Hur Många Kalorier Ska En Ungdom Äta?

Hur Många Kalorier Ska En Ungdom Äta

Skolelevernas hälsa stöds av en regelbunden måltidsrytm och smart sammansatta mellanmål, såsom bär, grönsaker, frukt, spannmålsprodukter och fettsnåla mjölkprodukter. Sockrade drycker är populära bland ungdomar, men de är dåliga både för handhälsan och det allmänna hälsotillståndet. Kranvatten är den bästa törstsläckaren för skolbarn! För alla 2–18-åringar rekommenderas ett D-vitamintillskott på 7,5 μg dagligen året runt. Detta är särskilt viktigt under de stadier då benstommen snabbt växer till sig. 10 – 13-åriga flickors riktgivande energibehov är 2055 kcal/dygn och pojkars 2340 kcal/dygn.14 – 17-åriga flickors riktgivande energibehov är 2340 kcal/dygn och pojkars 2820 kcal/dygn.

Visa hela svaret

Hur många kalorier ska en 16 årig kille äta?

Pojkar 13–15 år 11,0 MJ (2625 kcal) Pojkar 16 –18 år 11,8 MJ (2825 kcal)
Visa hela svaret

Hur många kalorier ska en 14 åring tjej äta?

Tre energinivåer – De energinivåer som anges nedan för flickor 10–18 år följer de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012). Energinivåerna är beräknade på gruppnivå och ska inte tolkas som råd för enskilda individer eftersom behovet av energi (kalorier) varierar med ålder, kön, vikt och graden av fysisk aktivitet, och kan också variera från dag till dag.

Flickor 10–12 år 8,6 MJ (2050 kcal) Flickor 13–15 år 9,4 MJ (2250 kcal) Flickor 16–18 år 9,7 MJ (2325 kcal)

För varje energinivå hittar du ett pdf-dokument med förslag på livsmedel inom varje livsmedelskategori med portionsstorlekar och antal portioner per vecka. Klicka på de pdf-dokument för respektive energinivå du är intresserad av och läs mer.
Visa hela svaret

Hur många kalorier ska en 19 årig tjej äta?

Kvinnor ‘hålla vikten’ – 7,6 MJ (1825 kcal) Vid stillasittande arbete behövs cirka en timmes vardagsmotion.
Visa hela svaret

Vad händer om man bara äter 500 kalorier per dag?

Ät färre kalorier, förbränn färre kalorier – Energibalansekvationen (som alltid stämmer) stödjer inte strategin att äta mindre och springa mer. Va? Låt mig förklara. Du kan också titta på min senaste video från NBC här, Låt oss slänga in några siffror för att göra saker tydligare.

 • Låt oss anta att utgångspunkten är en stabil kroppsvikt (att man varken går ner eller upp i vikt) och ett intag på 2000 kalorier per dag.0 förändring i kroppsfett = 2000 kalorier in – 2000 kalorier ut Kalorier ut handlar inte bara om träning.
 • Det består av två saker – basalmetabolism (BMR) och träning.

Vid noll träning är den genomsnittliga basalmetabolismen 2000 kalorier per dag. Denna energi används av hjärtat, lungorna, njurarna, genererandet av kroppsvärme etc. Beakta att BMR INTE går att styra med viljan. Du kan inte “bestämma” att ditt hjärta ska pumpa mer blod.

Du kan inte “bestämma” dig för att generera mer kroppsvärme. Ingen viljestyrka i världen kommer få dina njurar att använda mer energi. Träning utgör generellt sett en mycket liten del av en persons dagliga energiförbrukning, givet att man inte tränar flera timmar per dag. En vanlig person kanske går/joggar i normal takt tre gånger per vecka.

Varje promenad förbränner i genomsnitt 100-200 kalorier. Om du någonsin sprungit på ett löpband med en kaloriräknare vet du precis hur långsamt den stiger. Att de 100 kalorier man förbränner genom träning bleknar i jämförelse med de 2000 kalorier man äter en vanlig dag.

