Hur Mycket Kalorier Är Det I En Pepparkaka?

Hur Mycket Kalorier Är Det I En Pepparkaka
Så mycket kalorier innehåller pepparkakor, glögg och lussekatter – Pepparkakor innehåller strax över 450 kalorier per hundra gram. En normalstor pepparkaka, som i regel väger 5 gram ungefär, innehåller alltså cirka 25 kalorier. Lussekatter innehåller en hel del kalorier.

En normalstor lussekatt landar dock på cirka 180 kalorier. Det räcker alltså med en Det finns så många olika sorters glögg, men en tumregel är att ju sötare den är och ju mer alkohol den innehåller ju mer kalorier innehåller glöggen. Om du dessutom lägger till mandlar och russin ökar kalorimängden ännu mer.

Dricker du mycket glögg kan det vara en idé, den tråkiga smaken till trots, att dricka light glögg. En mindre kopp alkoholfri “vanlig” glögg innehåller ungefär 40 kcal. En kopp starkvinsglögg innehåller mer än dubbelt så mycket kalorier. Överlag får man i sig förrädiskt många flytande kalorier under julen.

Julmust till exempel innehåller 140 kalorier per liter. Det finns lightvarianter av alla dessa livsmedel. Men kalorisnåla pepparkakor och lussekatter är inga höjdare smakmässigt (pepparkaka light som exempel smakar kartong). Detsamma kan sägas om glöggen utan tillsatt socker. Unna dig den riktiga varan, men gör det med måtta i stället.

Det viktigaste är dock att man inte stirrar sig blind på kalorier utan unnar sig något gott då och då för motivationen. Detta är särskilt viktigt under högtider som Lucia och julen. Se dock inte dessa tillfällen som en ursäkt att frossa. Det är få projekt som är så tunga som att behöva gå ner mycket i vikt under de kalla/slaskiga månaderna januari, februari och mars. Den här sidan använder cookies för att b.la. anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Godkänn Läs mera %d bloggare gillar detta:
Visa hela svaret

Hur mycket kalorier har pepparkakor?

Hur många kalorier är det i pepparkakorna? Det är mellan 460-480 kcal/100 gram i de olika pepparkakssorterna.
Visa hela svaret

Hur många pepparkakor är 100 g?

Pepperkaksdeg –

 • Skogaholm
 • Näringsinnehållet per 100 gram
 • Energi: 1650 kJ/390 kcal
 • Protein: 4,5 gram
 • Kolhydrater: 61 gram
 • Fett: 15 gram

Beroende hur stora man gör sina kakor skiftar naturligtvis vikten. Gör man en pepparkaka som väger 6 gram blir det cirka 23 kcal per kaka. Pris för 500 gram cirka 20 kronor. Betyg: 5/5 Kommentar: Smalast – ger minst energi per 100 gram, Fördelen med att göra sina egna kakor förutom att det är en trevlig stund är att man kan bestämma hur små eller stora kakor man vill ha.
Visa hela svaret

Hur många kalorier innehåller en liten pepparkaka?

Det finns 21 kalorier i 1 kaka (4,5 g).
Visa hela svaret

Vad väger en Nyåkers pepparkaka?

Fakta om Pepparkakor Nyåkers Hjärtan Stora 850g

Artikelnr. 8173850
Enhet FP
Vikt/Enhet 0,85
Minsta beställningskvantitet 1FP
Förpackning 8

Visa hela svaret

Kan man äta för många pepparkakor?

Måste äta mängder –

 • Jan Sjögren, enhetschef vid myndigheten, säger till TT:
 • – Man måste äta jättemycket pepparkakor för att ens komma
 • i närheten av några skadliga nivåer.
 • Så mycket pepparkakor bör man inte äta också av andra, mer konkret skadliga, skäl:
 • Man kan få våldsamt ont i magen.

: EU-attack mot pepparkakan
Visa hela svaret

Vad sägs det att man blir om man äter pepparkakor?

Uttrycket “Snäll av pepparkakor” – Det traditionella uttrycket att man blir “snäll av pepparkakor” tros ha sitt ursprung långt tillbaka i tiden då äldre tidningsläsande gubbar låg på kökssoffan hela dagarna och var ilskna. “De hötte med näven åt förbipasserande ynglingar, spottade snus på omkringstrykande hundar och skällde upp fruar så lösgommarna klapprade.

You might be interested:  Recept Knäckebröd Med Frön Flingsalt?

