Recept Vita Bönor I Tomatsås?

Recept Vita Bönor I Tomatsås

Hur tillagar man vita bönor på burk?

Tillsätt vatten – ca 3 dl – så att det blir en såsaktig konsistens. Låt koka några minuter – gärna 15 minuter. Smaka av de vita bönorna med salt, peppar och socker. Nu kan du servera dina vita bönor i tomatsås till det du önskar.
Visa hela svaret

Måste man skölja vita bönor?

Skölj av bönorna i rinnande vatten, eller värm i spadet och häll av det före servering. Innehåll från öppnad förpackning förvaras kylt i burk med tätslutande lock. Förbrukas inom 2 dagar.
Visa hela svaret

Hur länge håller sig vita bönor i tomatsås?

Förvaring

Temperatur (°C): Min: 2 °C Max: 30 °C
Total hållbarhet (dagar): 730
Hållbarhet efter öppning: 2
Förvaringsinstruktioner: Förvaras torrt och svalt, ej i direkt solljus. Bönor i öppnad förpackning förvaras kylt i annat förslutningsbart kärl (ej metall). Då hållbar max 2 dagar.

Visa hela svaret

Är det bra att äta bönor varje dag?

Tarm, hjärta, vikt. Din kropp kommer tacka dig om du äter bönor och andra baljväxter ofta och regelbundet. Här är 5 konkreta hälsoskäl. Koka själv eller köp färdiglagade om du tycker det är enklast. Det viktiga är att äta baljväxter ofta och regelbundet.
Visa hela svaret

Kan man gå ner i vikt av bönor?

Recept Vita Bönor I Tomatsås Recept Vita Bönor I Tomatsås 1 AV 2 “Bönor gynnar fettförbränningen då det minskar insulinpåslaget. Insulinet är ju ett hormon som trycker in fett i fettcellerna”, säger näringsfysiologen Fredrik Paulún.2 AV 2 “Bönor är absolut bra mat för den som vill gå ner i vikt”, säger Anne Nilsson, forskare vid Lunds universitet.

Hon berättar att bönor innehåller ämnen som sänker graden av inflammation i kroppen. Foto: LASSE SVENSSON Publicerad: 29 jun 2015, kl 17:03 Bränn fett med bönor. Baljväxter är inte bara mättande och nyttiga utan boostar också förbränningen. Här tipsar näringsfysiologen Fredrik Paulún om sina favoriter – från kikärtor och sojabönor till black eye peas och kidneybönor.

Vill du minska i vikt? Låt bönorna göra jobbet. Forskning visar att en kost med baljväxter påverkar både vikt och hälsa positivt. Alla bönor är bra att äta för den som vill gå ner i vikt tack vare deras låga GI-värde, även om vissa bönor sticker ut lite extra.
Visa hela svaret

Är bönor på burk kokta?

Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser, innehåller många nyttiga ämnen men måste blötläggas och kokas innan man äter dem. Det beror på att de naturligt innehåller lektiner. Ämnet kan ge illamående, kräkningar och diarré och har visat sig ligga bakom ett stort utbrott av matförgiftning på en skola i Skellefteå.

Bönor, ärtor och linser är klimatsmart mat – särskilt när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock också lektiner. Det är en grupp proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. – Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort.

Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket. Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter man ätit dem.

 1. Hur känslig man är varierar mellan olika personer men det är ovanligt med stora utbrott på grund av lektiner.
 2. Baljväxter är bra och nyttig mat när man vill minska på mängden kött och äta mer grönsaker istället.
 3. Glöm bara inte att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller blötläggning och koktid och av torkade baljväxter.

Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Om det inte finns någon information om hur de torkade bönorna och ärtorna bör tillagas bör de blötläggas i minst 12 timmar, samt sköljas och kokas i minst en halvtimme. De bönor som säljs i burk eller tetra är redan tillagade och kan ätas direkt utan att blötläggas och kokas.

Lektiner i baljväxter Baljväxter innehåller många nyttiga ämnen och påverkar dessutom klimatet förhållandevis lite – i synnerhet när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock även lektiner. Lektiner kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor om baljväxterna inte tillagas på rätt sätt.

