Hur mycket pasta per person och portion? Har du också svårt att räkna ut hur mycket spaghetti och annan pasta du ska koka? Det är så lätt att det blir för mycket eller, ännu värre, för lite. Hur mycket pasta som går åt beror självklart på hur hungrig man är.
Smarta hacket för att få koll på hur mycket en portion pasta egentligen är.
Hur mycket pasta man äter är individuellt. I våra näringsberäknade recept anger vi 75 gram okokt pasta per portion, det vill säga 300 gram pasta för fyra personer. Ofta nämns 70-80 gram pasta som en normalportion. En koll bland pastatillverkare visar på ett brett spann, från 56 till 100 gram per portion.
Visa hela svaret
Contents
Hur många portioner är 500 g färsk pasta?
Rätt mängd pasta per person: – Restaurangmåttet är 110 gram torr pasta. Om du vill vara lite mer generös hemma kan du räkna med 120 gram. Det där paketet med 500 gr är med andra ord perfekt för 4 till 5 personer.
Visa hela svaret
Hur mycket motsvarar färsk pasta?
Le tagliatelle di nonna Pina, Tagliatelle al ragu, fettucini al burro, Fettuccine Alfredo, Fettuccine alla papalina Bandspagetti (bandpasta) r pasta som valsats ut(plattats till) och sedan skurits i remsor till band av olika bredd, lngd och tjocklek. Varianterna r mnga, varav tagliatelle och fettucine r mest knda. Smala varianter som linguine, bavette och trinette r formellt bandspagetti, men liknar mer spagetti och anvnds som sdan (redovisas drfrunder > Spagetti). Klassisk bandpasta brukar tillverkas av durumvetemjl och gg (1 stort gg per 100 gram mjl, ~35% viktandel). I de produkter som salufrs i handeln kan gg delvis eller helt ha ersatts av vatten. gginblandningen gr pastan smakrikare, i synnerhet om den r frsk. Ls mer > Om pasta.
Form och vikt : Banden r mellan5 och 30 millimeter breda beroende p sort (se nedan). Torkad spagetti kar sin vikt knappt 3 gnger vid kokning. Purfrsk pasta viktkar med cirka 25%. Den “frska” pasta som sljs frpackad i svenska butiker r inte frsk i ordets rtta bemrkelse, utan snarare halvfrsk. Den r oftast flera veckor gammal och har tappat en hel del av sin frschr. Sdan pasta tar till sig ganska mycket vatten (dubblar vikten). Portionsvikt : 100 gram torkad pasta, eller 225 gram dagsfrsk, eller 150 gram butikspackad “frsk” pasta,ger 250-300 gram frdiglagad pasta, vilket r lagom om serverad som tillbehr. Koktid: Torkad spagetti stormkokas5-10 minuter, se frpackning. Frsk butikspasta sjudes 1-3 minuter. Hemlagad frsk pasta sjudes cirka 3 minuter. Se recept > Kokt pasta till mat, s kokas pasta. Smak : Mild, fyllig smak. Alternativ vara : Spagetti eller annan pasta. Frsljning : Bandspagetti sljs i svenska butiker bde halvfrsk (vanligen futticini)och torkad (vanligen tagliatelle). ven andra sorter som bavette och papardelle kan finnas p hyllan. Det finns grn bandpasta med tillsats av spenat eller rd frgad med tomat. Bde fullkorn (it. integrali) och ekologisk frekommer, liksom glutenfri (av majsmjl, soja eller bnpasta). Jmfrpris : Mycket lgt (- medel). Torkad bandpasta i butik 20-40 kr/kg, ibland nnu hgre. Tillagat pris 10-15 kr/kg vilket r ett mycket lg tillbehrspris. Ekologiskt runt 40 kr (tillagat ~15 kr/kg). Glutenfritt runt 100-lappen (tillagat ~35 kr/kg) Bnpasta r nnu dyrare runt 150 kr/kg (tillagat 50 kr/kg), vilket r medel fr ett tillbehr. Frsk bandpasta (futticini) kostar i butik 40-60 kr/kg (tillagat20-30 kr/kg = lgt). Ls mer > Om prisjmfrelser. Frvaring : Torkadpasta frvaras torrt i rumstemperatur. Mycket lng hllbarhet. Frsk pasta frvaras i kylskpinpackad, grna i fuktig duk. Hllbarupp till 6veckor, men torkar succesivt ur.
