Hur Många Kalorier Per Dag 14 År?

Hur Många Kalorier Per Dag 14 År

Skolelevernas hälsa stöds av en regelbunden måltidsrytm och smart sammansatta mellanmål, såsom bär, grönsaker, frukt, spannmålsprodukter och fettsnåla mjölkprodukter. Sockrade drycker är populära bland ungdomar, men de är dåliga både för handhälsan och det allmänna hälsotillståndet. Kranvatten är den bästa törstsläckaren för skolbarn! För alla 2–18-åringar rekommenderas ett D-vitamintillskott på 7,5 μg dagligen året runt. Detta är särskilt viktigt under de stadier då benstommen snabbt växer till sig. 10 – 13-åriga flickors riktgivande energibehov är 2055 kcal/dygn och pojkars 2340 kcal/dygn.14 – 17-åriga flickors riktgivande energibehov är 2340 kcal/dygn och pojkars 2820 kcal/dygn.

Visa hela svaret

Hur många kalorier ska jag äta 14 är?

Tre energinivåer – De energinivåer som anges nedan för flickor 10–18 år följer de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012). Energinivåerna är beräknade på gruppnivå och ska inte tolkas som råd för enskilda individer eftersom behovet av energi (kalorier) varierar med ålder, kön, vikt och graden av fysisk aktivitet, och kan också variera från dag till dag.

Flickor 10–12 år 8,6 MJ (2050 kcal) Flickor 13–15 år 9,4 MJ (2250 kcal) Flickor 16–18 år 9,7 MJ (2325 kcal)

För varje energinivå hittar du ett pdf-dokument med förslag på livsmedel inom varje livsmedelskategori med portionsstorlekar och antal portioner per vecka. Klicka på de pdf-dokument för respektive energinivå du är intresserad av och läs mer.
Visa hela svaret

Hur många kalorier per dag om man vill gå ner i vikt?

Guide för snabb och enkel viktnedgång Ett genomsnittligt kaloriintag ligger på 1 800 – 2 500 kalorier per dag.1 kilo kroppsvikt motsvarar 7 000 kalorier. För att gå ner 1 kilo behöver du alltså minska 7 000 kalorier.
Visa hela svaret

Hur kan en 14 åring gå ner i vikt?

Försök att äta bra mat och röra på dig – Olika sorters mat och dryck innehåller olika mycket energi och näring. Du behöver både energi och näring för att du till exempel ska orka röra på dig, tänka, andas och känna dig glad. Den energi du inte gör av med lagras som fett.
Visa hela svaret

Vad händer om man bara äter 500 kalorier per dag?

Ät färre kalorier, förbränn färre kalorier – Energibalansekvationen (som alltid stämmer) stödjer inte strategin att äta mindre och springa mer. Va? Låt mig förklara. Du kan också titta på min senaste video från NBC här, Låt oss slänga in några siffror för att göra saker tydligare.

Låt oss anta att utgångspunkten är en stabil kroppsvikt (att man varken går ner eller upp i vikt) och ett intag på 2000 kalorier per dag.0 förändring i kroppsfett = 2000 kalorier in – 2000 kalorier ut Kalorier ut handlar inte bara om träning. Det består av två saker – basalmetabolism (BMR) och träning.

Vid noll träning är den genomsnittliga basalmetabolismen 2000 kalorier per dag. Denna energi används av hjärtat, lungorna, njurarna, genererandet av kroppsvärme etc. Beakta att BMR INTE går att styra med viljan. Du kan inte “bestämma” att ditt hjärta ska pumpa mer blod.

 • Du kan inte “bestämma” dig för att generera mer kroppsvärme.
 • Ingen viljestyrka i världen kommer få dina njurar att använda mer energi.
 • Träning utgör generellt sett en mycket liten del av en persons dagliga energiförbrukning, givet att man inte tränar flera timmar per dag.
 • En vanlig person kanske går/joggar i normal takt tre gånger per vecka.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Gulaschsoppa?

