Lchf Vad Äta Istället För Pasta?

Lchf Vad Äta Istället För Pasta
6 kolhydratfattiga alternativ till pasta :

 • Zoodles.
 • Bönpasta.
 • Shiratakinudlar.
 • Sjögräsnudlar/kelpnudlar.
 • Morotstagliatelle.
 • Vitkål.
 • Riven blomkål.
 • Shiratakiris.

Meer items
Visa hela svaret

Finns det pasta utan kolhydrater?

Root Pasta är ett substitut till pasta, ris och nudlar som framställs av roten från Konjakknölkallan – i folkmun ofta kallad för Konjakrot. Den växer naturligt enbart i de tropiska- och subtropiska delarna av Asien och då oftast på hög höjd.
Visa hela svaret

Kan man äta potatis LCHF?

Öppna senaste numret av Aftonbladets bilaga “Laga LCHF” så möts du på första uppslaget av reklam för potatis! Enligt annonsen så är den kolhydratrika potatisen “den perfekta ingrediensen i LCHF-diet”. Man delar också med sig av ett recept på “Krämig dillpototto”, komplett med fettsnål fejkgrädde och fettsnål ost.

 1. Den innehåller 50 energiprocent kolhydrater och är ungefär så långt ifrån LCHF man kan komma.
 2. Att Svensk Potatis vill försvara sin sjunkande försäljning är ok.
 3. Men hur oseriösa eller okunniga är Aftonbladet när de säljer stor reklamplats till dem i sin LCHF-tidning? Det blir ju minst sagt förvirrande för nybörjare.

Även tidigare nummer av “Laga LCHF” har gett ett aningslöst intryck med fullt av kolhydratrika rekommenderade produkter, Är det dags för Aftonbladet att ta in någon granskare som vet vad LCHF är?
Visa hela svaret

Får man äta couscous i LCHF?

Gott tillbehör som är lätt och snabbt att göra. Passar bra till grillat kött, som en sallad på en buffé eller tillsammans med lite kallskuret. Kanske något att testa till midsommar? Lchf Vad Äta Istället För Pasta
Visa hela svaret

Vilken pasta har minst kolhydrater?

Vad är vad? –

Traditionell pasta. Görs ofta på ägg och durumvete som är gulare och har högre proteininnehåll än vanligt vetemjöl. I billigare pastasorter är äggen borttagna och allt eller delar av durumvetet är ersatt av vanligt vetemjöl. Färsk pasta. Innehåller vanligtvis durumvete och ägg och skiljer sig alltså inte från traditionell torkad pasta med samma innehåll. Fullkornspasta. Måste för att få kallas fullkornspasta innehålla minst 50 procent fullkorn. Innehåller mer näring och nästan dubbelt så mycket fibrer som vanlig pasta. Fiberpasta. Är ofta lika ljus som traditionell pasta, men har tillsatt fiber från vete eller havre. Innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än traditionell pasta. 
 Bön-, lins-, eller kikärtspasta. Görs på mjöl från olika typer av bönor, kikärtor eller linser och är ofta gluten- och äggfri. Innehåller mer näring och protein, och mindre kolhydrater än vanlig pasta. 
 Glutenfri pasta. I glutenfri pasta har vetemjölet ersatts av vetestärkelse, där veteproteinet gluten är borttaget. Men även pasta gjord på exempelvis majs, bönor, liner, bovete, kikärtor eller ris är vanligtvis glutenfri. Nudlar. Finns i många olika former. Äggnudlar är gjorda på ägg och mjöl, glasnudlar är gjorda på stärkelse från mungbönor, risnudlar på rismjöl och sjögräsnudlar på tång. De tre senare är vanligtvis glutenfria. Nudlar ska ej förväxlas med de snabbnudlar som finns i olika varianter. Snabbnudlar är ofta preparerade på olika sätt och har helt annat näringsinnehåll.

För fler tips på goda, nyttiga pastarecept, bli medlem hos ViktVäktarna här!
Visa hela svaret

Kan man äta ris på LCHF?