Vi kan utan problem ignorera effekten av träning förutom för de personer som tränar mer än en timme per dag. Folk antar att om du minskar kaloriintaget med 500 kalorier per dag eller 3500 kalorier på en vecka, kommer du att gå ner ett halvt kilo fett per vecka givet att ett kilo fett innehåller cirka 7000 kalorier.

Minus 500 kalorier = 1500 kalorier in – 2000 kalorier ut Ta i beaktande att man för att kunna tappa kroppsfett MÅSTE ha en stabil kaloriförbrukning. Måste. Måste. Men detta är exakt det vi vetat INTE stämmer under de senaste 100 åren. Basalmetabolismen kan öka eller minska med 30-40%. Detta bevisades så tidigt som 1917, när studier visade att en kalorireducering på 30% snabbt möts av en minskning av basalmetabolismen med 30%.

 1. Dr Ancel Keys visade på samma effekt i sin kända “Minnesota-svältstudie”.
 2. Trots namnet fick personerna som ingick i studien 1570 kalorier per dag, mer än de flesta bantningskurer vi använder oss av idag.
 3. En kalorireducering på 40% möts av en 40% minskning av basalmetabolismen.
 4. Anledningen till detta är enkel.

Din kropp är väldigt smart och vill inte dö. Om du inte förändrar dina hormoner (framförallt insulinet), så kommer du inte kunna få tillgång till dina fettlager. Om du inte kan få tillgång till energi från ditt kroppsfett kan du inte leva på en kaloribrist i all evighet.

 1. Om du bara äter 1500 kalorier, kan du bara förbruka 1500 kalorier.
 2. Basalmetabolismen sjunker alltså.
 3. Det har vi känt till i ett sekel.
 4. Om du äter färre kalorier varje dag så kommer din kropp förbränna färre kalorier och du kommer inte kunna minska i fettvikt.
 5. Man når en viktplatå och sedan börjar man gå upp i vikt igen.

Kaloriräkning som viktminskningsmetod har bevisligen misslyckats om och om igen. Strategier för att sänka insulinnivån däremot (som LCHF och periodisk fasta ) är helt annorlunda. Genom att sänka insulin säger vi till våra kroppar att ingen mat tillförs.

Därför ställer kroppen om från att förbränna kalorierna från maten, till att förbränna kalorier från vårt kroppsfett. Vår kropp vill förbränna 2000 kalorier, men den får dessa från kroppsfett istället för mat. Istället för att begränsa energiintaget (kalorier), byter kroppen bränsle, från mat till lagrad mat (kroppsfett).

Men detta kan bara ske om vi rättar till det grundläggande hormonella problemet med överflödigt insulin. Så är “kalorier in, kalorier ut” ett totalt meningslöst koncept? Nej, inte helt.
Visa hela svaret

Vad är det värsta män kan äta?

Många delar in mat i två kategorier: nyttigt eller onyttigt. Men mat är så mycket mer än så och i det här inlägget går vi igenom ämnet i mer detalj. I media målar man ofta upp mat som “bra eller dåligt”, där man helst ska äta mycket av det som är bra och inget av det som är dåligt.

 • Detta bidrar till förbud, rädsla och en osund inställning till mat om du frågar mig.
 • Hos oss på IntensiveKost finns inga pekpinnar och förbud, istället ger vi en grundlig förklaring till hur mat fungerar.
 • Vi tror att med mer kunskap om våra makroämnen (kolhydrater, protein och fett) så blir det mer tydligt hur våra val kring mat påverkar våra mål och hälsa.
You might be interested:  Hur Många Kalorier I Selleri?

Låt mig börja med hur vi delar upp mat: A: Näringsrikt (innehåller näringsämnen som kroppen behöver.) B: Näringsfattigt (innehåller inte mycket näringsämnen som kroppen behöver.) C: Energirikt (innehåller mycket energi, dvs. kalorier.) D: Energifattigt (maten innehåller inte mycket energi, dvs.