En del lektiner försvinner vid blötläggning om vattnet hälls bort. Lektiner förstörs vid kokning. Vad är lektiner? Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter, som bönor, linser, ärter, haricot verts och vaxbönor. Hur mycket lektiner det finns i de olika typerna av baljväxter varierar.

 • Andra livsmedel som fläderbär och matsvampar kan också innehålla lektiner.
 • Är det farligt att få i sig lektiner? Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter du ätit dem.
 • Symtomen varar ungefär 3-4 timmar.

Vilken effekt lektiner kan ha på längre sikt vet vi inte eftersom det är dåligt undersökt. Symtomen vid lektinförgiftning liknar en del av de symtom som uppstår vid en allergisk reaktion. Baljväxter, särskilt jordnötter och sojabönor, är även en vanlig orsak till allergi.

Så minskar du risken att bli sjuk Lektiner förstörs och blir ofarliga vid blötläggning med efterföljande kokning. Därför är det viktigt att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller koktid och eventuell blötläggning av torkade baljväxter. Bönor och ärtor Blötlägg och koka torkade bönor och ärtor innan du äter dem.

You might be interested:  Hur Länge Håller Sig Ost I Frysen?

Läs på förpackningen hur du gör. Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Om det inte finns någon information om hur du bör laga till de torkade bönorna och ärtorna så bör du blötlägga dem i minst 12 timmar, samt skölja och koka dem i minst en halvtimme.

 1. Värmebehandling i mikrovågsugn är inte tillräckligt för att förstöra lektiner.
 2. Upphetta färska bönor och ärtor innan du äter dem, till exempel genom ett snabbt uppkok.
 3. Linser Koka torkade linser innan du äter dem.
 4. Ikärtor Spad från kokta kikärtor, även kallat aquafaba, används i matlagning och bakning istället för äggvita.

Även om kikärtor innehåller förhållandevis låga lektinhalter går det inte att utesluta att den som är känslig för lektiner kan påverkas. Groddning Innehållet av lektin minskar vid groddning. Bönsorter som innehåller lite lektiner kan användas för groddning.

Bönor som ska groddas bör blötläggas och blötläggningsvattnet kastas sedan innan de groddas. Baljväxter som ingrediens Om du gör eget bönmjöl, bönpasta och bönsnacks är det viktigt att blötlägga, koka och torka bönorna innan malning. Olika baljväxter innehåller olika mycket lektiner Hur mycket lektiner baljväxterna innehåller varierar mellan olika växter och därför varierar också koktid och rekommendation om blötläggning.

Röda kidneybönor innehåller mycket lektiner, medan mungbönor, kikärtor och adzukibönor innehåller mindre. Riskgrupper Det finns inga speciella riskgrupper men känsligheten för lektiner varierar mycket mellan olika personer.
Visa hela svaret

Är bönor på burk nyttiga?

1. Bönor på burk – Kikärtor, kidneybönor, cannellinibönor de flesta mataffärer har ett stort utbud av konserverade bönor. Ett mättande och näringsrikt alternativ till kött när du slänger ihop en sallad eller gör en pastasås. De har låg fetthalt och högt proteininnehåll.
Visa hela svaret

Hur mycket socker innehåller vita bönor i tomatsås?

Näringsvärde

Tillagningsstatus: Ej tillagad
– Varav mättat fett: 0.1 g
Kolhydrat: 13.6 g
– Varav sockerarter: 6 g
Protein: 4.7 g

Visa hela svaret

Varför inte äta bönor?

Enkelt förklarat ska bönor, ärtor och linser inte serveras råa eller halvkokta eftersom baljväxter som inte tillagas innehåller lektiner som kan orsaka besvär såsom illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor. Vid blötläggning och kokning så förstörs däremot lektiner och blir ofarliga.
Visa hela svaret

Kan vita bönor bli för gamla?

Matvaror som du inte ska slänga i onödan Recept Vita Bönor I Tomatsås Morguefile Publicerad 2016-05-24 – Syre tipsar Allt fler blir uppmärksamma på att en inte ska stirra sig blind på bäst-före-datum och slänga fullt ätbar mat. Som för så mycket annat gäller sunt förnuft och att lukta och smaka. Men för vissa livsmedel är bäst-före-datum inte ens praktiskt användbart, de kan hålla i princip hur länge som helst.

