Contents
- 1 Hur mycket saltlag per kg kött?
- 2 Vilket salt till rökning?
- 3 Hur gör man eget salt?
- 4 Vem säljer nitritsalt?
- 5 Vilken temperatur ska rökt kött ha?
- 6 Hur mycket salt till Torrkött?
- 7 Hur Torrsaltar man?
- 8 Hur går saltning till?
- 9 Hur man rimmar bra?
- 10 Hur ska man rimma?
- 11 Hur vet man att det rimmar?
- 12 Varför druvsocker i kött?
- 13 Hur mycket salt i bacon?
Hur mycket saltlag per kg kött?
Vad är gourmetsaltning? – Det finns flera tester gjorda på hur långt i förväg man ska salta köttet. En del menar att 4 timmar i förväg är lagom och andra att det räcker med en kvart. I Danmark används en metod som kallas för gourmetsaltning, den innebär att man masserar in ca 10 gram (ca 1 ½ tsk) salt per kilo kött.
En stek får sedan ligga i ett dygn i kylen för att saltet ska tränga in och ge en lätt rimning. För en mindre detalj, till exempel en fläskkotlett räcker det med någon timme. Griskött har mest att vinna på för-saltning, det blir saftigt och mört. Peppar är en annan klassisk krydda till kött. Peppra gärna före stekning i panna eller ugn.
På en het grill kan pepparn brännas, därför kan det vara bättre att peppra köttet efter grillningen. Örtkryddor är suveräna komplement. Många kockar lägger i några kvistar av till exempel timjan eller rosmarin i stekpannan. När kotletterna eller biffarna har fått fin färg och man drar ner på värmen kan man lägga i en extra smörklick och färska eller torkade örter.
Visa hela svaret
Vilket salt till rökning?
Vilket slags salt ska jag använda i saltlag? – Finmalt salt eller grov t – spelar ingen roll bara du löser upp det helt i vattnet, Men finmalt kan var något enklare att lösa i vattnet. Havssalt går bra. Använd inte salt med jod, det kan ge köttet en ful färg och sämre smak.
- Ej heller salt av typ Seltin – det ger inte rätt effekt, det ska vara rent salt.
- Nitritsalt är bra att använda för dig som ytterligare vill motverka skadliga mikroorganismer och få en fin röd färg,
- Har du jagat och själv hanterat köttet så blir hygienen sämre än industriframställt kött och då kanske du bedömer att det är tillrådigt att använda nitritsalt.
Nitritsalt är ett färdigblandat salt med rätt koncentration, 0,6 % nitrit, för att användas av konsumenter. Det går inte att överdosera nitritsalt för då blir det så salt att ingen vill äta det. Nitritsalts eventuella skadlighet är omtvistat, Klart är i alla fall att det motverkar Clostridium botulinum, en bakerie som kan utvecklas i syrefria miljöer och orsakar allvarlig förgiftning,
- Det totala intaget av nitrat /nitrit är intressant (finns bl a i rödbetor, ruccola och andra bladgrönsaker) Om det är farligt vet man inte säkert.
- Den som är skeptisk till nitritsalt kan ersätta en del av nitritsaltet med ojoderat salt,
- Och för att få rödare färg på köttet tillsätta lite askorbinsyra,1 tesked askorbinsyra räcker till 1 liter saltlag.
Ha dock i åtanke att nitrithalten kan bli så låg den inte längre har en skyddande effekt mot botulism. Köp nitritsalt i livsmedelsgodkänd hink om 2,5 kg eller hink om 5 kg här, Det är väldigt enkelt att blanda till en saltlag, vattnet behöver hettas upp för att saltet ska lösas upp.
Visa hela svaret
Hur länge kan man ha kött i saltlag?
Hur länge ska köttet ligga i saltlagen? – Saltet tränger in ca 1 cm/dygn i köttet så det tar ofta flera dygn för en köttbit att bli helt genomsaltad. En köttbit som är t ex 6 cm i diameter behöver utifrån denna regel minst 3 dygn i saltlag. Är du osäker på tiden så är det alltid bättre med för lång tid än för kort med denna metod eftersom man inte vill ha ett osaltat parti längst in i köttet.
Det är viktigt att köttet sedan torkas så att det är helt torrt för att på bästa sätt ta till sig röken vid rökningen.
Hur mycket nitritsalt i saltlag?
Lakesaltning av kött med nitritsalt. – Gör i ordning saltlaken genom koka upp 3 liter vatten och blanda i en påse nitritsalt (300 gram) och eventuella kryddor. Detta ger 10 % saltlake. Att rimma kött innebär att man låter köttet ligga i en saltlake, det vill säga vatten med salt och andra konserverande ämnen.
- Öttet suger upp laken och får då i sig de konserverande ämnena.
- När du skall välja salt finns det många olika typer av salt att välja på.
- Välj ett så rent salt som möjligt och undvik typer som är jodiserade.
- Nitritsalt är mycket lämpligt för insaltning av kött och består av vanligt salt (NaCl) med tillsats av 0,6 % natriumnitrit.
Nitrit (E250) används som konserveringsmedel och motverkar också utveckling av sporbildande bakterier t ex Clostridium botulinum som leder till botulism. Det påverkar även köttfärgämnet myoglobin som gör att köttet behåller den aptitliga röda färgen efter uppvärmning av charkvaran.
Charkbranchen har nästan slutat använda salpeter, därför att man inte riktigt kan kontrollera hur mycket av salpetern som omvandlas till natriumnitrit. Eller hur lång tid omvandlingen tar. Det gör man bättre om man tillsätter den verksamma natriumnitriten direkt, i stället för den lite oberäkneliga salpetern.
Tänk på att inte ha för tjocka köttbitar vid användande av saltlake. Saltet tränger in långsamt, 1cm/dygn och då kan det finnas risk att köttet surnar innan det är färdig saltat. Rimningen tar minst 1 till 3 dygn beroende på hur tjocka köttbitarna är. Laken måste nå ända in på djupet.
- Det är bättre att ge processen tid.
- Ofta är en vecka en lämplig tid, men stora stycken, så som skinkor ska ligga i laken i minst två veckor.
- Nötkött tar som regel längre tid att salta än fläskkött.
- Låt stå minst en vecka i kylen.
- Större köttstycken tar längre tid.
- För exempelvis hjärta som är en hårdare muskel, kryper saltet in långsammare.
“Lösa” kött typer som entrecote och fläskkarré saltas in snabbare. För att få en rundare smak så kan du tillsätta socker. Ta gärna 1-1,5 % socker i laken då det reglerar pH och ger bättre hållbarhet. Du kan även smaka på laken och den skall då vara kraftigt salt utan att för den delen vara vass och bitter i smaken.
Låt svalna till under 10 grader innan du lägger i det som ska rimmas. När du skall mäta saltlaken kan du göra på två sätt. Använda vår saltlakemätare eller lägg en potatis i skålen, se till att allt salt är upplöst och tillsätt mera salt tills potatisen flyter upp. Häll upp i ett lämpligt kärl tillsammans med köttet så att köttet täcks fullständigt.