Tagliatelle (“skuren pasta” ita. tagliare = skra/klippa) r lnga pastaband 6.5 till 10 mm breda, vanligen tillredd av ggpasta. Tagliolini r en smalare och tunnare variant, ursprungligen hemmahrande i omrdena runt Bologna (mellan Rom och Milano). Fettuccine/-i (“sm band” ita. fettucia = band) r plattjock pasta bredare n tagliatelle, som har sitt ursprung frn det toskanska kket (Rom).Tillverkas p samma stt som tagliatelle. Frekommer ven som bnpasta (ls mer > Om pasta). Fresine r bandpasta som vikts till en platt-rektangulr, ltt oregelbunden form (0,8×10 mm). Bavette och trinette r en plattovala smala varianter av tagliatelle. Bavettine r nnu smalare liknande spagetti. Skillnaden mot linguine r ringa (ls mer > Spagetti). Hrkomst frn Ligurien (Genua). Anvnds p samma stt som annan bandpasta och spagetti. PS: “Bavette” r i Frankrike en del av flanksteken p en oxe (ls mer > Kllapp, flankstek). Pappardelle (“glufspasta” ita. pappare = sluka/glufsa i sig) r en 2-3 centimeter bred bandpasta med ursprung frn Toskana. Hlsa : Bandpasta med gg r mer glutenrik n vanlig vetemjlspasta och innehller oftast gg. S TILLREDS FRSKBANDSPAGETTI Pastadeg till spagetti bereds av mjl, gg och lite salt p samma stt som annan pastadeg. Ls mer > Om pasta.
Ingredienser : Standard = 6 dl luftigt durumvetemjl (helst siktat), 4 stora gg och lite salt. Ett par matskedar matolja kan ocks ing. Blanda :Mjl och salt blandas p bakbord. Gr en ring av mjlet och knck ggen i mitten. Arbeta gradvis samman mjl och gg med en gaffel eller fingrarna tills den blir smulig. Fortstt med hnderna i 5-10 minuter. Knda frsiktigt tills degen blir en sammanhngande slt klump. Plasta in och lgg i kylskp minst en halvtimme. Valsning i maskin : Skr degen i hanterbara klumpar (4 st). Ta en klump och lgg tillbaka vriga i kylskpet. Platta ut biten till centimetertjock. Pudra med mjl och valsa den genom pastamaskin p bredaste instllning. Forma degen rektangulr och vik den tv gnger. Platta till vid behov, pudra om degen r klibbig och kr degen med vecket vinkelrtt mot rullarna. Upprepa proceduren 10-12 gnger. Drefter krs degen utan att vikas p allt mindre valsbredd tills 1,5 mm tjock. Avslutningsvis krs pastan genom instllning fr bandspagetti till nskad bredd. Handgjord bandspagetti grs p motsvarande stt, vilket r arbetsamt. Kavlad pasta skrs i lagom bredd. Lagra : Spagettin br anvndas s snart som mjligt fr att kunna avnjutas fullt ut. Frvaras i kylskp i avvaktan p tillagning. Koka : Spagettin lggs i rikligt med kokande saltat vatten och stormkokas. Tillstt lite matolja i vattnet om frsk pasta kokas, s klibbar de inte samman s ltt. Rr om. Pasta svller och tar t sig mycket vatten och drmed ocks salt som finns i vattnet. Var drfr frsiktig med saltning, salta grna i efterhand.
