Contents
Hur rostar man bröd utan brödrost?
Ugnen – I ugnen rostar du bäst genom att lägga bröden på ett ugnsgaller i hög värme. Pensla gärna bröden med rapsolja innan rostning – på så sätt får du en härligt glansig yta och undviker att bröden blir allt för torra.
Visa hela svaret
Hur länge rostar man bröd?
Vad tror du att siffran på din brödrost står för? Det var inte lika självklart som vi trott Publicerad: 03 dec 2014, kl 15:14 Jag har, sen barnsben, ställt min brödrost på “3” för att få den perfekta frukostmackan. “3” har betytt “lagom och gyllenbrunt”. Men så kom den här tweeten och ställde allt på ända: Enligt tweeten styr ratten på rosten alltså inte hur intensiv rostningen ska vara, utan bara hur länge brödet ska vara nere i rosten. Enligt den ska min “3” alltså vara tre minuter.
Den har till hälften rätt.– Siffran du ställer in styr inte värmen utan hur länge brödet ska vara nere men det går inte att säga att “3” är tre minuter, säger Gunnar Bronzelius, produktexpert på Electrolux.Siffran finns där för att vi som rostar ska ha något att förhålla oss till, typ tänka att “3” blir alltid lagom.Men min “3” är inte konstant.
Resultatet varierar, beroende på tillverkare och modell samt brödets form, temperatur, storlek och sötma. Ett sött bröd rostas snabbare, ett bröd med mindre socker tar längre tid att rosta. Och som om det inte vore nog: – Rosten ärver dessutom värme ju fler skivor du rostar, så om du ska rosta mycket kan det vara bra att vrida ner tiden vartefter.
Då kanske din trea blir en tvåa i stället, säger Gunnar Bronzelius. Mer exklusiva modeller har sensorer som reglerar värmen för jämnare rostning, eller en timer som visar hur lång tid det är kvar på den rostningsgrad du valt. Men för egen del tvingas jag ta adjö av min kära “3” och konstatera att världen blivit lite mindre trygg.
: Vad tror du att siffran på din brödrost står för? Det var inte lika självklart som vi trott
Visa hela svaret
Kan man rosta fryst bröd?
Tina upp och rosta frysta brödskivor direkt, och välj hur mörka du vill ha dem med hjälp av reglaget. Utökad uppvärmning Utökad värmeplattform för ett jämnt rostat bröd. För att fräscha upp och värma brödet på några sekunder.
Visa hela svaret
Vilket bröd är godast att rosta?
Bäst i test blev Veckans Toast, som bakas av Pågen, med fyra fyrar i betyg.
Visa hela svaret
Hur vet man om brödet är färdigt?
Så undviker du bakmissarna | Köket.se Blir ditt brödbak ofta platt och trist? Bagaren David Zetterström vet varför, och hjälper dig här med hur du kan undvika det. Ett av de vanligaste felen när man bakar är att brödet blir platt, och det beror oftast på att brödet inte har jäst som det ska.
- Varför har då brödet inte jäst? Det kan bero på att degvätskan varit för varm.
- En bra degvätska ska vara 37 grader, efter det börjar jästen dö och vid 55 grader dör den helt.
- Ett tips för att undvika det är att hälla degvätskan på mjölet istället för direkt på jästen.
- Ett annat problem uppstår om degvätskan är för kall, men det är ett mer angenämt problem.
Då jäser brödet, men det tar mycket längre tid. Brödet får till och med en bättre smak, men det är viktigt att man väntar ut jäsningen och inte har för bråttom. En lagom jäst deg har jäst till dubbel storlek och det kan ju ta olika lång tid beronde på jäsplats.
En dragig jäsplats hämmar också jäsningen, men det kan man lätt råda bot på genom att använda en bakduk över degen. Att brödet blir både platt och torrt kan bero på för mycket mjöl i degen. Då orkar den inte stiga som den ska. Att brödet blir torrt kan också bero på för gammalt mjöl. Ett gammalt mjöl suger mer vätska än ett färskt.
Det är alltid bra att baka på ett så färskt mjöl som möjligt, det ger ett saftigare bröd. Ett annat tips är att inte tillsätta allt mjöl från början, utan spara lite till slutet och bara tillsätta det om det verkligen behövs. En annan viktig ingrediens är fett.
- Det har en positiv inverkan på brödet och gör det både saftigt och hållbart.
- Att brödet blir kompakt kan bero på att det inte gräddats tillräckligt länge.