Det är detta kärl som egentligen avgör hur mycket lake du skall göra. Undvik kärl i aluminium, då dessa kan missfärgas. Vill man t.ex. rimma stekfläsk, fläsklägg eller julskinka skall salthalten i lagen vara 10 %. Nitritsalt kan användas med högst 5 procent av köttets vikt det vill säga högst 50 gram för varje kilo kött.
Alla livsmedel som ska kallrökas bör ha en salthalt på 2 till 2,5 %. För att korta ner tiden från 4-5 veckor till 3-4 dagar på större köttbitar så kan man använda vår saltlakespruta för att sprutsalta köttbiten vilket innebär att man injicerar en saltlösning som består av grovsalt och nitritsalt upplöst i vatten.
För att undvika gråzoner så injicera man saltlaken väldigt tätt och djupt ner till benen. För att det skall bli en jämnare saltkoncentration i hela köttbiten så kompletterar man med 3 dagars lakesaltning. Tillsätt gärna lite socker till saltlaken.
Visa hela svaret
Varför lägger man kött i saltlag?
Rim, Brine eller saltlag? kärt barn har många namn. Att “rimma” kött fisk och fågel har man gjort sedan urminnes tider. Detta ger köttet mer smak, det blir mörare och det kan även dra ner tillagningstiden något. I BBQ-världen kallas detta för brines, vilket jag också föredrar att kalla dom, men man kan kalla detta saltlag, att rimma eller egentligen vad man vill.
Visa hela svaret
Kan man rimma för länge?
Rimma fisk ©Ilar Gunilla Persson Att en fisk är rimmad betyder att den är lättsaltad. De flesta arter kan rimmas och resultatet blir en fiskfilé som “skivar” sig och blir något fastare i konstistensen. Rimnungen kan göras över ett par timmar eller ett par dygn, allt efter vilken smak och konsistens som eftersträvas.
- Rimmas fisken ett par dagar får det en konserverande effekt.
- En lättsaltad produkt behöver sällan vattnas ur.
- Gör så här: Lägg fiskfilén i saltlake.
- Till 1 kg fiskfilé behövs 1 liter vatten och 1/2 dl salt.
- Alternativt kan man gnida in filén i finsalt.
- Ett annat sätt att rimma är att gnida in 1 kg fiskfilé med en blandning av 3/4 dl salt och 1/2 dl socker.
Detta skall stå i kylskåp i ett dygn. Låt stå i kylskåp i 10-48 timmar. : Rimma fisk
Visa hela svaret
Hur gör man eget salt?
Från berg och hav till himmelska måltider Det är nog så, att saltet är det bästa från jorden. Och vår jakt efter det allra bästa saltet har fört oss till några av jordens mest dramatiska platser. Det var det värt, för varje medlem i familjen Falksalt har en alldeles egen karaktär och personlighet.
- Vårt havssalt kommer från Medelhavet.
- Det är faktiskt så, att det är i våra hav som den största andelen av världens salt finns, och att hämta salt ur havet har människan gjort sedan urminnes tider.
- För att utvinna havssalt leds vatten in i så kallade saliner, som är grunda bassänger eller dammar.
- I salinerna avdunstar vattnet långsamt under solvärme och fläktande vindar.
När det dunstat tillräckligt tar naturens processer vid och saltkristaller börjar formas. Det beror på att det inte längre finns nog med vattenmolekyler kvar för att hålla saltet upplöst. Så småningom bildas en saltskorpa på vattenytan – nu är saltet redo att skördas! Efter skörden renas saltet innan det torkas och sorteras i olika storlekar.
- I Sverige är det bara längs västkusten som havet är tillräckligt salt för att det ska gå att utvinna, men vårt kalla klimat gör tyvärr en effektiv produktion omöjlig.
- Vi har helt enkelt inte tillräckligt med sol och värme för avdunstningen, till skillnad från exempelvis södra Europa där man utvinner mycket havssalt.
Visste du att allt jordens salt härstammar från haven? Även det salt som finns lagrat i berggrunden är faktiskt rester efter gamla, uttorkade hav som lämnat efter sig lager av salt. Redan för över 200 miljoner år sedan bildades många av de saltfyndigheter som finns i den europeiska berggrunden, där vårt bergsalt bryts.
- Bergsalt består av rester från förhistoriska hav som torkat upp och lämnat lager av salt efter sig.
- Med tiden har saltavlagringarna samlats till depåer genom kollisioner av kontinentplattor som “veckat” jordskorpan och fått bergskedjor att bildas.
- Saltfyndigheterna kan vara många hundra meter djupa och täcker stora områden över hela världen.
På våra svenska breddgrader finns inget bergsalt, men så långt norrut som i Danmark utvinner man salt ur berggrunden. Saltet bryts genom att man borrar, spränger eller hugger loss saltstycken från berget. Brytningen sker på mellan 100 och 1500 meters djup, i gruvor som kan bestå av kilometerlånga tunnelsystem.
- Saltblocken krossas eller mals och siktas till olika kornstorlekar innan det paketeras.
- Beroende på de geologiska förutsättningarna där saltet bryts kommer bergsalt i många olika färger.
- Oftast är saltet vitt eller färglöst, men mineraler och spårämnen kan färga kristallerna i vackra toner av rött, blått, gult eller grått för att nämna några exempel.
Andra namn på bergsalt är stensalt eller halit, som kommer ifrån halos, grekiskans ord för “salt” och lithos för “sten”. Flingsalt är en speciell sorts salt som kan förekomma naturligt, eller framställas med olika metoder. Att dessa fascinerande och spröda flingor alls kan bildas beror i grunden på ett naturligt beteende hos salt.
- Natriumklorid kristalliseras nämligen i kubform.
- När kristallen under optimala förhållanden ges chans att växa ur sin upplösta form, sker tillväxten olika snabbt på de plana ytorna respektive kristallens ytterkanter.
- Det är därför fantastiska kristaller kan bildas i form av pyramider eller ihåliga kuber.
Beroende på hur länge kristallerna växer kan flingorna variera i storlek, från ganska små till flera centimeter stora. Saltkristallerna är spröda och tunna, vilket gör att de lätt krossas längs vägen – under kristalliseringsprocessen, vid skörden eller då saltet paketeras.
- Om du tittar närmre på ett flingsalt kan du se kristaller i olika stadier – vissa mer intakta än andra! Flingsalt har ofta ett högt innehåll av fukt och en intensiv sälta.
- Saltet uppskattas framförallt för dess “crunch” som adderar en sensorisk dimension, en tydlig krispighet, till helhetsupplevelsen av en måltid.
Ett flingsalt ger upphov till små smakexplosioner när de sköra flingorna behagligt krossas i munnen. Det gör flingsalt utmärkt att använda som topping, där man vill bjuda på inslag av tydlig sälta i väldefinierad och avgränsad form – en väldigt speciell upplevelse av salt som kan lyfta en mängd råvaror och rätter till himmelska höjder.