Varje promenad förbränner i genomsnitt 100-200 kalorier. Om du någonsin sprungit på ett löpband med en kaloriräknare vet du precis hur långsamt den stiger. Att de 100 kalorier man förbränner genom träning bleknar i jämförelse med de 2000 kalorier man äter en vanlig dag.

Vi kan utan problem ignorera effekten av träning förutom för de personer som tränar mer än en timme per dag. Folk antar att om du minskar kaloriintaget med 500 kalorier per dag eller 3500 kalorier på en vecka, kommer du att gå ner ett halvt kilo fett per vecka givet att ett kilo fett innehåller cirka 7000 kalorier.

Minus 500 kalorier = 1500 kalorier in – 2000 kalorier ut Ta i beaktande att man för att kunna tappa kroppsfett MÅSTE ha en stabil kaloriförbrukning. Måste. Måste. Men detta är exakt det vi vetat INTE stämmer under de senaste 100 åren. Basalmetabolismen kan öka eller minska med 30-40%. Detta bevisades så tidigt som 1917, när studier visade att en kalorireducering på 30% snabbt möts av en minskning av basalmetabolismen med 30%.

 1. Dr Ancel Keys visade på samma effekt i sin kända “Minnesota-svältstudie”.
 2. Trots namnet fick personerna som ingick i studien 1570 kalorier per dag, mer än de flesta bantningskurer vi använder oss av idag.
 3. En kalorireducering på 40% möts av en 40% minskning av basalmetabolismen.
 4. Anledningen till detta är enkel.

Din kropp är väldigt smart och vill inte dö. Om du inte förändrar dina hormoner (framförallt insulinet), så kommer du inte kunna få tillgång till dina fettlager. Om du inte kan få tillgång till energi från ditt kroppsfett kan du inte leva på en kaloribrist i all evighet.

 1. Om du bara äter 1500 kalorier, kan du bara förbruka 1500 kalorier.
 2. Basalmetabolismen sjunker alltså.
 3. Det har vi känt till i ett sekel.
 4. Om du äter färre kalorier varje dag så kommer din kropp förbränna färre kalorier och du kommer inte kunna minska i fettvikt.
 5. Man når en viktplatå och sedan börjar man gå upp i vikt igen.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller En Påse Ostbågar?

Kaloriräkning som viktminskningsmetod har bevisligen misslyckats om och om igen. Strategier för att sänka insulinnivån däremot (som LCHF och periodisk fasta ) är helt annorlunda. Genom att sänka insulin säger vi till våra kroppar att ingen mat tillförs.

Därför ställer kroppen om från att förbränna kalorierna från maten, till att förbränna kalorier från vårt kroppsfett. Vår kropp vill förbränna 2000 kalorier, men den får dessa från kroppsfett istället för mat. Istället för att begränsa energiintaget (kalorier), byter kroppen bränsle, från mat till lagrad mat (kroppsfett).

Men detta kan bara ske om vi rättar till det grundläggande hormonella problemet med överflödigt insulin. Så är “kalorier in, kalorier ut” ett totalt meningslöst koncept? Nej, inte helt.
Visa hela svaret

Hur ser 500 kalorier ut?

En måltid på 500 kalorier – 500 kalorier kan också vara en hel måltid. Exempelvis 125 g stekt lax med 2 kokta potatisar, 0,5 dl gräddfil, 100 g kokt broccoli och sallad. Källor: Viktväktarna, Aftonbladet, Livsmedelsverket, Sats Läs också: Så undviker du viktuppgång
Visa hela svaret

Vill gå ner 10 kg?

Det hela är egentligen busenkelt. För att gå ner 1 kilo i vikt behöver du lägga dig på ett underskott på 7 000 kilokalorier. Ett underskott på 1 000 kilokalorier om dagen innebär alltså att du kan gå ner 1 kilo på en vecka. Vill du då gå ner 10 kilo, så ja, ge det 10 veckor bara.
Visa hela svaret

Hur mycket går man ner i vikt på natten?