- Ett klart bröd ska ha en innertemperatur på 96-98 grader.
- Det kollar man lätt med en stektermometer i slutet av gräddningstiden.
- Om brödet börjar bli bränt på ytan och ser klart ut, men inte har temperaturen 96-98 grader har det varit för varmt i ugnen.
Då kan man täcka ytan på brödet med lite aluminiumfolie och låta det gräddas klart. Det är ju så med bakning att man får pröva sig fram. Alla ugnar är olika och mjöl har olika bakegenskaper. Man lär sig något nytt varenda gång man bakar. Lycka till! Bagar-David : Så undviker du bakmissarna | Köket.se
Visa hela svaret
Varför möglar brödet så fort?
Mögelsporer trivs bäst i fukt, värme och mörker. Plastpåsar som är helt täta bibehåller fukt och gör att brödet möglar snabbare. Och om du hittar mögel i en påse med bröd bör hela påsen kasseras, så självklart bör vi göra allt vi kan för att slippa hamna i den situationen, eller hur?
Visa hela svaret
Hur vet man när bröd är Färdiggräddat?
Gräddning av bröd – Lär dig mer om gräddning
7 års garanti Hög kapacitet Svensktillverkad
Gräddning kallas även avbakning på bagarspråk. Bröd ska alltså bakas, få en brunbränd yta och fast konsistens, vilket uppnås i het och torr värme. Gräddning kallas även avbakning på bagarspråk. Bröd ska alltså bakas, få en brunbränd yta och fast konsistens, vilket uppnås i het och torr värme.
- Vad händer? När mjöl och vätska blandas bildas glutentrådar som i sin tur bildar ett nätverk.
- Under jäsningen bildar koldioxid gasbubblor som kapslas in av nätverket.
- Gasbubblorna är det som gör att en deg expanderar och mognar.
- När brödet gräddas fortsätter det att växa, jästen dör vid ca 50°C värme medan gasbubblorna som bildats fortsätter att expandera.
Vid 60-80°C stelnar glutenet och fukt avges. Stärkelsen i mjölet absorberar fukten och förklistras vilket innebär att det binder vätska, sväller och håller samman brödet. Brödets yta blir ljusbrun vid ca 100°C när vattenånga avges och vid 140-150°C karamelliseras sockret och ytan blir mörkbrun.
Ugnsbakning: Alla ugnar är olika och det går sällan att lita helt till ugnens temperaturvisning. För att säkerställa din ugns temperatur kan du sätta in en ugnstermometer och på så vis ha kontroll över hur varm eller kall ugnen faktiskt är. När du ska grädda ett bröd bör du sätta på ugnen i god tid innan så att hela ugnen och väggarna hinner bli genomvarma.
Sätt ugnen på en högre temperatur än vad receptet anger och när du ställer in brödet sänker du värmen till receptets gradantal. Undvik att öppna ugnsluckan under gräddningen, temperaturen sjunker vid öppning och det kan ta tid innan rätt temperatur uppnåtts igen.
Om du öppnar ugnen bör du lägga till gräddningstid. Vanlig ugn: I de flesta ugnar sitter ett värmeelement i ugnens tak och ett i ugnens botten, dessa kan normalt regleras separat. Inställningen “över-/undervärme” som symboliseras av två lodrätta streck är standard och det som avses om inget annat anges i receptet.
Att välja enbart övervärme gör ovansidan mer bränd medan undervärme gör undersidan mer bränd. Varmluftsugn: I en varmluftsugn cirkulerar värmen från elementen med hjälp av fläktar. Det ger jämnare värme och temperaturen kan därför vara lägre än i vanlig ugn.
- När du gräddar med varmluft kan du ha flera plåtar i ugnen samtidigt eftersom värmen är i stort sett densamma i hela ugnen.
- Temperaturskillnader: Om du har ett recept där det enbart anges temperatur för antingen vanlig ugn eller varmluftsugn är tumregeln att temperaturen för varmluft ska vara kring 20°C lägre än den för över-/undervärme.
Det gäller för temperaturer över 100°C, lägre än det så är skillnaden mellan de två ugnsfunktionerna mindre. Gräddningstiden är densamma. Vedeldad stenugn: I en vedeldad stenugn stiger temperaturen normalt långt över 300°C vilket ger en kort gräddningstid och brödet får en knaprig och spröd yta.