50 gram kolhydrater i kolhydratrik mat – Att lägga till lite bröd, pasta, ris eller potatis ger dig lätt över 50 gram kolhydrater – den föreslagna gränsen för, Bröd och potatis är alltså inte del av LCHF-kost.
Visa hela svaret

Får man äta nudlar i LCHF?

ANNONS (Inlägget innehåller annonslänkar till olika webbutiker. Det innebär att varje köp som görs via någon av länkarna genererar en provision till LCHF-arkivet. Detta kostar inte dig något extra.) Shiratakinudlar eller som dom ofta kallas på många sidor, Diet Noodles är nudlar som är gjorda av konjaksrot.
Visa hela svaret

Kan man äta pasta om man vill gå ner i vikt?

Åt samtidigt GI-kost – Även om studien endast undersökte personer som åt så kallad GI-kost*, menar forskarna att resultaten är tydliga: Pasta bidrar varken till viktuppgång eller ökat kroppsfett när den äts som en del av en hälsosam kost.
Visa hela svaret

Vilken mat innehåller 0 kolhydrater?

Protein – De livsmedel som innehåller protein bör helst vara kolhydratfattiga. Kött (fisk, fågel, nöt, lamm, fläsk, skaldjur) är perfekt för den som vill äta LCHF, men det finns även vegetariska och veganska alternativ. Det skall dock nämnas att för de allra flesta är det enklast att tillgodose sitt behov av protein genom kött.

 1. Du bör inte äta för mycket protein eftersom man anser att högt intag av protein kan stoppa fettnedbrytning.
 2. Detta kan bland annat förklaras av att (1) vissa aminosyror (byggstenar i proteiner) stimulerar bukspottkörteln till att frisätta insulin till blodet (och insulin stoppar nedbrytning av fett) samt (2) vissa aminosyror kan omvandlas till glukos (socker)! Som vanligt bör du föredra ekologiskt och gräsbetat om det är möjligt.

Som regel innehåller mörkt kött mer fett än vitt kött (fisk, fågel, skaldjur). Fet fisk (lax, makrill) är däremot både protein- och fettrikt. Rött kött är utmärkt för den som vill äta LCHF. Du bör dock ha i åtanke att rött kött har kopplats till ökad risk för cancer i mag-tarmkanalen och därför bör du eftersträva att tillgodose proteinbehov från vitt kött och eventuellt vegetariska alternativ (oavsett om du är vegetarian eller inte).

 • Onserverat kött (t ex skinka) kan ibland ha tillsatt socker.
 • Det är också vanligt att konserverat kött, särskilt charkuterier (skinka, salami, parmaskinka etc) innehåller nitrit för att konservera köttet bättre.
 • Nitriter är potentiellt cancerframkallande och därför bör man försöka begränsa intaget av konserverat/processat kött (såsom skinka).

När du väljer kött kan du alltid välja det fetaste alternativet. Det går utmärkt att ha feta såser till köttet. Den som inte äter fläsk kan istället äta lamm som också är rikt på fett. Här följer en lista på vanliga källor till protein, samt en förteckning över hur mycket kolhydrater som finns i respektive. Här kan du se hur mycket protein som finns i vanliga livsmedel. För LCHF brukar man föredra kyckling, nötkött, fisk och fläsk. Men som framgår här ovan finns flera alternativ. Bönorna är också proteinrika, men de är också rika på kolhydrater, varför du inte skall äta för mycket bönor.

 1. Tumregeln är att allt som innehåller mindre än 5% kolhydrater är LCHF.
 2. Glöm inte att om du äter för mycket protein, så kommer du troligtvis minska på din fettförbränning eftersom proteiner stimulerar frisättning av insulin.
 3. Fisk – All fisk går bra.
 4. Torsk, lax, makrill, tonfisk etc.
 5. Ju fetare fisk desto bättre.
You might be interested:  Kalljäst Bröd Över Natten Recept?