Kalorier). All mat är alltid en kombination av kategorierna ovan. Nedan ser ni de kombinationer som är möjliga: AC – Näringsrikt + energirikt AD – Näringsrikt + energifattigt BC – Näringsfattigt + energirikt BD – Näringsfattigt + energifattigt Till exempel: avokado är näringsrikt och energirikt (AC) medan rödkål är näringsrikt men energifattigt (AD).

Begreppet “onyttig mat” används ofta för att beskriva mat som innehåller mycket socker och fett, men egentligen är det kombinationen näringsfattig och energirik (BC) man syftar på. Om du får i dig i energibehov under en dag genom mat från BC kategorin så missar du näringsämnen som kroppen behöver vilket kan leda till näringsbrist.

 1. Näringsbrist är inte samma sak som att vara underviktig, näringsbrist kan du få oavsett vikt.
 2. Exempel på näringsfattig och energirik mat är godis, läsk, snacks och söta bakverk.
 3. Flera studier visar att en stor del socker och fett i kosten inte är optimalt för hälsan, speciellt i kombination med inaktivitet.

Risken för högt blodtryck, högt blodsocker, höga blodfetter och övervikt ökar när kosten till stor del består av näringsfattig och energirik mat. Äter du av de näringsämnen kroppen mår bra av så är det ingen fara att äta snacks eller sötsaker ibland, det är helheten som är viktig.

 1. Vill du ha tips på näringsrik mat som ger volym och mättar skriver Ellen Nielsen om ämnet här: http://www.intensivekost.se/blogg-recept/volym-och-mttnad Nu till nyttigt.
 2. Det som blir lite problematiskt med begreppet “nyttigt” är att näringsrik mat kan också vara energirik (AC) och bör därför ätas i rätt mängd.

Exempel på mat i denna kategori är avokado, nötter, lax, nötsmör, oliver osv. Äter du obegränsat av dessa för att det är “nyttigt” så hamnar du lätt på ett energiöverskott vilket långsiktigt leder till övervikt. Mängden du bör äta beror helt på ditt energibehov och hur du äter i övrigt.

Kombinerar du energirik mat med energifattig mat blir det oftast ganska bra i slutändan så länge du får i dig näringsämnen du behöver. Ett exempel på bra balans är ugnstekt lax med råkostsallad och kokt potatis, vilket är en kombination av energirikt och energifattig mat. Ett exempel på en näringsrik måltid som kan bli för energirik (för de flesta av oss) är tex.

en sallad med bas av bulgur och bönor och toppas med lax, fetaost, oliver, massa nötter plus någon röra med dressing på det och kanske ett fröbröd/knäcke. Allt detta är jättebra men energimängden kan enkelt sticka iväg när många av råvarorna är energirika.

Variera gärna mellan energirika och energifattiga ingredienser. Däremot, för den som har högre energibehov så är energirika livsmedel något att rekommendera så man kommer upp i rätt mängd kalorier. Det är alltid viktigt att se över ens mål så man kan anpassa maten därefter. En aktiv person som har ett väldigt högt energibehov (idrottare och hårt tränande personer till exempel) och behöver få i sig en högre mängd makroämnen än snittet, speciellt kolhydrater och protein.

Mängden kolhydrater, och speciellt snabba kolhydrater kan då verka mycket för en som inte tränar hårt men är en väldigt normal mängd för en tränande person. Det som är “onyttigt” för en person kan vara “nyttigt” för en annan beroende vad man behöver. Tycker ni det är intressant med kost för idrottare kan jag varm rekommendera Linda Bakkman’s bok “Maten bakom resultaten”.

 1. Hur ska man tänka då i denna djungel av begrepp och förklaringar? Mitt tips är att lära sig ovan uppdelning av mat och sedan ha koll på vad du stoppar i dig.
 2. Anpassa kosten så gott du kan till de mål du har och med så mycket variation som möjligt.
 3. Om du tex.
 4. Ska ligga på ett kaloriunderskott är det klokt att främst välja mat som är näringsrik och energifattig och komplettera med bra fetter så du håller mättnaden och förser kroppen med de näringsämnen du behöver.

