Vad är det som kan sås under mars? – Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Vad plantera ute i mars?
- 2 När kan man börja så frön ute?
- 3 Vad kan man plantera året runt?
- 4 Vilka vårblommor tål minusgrader?
- 5 Vad kan man så tidigt ute?
- 6 Vilka fröer kan Kallsås?
- 7 Vilka grönsaker kan Kallsås?
- 8 Kan man gödsla i mars?
- 9 Vilka frön växer snabbast?
- 10 Kan man plantera lökar i mars?
- 11 Vad ska man plantera på våren?
Vad kan man Direktså i mars?
Så i februari – Mikrogrönt, även kallat babyleaf eller mikroblad, odlas enkelt på fönsterbrädan. Bredså (så tätt) frön av till exempel grönkål, bladrädisa, koriander eller sallat i en låg och bred kruka med blomjord. Håll jorden fuktig! När skotten är 5–10 cm höga och bladen har utvecklats skördar och äter du dem som lyxgrönt! I februari kan du börja så och förodla en del av sommarens grönsaker och blommor.
Visa hela svaret
Vad plantera ute i mars?
Köldtåliga växter att pryda entrén med – Penséer små ljuvliga glädjespridare som klarar flera graders frost. De passar bra både som välkomnande blommor vid entrén, till balkongens lådor och altanens krukor. Murgrönor och påskliljor av alla de slag är bra kompisar i krukor som även de tål kalla nätter. Perfekt i början av säsongen.
Visa hela svaret
Vilka grönsaker kan sås tidigt?
Vår – I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.
- För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra.
- Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering.
- Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd.
Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost. I början av maj är det dags att odla sättpotatis.
Visa hela svaret
Kan man Vinterså i mars?
Om man inte hunnit så i början av mars? – Ibland kan det såklart hända att vi inte hinner med att vinterså i slutet av februari eller i början av mars. Det som kan vara bra att veta är att allt som man kan så i början av mars, kan man också så under hela mars och även senare.
- Men i slutet av mars, då det brukar vara lite mer vår hos oss bör man nog kalla sådden för en kall tidig vårsådd, och inte en regelrätt vintersådd.
- Men ur odlingssynpunkt är det skitsamma vad sådden heter, bara man gör den! Känner man sig det minsta orolig för om man ska våga kasta sig ut i kallsåddens äventyr, ja då kan man väl göra ett litet experiment.
Ta några frön av flera olika grönsaker som vi listat ovan och resten av fröna sår du på ditt vanliga sätt. Sedan kan du själv göra en utvärdering. Lycka till med utomhussådderna i mars! Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Visa hela svaret
När kan man börja så frön ute?
Så direkt på våren och skörda på sommaren – Det vanligaste är ju att så grönsaksfröer direkt i jorden på växtplatsen utomhus på våren och försommaren under april, maj och juni. Tidpunkten kan dock variera lite beroende på vilken växtzon du bor i. Så fort eventuell tjäle gått ur marken och jorden är tillräckligt varm går det att börja så.
Visa hela svaret
Kan man sätta lökar i mars?
Driv sommarblommande lökar Redan i mars kan många av de sommarblommande lök – och knölväxterna börja drivas inomhus eller i växthuset om det är uppvärmt.
Visa hela svaret
Vad kan man plantera året runt?
Oändliga möjligheter – Kål, tomater och gurkor är förstås bara en bråkdel av vad du kan odla inomhus. Kryddor, krasse, sallad, ingefära, chili, paprika, ingefära, ananas, physalis, vitlöksblast, jordgubbar, groddar och mikrogrönt, ja till och med potatis går också att odla med rätt belysning, god jord och näring.
- Det finns egentligen få begränsningar förutom ytan.
- Och har du den, kan du även odla större växter, vad sägs om att plocka en klase bananer från soffan? Det är faktiskt fullt möjligt med lite pyssel och tålamod.
- Bortsett från de grönsaker du äter direkt så går det också bra att förodla plantor för senare utplantering.