Gräddning i stenugn regleras av eldens eller kolets placering i ugnen och värmen cirkulerar i den välvda ugnen vilket ger ett jämnt resultat. Bakstål: Med ett bakstål kan du efterlikna effekten av en vedeldad ugn i din vanliga ugn. Ångvärme: Att grädda med ånga hjälper en del bröd att expandera utan att spricka och det ger en krispig yta.
Om din ugn saknar ångfunktion kan du efterlikna det genom att ställa in en ugnsform eller plåt med lite vatten eller några isbitar längst ner i ugnen. Du kan även spraya brödet med vatten i slutet av gräddningstiden. Grädda i stekpanna: Bröd som tunnbröd kan gräddas i en torr stekpanna medan exempelvis jäsdeg fungerar bättre att gräddas i en gryta med lock som därmed efterliknar ugnsvärme.
- Snitta och nagga bröd: Att snitta eller nagga bröd gör det att kan bli högre, expandera obehindrat och görs även för att ha kontroll över vart brödet ska spricka.
- Ett osnittat bröd riskerar att spricka och välla ut på “fel” ställe.
- Färdiggräddat: Gräddningstiden varierar mellan olika bröd men om du vill vara säker på att ditt bröd är genomgräddat kan du mäta innertemperaturen med en termometer.
Ett färdigt bröd mäter 96-98°C. Du kan även testa att vända på brödet, knacka på undersidan och om det låter ihåligt så är det klart. Efter gräddning: När bröden tagits ut ur ugnen behöver de vila medan de svalnar. Lyft över bröden till ett bakgaller och låt dem ligga tills de svalnat, gärna under bakduk.
Om du har bakat bröd i form så bör du låta det ligga kvar i formen i 10 minuter innan du lyfter ur det och lägger det på galler och täcker med bakduk. Ett grövre bröd gör sig bäst om det får vila ett dygn innan det skärs upp medan ett vitt bröd kan skäras upp så snart det svalnat. Att baka utan socker är inga konstigheter, i praktiken handlar det bara om att byta ut sockret mot något annat.
Naturliga jäsmedel som jäst och surdeg används främst vid bakning av bröd och bullar. Att baka bröd är roligt, givande och för det mesta enkelt. Här följer några tips som kan underlätta brödbaket.0 kr “,”settings”:,”do_action”:{“woocommerce_before_mini_cart”:””,”woocommerce_before_mini_cart_contents”:””,”woocommerce_after_mini_cart_contents”:””,”woocommerce_after_mini_cart”:”\n\t\t\t : Gräddning av bröd – Lär dig mer om gräddning
Visa hela svaret
Varför är rostat bröd bra för magen?
Rostat bröd är lättsmält – Är ett bra alternativ när du känner dig lite hungrig efter att ha haft magbesvär. Lägg gärna på god men nyttig sylt för att få en energirik men lättsmält minimåltid. Det sägs att rostningen kan ha en lugnande effekt på magen, så rosta gärna brödet lite extra länge. LÄS OCKSÅ: Bli av med magkatarr med naturens bitterörter
Visa hela svaret
Vad är bäst mörkt eller ljust bröd?
Bröd gör dig tjock – och andra myter om bröd Pressmeddelande – 8 Januari 2018 09:00 I djungeln av tips och råd från alla möjliga mer eller mindre underbyggda källor är det inte alltid lätt att veta vad som stämmer om sambandet mellan bröd, mat och hälsa.
Här nedanför listar Maria Sitell, dietist och talesperson på Brödinstitutet, några vanliga myter om bröd.1. “Man blir tjock av att äta bröd.” Glöm det! Man går varken upp eller ner i vikt av ett speciellt livsmedel. Vikten beror på hur mycket man äter i förhållande till hur mycket man gör av med. Alltså hur många kalorier/energi kroppen får i sig i förhållande till den energi kroppen gör av med.
Bröd med råg och fullkorn gör dig mätt länge.2. “Bröd innehåller kolhydrater som man blir tjock av.” Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och behövs bland annat för att hjärnan och våra röda blodkroppar ska fungera. Det är skillnad mellan olika kolhydrater, och den typ vi behöver äta mer av är fullkorn.9 av 10 svenskar äter för lite fullkorn.
Bröd som innehåller hela korn hjälper dig att hålla vikten (och förebygger dessutom ohälsa), tack vare att hela korn ger flackare blodsockerkurva så att du håller dig mätt längre.3, “En macka är inte riktig mat.” Det beror förstås helt på hur stor mackan är och vilket bröd och pålägg man har. Med nyttigt bröd både under och över ett bra pålägg blir det en minst lika komplett måltid som den som har lagats i ugnen eller i en kastrull.