Har du ett högre energibehov så betyder det inte att du kan äta vad som helst, som man kanske ofta tror, utan kroppen (och hjärnan) behöver fortfarande alla näringsämnen för att fungera bra. Nedan ser ni exempel på mat i olika kombinationer: AC – Näringsrikt + energirikt

Lax Oliver Nötter och fröer Granola bars och liknande “naturgodis” De flesta smoothies och juicer Rawfood bakverk och annat med torkad frukt + nötter Torkad frukt ex. dadlar, fikon, russin osv.

AD – Näringsrikt + energifattigt

Magert protein ex kyckling och vit fisk En del magra mejeriprodukter som kvarg, keso och yoghurt (osötad) Baljväxter Grönsaker Rotfrukter Frukt

BC – Näringsfattigt + energirikt

Godis Läsk Saft Chips Bakverk

BD – Näringsfattigt + energifattigt

En del sockerfria och lightprodukter tex. sockerfria syrup, godis med sötningsmedel, light och sockerfria drycker osv.

Är du osäker på om något är tex. energirikt eller näringsfattigt kan du alltid knappa in råvaran/maten i ett kostdataprogram eller olika appar för kostregistrering. Ex: Lifesum, Matkalkyl.se, Dietist Net, Nutrition Data Mvh, Maria Michael Ps. På IntensiveKost går vi igenom många livsmedel, produkter och exempel på olika näringssammansättningar.
Visa hela svaret

Hur mycket godis 12 är?

För barn 7-15 år motsvarar det för en vecka: 1 dl smågodis, 60 gram (7-10 bitar) 1 liten chokladkaka, 40 gram.1 minipåse snacks, 50 gram.
Visa hela svaret

Hur män går ner i vikt snabbt som barn?

Barn behöver röra sig minst en timme varje dag – Alla barn oavsett ålder mår bra av att röra på sig. Minst en timmes fysisk aktivitet varje dag är bra. Det kan vara att gå eller cykla till skolan eller förskolan. Bollsporter, simning eller att leka i en lekpark är några andra exempel på bra motion.
Visa hela svaret

You might be interested:  Salt När Man Kokar Pasta?

Kan man äta för lite?

Du kan bli väldigt sjuk av ätstörningar – Kroppen och hjärnan behöver som innehåller många olika näringsämnen för att funka. Du kan bli väldigt sjuk om du äter för lite, gör dig av med maten du har ätit eller bara äter onyttig mat. Till exempel kan du får problem med huden, hjärtat, njurarna, musklerna, tarmarna, skelettet, tänderna och hjärnan.
Visa hela svaret

Hur många kalorier per dag kille?

Senaste tips och råd sammanställt från Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Livsmedelsverket Hej, jag har sammanställd de senaste kostråden från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), Riksidrottsförbundet (RF) och Livsmedelsverket för att du som spelare, tränare och förälder i Alvik Basket ska få ännu mer koll på vad goda matvanor betyder för en aktiv livsstil som basketspelare. Hur Många Kalorier Ska En Ungdom Äta Meningen med maten – varför ha goda matvanor? Bra matvanor är viktigt för att du ska kunna träna ordentligt och utvecklas, spela match, återhämta dig snabbt efter en hård prestation och ha bra hälsa. Det är viktigt att du lär dig mer om vad, när och varför du äter så att du mår bra och får normal tillväxt och hälsosamt liv.

Det är också viktigt för att du ska hänga med i skolan och lära dig nya saker. Olika individer behöver olika mycket energi. Energiåtgången beror på hur aktiv (antal träningar t.ex.), vikt, längd och om du är tjej eller kille. Du är en viktig och fungerande kugge i laget! Ät bra och hjälp laget framåt! Andra viktiga faktorer i din träning förutom kost är vila och sömn.

Du bör äta rätt och sova tillräckligt för att kunna tillgodogöra dig träningen. Lite info om mat Du bör äta minst sex mål om dagen. Tre huvudmål och tre mellanmål. Det är viktigt med tajmingen mellan måltiderna. Sprid ut dem under dagen med 3 timmars mellanrum.