Se film via lnk nedan. Se recept > Hemlagad frsk pasta. S ANVNDS BANDSPAGETTI Bandspagetti ts som regel frsk i Italien, vanligen med ngon kttig, mustig tomatss – sugo dumido (it. “vt ss”). Ost i alla dess former passar vl ihop med pastan, se till exempel recept > Grddig tagliatelle med gorgonzola. Bandspagetti fungerar ocks ipastagratng (se recept > Enkel carbonaragratng). Generellt r bandpasta ett bra tillbehr till allehanda rtter. Kokta spagettiester kan med frdel knaperstekas. Klassiska rtter med bandpasta:
Le tagliatelle di nonna Pina (farmor/mormors tagliatelle) avser normalt inte en pastartt utan en populr barnmelodi framfrd av 5-riga Ottavia Dorrucci, vinnare i barnsngtvlingen Zecchino dOro 2003 i Italien. Tagliatelle al ragu (med kttfrsss) r klassisk pastartt (ls mer > Pastasser, kttfrssser). I vrigt finns knappast ngra unika, vlknda tagliatellerecept, Ibland erstts “spagetti” i klassiska spagettirecept med tagliatelle, till exempel Tagliatelle alla Bolognese (ls mer > Spagetti). Fettuccine Alfredo, fettucini al burro (“smrpasta”) r fettucini blandat med riven parmesan och rikligt med uppvispat smr. Smakstts med nyriven peppar och muskot. Osten emulgerar och fastnar p den heta pastan. Ibland ingr grdde, men det tillhr inte originalet. Rtten r uppkallad efter Alfredo Di Lelio. Se recept > Maestosissime fettuccine allAlfredo. Han blandade rtten vid gsternas bord p ett teatraliskt stt med bestick av guld, vilket gjorde honom bde bermd och rik. Fettuccine alla papalina (it. papalina = kalott, pvens lilla mssa) sgs vara en rtt skapad av en restauranggare i Vatikanen till kardinal Pacellis ra (blivande pve Pius XII 1876-1958). Det r en frdlad Carbonara. I en stor skl som rymmer pastan vispas gg psigt och blandas med pannacotta eller vispgrdde, finriven parmesan eller pecorinoost och lite mald svartpeppar. Pastan kokas al dente i saltat vatten. Tunt skivad lk frses frsiktigt i smr och kokt eller rkt skinka skuren i bitar tillstts. Lt frsa en stund. Den heta pastan lyfts ver i ggblandningen (hoppa ver avrinning i sll). Rr om hastigt och ordentligt. Rr ner lkskinkan. Servera genast. Ibland ingr grna rter, men det tillhrde inte originalreceptet. Se film via lnk nedan. Bavette alla, frekommer i mnga varianter. Alla Trasteverina (stadsdel i Rom), alla Pomodorini (med minitomater), alle Cipolle (med lk), al Cartoccio (i paket), con salsa al Grana (med ostss Grana = en hrdost), allo Scoglio (med skaldjur)och s vidare.
Kunskapskokboken. Reviderat 2017-02
Visa hela svaret
Hur mycket pasta till 50 personer?
Buffé
Pasta, potatis och tillbehör | 1-2 rätter | 3 eller fler |
---|---|---|
Grönsallad | 50 gram / person | 30 gram / person |
Pasta | 200 gram / person | 75 gram / person |
Pastasallad | 200 gram / person | 100 gram / person |
Ris | 200 gram / person | 75 gram / person |
Hur många gram per portion?
Att väga och mäta maten är det bästa sättet att hålla koll på hur mycket man får i sig. En portion okokt pasta, ris, matvete, quinoa etc. utgör 50-70 gram, en portion potatis är 150-175 gram och en portion kyckling, kött eller fisk är ungefär 150 gram.
Visa hela svaret
Är färsk pasta bättre än vanlig?
2. Är fullkornspasta nyttigare än vanlig vit pasta? – Ja! Fullkornspasta innehåller mer näring, som fibrer och mineraler, än den vanliga vita pastan av vete.
Visa hela svaret
När ska man använda färsk pasta?