Skaldjur – Alla skaldjur går bra. Räkor, krabba, mussla, bläckfisk, hummer etc. Ägg – Föredra alltid ekologiska ägg från frigående höns. Du kan tillaga ägget precis som du vill (stekt, kokat, som äggröra osv). Nöt – Nötkött är ett säkert LCHF-alternativt.

 • Nötfärs likaså.
 • Försök välja det fetaste alternativet.
 • Fläsk (gris) – Fläskkött går också alldeles utmärkt.
 • Notera dock att konserverat fläsk (såsom skinka, salami etc) kan vara behandlat med nitrit som är ohälsosamt.
 • Välj hellre fläskfilé eller fläskfärs.
 • Glöm inte att vissa fläskprodukter har tillsatt socker – läs på förpackningen! Fågel – Kyckling, kalkon och övriga fåglar går utmärkt.

Kalv, lamm och viltkött går också utmärkt. Här kan du se hur mycket kolhydrater som finns i olika proteinkällor. Som du märker innehåller alla bönor och qourn (vegetariska alternativ till protein) mycket mer kolhydrater än kött. Av denna anledningen brukar man föredra kött som proteinkälla vid LCHF. Det finns inga kolhydrater i vanliga livsmedel som kycklig, fläsk, nöt, kalkon, fisk, skaldjur, lamm osv.
Visa hela svaret

Får man äta banan med LCHF?

Hur mycket frukt kan du äta? – Det betyder att du på (< 20 gram per dag) förmodligen föredrar lite bär istället. Du behöver faktiskt inte äta frukt. Alla näringsämnen i frukt kan du ännu lättare få från grönsaker – utan allt socker. Därför kanske du hellre äter rikligt med istället?

 • Även om du äter (20-50 gram per dag) behöver du vara försiktig med frukt – förmodligen inte mer än en frukt om dagen.
 • På (50-100 gram per dag) kan du få plats med två eller tre frukter per dag, om det är din huvudsakliga kolhydratkälla.
 • Som du ser innehåller vindruvor och bananer mest kolhydrater av alla frukterna.

Visa hela svaret

Får man äta havregryn i LCHF?

LCHF-frukost med gröt – Lchf Vad Äta Istället För Pasta Eftersom havregryn innehåller över 50 % kolhydrater så är det så långt ifrån LCHF som man kan komma. Risgrynsgröt innehåller betydligt mindre kolhydrater eftersom det innehåller mycket grädde, men lämpar sig fortfarande inte som en LCHF-frukost. Här nedan kommer ett recept på en nyttigare gröt med mandelmjöl.

1 msk mandelmjöl 1 dl vispgrädde kanel 2 st ägg

Gör så här: Rör ihop mandelmjölet, grädden och de två äggen i en kastrull under medelhög värme. Fortsätt röra blandningen så att gröten inte bränner fast. När gröten har fått önskad konsistens kan den tas bort från den värma plattan och serveras direkt i en djup tallrik. Krydda gärna med kanel eller kardemumma.
Visa hela svaret

Är tomater bra LCHF?

Under jord – Alla siffror är procent kolhydrater. Det betyder att hundra gram – vikten av en normal tomat – av en grönsak innehåller det antalet gram kolhydrater som siffran anger. Till exempel innehåller en genomsnittlig tomat 3 gram kolhydrater. Ett helt blomkålshuvud väger mycket mer, kanske tio gånger mer, innehållet för ett helt blomkålshuvud blir i så fall tio gånger 4 gram, alltså 40 gram kolhydrater totalt. Lchf Vad Äta Istället För Pasta Grönsaker med under fem viktprocent kolhydrater kan ätas relativt fritt. Om du inte äter LCHF (vilket innebär mindre än 20 gram kolhydrater per dag) kan du förmodligen äta så mycket du vill av de här lågkolhydratgrönsakerna. Om du äter (under 20 gram kolhydrater per dag) behöver du kanske vara lite försiktig med vissa grönsaker.