Bröd innehåller både bra med protein (mellan 8 och 12 procent) och kolhydrater Om du väljer fullkornsbröd får du fler näringsämnen och mättnaden håller längre.4, “Mörkt bröd är nyttigare än ljust.” Påståendet har sin grund i att rågbröd är mörkt och nyttigt.
- Men att ett bröd är mörkt kan ha flera orsaker, till exempel att det är bakat med mörk sirap.
- Titta istället på mängden fullkorn som brödet innehåller.
- Fullkorn förebygger bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och viss cancer.
- Leta efter fullkornsrikt bröd och ta gärna det gröna nyckelhålet till hjälp.
- Fullkornsbröd kan vara både mörkt och ljust.5.
“Bröd gör magen uppblåst och svullen.” En del har orolig mage men det är mycket sällan brödet som är boven. Den vanligaste orsaken till orolig mage är stressmage och IBS (Irritable Bowel Syndrome), som cirka 25 procent av svenskarna lider av. Det är viktigt att ta reda på vad man inte tål.
- Gå därför till läkare eller dietist för att ta reda på det och undvik att laborera själv genom att ta bort mat.
- Resultat blir både bättre och godare.
- Vill du veta mer om bröd och myter om bröd? Hör gärna av dig till Maria Sitell för fler frågor och svar: Maria Sitell, talesperson Brödinstitutet 070-764 58 84, Brödinstitutet lyfter fram brödets goda smak och det positiva sambandet med god hälsa och klimatsmarta val, med vetenskapen som grund.
Brödinstitutets verksamhet startade 1957 som ett samarbete mellan myndigheter, handeln och brödbranschen. Under 1970-talet lanserades den klassiska reklamkampanjen “Socialstyrelsen rekommenderar 6 – 8 skivor bröd om dagen”. Det är än idag en av Sverige genom tiderna mest uppmärksammade aktiviteter. : Bröd gör dig tjock – och andra myter om bröd
Visa hela svaret
Kan bröd bli gammalt i frysen?
3. Hållbarhet för bröd i frysen – Fryst bröd kan förvaras i upp till 6 månader. För att du inte ska glömma bort brödet, använd Toppits ® Foodsaver-app, om du glömt bort brödet påminner appen dig när det är dags att äta brödet innan det är för sent.
Visa hela svaret
Varför ska bröd svalna under duk?
Dags att baka – Du följer receptet och det innebär vanligtvis att du blandar ihop alla ingredienserna och arbetar degen mycket noga. Därefter är det dags för den att jäsa. Det brukar vara mellan 30 – 60 minuter, men kan naturligtvis skilja sig mellan recepten.
- Du trycker på degen för att kontrollera om degen har jäst färdig.
- Höjer degen sig kvickt tillbaka är den färdigjäst.
- När degen är färdigjäst ska du knåda den och forma bröden som du vill ha dem.
- Därefter är det dags att jäsa igen mellan 30 och 60 minuter igen.
- Nu är det dags för det roliga: du ska pensla brödet och strö på vallmo eller vad du nu vill ha och baka brödet.
Sätt in bröden i ugnen. Du följer receptets baktid, men håll ett öga på bröden. Det skiljer sig nämligen åt mellan ugnar och då kan de blir klara tidigare, för du vill säkert inte äta bränt bröd. Efter att det har bakats, tar du ut det från ugnen och det får svalna under eller utan bakduk.
Visa hela svaret
Hur ska man låta sitt bröd svalna?
Baka bröd – se våra baktips här Det är ofta de små detaljerna som gör den stora skillnaden när man bakar. Här delar våra bagare med sig av sina tips och trix.
Väg gärna upp mjölet eftersom det kan vara lite olika hårt packat i påsen. Står inte vikten angivet i receptet, så väg mjölet du mätt upp så kan du i efterhand bedöma om konsistensen blev som du önskade eller om det behövdes mer eller mindre mjöl nästa gång.
Det är lätt hänt att använda för mycket mjöl i degen, speciellt i början av bearbetningen eftersom det tar en stund innan mjölet arbetats in. En lösare deg ger ett saftigare bröd.
Bröd ska ofta knådas länge, mycket längre än många tror. Gärna minst 10 minuter (vetemjöl kräver lite längre bearbetning än rågmjöl). Knådningen gör att glutentrådarna bildas och degen blir elastisk och smidig – testa genom att dra i en liten bit deg för att kontrollera att den håller. Det går så klart att knåda för hand, men en hushållsapparat gör jobbet enklare.