Det gäller särskilt för socker och salt som i sig själva är konserveringsmedel men även för mycket annat i skafferiet och kylskåpet. Ris – Om förvarat torrt och lufttätt håller vitt ris i flera år. Råris med skalet kvar håller däremot inte lika länge på grund av att fettet i skalet härsknar. Bönor och linser – Torkade bönor och linser ska kunna hålla upp till 10 år om de förvaras torrt.

Om de är vakuumförpackade och förvaras mörkt kan de till och med hålla i 30 år. Mjöl och pasta – Kan hålla i upp till 8 år. Förvara bara mjölet väl tillslutet och se upp för mjölbaggar.

Buljongtärningar och kryddor – Kryddor förlorar i smak och färg med tiden men kan hålla i flera år om de förvaras torrt och helst svalt.Knäckebröd – Kan hålla i flera år om det förvaras torrt.Vinäger – Om äppelcider- och vitvinsvinäger förvaras väl tillslutet i en ren flaska så håller de sig nästan hur länge som helst.Sojasås – Om förpackningen är oöppnad håller soja i flera år.

Socker och salt – Alla typer av socker och rent salt håller i en evighet. Det kan dock ta upp fukt och bli hårt men om det värms upp, till exempel i mikron några sekunder så kan detta åtgärdas. Källa: Land.se Mer tips på hur du kan hushålla med livsmedel : Matvaror som du inte ska slänga i onödan
Visa hela svaret

Är bönor bra för magen?

Bönor är tufft för magen, ärter fungerar i mindre mängder medan linser är fritt fram. Välj gärna de som ligger i tetra eller konserv, de är extra snälla mot magen.
Visa hela svaret

Kan man frysa in vita bönor i tomatsås?

Kan frysas in, hållbarhet: 6 månader.
Visa hela svaret

År bönor i tomatsås nyttigt?

VITA BÖNOR I TOMATSÅS – Klassikern är en näringsrik kraftkälla av protein, fibrer, järn och kalcium. Dess kombination av mycket protein, vilket också håller ben och muskler friska, samt låga GI-värde, som frigör energi långsamt, gör att du känner dig mätt länge.

 • Din blodsockernivå hålls stabil och kolesterolet sänks samtidigt som de olösliga fibrerna i bönorna flyttar sig in i de stora tarmarna eller grovtarmen där de gör extra nytta, säger Catherine Collins.
 • Det gör att det produceras fettsyror som tros ge näring till insidan av grovtarmen och därför ger ett visst skydd mot cancer.

En portion på 80 gram motsvarar cirka en femtedel av en kvinnas rekommenderade intag av fibrer och en tiondel av hennes proteinbehov samt en fjärdedel av järnbehovet. Även tomatsåsen har sina fördelar eftersom tomater är en utsökt källa till lycopene, en kraftfull antioxidant som hjälper till att förebygga hjärtsjukdomar och prostatacancer.
Visa hela svaret

Är bönor nyttigare än kött?

Ny forskning: Bönor mättar bättre än kött Vill du hålla dig mätt och nöjd längre och på mindre mängd mat? Då ska du satsa på baljväxter och skära ner på köttet, enligt danska forskare. FOTO: Mostphotos Att baljväxter ger lika bra mättnadskänsla som kött har visats i tidigare, Men nu har forskare vid Köpenhamns Universitet kommit fram till att bönor och ärter till och med mättar bättre än i kalorier räknat motsvarande mängd fläsk- eller nötkött.
Visa hela svaret

Vilka bönor är bäst för magen?

Att äta vego och ha IBS Symtom är både störningar i tarmmotiliteten och ökad invertes känslighet, detta orsakar mag och buk smärtor, svullnad och rubbad avföring. Men genom att se över k osten och att äta regelbundet kan det ge stor betydelse i hur man mår.

