHF tar man först och främst bort de stora kolhydratkällorna. Bland dessa återfinner vi godis, glass, choklad, kakor och liknande, men även övrigt näringsrika livsmedel såsom potatis, ris, pasta och bröd och juice och frukt.

Även rotfrukter, bönor, linser, nötter och frön undviker en del på grund av deras relativt höga innehåll av kolhydrater. En LCHF-kost som består av mycket kött, korv, bacon och andra charkuteriprodukter och för lite grönsaker och kostfibrer kan vara mycket osunt. Idag varnas vi för att äta för mycket rött kött och charkuteriprodukter på grund av misstänkta effekter på hälsan.

Det ska också nämnas att det inte finns så stort forskningsunderlag på stora intag av fett på det sätt som LCHF ofta innebär. Det finns också god anledning att uppmärksamma att LCHF kan innebära ett mycket begränsat intag av kostfiber om man undviker grönsaker, bönor, linser och andra kostfiberrika livsmedel.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Ett Plommon?

I en möjligen hälsosammare variant av LCHF kommer fettet från fisk, nötter, frön, avokado och oljor, och man äter mycket grönt: kål, blomkål, broccoli andra grönsaker. Grova grönsaker, rotfrukter och bär innehåller inte bara kostfiber, utan även andra näringsämnen såsom magnesium, vitamin C, K och många B-vitaminer.

När man äter mindre energi än man behöver går man ner i vikt eftersom fettväv och muskler bryts ner och förbränns. Genom att träna och använda sina muskler kan man begränsa muskelnedbrytningen, men eftersom kolhydraterna är musklernas och hjärnans bästa bränsle kan träningen kännas tung.
Visa hela svaret

Är röda linser bra för magen?

4. Välj rätt sorts baljväxter – Bönor är tufft för magen, ärter fungerar i mindre mängder medan linser är fritt fram. Välj gärna de som ligger i tetra eller konserv, de är extra snälla mot magen. Fler tips och recept hittar du i Sofias bok Lugn mage med grön mat, läs mer om den hos Adlibris
Visa hela svaret

Kan man bli trött av linser?

Skötselråd från optikern vid användande av linser – Synoptik 1. Kan jag sola med linser? Oavsett om du använder glasögon, linser eller ingenting bör du alltid använda solglasögon när du är i solen för att skydda dig mot UV-strålar. Vi har även linser med UV-skydd.2. Vad ska jag tänka på gällande smink och linser? Du kan absolut använda smink när du bär linser bara du följer några enkla regler:

 • • Använd vattenbaserat smink • Ingen eye-liner på den våta kanten runt ögat • Sätt i linserna innan du sminkar dig och ta ur linserna innan du tvättar bort sminket • Använd inte mascara med fibrer eller smink som kan stänka in i ögat
 • Om du känner dig osäker så ta med ditt smink till din närmsta Synoptikbutik så tittar vi igenom det.

3.Kan jag sova med linser? Det är mycket enkelt; endast hör hemma bakom slutna ögonlock. Alla andra linser ska tas ut när du sover. Ska du endast vila dig en halvtimme på soffan eller sluta dina ögon på tåget på väg hem kan du dock behålla linserna på.4.

 • Hur påverkas jag av linser vid trötthet? Ögonen kan bli trötta oavsett om du använder linser eller ej.
 • Använder du linser kan tröttheten kännas mer besvärande.
 • Du kan alltid ta ut linserna och ge dina ögon en paus eller så kan du efter råd från din optiker använda fuktdroppar.5.
 • Vad ska jag tänka på med linser utomlands? Du kan utan problem ta med dina linser på semester utomlands.

Det är en bra idé att ta med några extra par linser samt dina glasögon. I övrigt ska du vara extra grundlig när du tvättar dina linser.6. Irriterade ögon eller linser? Om ögat känns irriterat så blinka några gånger eller prova att försiktigt knuffa linsen ut på ögonvitan och låt den glida tillbaka av sig själv igen.

Änns det fortfarande fel så ta ut linsen och kontrollera eventuella revor eller smuts. Har den revor ska du genast kasta den. Är linsen smutsig eller felvänd så tvätta den med medföljande vätska och prova att sätta in den i ögat igen. Fortsätter irritationen så besök din butik så kommer din optiker att hitta det som är fel.7.

Rodnad, svullna ögonlock, inflammation eller smuts i ögonvrån? Irritation kan bero på många olika saker. För säkerhet skull ta ut dina linser och ring eller besök din butik så att vi kan kontrollera dina ögon. Är det akut eller om du känner smärta ska du uppsöka en läkare.8.

 • Torra ögon och linser? Kontakta din optiker för råd om ögondroppar.
 • Du kan också välja att ta ut linserna helt och ge dina ögon en paus.9.
 • An jag använda linser om jag är förkyld eller sjuk? Förkylning, feber, inflammation i kroppen är inte bra för linsanvändare.
 • Ta ut linserna och använd glasögon tills du är frisk igen.10.