Hur mycket man bearbetar och knådar degen mellan jäsningarna avgör det färdiga brödets struktur. Liten eller ingen bearbetning ger ett bröd med stora porer, medan ett mer arbetat bröd får en jämnare och tätare struktur.
Glöm inte att täcka över bröden när de jäser. Då behåller du fukten i degen, men också värmen. Ställ degbunken i rumstemperatur, gärna på ett varmt ställe, och undvik drag som degen inte gillar.
Snitta bröden innan de går in i ugnen. Förutom att de blir snyggare, så får de också ytterligare möjlighet att expandera och växa under gräddningen.
Baka bröden i en form om du vill få en mer kontrollerad jäsning i ugnen. Formen gör att bröden växer på höjden istället för på bredden och dessutom får du ett jämnare bröd med lika stora brödskivor.
Bröd som bakas i form får en krispigare skorpa om man stjälper upp dem på ett galler direkt när de kommer ur ugnen istället för att de svalnar i sin form.
Bröden får en mer blank och fin yta om man bakar med vattenånga i ugnen. Har man ingen ugn med vattenånga kan man skapa en liknande effekt genom att ställa in en plåt i botten av ugnen medan ugnen värms upp. När man sedan ställer in bröden så häller man en skopa vatten på den varma plåten och skapar sin egen ånga.
Temperaturen kan variera en hel del mellan olika ugnar. Ett bra sätt att kolla om bröden är klara är att använda en vanlig köttermometer. När bröden är 97-98 grader är de klara.
: Baka bröd – se våra baktips här
Visa hela svaret
Är det bättre att äta knäckebröd än mjukt bröd?
Välj bröd smart och gå ned ned i vikt Måltider baserade på mackor är enkla alternativ men ofta näringsfattiga och förödande för formen. Den som har träningsmål att nå kan göra stor skillnad genom att se över sitt intag av mackor. Lär dig vilken typ av mackor som bara är utfyllnad – och hur du undviker dem.
Visa hela svaret
Är det bra att äta bröd varje dag?
Frågor och svar Kolhydrater är ofta föremål för debatt. På den här sidan vill vi slå hål på några av de vanligaste felaktiga uppfattningarna som finns om kolhydrater. Här svarar vi på frågor om både kolhydrater och sajten.1. Är det lättare att gå upp i vikt av kolhydrater än av fett?Viktuppgång sker när energiintaget överskrider energiåtgången, oberoende om energin kommer från fett, protein eller kolhydrater.1 gram kolhydrater ger 4 kalorier, 1 gram protein ger också 4 kalorier.1 gram fett ger 9 kalorier och ett gram alkohol ger 7 kalorier.2.
hur de är uppbyggda i vilken form de finns i livsmedlet, hela spannmålskorn (som är långsamma) eller malda till mjöl (som är snabbare) om de har värmebehandlats, tillagats eller är råa.
Bland de långsamma räknas: Bröd bakat på hela korn, oavsett spannmål, råg, linser, bönor, de flesta rotfrukter. Läs mer här.Bland de snabba räknas: Vitt bröd och mat som tillagas på vitt mjöl, socker, ris, potatis, riskakor, juice, godis, bakverk med mera.3.
Är snabba kolhydrater lika med onyttig mat?Det är ett för enkelt sätt att dela in mat som bra eller dålig beroende på hur snabbt det höjer blodsockret. Om gemene man äter mycket mat som ger en blodsockerkurva som påminner om en berg – och – dalbana, det vill säga innehåller mycket av snabba livsmedel, finns risken att matintaget blir energirikare än vad som behövs.
Höga blodsockertoppar “sliter” också på blodkärlen och kan ge upphov till inflammationer. (Läs mer här) Mängden kolhydrat är också viktigt. Potatis har ett högt GI, men mättar mycket bra och därmed äter man mindre kolhydrater. För den som tränar mycket intensivt och ofta, eller har ett högt energibehov av andra skäl, kan det däremot vara rent av nödvändigt att äta mat som innehåller både mycket energi och snabb sådan.
Efter träning är det positivt att äta snabba kolhydrater, gärna tillsammans med protein för att effektivt bygga upp kroppens energiförråd igen. För en medelmotionär, som tränar ett par ggr i veckan, är ett glas mjölk och en banan ett exempel på ett bra återhämtningsmål, tillsammans med vatten för att återställa vätskebalansen.4.