 1. IBS är en diagnos som innebär omfattande magbesvär utan att någon synbar fysiologisk orsak föreligger.
 2. För någon som har IBS kan vegansk mat vara en utmaning, framförallt då den ofta innehåller mycket fibrer.
 3. Dock kan vegansk mat i viss mån även vara bra vid IBS då den i många fall innehåller mindre fett (vilket också kan uppröra magen i stora mängder) och helt eliminerar laktos.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Är Det I Te?

För att underlätta finns det några knep att ta till. Under de första veckorna då man går över till vegankost är det vanligt att få magbesvär av det ökade intaget av baljväxter, men för någon med IBS kan problemen kvarstå länge. Linser, mungbönor och kikärter är aningen mer lättsmälta än andra baljväxter.

Onserverade linser och bönor lakas ur på mer gasbildande ämnen än torkade baljväxter, därför kan dessa vara att föredra. Se till att skölja konserverade baljväxter noggrant i en sil innan de tillsätts till maten. Tofu, veganska Quorn-produkter och produkter som är gjorda på rent sojaprotein brukar de flesta tåla bra.

Prova att undvika lök, vitlök, och grova grönsaker i rå form. Många tål dessa bättre om de är väl tillagade. Då många veganer får i sig rikligt med fibrer genom grönsaker och baljväxter kan det vara klokt att välja vita varianter av t.ex. pasta, bröd och ris framför fullkornsprodukter.

 • Quinoa är ofta ett skonsamt alternativ trots en hög fiberhalt, och innehåller även rikligt med protein.
 • Hur besvärliga symptom man upplever beror inte enbart på vilken mat äter äter utan även på hur man äter den.
 • Se till att äta på regelbundna tider, vara avslappnad vid måltider, inte ha för åtsittande kläder, äta långsamt, och tugga ordentligt.

Kolsyrad dryck, tuggummi och halstabletter bör undvikas då de bidrar till att man sväljer luft. De två sistnämnda innehåller även sockeralkoholer som kan uppröra magen. Om du behöver individuellt anpassade råd, kontakta en läkare eller dietist! : Att äta vego och ha IBS
Visa hela svaret

Vilka är de nyttigaste bönorna?

Bönor kan mota övervikt Recept Vita Bönor I Tomatsås Bönor och kikärtor blir man mätt på länge. De håller också blodsockret i schack. På sätt kan de bidra till minskad övervikt och fetma. Foto: Colourbox Bönor påverkar blodsockerkurvan positivt ett halvt dygn efter måltid. Allra bäst var bruna bönor. Bönor ökade även mättnadskänslan så här lång tid efteråt, allra bäst här var kikärtor, strax åtföljd av bruna bönor.

 1. Det visar en ny studie från Lunds universitet som studerat olika bönors hälsoeffekter 11-14 timmar efter måltid.
 2. Att kunna reglera aptiten så långt efter intag kan ha stor betydelse för energiintaget och därmed förhindra uppkomst av övervikt och fetma, säger Anne Nilsson, forskare i tillämpad näringslära vid Lunds Tekniska Högskola och verksam inom Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet.

De hälsosamma effekterna registrerades efter en frukost då bönor intagits som kvällsmat.
Visa hela svaret

Vad ska man inte äta om man vill gå ner i vikt?

1. Nolla intaget av godis, glass, kakor och bullar – Självklart ska vi få unna oss något ibland men om du vill gå ner i vikt är den här punkten i särklass viktigast. Det är här vi får i oss som mest kalorier utan att för den delen varken bli mätta eller få i oss näring.
Visa hela svaret

Vad är bra mat om man vill gå ner i vikt?

Så ska du äta – om du tränar för att gå ner i vikt För att gå ner i vikt behöver du äta mindre än vad du gör i dagsläget. Du behöver däremot inte räkna kalorier. Det enklaste är att fundera på vad du skulle kunna dra ner på i din nuvarande kost. Äter du stora portioner eller tar du ofta en portion till? Då är det bättre att fylla ut tallriken med mättande grönsaker såsom paprika, broccoli, vitkål och tomat.