Färsk eller torr pasta? – Färsk pasta har mer av en delikatesstämpel och är oftast dyrare, kanske för den är en färskvara eller för att den är dyrare. Den innehåller ofta ägg och går snabbare att koka än torr. Den är till exempel perfekt om du snabbt vill slänga ihop en lasagne.
Visa hela svaret
Hur mycket är 100 g kokt pasta?
Har du verkligen koll på vad din mat väger? Publicerad den 21 maj 2016 av MammaFitness Vi kvinnor är bra på att hålla koll på vår egen kroppsvikt och ställer oss gärna på vågen i tid och otid. Men när det gäller att väga maten vi stoppar i oss tenderar många att “höfta” och skarva med dessa mått.
- Då blir det fel när du ska följa rekommenderade kaloriintag/energimängd per dag.
- Att lära sig äta kontrollerat innebär faktiskt att du måste ha stenkoll på dessa bitar.
- Några felmått både uppåt och nedåt kan ställa till helhetsbilden betydligt mer än du tror och du kan gå omkring länge och tro att saker och ting är på ett helt annat sätt än verkligheten.
Till att börja med: Vad har du för hushållsvåg? Om du har köpt en sån där snygg (som jagsorry, Olga) som är dekorativ att ha framme i köket, så är den inte lika perceptiv och känslig för mindre måttenheter som en digital hushållsvåg. Allt under 10 eller 20 gram blir i princip omöjligt att väga.
Så hur ska du ha koll på vad alla såser, oljor, riven ost mm väger? Eller nötter? Vanliga fel man gör i början: • Tror att 1 dl är samma sak som 100 gram, oavsett vilket livsmedel det har att göra med. Det blir fel, eftersom densiteten av maten påverkar mycket. • Tror att alla ägg är lika stora/väger lika mycket (finns stora skillnader idag med tanke på det breda utbudet av ägg).
• Går på gamla mått och kopierar. Funkar för vissa livsmedel om inget har ändrats, men exempelvis mjöl och gryn har något varierande vikt beroende på hur fuktigt eller torrt det är. • Tänker inte på att många livsmedel väger olika beroende på om de är kokta/tillagade eller råa (couscous väger exempelvis 80 gram per dl men 55 gram per dl i kokt form).
- • Glömmer bort att räkna med sakerna man “proväter” eller äter i smyg
- LITEN LATHUND – så mycket väger olika livsmedel och råvaror
GRYN/KLI/RIS/PASTA • Vetemjöl väger 60-67 gram per dl. • Rågmjöl väger 55 gram per dl. • Durumvetemjöl väger 65 gram per dl • Havregryn väger 35 gram per dl. • Bulgur väger 80 gram per dl. • Couscous väger 80 gram per dl. • Vetekli väger 30 gram per dl. • Vetegroddar väger 35 gram per dl.
Havrekli väger 45 gram per dl. • Vitt ris väger mellan 72-85 gram per dl. • Råris väger mellan 85 gram per dl. • Pasta (Fjärilar, Farfalle, Spiraler, Penne, Fussili) väger ca 35 gram per dl okokt pasta (40-45 gram som kokt pasta). • Bönor: grundregeln är att 100 gram okokta bönor ger ca 3 fl kokta. Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta.
NÖTTER MM • Skalade jordnötter väger 69 gram per dl. • Cashewnötter väger 50 gram per dl. • Kokosflingor väger 61 gram per dl. • Mandel väger 46 gram per dl. • Hasselnötter (utan skal) väger 65 gram per dl. • Pistagenötter (utan skal) väger 65 gram per dl.
- Valnötter (utan skal) väger 40 gram per dl.
- Solrosfrön väger 62 gram per dl.
- Pinjenötter väger 80 gram per dl.
- MEJERIPRODUKTER • Som regel gäller att 1 dl flytande mejeriprodukt väger runt 100 gram.
- Riven ost väger 40 gram per dl.
- Riven parmesan eller grana padano väger 50 gram per dl.
- En ostskiva väger runt 10-15 gram.