Vad händer om man tar bort kolhydrater ur kosten?När man tar bort kolhydrater hittar kroppen andra sätt att skapa energi men på ett betydligt mindre – för kroppen – smart sätt. Läs gärna mer här.5. Finns så kallad brödmage?En av de mer lästa matböckerna i USA det senaste året är William Davids Wheat Belly som hävdar att vår tids vetemjöl är den främsta orsaken till det eskalerande antalet av personer med övervikt och diabetes typ 2.
I detta sammanhang har begreppet brödmage, pastamage och likande börjat florera. Kroppen reagerar inte på något särskilt sätt av bröd eller pasta men däremot på hur måltiden som helhet ser ut. Även här handlar det om jämn blodsockerkurva och insulinutsöndring är ett av många livsmedel som ger snabb blodsockerhöjning.
Samma sak händer vid intag av till exempel juice, läsk, godis, klibbris eller potatismos. Ju mer mat med raffinerade och kraftigt blodsockerhöjande ingredienser vi äter, desto mer varierad blodsockerkurva får vi och blir troligen mer hungriga. Även inflammationer i blodkärlen har visat sig öka vilket troligen bidrar till utvecklandet av levnadsvanesjukdomar.
- Här kan du läsa en vetenskaplig recension av boken.
- Magen reagerar ofta genom att bli lite bullrig eller körig då den får mat som den inte är van vid.
- Det kan gälla bröd, men också linser och bönor eller olika rotfrukter.
- Svaret är alltså nej, det finns inget som heter brödmage.
- Magen reagerar inte på ett särskilt sätt för bröd.6.
Hur ser kopplingen mellan kolhydrater och kalorier ut?Kolhydrat är ett av tre energigivande näringsämnen som kroppen behöver. De andra två är fett och protein. De ger alla kalorier i något varierande grad (se fråga 1 ovan) Det florerar åsikter om att kolhydrater ger viktökning i högre grad än fett och protein.
- Det är felaktigt.
- Det är mängden kalorier som, i det långa loppet, avgör vikten.
- En annan viktigt aspekt är hur hela måltiden är sammansatt.
- När exempelvis kyckling, morötter, broccoli och tomater finns i en måltid tillsammans med pasta, potatis eller quinoa och en skiva fullkornsbröd till blir man mätt, får en bra blodsockerkurva och risken för småätande minskar.7.
Hur mycket bröd ska jag äta?Det är bra att äta en bit grovt bröd till varje måltid eller ha brödet som bas i måltiden, se flera matiga brödrecept här. Hur mycket bröd som är lagom beror helt på hur du äter för övrigt men fyra-sex skivor bröd per dag är lagom för många.8.
Hur stor del av kosten ska bestå av kolhydrater?Vi mår bra av att äta kolhydrater varje dag då det är vår främsta energikällaenergikälla. Man kan också vara ännu tydligare genom att säga att vi mår bra av kvalitetskolhydrater varje dag. De finns i fullkorn, frukt och grönt, rotfrukter, linser, bönor, quinoa, potatis ch pasta (gärna fullkornspasta).
Ungefär hälften av vårt energiintag bör kommer från kolhydrater, och då menas kolhydrater som är nämnda ovan. Mindre bra kolhydrater är saft, godis, choklad, bakverk och läsk. Dessa är exempel på livsmedel som är rika på socker och härifrån ska inte mer än tio procent av energin komma från, per dag.
- Det finns studier som visar att barn får i sig så mycket om 25 procent från denna grupp.
- Tallriksmodellen visar på enkelt sätt fördelningen i en måltid.9.
- Vad är bäst, kolhydrater eller fett?Vi behöver både kolhydrater och fett och inget av dem är bättre än det andra.
- Dock vet vi att vi behöver ännu mer av omättat fett i vår mat (fet fisk, oljor, nötter och frön) och mindre av sockerrik mat som godis, läsk, saft och kakor med mera.10.
Vad vill Fazer åstadkomma med sajten?Med Använd hjärnan vill Fazer på ett konkret sätt underlätta för alla som tänker på sin hälsa genom att slå hål på myter och erbjuda information om sambandet mellan mat och hälsa på ett lättillgängligt sätt. Vi vill visa att det är skillnad mellan kolhydrater och kolhydrater och att balans och hälsa går hand i hand.11.
- Till vilka vänder sig sajten? Använd hjärnan vänder sig till alla som är intresserade av mat, näring och hälsa.