- Den omtyckta saltsort som kallas Himalayasalt är ett särskilt mineralrikt bergsalt som bryts ur flera hundra miljoner år gamla saltdepåer.
- Det mest utmärkande med Himalayasalt är den vackra färgen – saltet består nämligen av kristaller i rosa, av skiftande nyanser och intensitet.
- Med ett färgspektrum som spänner från ljust rosa, nästan transparent, via persikotoner till intensivt blodrött är Himalayasaltet en sann njutning för ögat.
Varför är Himalayasalt rosa? Färgen beror på saltkristallernas naturliga sammansättning av en mängd olika mineraler och spårämnen. Utöver natriumklorid till ungefär 97-98%, innehåller saltet bland annat magnesium, kalium och kalcium men också järn, vilket är främsta anledningen till dess utsökta färg.
- Mineralrikedomen i saltet ger också upphov till en mild och aromatisk saltsmak.
- Grovt Himalayasalt är utmärkt att krossa i saltkvarn eller mortel som låter dig njuta av utseendet hos de vackra, oregelbundna kristallerna.
- Men även finkornigt Himalayasalt används med fördel både i och till mat och desserter av alla de slag.
Det rosa saltet bryts i provinsen Punjab i norra Pakistan. Här ligger bergen Salt Range som hyser ett flertal underjordiska saltgruvor där man bryter Himalayasalt, varav den mest kända är Khewra (som sägs vara världens näst största saltgruva). Tvärtemot vad man kunde tro, så bryts saltet alltså runt 30 mil ifrån Himalayabergen.
Historien säger att det var Alexander den Store som upptäckte saltfyndigheten år 326 fKr, men det finns uppgifter som pekar på att salt faktiskt kan ha hämtats här redan ännu tidigare än så. Det många kallar bordssalt eller hushållssalt är vanligtvis ett så kallat vakuumsalt, en av våra allra renaste saltsorter.
Här pratar vi om ett slags raffinerat bergsalt och namnet ger en ledtråd om hur det utvinns. För att komma åt saltet pumpas rent vatten ned i uråldriga saltdepåer i berggrunden. Där löser vattnet upp det salt som ligger lagrat i berget, varpå saltlösningen pumpas tillbaka upp till ytan.
I nästa steg renas lösningen från mineraler och orenheter innan den kokas under vakuum (undertryck) i speciella kärl. I takt med att vattnet dunstar börjar saltkristaller ta form. När allt vatten kokats bort återstår endast kristaller av ett mycket torrt salt med en hög natriumkloridhalt på nära 100%, en nivå som inte förekommer hos salt i naturen.
Vi har fått ett vakuumsalt, som slutligen krossas eller tumlas till önskad form och kornstorlek. Vakuumsalt finns i både finkorniga och grova varianter och tack vare sin höga renhetsgrad är det mycket vanligt i livsmedel. Visste du? Det faktum att all fukt avlägsnats från saltet under framställningsprocessen gör vakuumsaltet törstigt! Det drar alltså gärna till sig fukt från omgivningen vilket lätt får kristallerna att klumpa ihop sig.
För att saltet ska vara enkelt att strö och hälla brukar därför klumpförebyggande medel ibland tillsättas i små mängder. Intill Andernas höga toppar i norra Chile finner vi Atacamaöknen, världens torraste plats. Det är här vi utvinner vårt unika salt som innehåller 35% mindre natrium än vanligt bordssalt, helt naturligt.
Det karga landskapet döljer nämligen en enastående skatt – en underjordisk sjö av vatten rikt på mineraler och med särskilt goda egenskaper. Sedan vattnet hämtats upp till saliner ovan mark sker något fantastiskt. Medan vattnet dunstar, med hjälp av solens heta strålar och torra ökenvindar, formas de speciella kristallerna i vårt salt.
- När det så småningom skördas innehåller varje enskilt korn endast 65% natriumklorid, samt hela 30% kaliumklorid.
- Den unika sammansättningen i varje kristall ger ett salt med låg natriumhalt som ändå har samma goda sälta du är van vid.
- Perfekt när du vill minska intaget av natrium, utan att behöva kompromissa med smaken.
: Från berg och hav till himmelska måltider
Visa hela svaret
Var kan jag köpa nitritsalt?
Var köpa nitritsalt? – Kanske kan du köpa nitritsalt hos ICA, Coop eller Apotek – men lättast köper du ändå här i Smart Fritids webbshop. Det är bara att beställa så har du nitritsaltet inom ett dygn eller max några dygn, lite beroende på var du bor i Sverige.
Visa hela svaret
Vem säljer nitritsalt?
Nitritsalt – var köpa? – Nitritsalt köper man smidigt och snabbt i Smart Fritids webbshop, Vi har även alla andra tillbehör du behöver när du ska röka kött och fisk. Smart Fritid var en av de allra första återförsäljarna på nätet av nitritsalt. Det är en eftersökt produkt för alla er som röker kött och stoppar er egen korv.
en livsmedelsgodkänd hink som rymmer 2,5 kg nitritsalt
eller den större hink med 5 kg nitritsalt,
Vi ger dig riktigt snabba leveranser, ibland är man sent ute och vill ha sitt nitritsalt snabbt – och du får ditt nitritsalt oftast inom ett par dagar, inte sällan inom ett dygn om du beställer på förmiddagen. Vi kan inte garantera, ibland tabbar sig någon i ledet, men för det mesta går det snabbt och du har ditt eftertraktade nitritsalt så att du kan sätta igång.
Visa hela svaret
Vilken temperatur ska rökt kött ha?
Innertemperaturer
Innertemperatur lamm | ||
---|---|---|
Grillspjut | 70˚C | rök tid ca 5 timmar |
Julskinka rimmad | 70˚C | rök tid ca 5–9 timmar |
Fläskkotlett | 70˚C | rök tid ca 5 timmar |
Karré | 70 ˚C | rök tid ca 5 timmar |
Hur mycket salt till Torrkött?
För säkerhets skull –
Var extra noggrann med hygienen vid slakt och tillredning.Saltet hämmar tillväxten av mikroorganismer (men dödar dem inte). Dra inte ner drastiskt på mängderna. Salthalten ska vara minst 2–4 procent. Det motsvarar ungefär 1–2 msk salt per kilo kött. Var också noga med att saltet kommer åt alla köttremsorna ordentligt.Torkningen, eller snarare bristen på vatten, hämmar också tillväxten av mikroorganismer. Se därför till att komma i gång så fort som möjligt med den processen, och avbryt den inte i förtid.Det är viktigt att köttet hänger fritt och luftigt så att alla delar torkar.Gravida och personer med nedsatt immunförsvar är känsliga för parasiten toxoplasma, som kan finnas i allt vilt. Den dör om du först lägger köttet i frysen (under –18 grader) i minst tre dygn.
Måste man tillaga rökt kött?