Hur mycket går vi ner i vikt under natten? – Det finns flera faktorer som spelar roll för hur pass mycket vi förbränner medan vi sover. Om du till exempel har sömnbrist kanske du inte går ner lika mycket i vikt. Ålder, muskelmassa och andra hälsofaktorer kan också påverka viktnedgången under sömnen.
Visa hela svaret

Hur mycket ska en 14 årig tjej väga kg?

BMI-gränser för flickor

Ålder Underviktig Överviktig
12 14,8 21,7
13 15,3 22,6
14 15,8 23,3
15 16,3 24,0

Visa hela svaret

Hur mycket ska en 14 åring väga kg?

Normalvärden barn

Ålder
1-3 mån 14 år
Vikt ( kg ) 5 50
Längd (cm) 55-60 160
AF (/min) 30-60 12-16

Visa hela svaret

Hur mycket bör män väga som 14 åring?

Ingen person mår bra av att väga för lite. Det tär på kroppen och en person på 163 cm som väger 43 kg är på gränsen till vad som är medicinskt sjukligt oavsett kön.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Honung?

Vad kan jag äta 1200 kalorier?

Grunderna i en kost på 1200 kalorier per dag – Du kan hitta en hel del kostplaner på nätet som ser till att du bara kommer att äta 1200 kalorier per dag. Du kan även utgå från vår kostplan på 1500 kcal men äta lite mindre mat vid din frukost, lunch och middag. Dessutom bör du följa dessa grundläggande tips för viktminskning:

 • Håll ett ständigt öga på ditt BMI och kaloriförbrukning – det kan ändras en hel del, vilket påverkar hur mycket du ska äta
 • Drick mycket vatten – din kropp är ibland törstig snarare än hungrig
 • Överdriv inte – ät inte för lite och svält dig själv, eller träna för mycket och vila för lite. Det är inte hållbart!
 • Känn efter när du är som mest hungrig – du behöver förmodligen mest energi mitt på dagen.
 • Ät minst 3 måltider på 400 kalorier.
 • Undvik raffinerade kolhydrater, transfetter, och tillsatt socker. Satsa på mat med mycket volym, t.ex. grönsaker, så att du blir mätt!
 • Din kalorier, oavsett diet, bör komma från: 15-20 % protein, 45-65 % kolhydrater och 25-35 % fett.
 • Tänk på att “optimera” mättnaden då du vill gå ner i vikt. En diet, t.ex. på 1200 kcal, med mycker frukt och grönt snarare än o-mättande vitt ris är ett tips.
 • Mycket grönsaker med lite kalorier och mycket vatten (gärna med citron för en god friskhet) kan hjälpa dig att hålla hungern borta under en diet!

För att ändå bli lite mer specifika, vilket kan vara hjälpsamt oavsett om det handlar om att du ska börja i vecka 1, eller om du är inne på vecka 3 av din diet kan vi här ge lite inspiration på vad de 1200 kcal du kommer att äta kan bestå av:

 • Frukost: Ägg (gärna kokt ägg för att hålla onödigt fett som krävs då du steker ägg nere) och keso toppat med bär
 • Lunch: Fisk, t.ex. torsk, tonfisk eller lax, och en matig sallad (både fet fisk och vit fisk bör ingå åtminstone någon gång i din vecka för fin näring)
 • Middag: Magert kött och ångkokta grönsaker
 • Mellanmål: Yoghurt (tips – droppa i några droppar citron i yoghurten för att göra den riktigt fräsch) och frukt

Hur många gram du bör äta av allting vid frukost, lunch, middag och mellanmål beror lite på. Det kan vara svårt att säga exakt såhär, och istället för att vi ska säga cirka 100 gram här och 3 dl där för var och en av måltiderna i veckan kan vi i det närmaste garantera att du får bra resultat av att följa en mer specifik kostplan för veckan som vi har på Arono, eller som finns på nätet.
Visa hela svaret