- Vi vill presentera vetenskap och fakta på ett lättillgängligt sätt.12.
- Är det bara grovt bröd som är nyttigt?Ingen mat är enbart nyttig eller onyttig, det handlar alltid om mängder och hur måltiden ser ut i stort.
Bröd bakat på fullkorn innehåller viktiga vitaminer och mineraler och hjälper kroppen att balansera blodsockersvaret, vilket är bra för hälsan, både nu och på längre sikt.13. Vilken forskning utgår Fazer från i avseende sambandet mellan mat och hälsa?Innehållet på sajten överensstämmer med de nordiska näringsrekommendationerna (NNR5) som i sin tur grundar sig på de senaste årens forskning kring sambandet mellan mat och hälsa.14.
Hur kan vi lita på just den forskningen?De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR5) är baserade på en stor mängd vetenskapliga studier som har publicerats under de senaste 15 åren och värderats av nordens främsta nutritionsforskare. NNR5 överensstämmer med WHO:s råd.15. Tar Fazer ställning för att vissa dieter är bättre än andra?Vi tror inte att dieter är en bra väg för god hälsa, däremot att äta balanserat.
En bra kost ger utrymme även för njutningsmat, något som också gynnar välbefinnandet. Vi lutar oss på de matråd som Livsmedelsverket ger, det vill säga att äta enligt tallriksmodellen och mycket frukt och grönt, omättat fett, fullkorn och mindre av salt och socker.
Visa hela svaret
Hur får man en spricka i brödet?
Om det inte blir bra – felsökning –
Om brödet blev torrt kan det bero på att brödet innehåller för mycket grovt mjöl, för lite fett eller på att degen har jäst för mycket. Om brödet blir för tungt eller kompakt kan det bero på att degen är för dåligt knådad, har jäst för mycket eller att det var för hög temperatur vid jäsningen. Om brödet jäste på bredden kan det vara på grund av att brödet jäst på för varm plats, innehåller för lite mjöl eller har arbetats för dåligt. Att brödet spricker kan komma sig av att det jäst för lite innan gräddning, att degen innehåller för mycket mjöl eller att ugnsvärmen varit för hög.
Varför blir brödet platt?
Varför blir vissa bröd platta? Vi som bakar med surdeg får alla emellanåt platta bröd. Till att börja med vill jag säga att jag inte tycker att platta bröd behöver vara ett misslyckande. Ett plattare bröd kan vara otroligt aromatiskt och gott om det är platt av “rätt” orsaker. Det finns flera anledningar till att ett surdegsbröd blir platt. Jag radar upp ett antal orsaker här:
Den kanske mest uppenbara är om man inte använt något stöd när man jäste brödet. En form eller en jäskorg stödjer brödet under jäsningen. Jäser man brödet utan jäskorg är det stor risk för att det blir platt. Om man under bakningen inte byggt upp tillräckligt med elasticitet i degen får man ett platt bröd. Ett bröd som innehåller mycket vätska och där glutentrådarna inte är tillräckligt starka kan bli platt. Antingen har inte glutenet utvecklats ordentligt eller är det ett mjöl med svagt gluten. Ett bröd som innehåller mycket fullkornsmjöl blir plattare än ett bröd bakat på vitt vetemjöl. Fullkornsmjölet tynger ner brödet. Ett överjäst bröd håller inte ihop och blir platt. Dessa bröd är ofta väldigt aromatiska med ett härligt inkråm. Överjästa bröd är min favorit (lagom överjästa dock ;-)) Ett underjäst bröd bli platt. I ett underjäst bröd har inte gasen byggt upp strukturen i degen tillräckligt och därför blir det platt. Är degen endast något underjäst spricker det upp mycket i ugnen och kan ha en fin höjd men inkråmet har inte nått sin fulla potential och är därför kompakt. Ett än mer mer underjäst bröd blir platt då strukturen med gas inte är uppbyggd.
Detta är ett bröd bakat på 100% dinkel av fullkorn. Varken underjäst eller överjäst, men med 100% fullkornsvetemjöl. Detta bröd är underjäst och relativt platt även om det inte syns så bra på bilden. Man ser att det är kompakt längst kanterna även om det är hål i inre delen av brödet.
Visa hela svaret
Är det bra att äta knäckebröd?
Innehåller mycket fullkorn – En stor fördel med knäckebröd är att det består av 100 % fullkorn, vilket är väldigt nyttigt. Just fullkorn har visat sig effektivt mot sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt fetma. Du kan alltså räkna med en rad olika hälsofördelar om du väljer att äta knäckebröd.