Grundregel: 3 huvudmål + 3 mellanmål & 3 timmar mellan varje mål Fördelning av energiintaget ska spridas ut under dagen och se ut såhär: Frukost 25% Lunch 30% Middag 30% Mellanmålen 15% Vad är en bra kost? En bra kost innebär att du äter tillräckligt för att täcka dina behov för en dag, äter varierad och allsidigt och att du sover tillräckligt.

Det är viktigt att du äter regelbundet och att du tar dig tid att äta måltider så att kan äta i lugn och ro.

60% av det du äter bör vara kolhydrater Du behöver 8-10 gram kolhydrater per kroppsvikt 30% av det du äter ska vara fett 10% av det du äter bör vara protein Du behöver 1-1,7 gram per kroppsvikt

Varje dag bör du äta mat från dessa livsmedelsgrupper:

grönsaker frukt och bär potatis och rotfrukter mjölk och ost kött, fisk och ägg bröd och andra spannmålsprodukter matfett/olja.

I de svenska näringsrekommendationerna används kilojoule (kJ) och megajoule (MJ) som enheter för energi. I dagligt tal pratar man däremot oftare om kalorier. Du behöver inte räkna kalorier men det är bra att känna till hur det ligger till. Om du är mellan 18-30 år så behöver mellan 2600-3500 kilokalorier (kcal) per dag beroende på om du är tjej eller kille och är aktiv och spelar basket.

Ålder (år) Medelvikt (kg) Uppsakttat energibehov MJ/dag = kcal/dag
Flickor
10-13 38,3 8,6 = 2060
14-17 53,5 9,6 = 2300
Pojkar
10-13 37,5 9,8 = 2350
14-17 57,0 12,3 = 2950

På Livsmedelsverkets hemsida kan du söka på olika livsmedel och räkna ut kalorimängder: http://www7.slv.se/Naringssok/SokLivsmedel.aspx Hur mycket energi ger de olika näringsämnena? De näringsämnen som ger energi är protein, kolhydrater, kostfibrer och fett:

1 gram protein 4 kcal
1 gram kolhydrater 4 kcal
1 gram kostfibrer 2 kcal
1 gram fett 9 kcal

T.ex. så innehåller en banan 23 gram kolhydrater = 23 x 4 = 92 kcal. Såhär räknar mellan de enheterna kcal och kJ:

1 kilokalori (kcal) = 4.184 kJ
1 kilojoule (kJ) = 0,240 kcal
1 megajoule (MJ) = 1000 kJ
1 megajoule (MJ) = 240 kcal
1000 kilokalorier (kcal) = ca 4,2 MJ

Du kan inte få i dig allt du behöver under en dag vid ett tillfälle utan du måste sprida ut det under dagen. En bra regel är att äta med tre timmars mellanrum. Hjärnan behöver mycket energi. Om du pluggar eller har ett prov så måsta du också äta ordentligt.

 1. Vad är energi? Energi kan vara kolhydrater = olika former av socker och finns i: Bröd, Gröt, müsli, cornflakes etc, pasta, ris, potatis, frukt (bananer, russin, etc), grönsaker (rotfrukter etc).
 2. Energi kan också vara fett.
 3. Så kallade enkelomättade och fleromättade fettsyror är bra och finns i: Vegetabiliska oljor, margariner, majonnäs, feta fiskar (lax, makrill, strömming samt kaviar), solrosfrön, nötter.

Man behöver inte fylla på med fett under träning och match. Det som först tar slut i kroppen är nämligen kolhydrater. Vad är näring? Näring är vitaminer och mineraler. Om du äter varierat och allsidigt få du i dig tillräckligt med näring. Vitaminerna är tex: A, B, C, D och E.