Kassler – Kassler är en klassisk svensk charkuteriprodukt. Det är saltat och rökt fläskkött, oftast gjord av benfri kotlettrad, Den varmrökta kasslern går att äta direkt utan tillagning. Kassler kan ätas kall skivad till potatisgratäng eller strimlad i en pastasallad. Den kan även stekas knaprig i stekpanna eller gratineras i ugn. Här hittar du enkla och goda recept med kassler.
Visa hela svaret
Är nitritsalt och salpeter samma sak?
(salpeter = konserveringssalter 1. nitriter, natrium-, kaliumnitrit 2. nitrater, natrium-, kaliumnitrat, salpetersyra, HNO3, salter NaNO2, KNO2, NaNO3, KNO3 ) Latin: Sal petrae salpetre = preservative salts 1. nitrites, sodium, potassium nitrite 2. nitrates, sodium, potassium nitrate salptre = sels conservateurs 1. nitrites, nitrite sodium, potassium 2. nitrates, nitrate sodium, potassium nitro = sali conservanti 1. nitriti, nitrito di sodio, di potassio 2. nitrati, nitrato di sodio, di potassio Salpeter = Konservierungssalze 1. Nitrite, Natriumnitrit, Kaliumnitrit 2. Nitrate, Natriumnitrat, Kaliumnitrat salitre, nitro = sales conservantes 1. nitritos, nitrito sodio, potasio 2. nitratos, nitrato sodio, potasio Salpeter (av latinets sal = salt och petrae = klippa) r ett trivialnamn/samlingsnamn fr, dels en benmning p salpetersyrans salter i allmnhet (nitriter), dels namnet p kaliumnitrat (kaliumsalpeter) eller natriumnitrat (chilisalpeter). Salpeter framstlls kemiskt och kan kpas i pulverform i vanliga livsmedelsbutiker. Vanligt koksalt (klorider) som ocks anvnds till konservering, se > Om salt, koksalt. Se recept, klicka p “recept” till hger om bilden ovan. Nitriter och nitrater r salter som anvnds fr att konservera ktt, fisk och grnsaker. Ordentligt saltat med koksalt och salpeter blir hllbarheten lng genom att frhindra tillvxt av bakterier i allmnhet och i synnerhet Clostridium botulinum som kan orsaka den livshotande sjukdomen botulism (ls mer > Clostridium butolium ). Nitriter och nitrater finns i sm mngder i vxter som lk, kl och spenat, samt i grundvatten. De kan ge rosa frg t huvudvaran. Till exempel i en klpudding kan frsen frgas av klets naturliga innehll av salpeter. Salterna vattnar ur vtska s att insaltade livsmedel blir fastare. Str det bara “salpeter” i ett recept avses oftast natriumnitrat (chilesalpeter), men kan ocks avse eller ersttas av de vriga enligt nedan. Nitriter r salter av salpetersyrlighet (svag syra beslktad med salpetersyra). Anvnds i sm mngder fr bevarande av kttprodukter (frhindra botulism). Nitritsaltat ktt och korv fr rd frgton, till exempel i falukorv och julskinka.
Natriumnitrit NaNO 2 Livsmedelstillsats E250. Tillstts i sm mngder i saltlake. Kaliumnitrit KNO 2 Livsmedelstillsats E249. Tillstts i sm mngder i saltlake.
Nitrater r snarlikt nitriter och kan anvnds p motsvarande stt i det gastronomiska kket.
Natriumnitrat NaNO 3, Frekommer rikligt i Chile (chilesalpeter) som frr anvndes som gdningsmedel och till krut. Livsmedelstillsats E251. Tillstts i sm mngder i saltlake. Kaliumnitrat KNO 3 (kalisalpeter). Livsmedelstillsats E252. Tillstts i sm mngder i saltlake till rimning av fisk och ktt. Frr anvnt till framstllning av svartkrut. Anvnds ocks som konstgdsel. Brandfarligt.
Hlsa : Botulism r en farlig sjukdom och varorna mste vara vl saltade om de skall lnglagras (ls mer > Clostridium botulinum). Nitriter och nitrater r omstritt som livsmedeltillsats. Magsmrtor kan uppst vid intag av strre mngder och misstankeom cancerrisk freligger. Anses ocks kunna skada spdbarns syreupptagningsfrmga. Ls mer om respektive tillsats via lnk nedan (? = ifrgasatt). Historik : Saltning var frr det frmsta sttet att bevara mat. Salpeter var ven viktigt fr andra ndaml. I Sverige inrttade Gustav Vasa salpetersjuderier fr kronans kruttillverkning. Salpeter framstlldes ur urinindrnkt jord som allmogen lades att forsla till sjuderierna tillsammans med aska, ved och kol. Denna skyldighet ersattes 1634 av en salpeterskatt, som i sin tur 1801 avlstes av plikten att rligen leverera 1/2 lispund (4,25 kg) salpeter per mantal. Detta leveranstvng upphrde 1830 (Klla: Nationalencyklopedin). S ANVNDS SALPETER Salpetersalterna r ett godknda konserveringsmedel som motverkar bakterietillvxt och anvnds bland annat fr industriell saltning av chark, ost och inlggningar. Salpeter anvnds ocks fr att bevara den rda frgen hos ktt som annars frgas brunt eller grtt i kontakt med syre. Salpetermngd: Man skall inte ha mycket salpeter i saltblandningar. Blanda salpeter med koksalt i proportionen 1 till 50, aldrig mer. Det finns frdigblandad salt att kpa. Kunskapskokboken. Reviderat 2021-11
Visa hela svaret
Hur länge salta fisk innan rökning?
Rökning är ett av de läckraste sätten att laga mat. När man kan några grundregler är det också väldigt lätt och smidigt. Vad lönar det sig att röka? Den mest populära råvaran att röka är fisk. Fet fisk som lax, sik, braxen, flundra och siklöja anses av många vara bäst rökt, men prova också abborre, gös och gädda.
Kännetecknen för färsk fisk är klara ögon, elastiskt kött som inte heller lossnar från benen eller ryggraden, ett tunt slemlager på skinnytan och framför allt en färsk doft. Små och medelstora fiskar kan rökas som sådana efter att de rensats, större är det bra att röka som filéer. Rökt fisk behöver inte heller fjällas.
Förutom fisk lämpar sig rökning för kött, ostar, samt frukt och grönsaker. Till exempel Brie-ost blir en snygg delikatess med en rökt nyans, och hamburgare stiger till en helt ny nivå när biffen går via rökugnen eller genom att sätta på brännaren för rökaromlådan.
Salt på fiskytan och färg åt köttet Fisken som ska rökas kan saltas innan den röks med löst salt, t.ex. grovt havssalt eller i saltlag. Vid saltning med löst salt kan fisken saltas i några timmar eller tills över natten, beroende på storlek och saltets mängd. Torka av överflödigt salt innan du röker. När man använder saltlag är det en bra idé att lämna fisken helt täckt i lagen minst 12 timmar, styrkan i lagen bör vara 5-10%, enligt smak och tycke.