 • Speciellt försiktig kan du behöva vara med paprika och tomater – där hamnar du snabbt uppåt 20 gram kolhydrater.
 • En medelstor paprika kan innehålla 6-8 gram kolhydrater.
 • Medicinering med warfarin och intag av grönsaker: Warfarin (säljs under namnen Waran, Coumadin, Jantoven) är ett läkemedel som används för att behandla och/eller förhindra blodproppar och effekten kan minskas av det höga innehållet av vitamin K som finns i många grönsaker.

Ett ojämnt intag av grönsaker kan göra dosen av warfarin svårbestämd då warfarin fungerar genom att blockera effekter av vitamin K.
Visa hela svaret

Kan man äta glasnudlar i LCHF?

Shirataki-glasnudlar (Cookie 2011-09-19) Lchf Vad Äta Istället För Pasta Alla som går på lchf-dieten, alltså kolhydratfattig diet, skulle jag vilja rekommendera shirataki-glasnudlar för att de innehåller väldigt lite kolhydrater. Nudlarna är gjorda på konjakrot som även kallas för jams. De påminner mycket om vanliga glasnudlar men ger lite mer tuggmotstånd.

De smakar inget men drar åt sig väldigt mycket av de smaker man tillsätter. Näringsvärdet per 100 g är: energi 5 kcal, protein 0 g, fett 0 g, kolhydrater 0,3 g, fiber 2,2 g, natrium 2 mg. Shirataki-glasnudlar har en tendens att lukta lite när man öppnar påsen, men det är bara att lägga dem i kallt vatten i ca 5-10 minuter så försvinner lukten.

Sedan lägger man nudlarna i kokande vatten, som är smaksatt med buljong, Ros dee eller salt. Jag brukar hälla av vattnet redan efter 10 sekunder, bara så att nudlarna hinner värmas upp. Ju längre tid man tillagar dem desto mer tuggmotstånd blir det. Om man vill ha nudlarna i en maträtt – de passar bra till “Yum”-rätter – så lägger man i stället i nudlarna i maträtten när den är klar, och låter dem ligga i ca 1 minut innan maten serveras.
Visa hela svaret

Kan man äta sötpotatis LCHF?

Parmesangratinerad Hasselbackare på sötpotatis Gooooood förmiddag! 8 timmar och 23 minuters sömn i natt, det är inte illa! Har snittat på typ 5 sen vi åkte till Spanien 💩 Jag älskar min nya Fitbit! Jag är fortfarande lite semesterslapp det ska jag inte sticka under stolen med, det blir i snitt 10-11.000 steg om dagen – får jobba lite hårdare senare i höst! Jag njuter av lite slappare approach just nu.

Osten har jag dock styrt upp nu – det mår jag som bäst av. Periodisk fasta i kombination av liberal lågkolhydratkost där är mitt verktyg för att må som bäst! Vi har inte kunnat stoltsera med vackra sommardagar i Skåne detta året heller tyvärr. Vi har knappt suttit ute någonting! Nu har vi ju inte varit hemma hela sommaren så visst vi kanske missat några tillfällen.

Men i går var en skön sommarkväll och då blir det ju givetvis grillat! Jag hittade små sötpotatisar på Ica Maxi, ibland är det så hiskeligt stora de där sötpotatisarna! Jag får ju ofta frågor både här i bloggen och på instagram om sötpotatis är LCHF och JA sötpotatis funkar hur bra som helst om man som jag äter en liberal lågkolhydratkost och sedan beror det ju på HUR man äter.

Jag som praktiserar perdiodisk fasta (sedan 2012) äter inga kolhydrater dagtid, det innebär att jag har ju en ganska rejäl “pott” till middagen på kvällen. Jag vill kunna äta bra kolhydrater och då passar detta upplägget mig. Min kropp är duktig på att använda både fett och kolhydrater (glukos) som energikälla på grund av det upplägget.