Vad gör jag om linser rör sig? En lins kan aldrig hamna bakom ögat men den kan sätta sig vid ögonvitan. Massera försiktigt den på plats och blinka ett par gånger. Besvärar den fortfarande ska du ta ut den, tvätta den med sterilt saltvatten och sätta in den igen.11.

 1. Om linser går sönder? Om en av dina linser spricker, får en reva eller fransat sig i kanten ska du kasta den.12.
 2. Hur återvinner jag mina linser? Linsbehållaren är i hårdplast och ska sorteras i behållare 5 på stationerna.
 3. Det man drar av från förpackningen är i metall och ska sorteras med det.
 4. Själva linsen ska sorteras under plast.13.Linser i dammiga miljöer eller vid giftiga ångor? Generellt så mår inte dina ögon bra av för mycket damm och giftiga ångor.

Du bör inte använda linser i sådana miljöer.

 1. 14. När du har funderingar
 2. 15. Gå på dina linskontroller

Sitter inte linserna som de ska, känns de obehagliga eller om du funderar över något annat så kom till oss i butik eller ring så hjälper vi dig. Den bästa utgångspunkten för ett bra liv med linser är att dina ögon och dina linser fungerar optimalt tillsammans.
Visa hela svaret

Är det hälsosamt att äta linssoppa?

Den här soppan är en riktig vardagsräddare och är både enkel och väldigt god! Linser är fullproppade av järn, vitaminer och mineraler men också fibrer och protein som gör att de mättar bra och håller blodsockret i schack. Här kommer ett bra grundrecept, variera grönsaker och smak beroende på det du har hemma.
Visa hela svaret

Vad händer om man äter för mycket linser?

Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser, innehåller många nyttiga ämnen men måste blötläggas och kokas innan man äter dem. Det beror på att de naturligt innehåller lektiner. Ämnet kan ge illamående, kräkningar och diarré och har visat sig ligga bakom ett stort utbrott av matförgiftning på en skola i Skellefteå.

Bönor, ärtor och linser är klimatsmart mat – särskilt när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock också lektiner. Det är en grupp proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. – Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort.

Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket. Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter man ätit dem.

Hur känslig man är varierar mellan olika personer men det är ovanligt med stora utbrott på grund av lektiner. – Baljväxter är bra och nyttig mat när man vill minska på mängden kött och äta mer grönsaker istället. Glöm bara inte att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller blötläggning och koktid och av torkade baljväxter.

Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Om det inte finns någon information om hur de torkade bönorna och ärtorna bör tillagas bör de blötläggas i minst 12 timmar, samt sköljas och kokas i minst en halvtimme. De bönor som säljs i burk eller tetra är redan tillagade och kan ätas direkt utan att blötläggas och kokas.

 1. Lektiner i baljväxter Baljväxter innehåller många nyttiga ämnen och påverkar dessutom klimatet förhållandevis lite – i synnerhet när de ersätter kött på tallriken.
 2. De innehåller dock även lektiner.
 3. Lektiner kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor om baljväxterna inte tillagas på rätt sätt.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Ahlgrens Bilar?

En del lektiner försvinner vid blötläggning om vattnet hälls bort. Lektiner förstörs vid kokning. Vad är lektiner? Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter, som bönor, linser, ärter, haricot verts och vaxbönor. Hur mycket lektiner det finns i de olika typerna av baljväxter varierar.

 • Andra livsmedel som fläderbär och matsvampar kan också innehålla lektiner.
 • Är det farligt att få i sig lektiner? Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter du ätit dem.
 • Symtomen varar ungefär 3-4 timmar.

Vilken effekt lektiner kan ha på längre sikt vet vi inte eftersom det är dåligt undersökt. Symtomen vid lektinförgiftning liknar en del av de symtom som uppstår vid en allergisk reaktion. Baljväxter, särskilt jordnötter och sojabönor, är även en vanlig orsak till allergi.

Så minskar du risken att bli sjuk Lektiner förstörs och blir ofarliga vid blötläggning med efterföljande kokning. Därför är det viktigt att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller koktid och eventuell blötläggning av torkade baljväxter. Bönor och ärtor Blötlägg och koka torkade bönor och ärtor innan du äter dem.

Läs på förpackningen hur du gör. Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Om det inte finns någon information om hur du bör laga till de torkade bönorna och ärtorna så bör du blötlägga dem i minst 12 timmar, samt skölja och koka dem i minst en halvtimme.

 1. Värmebehandling i mikrovågsugn är inte tillräckligt för att förstöra lektiner.
 2. Upphetta färska bönor och ärtor innan du äter dem, till exempel genom ett snabbt uppkok.
 3. Linser Koka torkade linser innan du äter dem.
 4. Ikärtor Spad från kokta kikärtor, även kallat aquafaba, används i matlagning och bakning istället för äggvita.

Även om kikärtor innehåller förhållandevis låga lektinhalter går det inte att utesluta att den som är känslig för lektiner kan påverkas. Groddning Innehållet av lektin minskar vid groddning. Bönsorter som innehåller lite lektiner kan användas för groddning.