Visa hela svaret
Hur gör man en brödrost?
Brödrosten – Brödrosten är en riktig smulsamlare och eftersom du inte ser brödresterna är det lätt att de blir kvar. Börja med att dra ut kontakten. Rengör utsidan med en fuktig trasa. Om rosten har en smulbricka med handtag kan du ta ut den och diska den. Saknas handtag måste du lossa smulbrickan med en skruv på undersidan och skrapa av den så gott det går.
Visa hela svaret
Hur får man en spricka i brödet?
Om det inte blir bra – felsökning –
Om brödet blev torrt kan det bero på att brödet innehåller för mycket grovt mjöl, för lite fett eller på att degen har jäst för mycket. Om brödet blir för tungt eller kompakt kan det bero på att degen är för dåligt knådad, har jäst för mycket eller att det var för hög temperatur vid jäsningen. Om brödet jäste på bredden kan det vara på grund av att brödet jäst på för varm plats, innehåller för lite mjöl eller har arbetats för dåligt. Att brödet spricker kan komma sig av att det jäst för lite innan gräddning, att degen innehåller för mycket mjöl eller att ugnsvärmen varit för hög.
Hur ska man låta sitt bröd svalna?
Baka bröd – se våra baktips här | Pågen Det är ofta de små detaljerna som gör den stora skillnaden när man bakar. Här delar våra bagare med sig av sina tips och trix.
Väg gärna upp mjölet eftersom det kan vara lite olika hårt packat i påsen. Står inte vikten angivet i receptet, så väg mjölet du mätt upp så kan du i efterhand bedöma om konsistensen blev som du önskade eller om det behövdes mer eller mindre mjöl nästa gång.
Det är lätt hänt att använda för mycket mjöl i degen, speciellt i början av bearbetningen eftersom det tar en stund innan mjölet arbetats in. En lösare deg ger ett saftigare bröd.
Bröd ska ofta knådas länge, mycket längre än många tror. Gärna minst 10 minuter (vetemjöl kräver lite längre bearbetning än rågmjöl). Knådningen gör att glutentrådarna bildas och degen blir elastisk och smidig – testa genom att dra i en liten bit deg för att kontrollera att den håller. Det går så klart att knåda för hand, men en hushållsapparat gör jobbet enklare.
Hur mycket man bearbetar och knådar degen mellan jäsningarna avgör det färdiga brödets struktur. Liten eller ingen bearbetning ger ett bröd med stora porer, medan ett mer arbetat bröd får en jämnare och tätare struktur.
Glöm inte att täcka över bröden när de jäser. Då behåller du fukten i degen, men också värmen. Ställ degbunken i rumstemperatur, gärna på ett varmt ställe, och undvik drag som degen inte gillar.
Snitta bröden innan de går in i ugnen. Förutom att de blir snyggare, så får de också ytterligare möjlighet att expandera och växa under gräddningen.
Baka bröden i en form om du vill få en mer kontrollerad jäsning i ugnen. Formen gör att bröden växer på höjden istället för på bredden och dessutom får du ett jämnare bröd med lika stora brödskivor.
Bröd som bakas i form får en krispigare skorpa om man stjälper upp dem på ett galler direkt när de kommer ur ugnen istället för att de svalnar i sin form.
Bröden får en mer blank och fin yta om man bakar med vattenånga i ugnen. Har man ingen ugn med vattenånga kan man skapa en liknande effekt genom att ställa in en plåt i botten av ugnen medan ugnen värms upp. När man sedan ställer in bröden så häller man en skopa vatten på den varma plåten och skapar sin egen ånga.
Temperaturen kan variera en hel del mellan olika ugnar. Ett bra sätt att kolla om bröden är klara är att använda en vanlig köttermometer. När bröden är 97-98 grader är de klara.
: Baka bröd – se våra baktips här | Pågen
Visa hela svaret
Hur fräscha upp torrt bröd?
Vad gör man med gammalt bröd? – Om brödet blivit lite gammalt kan du pensla det med vatten och vira in det i aluminiumfolie. Efter tio minuter i ugnen (180°) smakar det som nybakat igen! Om vetebullarna blivit hårda och tråkiga kan du doppa dem i mjölk och grädda dem i ugnen ett par minuter, då blir de som färska. Läs fler tips för gammalt bröd nedan!
Visa hela svaret