Planera maten i god tid. Tänk på VAD, NÄR och VARFÖR du ska äta. Annars hamnar du på Pressbyrån eller på McDonalds stressad och hungrig! Näring: fem om dagen. fem frukter eller grönsaker/sallad i olika färger i storleken av din näve. Eller en kombination av frukt och grön. C-vitamin ökar intaget av järn. Det rekommenderas att du äter fisk två gånger i veckan → energiintaget ökar med bra fetter. Om du inte brukar eller orkar äta frukost är det bra om du äter ett sent mål på kvällen innan du lägger dig. Det är ingen ersättning för frukosten men det är bättre än inget. Vatten. Du ska dricka mycket vatten under dagen. Mer än du tror. Ha för vana att dricka under varje rast i skolan. En bra regel är att dricka så mycket vatten innan träning och match att färgen på ditt kiss är helt vitt/genomskinlig.

Pimpa upp maten! Pimpa upp det du äter för att komma ikapp ditt rätta energiintag för dagen:

Häl på olja på och lägg nötter, frukt och avokado på din sallad → salladen ger högre energivärde och blir godare. Lägg på nötter, frön (tex lin, solros) på din müslin/flingor och filmjölken/mjölk.

Och lite info om kosttillskott Det finns idag inget dokumenterat behov av kosttillskott för hårt tränande idrottare. Om du inte har brist på något ämne i kroppen så behöver du inte kosttillskott. Det räcker bara med att äta varierande och allsidigt. Järntillskott kan vara bra om du verkligen har järnbrist.

You might be interested:  Sveriges Mästerkock Vip 2021 Recept?

Tillskott av kalcium kan vara bra om du inte dricker eller äter mjölk- ost eller andra mejeriprodukter. Vid allergier, sjukdomar, resor eller extrem tränings- eller tävlingsbelastning kan det ibland vara med kosttillskott. Men inte annars. Energitillskott i form av energidryck kan vara bra om du anstränger dig under längre tid, tex under en turnering där normalt matintag inte är möjligt.

Överdosering av vissa oxidanter, vitaminer och mineraler kan skada din hälsa och bromsa träningseffekten. Oavsett innehållet är de flesta preparaten mycket dyra och innebär onödiga utgifter. Nackdelar med att äta dåligt – vad kan hända?

Du ökar din känslighet mot infektioner → du blir sjuk oftare. Du får alltså sämre immunförsvar. Du blir inte tillräckligt mätt → du småäter hela tiden → du orkar inte äta en hel måltid → du blir inte tillräckligt mätt. Du blir på dåligt humör → du blir sur och har tråkigt. Träningen eller matchen blir tråkig. Träningen eller matchen ger dig inget → du utvecklas inte. Du blir trött och hängig i skolan → hjärnan får ingen energi och du svårare att lära dig saker → riskerar få sämre betyg.

Återhämtning efter prestation – vad är ett återhämtningsmål? Återhämtningsmål är det du äter direkt efter en träning eller match. Efter ansträngning har din kropp slut på kolhydrater och måste fyllas på direkt för att du ska kunna återhämta dig snabbt till nästa pass.

Roppen är bästa på att ta upp och fylla på kolhydrater direkt efter en ansträngning så vänta inte med återhämtningsmålet. Du behöver ändå äta ordentligt inom en timme efter återhämtningsmålet. Det ersätter inte den riktiga måltiden. Du behöver 1g kolhydrat per kilo kroppsvikt + 10 gram protein. Du behöver också minst 0,5 liter vatten direkt efter en ansträngning.

Du behöver mer än du tror, här är några exempel på bra återhämtningsmål: 2 bananer 2 glas apelsinjuice 3 dl lättmjölk — 3 glas apelsinjuice 4 skivor vitt formbröd 4 skivor ost 2 msk marmelad — 4 dl lättfruktyoghurt 1 dl russin — 5 dl lättfruktyoghurt 5 dl sportdryck — 1,5 port havregrynsgröt 3 dl lättmjölk 1 banan 4 msk lingonsylt — 5 dl fruktkräm 100 g keso — 2 st energikakor — En Gainomax (2,5 dl) ser till du får i dig tillräckligt med protein (dubbelt så mycket som du behöver) men ger dig INTE tillräckligt med kolhydrater.