Deras känsloläge berodde helt enkelt på att de var förstoppade. Anledningen till den tröga magen var förstås allt stillaliggande i soffan och frånvaron av fibrer i det nya moderna frukostbrödet – rostfranskan”, skriver journalisten Lotta Norberg, som publicerat en text om pepparkakans gåta på sin blogg Lottas Livslust.

Men kring juletid bakades det mycket pepparkakor som visade sig ha en laxerande effekt på de ilskna herrarna. När de åt av de bruna kakorna botades deras magbesvär och de blev snälla och glada. Så för hälsans (och julfridens) skull – ät och bjud på en pepparkaka till! Sött med spets: Så gör du fina mönster på pepparkakorna Källa: Tidningen Land och : Bevisat: Därför blir du snäll av pepparkakor!
Visa hela svaret

Är det bra att äta pepparkakor?

Pepparkakskryddor – därför är de så nyttiga Pepparkakor gör oss inte bara snälla. Kryddorna i dem är dessutom nyttiga. Men är det främst hälsoeffekterna du vill åt, skippa kakorna och häll kryddorna i maten i stället. FOTO: Mostphotos Kanel har rykte om sig att lindra och förebygga allt från karies till magsår. Kryddan sägs förbättra blodcirkulationen, hjälpa mot högt blodtryck, stödja matsmältningen samt dämpa inflammation. På senare år har kryddans effekter på blodsockret också undersökts i vetenskapliga försök.

Forskaren och nutritionisten Paul Davis vid University of California bekräftar att, Effekten är dock ganska blygsam: mellan tre och fem procent. En annan visar att kanel kan bidra till sänkta nivåer av LDL-kolesterol och triglycerider. Hur mycket kanel man måste äta för att uppnå hälsoeffekterna är mer oklart.

Det är framförallt två arter av kanel som används: ceylonkanel och cassiakanel. I Sverige är cassiakanelen överlägset vanligast och det är den du får i kryddburken från matbutiken. Till skillnad från ceylonkanelen innehåller cassiakanelen stora mängder kumarin.
Visa hela svaret

Vilka pepparkakor är bäst?

Vilken är den bästa pepparkakan? – I vårt test har vi har testat 8 olika sorter och utser Kung Oscar från Göteborgs Kex till bäst i test. Detta är en pepparkaka bakad utan palmolja och är en av få pepparkakor i testet som är både välkryddade och är perfekt knaprig.
Visa hela svaret

Varför äter man pepparkakor?

Pepparkakans Historia | Danska Wienerbageriet Hur Mycket Kalorier Är Det I En Pepparkaka Pepparkakan har troligen fått sitt namn på grund av att folk i äldre tider inte alltid kunde skilja på kryddorna utan dominerande benämningar kom att begagnas i ganska vidsträckt bemärkelse. En starkt kryddad kaka fick då namnet pepparkaka. Pepparkakans namn kan emellertid även vara ett minne från den tid, då peppar användes i liknande kakor.

Det svenska ordet peppar, som har nära anförvanter i grannspråk som tyskan eller engelskan anses gå tillbaka på det grekiska peperi, vilket i sin tur är en avspegling av liknande orientaliska ord för kryddan i dess hemland. Pepparn är känd sedan årtusen i mänsklighetens historia. Då de vildsinta germanerna hotade Rom år 410, tillskansade sig västgoternas härförare 3000 skålpund peppar av romarna för att sluta vapenstillestånd.

Det var alltså dåtida krigsskadestånd av en segrande makt. I äldre uppslagsböcker skymtar man emellanåt att pepparkakan skulle tillhöra de nyheter som korstågsfararna förde med sig från Österlandet. Tyvärr är detta endast en vacker saga, som icke låter sig bevisas.

Tankegången bakom torde vara att eftersom pepparn kommer från Österlandet måste även pepparkakorna ha kommit till oss med några som bevisligen varit i Österlandet. Att peppar och andra kryddor mycket tidigt ingick i de viktiga varor som utskeppades från Medelhavsländerna är säkert. Genua och Venedig var tidigt på medeltiden kända handelsstäder för denna vara.

Från Uppland finns det från högmedeltiden intressanta uppgifter om pepparns betydelse här. Det var 1328 i samband med begravningen av Upplands mäktige lagman, Birger Persson i Finsta, fader till den heliga Birgitta. Till begravningshögtidligheten inskaffades bland allt annat även sex skålpund peppar, som uppgavs komma från Indien.

You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I En Ruta Mörk Choklad?