Om du vill salta fisken först efter rökningen, sänk den heta fisken eller filéerna i het 10 %:ig saltlag i några minuter. Du kan få färg på köttet i stekpannan före köttet röks. Kyckling, ostar och grönsaker kan läggas i en rökugn utan förberedelser, förutom önskade kryddor.
- Rökningsspånen ger röksmak Ett tunt lager rökspån strös på rökugnens spånplåt, varigenom matens aromatiska röksmak bildas.
- Försäkra dig om att spånen är fuktiga.
- Om det är för lite spån blir röksmaken menlös, men om det är för mycket spån kan de fatta eld.
- Den gyllene medelvägen hittas genom att experimentera.
Du kan också prova spån av olika träslag som ger en lite annorlunda röksmak. Al är det mest traditionella spånet för rökning. Det finns också spån gjorda av t.ex. äpple, ek och hickory, var och en ger sin egen rökarom. Äpple är lätt och sött fruktigt, medan hickory i amerikansk stil har en stark och intensiv röksmak.
- Ekflis spetsad med bourbon ger nyanser.
- Du kan också få olika smaknyanser genom att använda enkvistar ovanpå de rökta spånen eller genom att placera citronskivor på rökgallret bredvid fisken.
- Du kan också fukta spånen med till exempel mörka och starka öl eller vin för att ge extra smak.
- Rökning Före den första användningen är det bra att hetta upp rökugnen ordentligt.
Rökningstemperaturen är ganska låg, vanligtvis under 100 grader, för att ge tid åt röken att bildas och för att fisken som ska rökas inte ska torka. Till exempel lax röks vid 90–92 grader i cirka 50–60 min, beroende på filétjockleken. Ett framgångsrikt resultat påverkas av produktens färskhet, röktemperatur, mängden salt, spån/flis/pellets som används och röktiden.
Det bästa resultatet hittar var och en själv genom att experimentera, ett enda rätt sätt att röka finns knappast. Mustangs el- och gasrökugn har dock bra redskap för ett fantastiskt slutresultat, som t.ex. temperaturkontroll, tidskontroll, vattenbad och rökregleringslucka. Om du vill ha mer färg på fisken eller köttet du ska röka, tillsätt 1–2 bitar socker ovanpå rökspånen som naturligt ger maten som röks en mörkare färg när det brinner.
Och sedan njuter vi Rökt mat är bäst omedelbart efter rökning och köttet lossnar lätt från skinn och ben. Men om du ändå tror att allt inte kommer att gå åt på en gång, rensa köttet från benen innan fisken eller köttet svalnar så är det lättare att få bort det.
Visa hela svaret
Hur blandar man nitritsalt?
Nitritsalt 5 kg till Sveriges bästa pris – Köp nu! Nitritsalt (5 kg) – finns alltid på lager! Nitritsalt används vid tillverkning i charkindustrin för att hämma tillväxten av mikroorganismer i fisk- och köttprodukter. I lager (kan restnoteras) Inom charkindustrin används nitritsalt främst för att hämma tillväxten av mikroorganismer i köttprodukter.
Fintkornigt 99,4% NaCI 0,6% E250
För att spruta in saltet använder du bäst och enklast en DICK saltspruta som du hittar, Vi har troligen även Sveriges bästa pris på Nitritsalt. Vårt förslag på saltblandning till kött för varmrökningär följande:
5 liter vatten, 800 gram nitritsalt och 150 gram strösocker. (Behöver du 10 liter vatten så dubblar du bara mängden salt och socker) Saltning: Blanda lagen – ta lite ljummet vatten så är det lättare för saltet och sockret att smälta. Sedan tar du fram köttet ur frysen och lägger det direkt i saltlagen. Efter 1 dygn sprutar du köttet grundligt. Se till att det kommer ända in till benet. Du kan aldrig spruta för mycket eftersom du använder saltlaken som du har lagt köttet i. Använd en DICK saltspruta och med denna är det inga som helst problem att få in saltlaken överallt i köttet. Köttet får nu ligga i saltlaken i ytterligare 1 dygn för att jämna ut saltningen. Efter detta så är köttet färdigt för rökning. Ta upp köttet cirka 6 – 10 timmar för att det ska hinna lufttorka och rinna av, innan du hänger in det i röken.
Tabell för lake med olika salthalter:
Mängd vatten (liter) | ||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
Salthalt | Mängd salt (g) | |||||||||
1 % | 10 | 20 | 30 | 40 | 51 | 61 | 71 | 81 | 91 | 101 |
2 % | 20 | 41 | 61 | 82 | 102 | 122 | 143 | 163 | 184 | 204 |
3 % | 31 | 62 | 93 | 124 | 155 | 186 | 216 | 247 | 278 | 309 |
4 % | 42 | 83 | 125 | 167 | 208 | 250 | 292 | 333 | 375 | 417 |
5 % | 53 | 105 | 158 | 211 | 263 | 316 | 368 | 421 | 474 | 526 |
6 % | 64 | 128 | 191 | 255 | 319 | 383 | 447 | 511 | 574 | 638 |
7 % | 75 | 151 | 226 | 301 | 376 | 452 | 527 | 602 | 677 | 753 |
8 % | 87 | 174 | 261 | 348 | 435 | 522 | 609 | 696 | 783 | 870 |
9 % | 99 | 198 | 297 | 396 | 495 | 593 | 692 | 791 | 890 | 989 |
10 % | 111 | 222 | 333 | 444 | 556 | 667 | 778 | 889 | 1000 | 1111 |
11 % | 124 | 247 | 371 | 494 | 618 | 742 | 865 | 989 | 1112 | 1236 |
12 % | 136 | 273 | 409 | 545 | 682 | 818 | 955 | 1091 | 1227 | 1364 |
13 % | 149 | 299 | 448 | 598 | 747 | 897 | 1046 | 1195 | 1345 | 1494 |
14 % | 163 | 326 | 488 | 651 | 814 | 977 | 1140 | 1302 | 1465 | 1628 |
15 % | 176 | 353 | 529 | 706 | 882 | 1059 | 1235 | 1412 | 1588 | 1765 |
16 % | 190 | 381 | 571 | 762 | 952 | 1143 | 1333 | 1524 | 1714 | 1905 |
17 % | 205 | 410 | 614 | 819 | 1024 | 1229 | 1434 | 1639 | 1843 | 2048 |
18 % | 220 | 439 | 659 | 878 | 1098 | 1317 | 1537 | 1756 | 1976 | 2195 |
19 % | 235 | 469 | 704 | 938 | 1173 | 1407 | 1642 | 1877 | 2111 | 2346 |
20 % | 250 | 500 | 750 | 1000 | 1250 | 1500 | 1750 | 2000 | 2250 | 2500 |
21 % | 266 | 532 | 797 | 1063 | 1329 | 1595 | 1861 | 2127 | 2392 | 2658 |
22 % | 282 | 564 | 846 | 1128 | 1410 | 1692 | 1974 | 2256 | 2538 | 2821 |
23 % | 299 | 597 | 896 | 1195 | 1494 | 1792 | 2091 | 2390 | 2688 | 2987 |
24 % | 316 | 632 | 947 | 1263 | 1579 | 1895 | 2211 | 2526 | 2842 | 3158 |
25 % | 333 | 667 | 1000 | 1333 | 1667 | 2000 | 2333 | 2667 | 3000 | 3333 |
OBS: Nitritsalt får endast användas vid beredning av köttprodukter! Du använder enklast en DICK saltlakespruta för att spruta in saltlaken i köttet. Säljes till Sveriges bästa pris i vår webbshop ! : Nitritsalt 5 kg till Sveriges bästa pris – Köp nu!