Sötpotatis (som inte är en potatis utan en ört) en bra källa till kolhydrater, full av näringsämnen och antioxidanter som C och E vitamin, betakaroten och mineraler som koppar, kalium, folat och järn och sist men inte minst bra fibrer. I går gjorde jag hasselbackspotatis på sötpotatisen och istället för ströbröd så panerade jag med min favoritpanering: Parmesan med kryddor! Denna paneringen är så användbar och kan användas till mycket! Jag river parmesanen och sedan mixar jag den till ännu mindre “mjöl” i min Kitchen Aid.

 • Författare: åse falkman fredrikson
 • Portioner: 4
 • 2 mindre sötpotatisar
 • 3/4 dl smält smör
 • Parmesanpanering:
 • 150 g riven parmesan (ca 3 dl)
 • 1 msk vitlökspuver
 • 1 msk paprikapulver
 • 1/2 msk itlaiensk salladskrydda
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk svartpeppar
 1. Blanda parmesanpaneringen.
 2. Sätt ugnen på 200 gr.
 3. Skär tunna snitt i sötpotatisarna, jag lägger potatisarna mot en skärbräda så man inte skär igenom. Man kan även använda en träsked och lägga potatisen i den under tiden man skär.
 4. Smält smöret och pensla eller häll över potatisarna. Strö sedan paneringen över, se till att det även hamnar mellan skivorna.
 5. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter tills sötpotatisarna fått fin färg!
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Tandkräm?

Tagga på instagram och hashtagga det : Parmesangratinerad Hasselbackare på sötpotatis
Visa hela svaret

Får man dricka mjölk vid LCHF?

Bör just du äta mejeriprodukter? – Precis som när det gäller många andra livsmedel är det mycket individuellt hur vi reagerar på mejeriprodukter. De flesta som äter LCHF eller ketogen kost kan äta ost, smör, grekisk yoghurt och mejeriprodukter med lågt kolhydratinnehåll utan problem.

 • Det finns en mängd LCHF-vänliga produkter att njuta av.
 • Har du däremot mjölkallergi, vilket är ovanligt bland vuxna, är det helt uppenbart att du ska undvika mejeriprodukter.
 • Är du laktosintolerant kan du troligen njuta av små mängder ost, smör och andra mejeriprodukter med lågt laktosinnehåll.
 • Reagerar du även på små mängder laktos är det dock förnuftigt att helt undvika produkterna.

Att testa att äta mejerifritt under en period kan vara en bra idé om du tycker att det triggar ditt sug, har svårt att begränsa intaget, får hudutslag eller andra symtom. Ge det tre till fyra veckor, då det kan ta ett tag innan du upplever förbättringar.

Under din mejerifria period kan du istället njuta av kokos- eller mandelgrädde i ditt kaffe eller te. Diet Doctor har många goda och,(Inte medlem? och få tillgång till alla våra veckomenyer och annat användbart medlemsinnehåll.) Har du fastnat på en viktplatå men inte vill utesluta mejeriprodukter helt: försök att begränsa ditt dagliga intag av ost samt minska intaget av grädde till ett par matskedar.

Med lite experimenterande kommer du snart underfund med vilka typer och mängder som passar bäst in i din egen LCHF-livsstil. Vi hoppas det. Vi vill passa på att berätta att Diet Doctor inte visar några annonser, tar emot pengar från industrin eller säljer några produkter.
Visa hela svaret

Vad får man äta när man går på LCHF?

Olika dieter passar för olika personer – Det finns många olika dieter. Olika metoder passar olika människor. Det går tyvärr inte att svara på vilken diet som är bäst. Det finns inte ett sätt som fungerar för alla, utan du måste utgå från dig själv och vad du tror kan fungera för dig.

GI. Du väljer livsmedel med så kallade långsamma kolhydrater som till exempel grovt bröd, flingor, gryn och baljväxter. Samtidigt väljer du bort livsmedel med så kallade snabba kolhydrater som till exempel läsk, godis, vitt bröd och söta flingor. 5:2. Du fastar två dagar i veckan. Under veckans fem övriga dagar äter du som du brukar göra. De dagar du fastar ska inte ligga direkt efter varandra. Minst en dag då du äter som vanligt ska ligga mellan de två dagarna då du fastar. Lågkolhydratkost. LCHF är ett exempel på en diet då du äter lågkolhydratkost, Du väljer bort livsmedel som innehåller mycket kolhydrater som till exempel bröd, gröt, flingor, pasta, ris och sötsaker. I stället väljer du livsmedel med mycket protein och fett som till exempel ägg, ost, grädde, jordnötssmör, fisk, kött och korv.