Pepparkakan är inte något svenskt ord eller begrepp. Vi känner igen bakverket både från Tyskland och från England. Sitt ursprung anses pepparkakan ha i den tyska staden Nürnberg och de Lebkuchen som tillverkades där redan under medeltiden. Det antas att vi svenskar under tysk påverkan stiftade bekantskap med pepparkakor redan på 1400-talet.

Kanske är detta riktigt.1444 nämns i varje fall pepparkakor för första gången i Sverige. Det sker i samband med att nunnorna i Vadstena förbjöds att göra sig av med sådana kakor som ingick i deras proviant. Med säkerhet är det dock klarlagt, tack vare bevarade tullhandlingar, att det på Gustav Vasas tid, närmare bestämt 1534-36, importerades små pepparkakor.

 1. Hur populära pepparkakorna var i Norden på 1500-talet och i hur stora mängder de tillverkades kan man förstå bl a av att för kung Fredrik II:s av Danmark räkning beställdes till julen 1580 två tunnor pepparkakor till Adense gaard och fem tunnor till Koldringshus.
 2. Ungen avsåg att tillbringa julen på den förstnämnda gården och nyåret på den sistnämnda.

Uppgifter av det här slaget är onekligen intressanta. Vi tror ju gärna att det först i modern tid blivit vanligt med pepparkakstillverkning för avsalu i större omfattning, medan man på mormors och farmors tid alltid bakade hemma. Redan i mitten av 1500-talet tycks pepparkakor ha sålts på marknader runt om i vårt land, men de bakades också i hemmen – i varje fall i städerna. Hur Mycket Kalorier Är Det I En Pepparkaka Hur Mycket Kalorier Är Det I En Pepparkaka Tyvärr finns inte några beskrivningar av hur de äldsta pepparkakorna tillverkades. Först på 1700-talet blir vår kunskap rikare genom kokbokslitteraturen. I Kajsa Vargs “Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” utgiven 1755 finns följande recept på små pepparkakor: Utaf 5 skålpund socker och litet vatten kokas en sirap, som slås i ett tråg, hwarefter 5 skålpund godt hwetemiöl deruti straxt blandas, med et och et halft lod cardemummor, et halft lod muskotblomma, et och et halft lod canel, et halft lod näglickor, 3 lod sönderskurne pommerantsskal, 3 lod sönderskurne citronskal, et och et halft lod Paradiskorn, et och et halft lod Sal Tartari, hwilken sistnämnde först uppblandas med rosenvatten, rör sedan alltsammans i sirapen, medan han är varm, en hel timma om med en trästöt och låt det få giäsa et halft dygn, kafla derpå ut degen tunn som en dubbel slant och skär honom sedan i rutor, eller på annat sätt, efter eget behag; strö litet mjöl på koppar-bottnar eller bläckfat, hwaruppå de uti ugnen gräddas.

Den som behagar, kan lägga sönderskuren mandel eller succat i degen när han utkaflas. Skålpund = 425 g Lod = ca 13 g Paradiskorn = krydda av kardemummatyp Sal Tartari = pottaska, användes som hävningsmedel Ett annat gammalt recept på pepparkakor, kallade Ronneby pepparkakor, hittar vi i E M Hagbergs kokbok från 1879.

Blir man snäll av pepparkakor?

Receptet sägs vara “meddelat av en amatör, som har till sitt förfogande de bästa källor”.1 kg 60 g brunt socker, 30 cl vatten, 50 g stött kanel, 20 g stötta nejlikor, 4 matskedar fint sönderskurna, syltade pomeransskal, 600 g smör, 1 kg 700 g mjöl, 30 g pottaska.

Sockret kokas med vattnet, kryddorna iläggas och få ett hastigt uppkok, lyftes av elden, smöret ilägges, upphälles genast derefter i stenfat och röres tills det kallnar; nu inarbetas mjölet och pottaskan med mycken nogggrannhet till en fin och smidig deg, hvilken lemnas i ro 12 à 24 timmar, den kan sedan gräddas i temligen varm ugn.

Vi har vant oss vid att pepparkakor alltid skall vara bruna, men vid 1800- talets slut förekom t ex vita pepparkakor, ofta vackert dekorerade med karamellfärg. I äldre tid ingick krydd- och starkpeppar i pepparkakorna och det förekom in på 1900-talet.

Pepparkakor kunde kryddas med stött ingefära, kryddpeppar, anis, fänkål och pommeransskal, kokta eller skurna i tärningar. En annan kombination av kryddor var kanel, kardemumma, nejlikor, malen peppar och pommeransskal. I många gamla recept förekommer också muskot, cedroolja och syltad citron. Honung användes ibland i stället för sirap och pepparkakorna penslades ofta med vatten före gräddningen för att de skulle se aptitliga ut.