• Fetaost eller fårost i tärnad form väger runt 60 gram per dl. • Keso väger ca 100 gram per dl. • Riven eller tärnad mozzarella väger 55-70 gram per dl. • Glass väger 55-62 gram per dl. KÖTT, FÅGEL & FISK • Entrecôte väger per 1,5 cm skiva ca 125-150 gram.
Oxfilé, en skiva på 2,5 cm av mittdelen väger ca 150 gram. • Fläskkotlett utan ben väger 100-125 gram per 1,5 cm skiva. • Köttbullar väger mellan 10-15 gram styck. Räkna med 100 gram per portion. • Hamburgare väger 60-150 gram styck. • Hamburgare väger 60-150 gram styck. • Kycklingfilé utan skinn och ben väger 100-150 gram (med skinn och ben 150-175 gram).
• Kycklingklubba väger mellan 180-300 gram styck. • Fisk: räkna ca 150 gram benfri filé per portion. Räkna mellan 30-50% rensförlust om du köper fisk med ben. • Signalkräftor väger mellan 50-70 gram styck, flodkräftor 40-50 gram styck. • Hummer från Sverige väger mellan 350-1000 gram.
- Amerikansk hummer mellan 450-800 gram.
- Musslor med skal väger 20-30 gram styck.
- Räkna med 70% i rensförlust.
- En serveringsportion ligger på cirka 400 gram (15 stycken).
- Räkor väger mellan 8-20 gram beroende på storleksklass.
- Räkna med 60% i rensförlust vid skalning.
- GRÖNSAKER & ROTFRUKTER • Avokado av medelstorlek väger 150-174 gram.
Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon. • Broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. • Blomkål kan väga allt från 300-1000 gram. • En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. • En medelstor potatis väger mellan 85-150 gram. Bakpotatis upp emot 300 gram.
Skalar du potatisen kan du räkna bort ca 20% av vikten. • Grön sparris runt 15-40 gram styck. Vit, färsk sparris 40-50 gram styck. FRUKT & BÄR • Apelsin av medelstorlek ca 175 gram. Större apelsiner upp emot 300 gram. • Banan av medelstorlek ca 150 gram styck. • Björnbär, färska eller frysta, väger 3-7 gram styck.1 dl björnbär väger ca 50 gram.
• Blåbär, färska eller frysta, väger ca 60 gram per dl. • Hallon och hjortron, färska eller frysta, väger 2-5 gram styck och 50 gram per dl. • Mango väger mellan 300-400 gram styck. • Päron av medelstorlek väger 150 gram. • Vindruvor väger 10-20 gram styck.
- Källor: Livsmedelsverket – Vikttabell 2001, Konsumentverket, Dansukker, Mått om Mat.
- Foto iStockphoto
Uppdaterad 2 februari 2022 : Har du verkligen koll på vad din mat väger?
Visa hela svaret
Vilken pasta passar bäst till pastasallad?
Oavsett vilken sort eller form av pasta du väljer, Spaghetti, Linguini eller Fettucini, vet du att det blir gott och perfekt al dente! Korta pasta sorter som penne, fussilli och rigatoni passar bra till pastasallader, gratinerade pastarätter i ugn samt pastarätter med tjockare såser.
Visa hela svaret
Hur många kilo färskpotatis per person?
Hur mycket färskpotatis per person? – Cirka 200 gram potatis, sallader och andra tillbehör.
Visa hela svaret
Hur mycket per person?
Mat per person – Som generell grundregel kan man beräkna ca 150 g kött/fisk/kyckling och 250–350 g tillbehör per portion om man serverar en buffé. Se också till att det finns gott om snacks, bröd och sallad. Serverar man olika sorters protein går det åt mindre av varje, annars kan man utgå från dessa mängder per portion:
Kött och fisk utan ben: 150 g Kött och fisk med ben: 250 g Kallskuret (t ex rostbiff, skinka): 125 g Kallrökt lax: 100 g Varmrökt lax: 125 g Sås: 1 dl varm sås, något mindre för kall sås
Tänk på att ta hänsyn till gästernas eventuella matpreferenser och allergier som till exempel vegetarisk kost samt laktos- och glutenfria alternativ.