Läs mer om dessa dieter och hur de kan påverka hälsan på Livsmedelsverket.se. Studier visar att dieter där du äter en mindre andel kolhydrater ger en snabbare viktnedgång i början jämfört med om du äter enligt de nordiska näringsrekommendationerna. Men efter ett år har viktminskningen planat ut och du får samma viktminskning oavsett metod.
Visa hela svaret

Vad har mest kolhydrater ris eller pasta?

Potatis, makaroner, ris

LIVSMEDEL MÄNGD KOLHYDRATER, g
Pasta 1 dl kokt 15
Ris, långkornigt 1 dl kokt 15-20
Couscous, förkokta 1 dl ca 15
Nudlar (obearbetade) 1 påse (torrvikt 60 g) 40

Visa hela svaret

Kan man äta Bönpasta med LCHF?

Bönpasta med köttfärssås Många som äter LCHF tycker det är alldeles för mycket kolhydrater i bönpastan från Risenta, dessutom finns det mycket diskussioner om sojabönor. Jag äter väldigt liberal LCHF eller lågkolhydratkost och tycker det kan vara ett helt ok alternativ.

För mig är det viktigt att vardagen går ihop med allt vad det innebär och då kan man ibland behöva snabba och enkla alternativ. Att bönpastan sedan endast innehåller sojabönor tycker jag är ett +, alltså inga andra tillsatser. Idag blev det köttfärssås och så serverades bönpasta i spagettiform till mig och vanliga spagetti till barnen och gubben.

Recept köttfärssås: 3-4 port 400 g köttfärs (jag använder helst fläskfärs) 1 liten gul lök 1 vitlöksklyfta smör 0,5 dl ketchup sötad med stevia 1-2 dl grädde 1 dl vatten lite soja salt och peppar Gör så här: Hacka löken och vitlöksklyftan och stek i rikligt med smör.
Visa hela svaret

Vilka grönsaker får man äta i LCHF?

Grönsaker – Välj ovanjordsgrönsaker, alltså all typ av kål, svamp, avokado, sparris, rädisor, spenat/mangold, aubergine, zucchini/squash, paprika, tomat, gurka, alla typer av bladgrönsaker som ruccola, spenat/mangold, all typ av huvudsallad, lök. ( Se mina favoritgrönsaker.) De underjordgrönsaker som du kan äta är rättika samt kålrot och rotselleri som båda innehåller ca 5 g kolhydrater/100 gram.
Visa hela svaret

Är morötter keto?

What Vegetables Can I Eat on a Keto or Low Carb Diet? Det är en vanlig missuppfattning att du inte kan äta mycket grönsaker när du är på en ketodiet. Faktum är att du kan och borde äta mycket grönsaker! De innehåller alla typer av näringsrika saker, inklusive antioxidanter, vitaminer och mineraler som kalium och kalcium.

 • Men inte bara några grönsaker kommer att göra.
 • Vissa är kolhydrater med hög sockerhalt / naturliga sötningsmedel / glukos (Tips: de flesta rotgrönsaker, som morötter, rödbetor, yams, butternut squash, palsternack och rovor är stärkelsegrönsaker och har höga kolhydrater).
 • Undvik dessa grönsaker och fokusera på ketogen dietvänliga val som anges nedan.