Pepparkakan är alltså bortåt ett halv årtusen gammal i vårt land. Den återfinns i olika smaksättningar regelbundet på kakfaten men har särskilt levt upp vid jul på grund av våra ansträngningar att vid denna helg återuppliva gamla traditioner. Julpepparkakorna är som bekant gärna bildmässigt och figurmässigt utformade, större till formatet och något av dekorativt skådebröd.

 • Under det övriga året är pepparkakorna mindre utstofferade.
 • Pepparkakorna formas ju liksom många andra brödtyper till figurer.
 • I de flesta fall har formerna sin förklaring i ett rikt symbolspråk.
 • Grisen har t ex i alla tider framstått som en fruktbarhetssymbol.
 • Så vår pepparkaksgris är en liten rest av det stora, hedniska midvinterblotet.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I En Delicatoboll?

I hög grad har pepparkakor bakats i hemmen vid jultid, vilket alltjämt är fallet. Mycket tidigt blev det emellertid även en viktig produkt hos yrkesbagarna. På skilda håll i landet växte det även fram en slags hemslöjdsliknande tillverkning för avsalu och det fanns också pepparkaksbagerskor, som färdades omkring på marknader och levde av att sälja sina pepparkakor. Hur Mycket Kalorier Är Det I En Pepparkaka Hur Mycket Kalorier Är Det I En Pepparkaka Sedan lång tid tillbaka lever uppfattningen kvar att man blir snäll av att äta pepparkakor. Ingen har hittills lyckats förklara anledningen härtill. Kanske är det så att kakor inte brukat vara “karlamat” – med undantag av just pepparkakor med deras litet starka, kryddiga smak.

 1. Arlar som åt kakor ansågs vekare och snällare än de vanligen barskt bestämmande männen i det gamla och riktiga manssamhället.
 2. Tanken kan ha gått vidare.
 3. Om snälla karlar åt kakor, så blev elaka karlar snälla av sådana kakor.
 4. Mer än en gissning är naturligtvis inte en sådan förklaring.
 5. En annan förklaring som presenterats är att den pottaska som förr i tiden användes som hävningsmedel vid pepparkaksbak också bidrog till att mildra de magknip och magbesvär som ofta följde av all den goda och feta julmaten.

När magbesvären försvann blev man på bättre humör och snällare. Alltså skulle man äta pepparkakor för att bli snällare. Pepparkakorna tillverkades i form av hjärtan – speciellt till jul – redan på tidigt 1800-tal. Hjärtat brukar ju förknippas med snällhet eller godhet.
Visa hela svaret

Hur mycket kalorier i en lussekatt?

Näringsvärde

Näringsvärde Per 100 g Per Lussekatt (19 g) Per (0 g)
Energi 1490 kJ/353 kcal 283 kJ/67 kcal 15 kJ/4 kcal
Fett 9,9 g 1,9 g 0,1 g
Varav mättat fett 1,3 g 0,2 g 0 g
Kolhydrater 54 g 10,3 g 0,5 g

Visa hela svaret

Hur många kalorier innehåller mjuk pepparkaka?

Näringsmässigt sammandrag: –

Kal 390 Fett 16g Kolh.56g Prot 5g

table>

Det finns 390 kalorier i 100 g. Kalorifördelning: 37% fett, 58% kolh., 5% prot.

Visa hela svaret

Hur många pepparkakor är det i en burk?

Kryddorna är väl avvägda och kakorna har en fin sprödhet. Ca 260 st/ burk Testvinnaren – Nyåkers pepparkakor bakas på samma sätt som de alltid har gjorts – hemma i Västerbotten.
Visa hela svaret

Varför säger man att man blir snäll av pepparkakor?

Blir man snäll av pepparkakor? – Sägnen att man blir snäll av pepparkakor går tillbaka till någon gång på 1300-talet. Då det dokumenterades att nunnor bakade pepparkakor i medicinskt syfte. Pepparkakornas ingredienser ska ha underlättat våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen, och ansågs även ha en lugnande effekt. Till och med unionskungen Hans ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor. Och visst stämmer det att ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma (som oftast ingår i pepparkaks-ingredienserna) är kända för att vara snälla mot magen. Men om pepparkakor kommer göra dig snäll behöver du nog testa fram själv. Så fram med pepparkakorna!

Visa hela svaret