Salt När Man Kokar Pasta?

Salt När Man Kokar Pasta
Kom ihåg 10-100-1000 regeln! – För att lättare komma ihåg hur mycket salt och vatten som är lagom vid pastakokning finns 10-100-1000-regeln. Den påminner om att 10 gram salt (1/2 msk) är lagom till 100 g pasta som kokas i 1000 ml vatten (1 l).  : Koka och servera pasta som i Italien
Visa hela svaret

Hur mycket salt ska man ha när man kokar pasta?

2. Salta mer än du tror –

  • Salt När Man Kokar Pasta
  • Tänk Medelhav när du funderar på hur mycket salt det ska vara i pastavattnet.

Det sägs att pastavattnet ska vara lika salt som Medelhavet. Lägg 7-100-1 000-regeln på minnet. Det innebär att 7 gram (en dryg tesked) salt, 100 gram pasta och 1 000 ml (1l) vatten är den mest perfekta matchen. Vill du höfta? Släng i en liten näve salt för ett familjekok pasta på fem liter vatten.
Visa hela svaret

Varför har man salt i vattnet när man kokar potatis?

Konsten att koka potatis

Det går att misslyckas med att koka potatis. Några grundregler för att resultatet ska bli det bästa möjliga: För hög temperatur och mycket rörelse i kastrullen ökar risken för att knölarna far runt, krockar och går sönder. Potatis som kokas för länge och på för låg temperatur riskerar att suga åt sig vätska. Det gör att stärkelsen i potatisen sväller och den blir både seg och vattnig. Potatisen ska inte heller ligga i blöt i kokvattnet i onödan, då blir den vattnig och faller lättare sönder. Och näringen urlakas och hamnar i vattnet.
You might be interested:  Hur Många Kalorier Innehåller Krossade Tomater?

table>

Potatisen ska bara täckas med vatten, för att urlakningen ska bli så liten som möjligt och för att vattnet ska koka upp så snabbt som möjligt. Temperaturen ska snabbt upp över 60 grader. En teknik för att minimera koktiden är att lägga potatisen i vatten som redan kokar (försiktigt, så att det inte stänker). Snabba på uppvärmningen och spara energi genom att koka under lock. När potatis kokar så sväller den och suger åt sig smaker – bland annat salt – ur kokvattnet. Om potatisen är oskalad (se nedan) får saltet svårare att tränga in, men man får å andra sidan goda små saltkristaller på skalet. Mycket av smaken och mycket av nyttigheterna sitter i skalet på potatisen. Att skrubba skalet rent kan därför vara en bättre idé än att skala bort det (men båda går förstås bra, beroende på rätt och önskat intryck på matgästerna). ​ Potatis du köper i butiken är oftast så ren att du bara behöver ta några tag med den grova sidan på kökssvampen. Eller en rotborste, om du har en. Om skalet ska ätas kan det kännas bättre att köpa ekologisk potatis. Många menar även att den smakar mer än konventionellt odlad potatis.

table>

Se till att få ungefär samma storlek på alla potatisar i samma kok – eller skär i jämnstora bitar. Då blir de klara samtidigt. Koktiden beror på typ och på storlek på varje potatis. Även potatisens tidigare liv och resväg till din kastrull spelar in. Därför, oavsett minuter, är det viktigt att känna efter: Använd en sticka eller spetsig gaffel för att känna efter. Potatisen är klar när du fortfarande känner av en hårdare kärna i mitten. Häll av vattnet, så kommer värmen att leta sig in och koka klart det sista lagom till servering. Färskpotatis kan kokas som en primör och får gärna smaksättas med några dillkvistar i kokvattnet. Potatisen ska sjuda under lock tills den är precis klar – inte en sekund längre. Häll av kokvattnet och lägg gärna potatisarna på en torr släng så att de får ånga av sig lite av vattnet. Servera med smör och flingsalt Mandelpotatis har en speciell smak, men också en speciell konsistens som passar för lätt och fluffig puré. Skalet tenderar att spricka och mandelpotatis går lätt sönder vid kokning. Sjud den försiktigt och var flitig med stickan/gaffeln. En skonsam metod för mjöliga sorter, till exempel mandelpotatis, är att ångkoka. Om du inte har en ångkokare finns många sätt att improvisera en perforerad ånginsats. Man kan till exempel använda ett rostfritt durkslag i en kastrull av passande storlek. I botten krävs små mängder osaltat vatten som ska förångas och överst läggs ett tättslutande lock. Koka upp vattnet, lägg potatisen i insatsen, och räkna med en lite längre koktid.
You might be interested:  Hur Länge Håller Nybakat Bröd?

Konsten att koka potatis
Visa hela svaret

Hur mycket salt ska man ha?

Koka pasta

Hur mycket är mycket? – När man hittar uppgiften om natrium i ett färdigt livsmedel som till exempel bröd eller en färdig soppa kan det vara bra att veta vad som är mycket eller lite salt. Livsmedelsverket har gjort en lathund för detta:

Mycket salt i ett livsmedel är 0,5 gram natrium (1,25 g salt) eller mer per 100 gram mat. Lite salt är 0,1 gram natrium (0,25 g salt) eller mindre per 100 gram mat. Måttligt med salt är mellan 0,1 och 0,5 gram natrium (0,25–1,25 g salt) per 100 gram mat.

En färdiglagad maträtt som väger 500 gram och som innehåller 0,5 gram natrium per 100 gram ger 2,5 gram natrium eller 6,25 g salt. Det är ungefär lika mycket som rekommenderas för en hel dag. Det är för mycket! Fisk med mandel, Findus Salthalt: 0,9 g/100 gram En portion, 400 g: 3,7 g salt Fisk & Skaldjurssoppa, Kelda Salthalt: 1,1 g/100 g En portion, 2,5 dl: 2,8 g salt Minestronesoppa Varma Koppen, Blå Band Salthalt: 7,2 g/100 g pulver En por tion, 2 dl: 1,7 g salt Grevéost Salthalt: 1,2 g/100 g 2 skivor, 25 g: 0,3 g salt Rökt skinka Salthalt: 3,6 g/100 g 2 skivor, 20 g: 0,7 g salt Rågbröd, Lingongrova Salthalt: 0,8 g/100 g En skiva: 0,3 g salt Ärter med fläsk, Felix Salthalt: 2,6 g/100 g En portion, 250 g: 6,5 g salt Champinjonsås, Blå Band Salthalt: 8,2 g/100 g pulver En portion, 0,75 dl: 0,8 g salt Visa granskningen av salt i färdigmat i PDF-format
Visa hela svaret