Vissa är supermat (säg ja till bladgrönsaker och korsblommiga grönsaker!), Alla är bra för en lågkolhydratdiet, har lite glukos och är icke-stärkelsegrönsaker. Kom bara ihåg, även med näringsmässigt fördelaktiga grönsaker blir kolhydrater snabbt; du vill hålla dig till cirka 20 gram netto kolhydrater per dag (mer om du regelbundet är atletisk eller kan stanna i ketos med mer kolhydrater – du kan testa för att räkna ut det och mindre totala kolhydrater om du använder ketodieten som kompletterande terapi), så kom ihåg medan du njuter av grönsaker.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Är 1300 Kalorier?

Får man äta majs med LCHF?

LCHF for dummies Jag har fått lite förfrågningar om en lathund för LCHF så den kommer här! Varför äta LCHF? Lågkolhydratkost gör dig friskare och smalare! Diabetiker, mag och tarmsjuka, sockerberoende, överviktiga, jojobantande normalviktiga – alla mår oftast bättre på LCHF.

 1. Du håller dig mätt, får inget godissug eller kolhydratsug och oftast genererar LCHF kost viktnedgång.
 2. För de flesta så går det långsamt.
 3. Är man en bantare som gjort sin kropp otrygg så kan det ta flera månader innan vikten börjar krypa neråt.
 4. Man kan även behöva se över vad man egentligen äter, äter man bara riktig mat? Eller även yoghurt, bär, massa nötter, lchf efterätter, lchf bröd i stället för mat, mörk choklad, för mycket vin, kanske en och annan dag då man tillåter sig äta utanför kosten? Är man fast i “mellanmålsträsket” sedan gamla bantardagar? Vi behöver generellt bara äta 2-3 ggr per dag på LCHF.

Oftast har män lättast att viktminska på LCHF. Ät gärna av detta: Kött, fågel, fisk (gärna fet som makrill, strömming och lax), skaldjur, ägg, Ät helst ekologiskt och gräsbetesdjur. Fullfet mejeri som vispgrädde, creme fraiche, feta ostar. Yoghurt då och då så fet som möjligt! Lidl har en grekisk yoghurt med 2.8 g kolhydrater på 100 g (10%).

Undvik vanlig fil och mjölk då det har för stor inverkan på blodsockret. Feta såser som bearnaise och hollandaise, majonnäs, dressingar. Stek helst i smör och kokosfett. Olivolja och rapsolja kan användas till sallad etc. Ovanjordgrönsaker, gärna mörkgröna bladgrönsaker och kål som blomkål, vitkål, savoykål, brysselkål, broccoli.

Lök, paprika, oliver, squach, champinjoner, avokado m.fl. Undvik majskorn! Minimajs är OK och en majskolv med smör då och då! Nötter, gärna mandel och paranötter men försök ät så många olika nötter som möjligt (riskspridning). Undvik saltade för de är svårast att sluta äta! 5-8 nötter per dag är lagom.

 1. Jordnötter är inte nötter utan en baljväxt.
 2. Frön, lite linfrön eller psylliumfrön kan vara bra för magen.
 3. Solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, kanske lite på yoghurten.
 4. Bär, kan ätas i bland och i mindre mängd.
 5. Gärna hallon! Tex med vispgrädde som helggott.
 6. Ät aldrig eller väldigt sällan: (beror på vad du tåler och om du viktminskar eller är normalviktig) Socker, även gömt socker i livsmedel! Socker är 7 gånger mer beroendeframkallande än kokain! Det är inte bara överviktiga som ska undvika socker, socker är cancerframkallande (spec i brösten, underlivet, tjocktarmen, prostatan och ändtarmen) och har en mängd olika nackdelar för vår kropp.

Vi kan få Inflammationer, ledbesvär, astma, candida, njurskador, synproblem, hyperaktivitet etc. Mjöl, även dinkel och durum (som båda är vetemjöl fast av annan sort!) Stärkelse som bröd, pasta, ris, potatis, müsli, majskorn, popcorn. Margariner, fulla av omega 6, smakar illa och har många hälsonackdelar! Ät ibland, om du är normalviktig eller inte sockerkänslig : Frukt, någon frukt ibland skadar dig inte – se det som naturligt godis.