Bönor som ska groddas bör blötläggas och blötläggningsvattnet kastas sedan innan de groddas. Baljväxter som ingrediens Om du gör eget bönmjöl, bönpasta och bönsnacks är det viktigt att blötlägga, koka och torka bönorna innan malning. Olika baljväxter innehåller olika mycket lektiner Hur mycket lektiner baljväxterna innehåller varierar mellan olika växter och därför varierar också koktid och rekommendation om blötläggning.

Röda kidneybönor innehåller mycket lektiner, medan mungbönor, kikärtor och adzukibönor innehåller mindre. Riskgrupper Det finns inga speciella riskgrupper men känsligheten för lektiner varierar mycket mellan olika personer.
Visa hela svaret

Hur påverkar linser magen?

Slipp kaos i magen Publicerad: 31 juli 2015 Uppdaterad: 31 juli 2015 Så gott, men surt efteråt – lär dig mildra maten som är tuff för magen Foto: Thinkstock

 • Det spelar ingen roll hur gott det är – vissa livsmedel undviker vi för att slippa följderna.
 • Men det finns en plan B.
 • Här är smarta strategin som gör att du kan fortsätta njuta av dina favoritingredienser – utan kurr, knip, gaser och jobbiga toabesök.
 • 1. Lök och vitlök
 • Här har vi smaksättarna som matentusiaster tillber och som lyfter mängder av maträtter från okej till wow.

Men lök innehåller en rad kolhydrater, exempelvis fruktaner, som många har svårt att smälta i större mängder. Forskarna vet inte säkert hur många som är känsliga, men amerikanska studier har pekat på att det kan röra sig om mer än var tionde person. Lök kan också få bakterier i tjocktarmen att börjar jäsa, vilket orsakar uppblåsthet och magknip.

Din plan B: Om du inte klarar dig utan den härliga löken, så testa att sjuda den i olivolja och sedan laga mat med oljan i stället. Då får du med smaken, men slipper själva löken och problemen den orsakar.2. Glass och kött Mättat fett i godsaker som exempelvis glass och ostburgare kan öka tillväxten av skadliga tarmbakterier i magen och på sikt leda till tjocktarmsinflammation.

Kroppen producerar galla för att kunna smälta vissa typer av fetter och just galla får besvärsframkallande tarmbakterier att frodas. Din plan B: Enklast är ju att minska intaget av mättat fett och inte mata bakterierna med galla i onödan. American Heart Association rekommenderar friska personer ett dagligt intag av högst 7 procent från mättat fett – det motsvarar runt 16 gram på en 2000 kalorisdiet.

Ät en mindre bit helt enkelt.3. Sötningsmedel Konstgjorda sötningsmedel är osmotiska, vilket innebär att de kan dra in vatten i din tarmkanal och i värsta fall orsaka diarré. Dessutom är de oftast kalorifria och obekanta för kroppen som inte känner igen dem som näringsämnen – och därför inte smälter dem som de ska.

Din plan B: Prova naturliga sötningsmedel istället – socker, råsocker, honung, etc. Tänk bara på att de innehåller mycket av extra energi.4. Bönor och linser Vi vet, det är ju supernyttigt och vi vill så gärna vara duktiga och äta dem. Men här är vi tillbaka på avdelningen svårsmälta kolhydrater – den här gången är det galaktaner, som finns i baljväxter.

Precis som i lök kan bakterierna i tjocktarmen börja jäsa och orsaka både gaser och magknip. Din plan B: Om du blötlägger bönor och linser över natten kan åtminstone en del av galaktanerna försvinna. Koka dem sedan i nytt vatten, eftersom kolhydraterna dras ut ur baljväxterna och stannar i det gamla vattnet.5.

Din favoritost Även kolhydraten laktos kan orsaka problem i känsliga magar. Keso, ricotta och andra färskostar är ofta de största bovarna, eftersom de har extra hög laktoshalt. Din plan B: Om du vet att du brukar få ont i magen av till exempel ricotta, så kan du prova ett alternativ med mindre laktos.

 1. Källa: Oprah.com
 2. Stina Franzén

: Slipp kaos i magen
Visa hela svaret

Är det hälsosamt att äta linssoppa?

Den här soppan är en riktig vardagsräddare och är både enkel och väldigt god! Linser är fullproppade av järn, vitaminer och mineraler men också fibrer och protein som gör att de mättar bra och håller blodsockret i schack. Här kommer ett bra grundrecept, variera grönsaker och smak beroende på det du har hemma.
Visa hela svaret

Är röda linser bra för magen?

4. Välj rätt sorts baljväxter – Bönor är tufft för magen, ärter fungerar i mindre mängder medan linser är fritt fram. Välj gärna de som ligger i tetra eller konserv, de är extra snälla mot magen. Fler tips och recept hittar du i Sofias bok Lugn mage med grön mat, läs mer om den hos Adlibris
Visa hela svaret