Äter du lagom stora portioner men unnar dig en efterrätt eller chokladbit lite för ofta? Bestäm dig då för 1-2 tillfällen per vecka där du njuter av det godaste du vet, i rimlig mängd. Lose Weight Boot Camp är den perfekta träningen för dig som vill utmana dig själv, bränna kalorier och bli av med dina extrakilon.

Är du redo? Ät ett litet mellanmål 1-2 timmar innan träningen för att ha energi till passet. Det kan vara en banan eller ett glas yoghurt eller mjölk. Innan dess är det även bra om du ätit en huvudmåltid 2-3 timmar innan mellanmålet. Efter träningen äter du återigen en huvudmåltid, såsom du skulle gjort även om du inte hade tränat.

Ät regelbundet på någorlunda bestämda tider, hur ofta du behöver äta är individuellt men många mår bra av att äta cirka var 3-4:e timme. Ät maten långsamt för att hinna känna mättnaden som kommer cirka 15-20 minuter efter du börjat äta. Ät gärna grönsakerna först så kommer du naturligt äta en mindre mängd mat. Låt 50 % av allt du äter under dagen bestå av grönsaker, frukt och bär. Toppa morgongröten eller yoghurten med bär eller den grova osötade rågmackan med paprikaringar. Fyll halva tallriken med mättade grönsaker till lunch och middag och låt resten av måltiden bestå av protein och fiberrika kolhydrater. Ta en frukt till mellanmål för att undvika att bli alltför hungrig till lunch och middag. Behöver du mer än så lägger du till en proteinkälla såsom keso, kvarg eller ägg. Fokusera på hög kvalitet av kolhydrater, protein och fett. De mättar bra och innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter: Fiberrika kolhydratkällor – grovt osötat bröd, havregryn, matgryn, quinoa, rotfrukter, bönor och linser. Proteinkällor – kyckling, kalkon, fisk, ägg, mejeriprodukter, bönor och linser. Fett – fet fisk, avokado, naturella nötter, raps- och olivolja. Drick vatten till och mellan måltider, 1,5-2 liter per dag. Vid högintensiv träning lägger du till 0,5-1 liter per timme beroende på hur mycket du svettas. Begränsa godis, glass, kakor, läsk och alkoholhaltiga drycker. Helst nolltolerans till dess att du nått din målvikt. Därefter kan du lägga till 1-2 tillfällen per vecka där du får unna dig något, exempelvis en efterrätt på helgen och en kaka till söndagsfikat. Under tiden du går ner i vikt, och gärna även efter att målvikten är nådd, kan du istället njuta av fruktsallad med kvarg och rostade nötter till efterrätt. Prova även att ta en god kopp te på kvällen om sötsuget slår till. Planera! Om det brister är det ofta här. Bestäm redan dagen innan vad du ska äta till samtliga måltider. Ät innan du blir alltför hungrig för att minimera risken att falla för frestelser och handla när du är mätt – även när du handlar på nätet.

You might be interested:  Räkna Ut Hur Mycket Kalorier Du Äter?

Vill du veta mer om hur du kan träna mer effektivt för att gå ned i vikt? hittar du ett urval av vårt bästa träningsutbud för just viktnedgång. : Så ska du äta – om du tränar för att gå ner i vikt
Visa hela svaret

Vad kan man använda bönor till?

Baka bröd och mjuka kakor med bönor – Det går alldeles utmärkt att baka med bönor. Kikärtor gör exempelvis brödet extra mättande och saftigt. Använd sköljda, mixade kikärtor med lite vatten, istället för vätskemängden till degspadet, när du sätter en matbrödsdeg. Kladdkakor och brownies är goda att baka med svarta bönor. : Enkel matlagning med bönor, linser och kikärtor
Visa hela svaret

Varför inte äta bönor?

Enkelt förklarat ska bönor, ärtor och linser inte serveras råa eller halvkokta eftersom baljväxter som inte tillagas innehåller lektiner som kan orsaka besvär såsom illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor. Vid blötläggning och kokning så förstörs däremot lektiner och blir ofarliga.
Visa hela svaret

Är bönor bra för magen?

Bönor är tufft för magen, ärter fungerar i mindre mängder medan linser är fritt fram. Välj gärna de som ligger i tetra eller konserv, de är extra snälla mot magen.
Visa hela svaret

Måste man tillaga vita bönor?

Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser, innehåller många nyttiga ämnen men måste blötläggas och kokas innan man äter dem. Det beror på att de naturligt innehåller lektiner. Ämnet kan ge illamående, kräkningar och diarré och har visat sig ligga bakom ett stort utbrott av matförgiftning på en skola i Skellefteå.

Bönor, ärtor och linser är klimatsmart mat – särskilt när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock också lektiner. Det är en grupp proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. – Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort.

Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket. Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter man ätit dem.

Hur känslig man är varierar mellan olika personer men det är ovanligt med stora utbrott på grund av lektiner. – Baljväxter är bra och nyttig mat när man vill minska på mängden kött och äta mer grönsaker istället. Glöm bara inte att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller blötläggning och koktid och av torkade baljväxter.

Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Om det inte finns någon information om hur de torkade bönorna och ärtorna bör tillagas bör de blötläggas i minst 12 timmar, samt sköljas och kokas i minst en halvtimme. De bönor som säljs i burk eller tetra är redan tillagade och kan ätas direkt utan att blötläggas och kokas.

Lektiner i baljväxter Baljväxter innehåller många nyttiga ämnen och påverkar dessutom klimatet förhållandevis lite – i synnerhet när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock även lektiner. Lektiner kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor om baljväxterna inte tillagas på rätt sätt.

En del lektiner försvinner vid blötläggning om vattnet hälls bort. Lektiner förstörs vid kokning. Vad är lektiner? Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter, som bönor, linser, ärter, haricot verts och vaxbönor. Hur mycket lektiner det finns i de olika typerna av baljväxter varierar.

Andra livsmedel som fläderbär och matsvampar kan också innehålla lektiner. Är det farligt att få i sig lektiner? Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter du ätit dem. Symtomen varar ungefär 3-4 timmar.

Vilken effekt lektiner kan ha på längre sikt vet vi inte eftersom det är dåligt undersökt. Symtomen vid lektinförgiftning liknar en del av de symtom som uppstår vid en allergisk reaktion. Baljväxter, särskilt jordnötter och sojabönor, är även en vanlig orsak till allergi.

Så minskar du risken att bli sjuk Lektiner förstörs och blir ofarliga vid blötläggning med efterföljande kokning. Därför är det viktigt att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller koktid och eventuell blötläggning av torkade baljväxter. Bönor och ärtor Blötlägg och koka torkade bönor och ärtor innan du äter dem.

Läs på förpackningen hur du gör. Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Om det inte finns någon information om hur du bör laga till de torkade bönorna och ärtorna så bör du blötlägga dem i minst 12 timmar, samt skölja och koka dem i minst en halvtimme.

 1. Värmebehandling i mikrovågsugn är inte tillräckligt för att förstöra lektiner.
 2. Upphetta färska bönor och ärtor innan du äter dem, till exempel genom ett snabbt uppkok.
 3. Linser Koka torkade linser innan du äter dem.
 4. Ikärtor Spad från kokta kikärtor, även kallat aquafaba, används i matlagning och bakning istället för äggvita.

Även om kikärtor innehåller förhållandevis låga lektinhalter går det inte att utesluta att den som är känslig för lektiner kan påverkas. Groddning Innehållet av lektin minskar vid groddning. Bönsorter som innehåller lite lektiner kan användas för groddning.

 • Bönor som ska groddas bör blötläggas och blötläggningsvattnet kastas sedan innan de groddas.
 • Baljväxter som ingrediens Om du gör eget bönmjöl, bönpasta och bönsnacks är det viktigt att blötlägga, koka och torka bönorna innan malning.
 • Olika baljväxter innehåller olika mycket lektiner Hur mycket lektiner baljväxterna innehåller varierar mellan olika växter och därför varierar också koktid och rekommendation om blötläggning.

Röda kidneybönor innehåller mycket lektiner, medan mungbönor, kikärtor och adzukibönor innehåller mindre. Riskgrupper Det finns inga speciella riskgrupper men känsligheten för lektiner varierar mycket mellan olika personer.
Visa hela svaret