Visa hela svaret
När ska man salta köttet?
12 tips för godare kött | Köttguiden – Scan 1. Mörat är godast Nötkött behöver möras innan det ska tillagas. Vakuummörning är den vanligaste metoden, där de olika styckningsdelarna packas i en plastförpackning som man suger ut all luft ur. Köttets naturliga mörningsprocess fortsätter då att verka, samtidigt som köttet skyddas från oönskade bakterieangrepp.
Själva smaken utvecklas också och är som mest utvecklad efter ungefär tre veckors mörning, när köttet är riktigt moget.2. Fett, en god smakbärare Fett är en viktig smakbärare som hjälper till att lyfta köttets smak. Vid stekning försvinner en viss del av fettet. För att ta tillvara på all den goda smaken, ös gärna stekfettet på köttet under stekningen.3.
Så får du perfekt resultat varje gång! En riktig köttfantast behöver en stektermometer. Ja egentligen alla som vill att köttet ska bli absolut godast. Med termometern mäter man temperaturen inne i köttet och får på så vis alltid samma resultat, oavsett om du ugnsbakar eller steker köttet.4.
Att tänka på vid stekning Tänk på att värmen från en stekpanna är väldigt hög och att kött är känsligt för värme. Börja på hög värme och sänk så fort du uppnått en bra stekyta. Om du använder en gjutjärnspanna tänk på att den håller sin värme längre än en teflon- eller titanpanna. På en vanlig spis (utan induktion) går temperaturen inte ner lika fort.5.
Yta först, sedan innehåll Ska du ugnssteka köttet så börja alltid steka i stekpannan för att skapa en fin yta och färg. Köttet blir som mörast och saftigast om temperaturen i ugnen ligger mellan 80-90°C.
6. Ta ut ur kylen i god tid Låt köttet vila i sin förpackning i rumstemperatur ca 15-20 min innan stekning så får du en bättre stekyta eftersom det kalla köttet kan kyla ner stekpannan och det blir då svårt att få en bra stekyta. 7. Gör som proffsen, torka av köttet
Ett tips är att torka köttet fritt från köttsaft precis innan du saltar och pepprar. Använd en handduk eller hushållspapper för att få bort den överflödiga köttsaften.8. Salt och peppar! En kvart innan du lägger köttet i stekpannan är det dags att salta och peppra.
På så vis dras kryddorna in i köttet och du får en behaglig smak. Koncentrera dig sedan på stekningen och toppa med lite gott flingsalt när köttet är klart.9. Gör plats i stekpannan Lägg inte mer kött i stekpannan än 2/3 av ytan eftersom det då är lätt att stekpannan blir för kall, så att köttet släpper vätska.
Då finns risk att stekningen övergår i kokning och du går miste om en god stekyta. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du använder en teflonpanna.10. Olja eller smör? Tillsätt neutral olja som exempelvis rapsolja i den upphettade stekpannan. Att steka i olja gör att du kan hålla en hög temperatur.
- Olja har en mycket högre brännpunkt än smör men använd gärna olja och smör tillsammans eftersom smöret ger god smak och färg.
- Gör som mästerkockarna, blanda olja och smör så kan du steka på högre temperatur utan att smöret bränns.11.
- Lär känna din ugn Om du använder en ugn utan digital termometer på ugnsvärmen kan du lätt se temperaturen med en extern termometer för att få rätt angivelse.
Lägg termometern vid sidan på gallret i ugnen så du kan kontrollera ugnstemperaturen. Detta är extra viktigt i gasugn.12. Stek inte nötkött för länge Hur vill du ha ditt kött? Innertemperaturen bör ligga på 55 grader för rött, 60 grader för medium (rosa) och 65 grader för välstekt kött när du helsteker i ugn.
Visa hela svaret
Hur Torrsaltar man?
Recept på torr saltlag – 1 tsk salt per kilo kött Undantag: revben, där man tar 0.5 tsk salt per kilo kött. Men vänta, det går ju tvärtemot allt jag lärt mig? Blir inte köttet torrt? Nej, faktiskt inte. Torr saltlag fungerar precis lika bra som klassisk saltlag, men det är lättare att göra, och mindre meckigt.
Det som händer initialt är att saltet drar vätska ur köttet. Man ser det på köttet inom 15-20 minuter, då ytan blir glansig/fuktig. Men om man väntar till efter ca 45 minuter kommer köttet att absorbera vätskan, och saltet likaså, Det innebär att saltet nu sitter strax innanför ytan på köttet. Det kommer inte att tränga in mycket längre, förrän man applicerar värme,
Först då kommer saltmolekylerna att vandra inåt. Se bilderna nedan, tagna med 10 minuters intervall för att illustrera (klicka för att förstora). Det är alltså därför nästan alla marinader innehåller soja (=salt), och det även står att marinaden ska verka i minst 2 timmar.
Visa hela svaret
Hur går saltning till?
Se även: vägsalt Saltning är en konserveringsmetod där hållbarheten hos ett livsmedel ökas genom tillförsel av salt, Konserveringen verkar genom att salt binder vatten och minskar vattenaktiviteten (det tillgängliga vattnet) i produkten och därmed skapar en obehaglig miljö för mikroorganismer. Saltning var en av de första konserveringsmetoderna. Denna mat -relaterade artikel saknar väsentlig information, Du kan hjälpa till genom att lägga till den,
Visa hela svaret
Hur man rimmar bra?
Att rimma kött är från början en gammal konserveringsmetod, som innebar att man saltade köttet för att det skulle hålla för längre förvaring. I dag rimmar vi gärna för den goda smakens skull. Det går utmärkt att rimma både gris-, nöt- och lammkött. När du rimmar kött är bra proportioner 5 liter vatten, 800 g salt och 100 g socker.
- Du kan även krydda rimningslagen med svartpepparkorn, enbär eller timjan.
- Oka upp, ta av från värmen och låt svalna.
- Häll sedan över köttet så att det täcker och låt stå.
- Tiden är lite olika beroende på hur stor din köttbit är.
- En julskinka på 3−4 kg ska stå en vecka, till exempel.
- Tillaga sedan det rimmade köttet genom att koka tillsammans med lök, morot och vitpepparkorn.
Kuriosa: Ordet “rimma” kommer från samma ord som rimfrost. Saltkristaller från lagen kan ibland lägga sig på köttets yta, vilket man i gamla tider tyckte att det påminde om rimfrost. Därav kom man att kalla saltning för rimning. Här är ett recept på rimmad julskinka
Visa hela svaret
Hur ska man rimma?
