Kom ihåg 10-100-1000 regeln! – För att lättare komma ihåg hur mycket salt och vatten som är lagom vid pastakokning finns 10-100-1000-regeln. Den påminner om att 10 gram salt (1/2 msk) är lagom till 100 g pasta som kokas i 1000 ml vatten (1 l). : Koka och servera pasta som i Italien
Visa hela svaret
Contents
Hur mycket salt ska man ha när man kokar pasta?
2. Salta mer än du tror –
-
- Tänk Medelhav när du funderar på hur mycket salt det ska vara i pastavattnet.
Det sägs att pastavattnet ska vara lika salt som Medelhavet. Lägg 7-100-1 000-regeln på minnet. Det innebär att 7 gram (en dryg tesked) salt, 100 gram pasta och 1 000 ml (1l) vatten är den mest perfekta matchen. Vill du höfta? Släng i en liten näve salt för ett familjekok pasta på fem liter vatten.
Visa hela svaret
Varför har man salt i vattnet när man kokar potatis?
Konsten att koka potatis
Det går att misslyckas med att koka potatis. Några grundregler för att resultatet ska bli det bästa möjliga: För hög temperatur och mycket rörelse i kastrullen ökar risken för att knölarna far runt, krockar och går sönder. Potatis som kokas för länge och på för låg temperatur riskerar att suga åt sig vätska. Det gör att stärkelsen i potatisen sväller och den blir både seg och vattnig. Potatisen ska inte heller ligga i blöt i kokvattnet i onödan, då blir den vattnig och faller lättare sönder. Och näringen urlakas och hamnar i vattnet. |
table>
table>
Konsten att koka potatis
Visa hela svaret
Hur mycket salt ska man ha?
Koka pasta
Hur mycket är mycket? – När man hittar uppgiften om natrium i ett färdigt livsmedel som till exempel bröd eller en färdig soppa kan det vara bra att veta vad som är mycket eller lite salt. Livsmedelsverket har gjort en lathund för detta:
Mycket salt i ett livsmedel är 0,5 gram natrium (1,25 g salt) eller mer per 100 gram mat. Lite salt är 0,1 gram natrium (0,25 g salt) eller mindre per 100 gram mat. Måttligt med salt är mellan 0,1 och 0,5 gram natrium (0,25–1,25 g salt) per 100 gram mat.
En färdiglagad maträtt som väger 500 gram och som innehåller 0,5 gram natrium per 100 gram ger 2,5 gram natrium eller 6,25 g salt. Det är ungefär lika mycket som rekommenderas för en hel dag. Det är för mycket! Fisk med mandel, Findus Salthalt: 0,9 g/100 gram En portion, 400 g: 3,7 g salt Fisk & Skaldjurssoppa, Kelda Salthalt: 1,1 g/100 g En portion, 2,5 dl: 2,8 g salt Minestronesoppa Varma Koppen, Blå Band Salthalt: 7,2 g/100 g pulver En por tion, 2 dl: 1,7 g salt Grevéost Salthalt: 1,2 g/100 g 2 skivor, 25 g: 0,3 g salt Rökt skinka Salthalt: 3,6 g/100 g 2 skivor, 20 g: 0,7 g salt Rågbröd, Lingongrova Salthalt: 0,8 g/100 g En skiva: 0,3 g salt Ärter med fläsk, Felix Salthalt: 2,6 g/100 g En portion, 250 g: 6,5 g salt Champinjonsås, Blå Band Salthalt: 8,2 g/100 g pulver En portion, 0,75 dl: 0,8 g salt Visa granskningen av salt i färdigmat i PDF-format
Visa hela svaret