Stiga upp 06:30
1 Frukost 07:00 Viktigt med en bra start
2 Mellanmål 09:30-10:00 Mellanmål under första eller andra rasten i skolan
3 Lunch 12:00-13:00 Lagad, varm mat
4 Mellanmål 14:30-15:30
Powernap 15:30-15:50 Viktigt att ladda om
Träning 17:00-18:30
5 Återhämtningsmål 18:35 Direkt efter träning
6 Middag 19:30 Lagad, varm mat
7 Kvällsmål 21:30
Läggdags 22:30 Du behöver åtta timmars sömn.22.30 – 06:30 = 8h.

Såhär kan en matchdag se ut:

Stiga upp 09:00 Se till att få åtta timmars sömn
1 Frukost 09:30-10:00 Viktigt med en bra start
2 Lunch 12:00 Lagad, varm mat
Match 14:00 Ät 2-3 timmar matchen
3 Återhämtningsmål 15:45-16:00 Direkt efter matchen
4 Middag 17:00
5 Mellanmål 19:30
6 Kvällsmål 22:00

Hur kan en skoldag med gympa planeras? Eller en dag skoldag med ett viktigt prov? Eller en dag med gympa OCH träning? Det gäller att planera och äta rätt för att orka med! Har du fler tips? Tyck till! Kontakta mig Kontakta mig om du saknar något, om du hittar fel eller om du har några andra synpunkter.
Visa hela svaret

Hur många kalorier bör män äta?

Hur många kalorier (kcal) per dag – hålla vikten – Det är omöjligt att beräkna exakt hur många kalorier du behöver, men det finns några formler som ger en indikation på hur många kalorier du behöver under en dag. Det är individuellt hur mycket energi man är i behov av.

Energibehovet varierar beroende på kön, ålder, längd och aktivitetsnivå. En tumregel är att kvinnor bör få i sig ca 2000 kalorier (kcal) per dag för att upprätthålla sin vikt och män behöver ca 2500 kalorier (kcal) per dag. Grovt uträknat: Multiplicera din egen vikt med 30, så får du fram ett ungefärligt energibehov för ett dygn.

Om du väger 70 kg kommer uträkningen se ut såhär: 30 kcal x 70 kg = 2100, Dagar med träning ger ett något större behov för kalorier. Visste du att Nutriletts barer kan innehålla så lite som 105 kalorier (kcal)? Ett perfekt mellanmål för dig som vill hålla vikten.
Visa hela svaret

Hur många kalorier bränner män på en dag utan träning?

Så många kalorier förbränner du Pressmeddelande – 25 Maj 2012 21:33 För att gå ner i vikt gäller det egentligen bara att vid dagens slut hamna på ett kaloriunderskott. Detta brukar tyvärr vara lite svårt då man vanligtvis inte har en aning om hur många kalorier man förbrukar per dag.Att räkna kalorier kommer hjälpa er att ta kontroll över vikten.

 1. Man blir säker på när man kan unna sig & när man kan känna sig duktig för att man stod emot.
 2. Hur många kalorier förbränner du? Din basalförbränning (= de kalorier kroppen kräver för att fugnera) ligger på 22 – 25 kcal per kilo & dag.
 3. Detta är alltså de kalorier du använder genom att vara helt inaktiv.

En normalaktiv person förbränner ca 1.5 gånger fler kalorier per kilo. Det ger oss 33 – 37,5 kcal per kilo & dag. Väger du 65 kilo, har du en daglig förbränning på 2145 – 2438 kcal per dag. Äter du 500 kcal färre om dagen, går du ner 0.5 kg/veckan. Äter du 1 000 kcal färre om dagen, går du ner 1 kg per vecka.

 • Lägre än så är inte sunt.
 • Genom att kan ni börja bli säkra på att ni ligger på ett kaloriunderskott.
 • Att räkna kalorier kan för en del till en börjar vara lite lagom roligt, medan det för en del ger känsla av kontroll & välbefinnande.
 • Men till slut lär man sig & man kan i princip uppskatta hur många kalorier saker innehåller.

Då slipper man att räkna kalorier! Nu när ni vet hur många kalorier ni förbränner per dag, är det dags att börja räkna kalorier ! : Så många kalorier förbränner du
Visa hela svaret