Rimma i saltlag – Vill du rimma fisken i saltlag, använd 1/2 dl salt till 1 liter vatten. Vispa tills saltet lösts upp. När saltet är upplöst, lägg i fisken och låt ligga i lagen minst 30-60 minuter. När man rimmar i saltlag blir det en jämnare sälta. Vill man runda av smaken lite, tillsätt även 1-2 msk socker i saltlagen.
Visa hela svaret
Hur vet man att det rimmar?
Rim är detsamma som språkljud som upprepar sig. Och det vi i vår tid oftast menar när vi säger att det rimmar är att språkljud i slutet på en rad eller fras upprepar sig. Det är sådana slutrim det här inlägget ska handla om. Om någonting rimmar kan de allra flesta av oss höra det.
Däremot är det inte alltid vi är överens om när saker inte rimmar. En person kan tycka att något rimmar; en annan tycker att det inte gör det. Oftast har båda rätt, i någon mening, för föreställningen om vad som rimmar och inte har förändrats över tid. Just nu är vi faktiskt mycket hårdare med vad som krävs för att saker ska rimma än vi varit i många tidigare epoker i historien.
Låt oss därför titta lite närmare på vad som rimmar och inte rimmar enligt nuvarande praxis. Gå-kalikå rimmar på varandra, trots att det bara är en enda liten bokstav på slutet som återkommer. Samtidigt rimmar springande-gungande inte alls, fast sex bokstäver fördelat på flera stavelser är detsamma i båda orden.
Hur kan det vara så? Jo, för att något ska rimma måste allting från och med den sista betonade vokalen låta likadant oberoende av var den betonade stavelsen sitter. Alltså rimmar: GÅ (O) ka-li-KÅ (ooO) Medan de här orden inte gör det: SRING-an-de (Ooo) GUNG-an-de (Ooo) Slutrim med en stavelse (till exempel man-hann) brukar kallas för manliga rim,
Slutrim med två stavelser (till exempel kvinna-hinna) kallas kvinnliga rim, Slutrim med tre eller fler stavelser (till exempel löpande-köpande) kallas för just löpande rim, Löpande-sökande rimmar inte enligt dagens mått mätt, men ansågs tidigare göra det.
Vokalljuden överensstämmer, men olika konsonanter (p-k) mitt i rimmet skiljer orden åt. Detta kallas för vokal assonans (mer om det i ett annat inlägg). Vokal assonans istället för rim i slutrader är vanligt i sångtexter, och i det sammanhanget funkar det ofta bra. Titta till exempel på början av Kents Innan himlen faller ner (text Joakim Berg): Allt det som är mitt ska jag dela med dig Allting som är ditt ska du dela med mig Allt som blivit vårt ska vi ge till er Mindre, men till många fler Allting som du ser ska bli ditt en dag Att vårda och förvalta till dina barn Vi äger ingenting, se det som ett lån Vi får inget med oss när vi går De första fyra raderna rimmar helt och hållet (dig-mig, er-fler), men i nästa fyra rader är det bara vokalljuden i de sista orden som upprepar sig, inte de sista konsonanterna (dag-barn, lån-går).
Jag tycker att det funkar utmärkt och inte sticker ut. Lyssna och se vad du tycker själv! Som i allt skrivande och mycket annat går alla regler att bryta mot, bara det blir bra. Självklart går det att använda vokal assonans istället för slutrim även i en dikt, men om det görs i ett sammanhang där läsaren förväntar sig ett “riktigt” rim är det stor risk att det låter som ett nödrim, eller verkar sökt.
- I många versmått ingår det att raderna ska rimma enligt ett särskilt mönster.
- För att beskriva rimmönstret (eller rimställningen) i en dikt brukar man använda bokstäver.
- Rader med samma slutrim får samma bokstav, med början från a.
- Låt oss använda diktsnutten från igår som exempel, en bit av Lotta Olssons Himmel i hav från 2012: Det här är alltså jag.
Det här är mitt. a: -itt Här är min rädsla. Lyckan. Ledan. Livet. b: -ivet Ett liv som inte speglar sig i ditt. a: -itt Ett liv som väntar på att bli beskrivet. b: -ivet Men väntar världen? Världen tiger still. c: -ill Jag talar, men det ekar övergivet. b: -ivet Det ekar: tala du! Försök! Förspill c: -ill din tid på dikt som ingen läser sedan.
- D: -edan Förspill din tid, om det är det du vill.
- C: -ill Rimställningen i stroferna ovan är: aba, bcb, cdc.
- För att beskriva rimställningen i en hel terzin (som alltså kan fortsätt i all oändlighet) kan man skriva så här: aba, bcb, cdc, osv, xax.
- Då talar vi också om att det första rimmet ska återkomma i den allra sista strofen.
I vissa versmått (dock ej terzin) är även kombinationen av kvinnliga/manliga rim reglerad. I dessa fall skrivs kvinnliga rim med stor bokstav. Raderna här ovan skulle då skrivas aBa, BcB, cDc. Men oftast spelar det inte någon roll. SAMMANFATTNING Två ord rimmar på varandra om de låter likadant från och med den sista betonade vokalen. Slutrim med en stavelse (till exempel man-hann) brukar kallas för manliga rim, Slutrim med två stavelser (till exempel kvinna-hinna) kallas kvinnliga rim,
Visa hela svaret
Hur mycket salt till Torrkött?
För säkerhets skull –
Var extra noggrann med hygienen vid slakt och tillredning.Saltet hämmar tillväxten av mikroorganismer (men dödar dem inte). Dra inte ner drastiskt på mängderna. Salthalten ska vara minst 2–4 procent. Det motsvarar ungefär 1–2 msk salt per kilo kött. Var också noga med att saltet kommer åt alla köttremsorna ordentligt.Torkningen, eller snarare bristen på vatten, hämmar också tillväxten av mikroorganismer. Se därför till att komma i gång så fort som möjligt med den processen, och avbryt den inte i förtid.Det är viktigt att köttet hänger fritt och luftigt så att alla delar torkar.Gravida och personer med nedsatt immunförsvar är känsliga för parasiten toxoplasma, som kan finnas i allt vilt. Den dör om du först lägger köttet i frysen (under –18 grader) i minst tre dygn.
När ska man salta köttet?
12 tips för godare kött | Köttguiden – Scan 1. Mörat är godast Nötkött behöver möras innan det ska tillagas. Vakuummörning är den vanligaste metoden, där de olika styckningsdelarna packas i en plastförpackning som man suger ut all luft ur. Köttets naturliga mörningsprocess fortsätter då att verka, samtidigt som köttet skyddas från oönskade bakterieangrepp.
Själva smaken utvecklas också och är som mest utvecklad efter ungefär tre veckors mörning, när köttet är riktigt moget.2. Fett, en god smakbärare Fett är en viktig smakbärare som hjälper till att lyfta köttets smak. Vid stekning försvinner en viss del av fettet. För att ta tillvara på all den goda smaken, ös gärna stekfettet på köttet under stekningen.3.