Visa hela svaret
Hur mycket är 4 portioner tagliatelle?
Här är portionsmåtten för torrvarorna – Torrvarorna sväller ganska mycket under kokningen, men här är en riktlinje för de okokta måtten.
Ris: strax under 1 dl ris för en portion.3 dl ris för 4 portioner. Pasta: strax under 100 gram pasta per person.300 gram för 4 portioner. Linser: 0,5 dl för en portion. Mathavre: 0,5 dl för en portion. Quinoa: 0,5 dl för en portion. Bönor och kikärter: 1 dl för en portion.
ANNONS Portionsstorleken spelar roll beroende på hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig. Dessa riktlinjer utgår vi från en kvinna på 65 kilo som utövar lättare motion ett par gånger i veckan. Det här är ett enkelt sätt att se till så det inte blir för mycket mat. Men kom ihåg att hungern och energibehovet avgör hur mycket du bör äta också. ANNONS
Visa hela svaret
Hur mycket pasta till 8 personer?
▷ Hur mycket spagetti per person? Hur mycket spagetti per person? Det är en fråga som många funderar över. Och svaret är det beror helt på! Faktum är att det kan variera väldigt mycket beroende på vilken sorts spagetti man talar om, hur stor portion man vill ha och även hur hungrig man är.
En genomsnittlig portion spagetti kan vara mellan 100 och 150 gram, men det finns givetvis stor variation både upp och ner här. Om du vill vara på den säkra sidan kan du räkna med ungefär 125 gram per person, men det är alltid bäst att prova sig fram lite grann för att hitta sin egen favoritportion. Spagetti smakar ju gott i alla fall! Índice 500 g pasta kan räcka till mellan 4 och 8 personer, beroende på vilken typ av pasta det är och vilken tillagning som väljs.
De flesta typer av pasta räcker till mellan 4 och 6 personer, medan en mindre portion av spaghetti eller nudlar kan räcka till upp till 8 personer.
Visa hela svaret
Vad väger tagliatelle?
Vad väger ris och pasta?
Basmatiris | 85 g |
Avoriris | 85 g |
Jasminris | 85 g |
Råris | 85 g |
Snabbris | 40 g |
Puffat ris | 10 g |
Pasta så som fjärilar, farfalle, spiraler, fussili, spagetti samt penne mm väger ca 35 gram per dl okokt pasta. Räkna i regel med 2 dl okokt pasta per persson. : Vad väger ris och pasta?
Visa hela svaret
Hur mycket 100 gram?
Vikter mäter vi i gram, hektogram och kilogram. De förkortas g, hg och kg. Hekto betyder 100 vilket betyder att 1 hektogram = 100 gram.
Visa hela svaret
Hur många portioner är 250 g färsk pasta?
Hur mycket pasta per person och portion? Har du också svårt att räkna ut hur mycket spaghetti och annan pasta du ska koka? Det är så lätt att det blir för mycket eller, ännu värre, för lite. Hur mycket pasta som går åt beror självklart på hur hungrig man är.
Smarta hacket för att få koll på hur mycket en portion pasta egentligen är.
Hur mycket pasta man äter är individuellt. I våra näringsberäknade recept anger vi 75 gram okokt pasta per portion, det vill säga 300 gram pasta för fyra personer. Ofta nämns 70-80 gram pasta som en normalportion. En koll bland pastatillverkare visar på ett brett spann, från 56 till 100 gram per portion.
Visa hela svaret
Hur mycket är 500 g kokt pasta?
Vad väger pasta? –
Fjärilar, farfalle, spiraler, fussili samt penne mm väger ca 35 gram per dl okokt pasta. Kokt pasta väger 40-45 gram per dl. Snabbmakaroner väger 50 gram per dl okokta. Kokta snabbmakaroner väger de 45 gram per dl.