 • Rotfrukter, undvik helst potatis men övriga rotfrkter är OK om vi inte vill viktminska eller om vi tränar mycket.
 • Råris, ris är glutenfritt och råris som behöver kokas i 40 minuter kan vi äta då och då.
 • Quinoa är en ört och också glutenfritt.
 • Baljväxter som bönor, ärter, kikärter, linser.
 • Havregryn och bovete (glutenfritt) Dryck: Drick kaffe, te och vatten.

Prova med en klick ekologiskt kokosfett i! Gott och håller dig mätt och det ökar förbränningen + en massa annat nyttigt! Drick vid fest: Torrt vin, whisky, konjak, vodka, sockerfria drinkar. Hur ska LCHF tallriken se ut? Till skillnad mot en tallrikmodellares? Där tallriksmodellaren lägger sin portion med potatis, pasta, ris etc lägger vi våra ovanjordgrönsaker.

Där tallrikmodellaren lägger sin lågfettssås, där lägger vi vår naturligt feta sås. Svårare än så är det inte! Ät tre ggr per dag generellt, ät långsamt och ät dig ohungrig. Men är man kraftigt överviktig så har man ofta rubbningar i hunger och mättnadshormonerna leptin/ghrelin. Ät då enligt modellen: Frukost: 1 handflata protein, 1 kupad hand med fett (ca 1 dl gräddig sås eller 1-2 msk majonnäs, dressing, smör etc) Lunch: 1 handflata protein, 1 kupad hand med fett (ca 1 dl gräddig sås eller 1-2 msk majonnäs, dressing, smör etc), 1 handflata ovanjordgrönsaker.

Middag: 1 handflata protein, 1 kupad hand med fett, 1 handflata ovanjordgrönsaker. Lägg gärna till 5 paranötter som mellanmål eller kvällis. (innehåller daglig ranson selen + zink) Som ni ser finns det inte utrymme för mörk choklad, lchf efterätter, vin varenda dag, bär med vispgrädde etc.
Visa hela svaret

Vilken pasta ska man äta för att gå ner i vikt?

Traditionell pasta gjord på durumvete håller ett lågt eller meddellågt glykemiskt index, eller så kallat GI, och ger tillsammans med en sallad och en pastasås en komplett och hälsosam måltid som håller dig mätt länge.
Visa hela svaret

Kan man äta pasta när man bantar?

Åt samtidigt GI-kost – Även om studien endast undersökte personer som åt så kallad GI-kost*, menar forskarna att resultaten är tydliga: Pasta bidrar varken till viktuppgång eller ökat kroppsfett när den äts som en del av en hälsosam kost.
Visa hela svaret

Vilken pasta är bäst om man vill gå ner i vikt?

Fiber- eller fullkornspasta. – Det här är för de som vill kunna äta lite pasta med gott samvete. Ett utmärkt alternativ. Eftersom fiberpastan ger större mättnad är det enklare att gå ner i vikt. Man äter helt enkelt en mindre mängd, får i sig färre kalorier.
Visa hela svaret

Varför ska man inte äta pasta?

Pasta i sig behöver inte vara onyttigt. Men det är ofta portionsstorleken och de fettrika såserna som kommer med pastan som ställer till det. Det är dessutom viktigt att få i sig kolhydrater med fibrer – grönsaker ger både mer näring och mer för tarmen att arbeta med.

Gillar du att äta pasta så fortsätt med det, men tänk på mängderna. Fyll istället ut portionerna med grönsaker för att bli mätt. Liten guide till pasta Vit pasta. Här finns det två sorter: den med vanligt vetemjöl blandad med durumvete och den med enbart durumvete. Av dessa två är den senare att föredra.

Ljus fiberpasta. Innehåller inget fullkorn, däremot tillsatt fiber av vete eller havre. Fullkornspasta. Innehåller minst 50% fullkorn, men vissa sorter ända upp till 100%. Dinkelpasta. Dinkelvete eller spelt är en gammal vetesort som innehåller mer protein, mineraler och fibrer än vanligt vete.
Visa hela svaret