Så får du perfekt resultat varje gång! En riktig köttfantast behöver en stektermometer. Ja egentligen alla som vill att köttet ska bli absolut godast. Med termometern mäter man temperaturen inne i köttet och får på så vis alltid samma resultat, oavsett om du ugnsbakar eller steker köttet.4.
- Att tänka på vid stekning Tänk på att värmen från en stekpanna är väldigt hög och att kött är känsligt för värme.
- Börja på hög värme och sänk så fort du uppnått en bra stekyta.
- Om du använder en gjutjärnspanna tänk på att den håller sin värme längre än en teflon- eller titanpanna.
- På en vanlig spis (utan induktion) går temperaturen inte ner lika fort.5.
Yta först, sedan innehåll Ska du ugnssteka köttet så börja alltid steka i stekpannan för att skapa en fin yta och färg. Köttet blir som mörast och saftigast om temperaturen i ugnen ligger mellan 80-90°C.
6. Ta ut ur kylen i god tid Låt köttet vila i sin förpackning i rumstemperatur ca 15-20 min innan stekning så får du en bättre stekyta eftersom det kalla köttet kan kyla ner stekpannan och det blir då svårt att få en bra stekyta. 7. Gör som proffsen, torka av köttet
Ett tips är att torka köttet fritt från köttsaft precis innan du saltar och pepprar. Använd en handduk eller hushållspapper för att få bort den överflödiga köttsaften.8. Salt och peppar! En kvart innan du lägger köttet i stekpannan är det dags att salta och peppra.
- På så vis dras kryddorna in i köttet och du får en behaglig smak.
- Oncentrera dig sedan på stekningen och toppa med lite gott flingsalt när köttet är klart.9.
- Gör plats i stekpannan Lägg inte mer kött i stekpannan än 2/3 av ytan eftersom det då är lätt att stekpannan blir för kall, så att köttet släpper vätska.
Då finns risk att stekningen övergår i kokning och du går miste om en god stekyta. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du använder en teflonpanna.10. Olja eller smör? Tillsätt neutral olja som exempelvis rapsolja i den upphettade stekpannan. Att steka i olja gör att du kan hålla en hög temperatur.
Olja har en mycket högre brännpunkt än smör men använd gärna olja och smör tillsammans eftersom smöret ger god smak och färg. Gör som mästerkockarna, blanda olja och smör så kan du steka på högre temperatur utan att smöret bränns.11. Lär känna din ugn Om du använder en ugn utan digital termometer på ugnsvärmen kan du lätt se temperaturen med en extern termometer för att få rätt angivelse.
Lägg termometern vid sidan på gallret i ugnen så du kan kontrollera ugnstemperaturen. Detta är extra viktigt i gasugn.12. Stek inte nötkött för länge Hur vill du ha ditt kött? Innertemperaturen bör ligga på 55 grader för rött, 60 grader för medium (rosa) och 65 grader för välstekt kött när du helsteker i ugn.
Visa hela svaret
Varför druvsocker i kött?
Varför har ni druvsocker i vissa av era produkter? – Vi använder druvsocker för att det är mer lättsmält i kallt vatten och har mindre sötma än vanligt socker. I tillagad skinka är sockermängden ca 1-1,5 procent.
Visa hela svaret
Hur mycket salt i bacon?
Hur kan jag minska mitt saltintag? Vilka livsmedel har en hög salthalt? – För de flesta personer kommer det mesta av saltet i kosten inte från det salt vi själva tillsätter i maten (i matlagning eller vid bordet) utan från tillverkade (kraftigt bearbetade) livsmedel.
De här saltkällorna kan vara överraskande. Exempelvis är bröd en viktig saltkälla, och det är även vissa frukostflingor, soppkonserver, såser och vissa snacks såsom chips. Vissa livsmedel är särskilt salta, som rökta eller saltade kött- och fiskprodukter, och det är bäst att undvika dem så mycket som möjligt.
Det bästa sättet att kontrollera ditt saltintag på är att laga din egen mat av basingredienser så mycket som möjligt och att inte förlita dig på industriellt tillagade rätter och bearbetade köttprodukter. En annan viktig åtgärd är att kontrollera innehållsdeklarationen på tillverkade livsmedel.
- Det är alltid bra att begränsa användningen av salt i matlagningen, och att undvika att tillsätta mer salt vid bordet.
- Det kan vara svårt att veta vilka livsmedel som är särskilt salta men anger ofta produktens salthalt.
- Som vägledning kan sägas att mat som innehåller mer än ungefär 1,5 g salt/100 g (och drycker som innehåller mer än ungefär 0,75 g/100 ml) anses ha hög salthalt.
Du rekommenderas att inte äta mer än 5–6 g salt per dag för att minska risken för magsäckscancer, högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdom. Tabell 1 visar några exempel på natriuminnehåll i vanliga livsmedel. Tabell 1: Exempel på innehållet av salt i vanliga livsmedel
Livsmedel | Gram salt per 100 g eller 100 ml livsmedel* | |||
---|---|---|---|---|
Franska uppgifter | Brittiska uppgifter | Italienska uppgifter | Nederländska uppgifter | |
Buljongtärning (biff, 20 g/l) | 0.75 | 0.75 | 0.85 | 1 |
Sojasås (traditionell, g/100 ml) | 12.75 | 12.5 | 12.5 | 12.25 |
Tomatketchup | 2.75 | 4 | – | 2.25 |
Bacon | 3.25 | 3.75 | 3 | 3.75 |
Ost (hård) | 0.5 | 1 | 1.1 | 1 |
Ost (mjuk) | 1.5 | 1.5 | 1.6 | 2 |
Kryddade snacks (potatischips) | 1.5 | 2 | 1.5 | 1.5 |
Kryddade snacks (saltkringlor) | 2.25 | 4.25 | 2.25 | 4.25 |
Bearbetade grönsaker (gröna ärtor, konserverade) | 0.5 | 0.5 | 0.75 | 0.25 |
Bearbetad fisk (fiskpinnar) | 1 | 1 | 1.25 | 1 |
Bröd (mörkt) | 1.75 | 1 | 1.4 | 1.25 |
Cornflakes | 2 | 2.5 | – | 1.25 |
uppgifter hämtade från natriumvärdena i de ovannämnda tabellerna (natriumvärden x 2,5)- : inga motsvarande uppgifter finns tillgängliga i landet Källa: Tabell 1 visar salthalten beräknad utifrån natriuminnehållet i vanliga livsmedel som det hänvisas till officiella tabeller över livsmedelssammansättning från Förenade kungariket (databas: McMcance and Widdowson 2009), Italien (databas: FCDB för epidemiologiska studier ISPO 2008), Nederländerna (databas: NEVO tabell 2014) och Frankrike (databas: ANSES tabell 2012), anpassat från FoodEXplorer (www.eurofir.org) och CIQUAL 2012 (www.afssa.fr), mars 2015.
Visa hela svaret