Många grönsaker har så lång utvecklingstid att de behöver sås redan under vintern för att ha en chans att hinna ge frukt på sommaren, det gäller bland annat, chili, paprika, aubergine och kronärtskocka.
Visa hela svaret
Vilka vårblommor tål minusgrader?
Vårblommande perenner – som blommar tidigt om våren är vana vid vårt kyliga klimat och tål därmed en hel del, de har också fördelen att de ofta blir fler för varje år. Många förökar sig själva med lökar eller så går det att dela plantorna på hösten eller våren.
Aubrietia – fin marktäckare, grön under vintern och översållad av lila blommor på våren. Klipper du ner kan det komma ytterligare en blomning senare på säsongen. En riktig favorit hos pollinerarna! Hundtandslilja – finns i flera färger och blommorna påminner om hundtänder. Jätterams – utmärkt skuggväxt, får vita blommor som senare utvecklas till dekorativa, men giftiga bär. Gulsippa – flerårig mattbildande ört inom ranunkelsläktet. Luktviol – väldoftande marktäckare som blommar i april-maj. Lökväxter – snödroppe, scilla, pärlhyacint, tulpan, krokus och narcisser som påskliljor, pingstliljor och stjärnliljor är några av de vanligaste. Många blommar tidigt och blir därmed viktig mat åt nyvakna insekter. Nunneört – mycket söta små vårblommor i flera färger som gärna självsår sig. Primula – många primulor är perenner, till exempel jordviva och gullviva, dessa klarar utan problem enstaka frostnätter. Röd sockblomma – marktäckare med purpurfärgade blommor. Tusensköna – Bellis Perennis, söta blommor som finns i både enkla och dubbla varianter samt i flera färger.
Ranunkler är tåligare än de ser ut – de klarar en frostnatt eller två.
Visa hela svaret
Vad kan man så tidigt ute?
De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.
Visa hela svaret
När ska paprika sås?
Hur odlar jag paprika? – Du kan så fröna i mars. Det brukar ta cirka 8 veckor från sådd till plantering. Så fröna i små krukor eller såbrätten, de behöver inte blötläggas utan du kan plantera dem direkt i jorden. Börja i en liten kruka med såjord där du sticker ner fröet cirka 1 cm. ‘Redskin’ är en paprikasort som är rund och kompakt och som passar bra för krukväxtodling.
Ett tips är att knipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större skörd. Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem.
Visa hela svaret
Vilka fröer kan Kallsås?
Äntligen är det dags att börja smyga igång sådderna av fröerna som ska bli till sommarens maffiga blomsterbuketter! Att kallså blomsterfrön av tex klint, rosenskära och lejongap i godislådor är mitt absolut bästa odlingsknep. Det är plättlätt, tar ingen plats inomhus och sådden sköter sig nästan helt själv! Dessutom blir plantorna stadiga och fina och redan avhärdade när det är dags för utplantering i rabatt. Rosenskära Purity och Collarette White.
Rosenskära
Blåklint och slöjsila VARFÖR JAG FÖRODLAR Att kallså blomsterfröerna från mitten på mars är perfekt för mig i odlingszon 1, och kanske även för stora delar av vårt avlånga land. Jag förodlar mina sommarblommor av två anledningar, jag behöver ett försprång jämte mot mördarsniglarna som gillar späda små blomsterskott och jag vill ha blommor som ger skörd lite tidigare.
ATT KALLSÅ FRÖER När man kallsår efterliknar man de naturliga omständigheterna med värme och solljus som gör att det lilla fröet vaknar. Det börjar gro och utvecklar sig till en knubbig, välmående planta under kontrollerade former i en godislåda med lock, vilket fungerar som ett litet drivhus för växterna.
GÖR HÅL I GODISLÅDAN Jag borrar hål i botten och i locket. Det är ingen skönhetstävling, dessa hål kan se ut lite hur som helst. Det är ingen fara om plastburken spricker lite, funktionen man vill åt är att det inte blir vatten stående utan att det rinner ut så det inte blir för vått om fötterna för plantan.
FYLL MED JORD Godislådan fyller jag med Hasselfors Garden P-jord och packar jorden lätt genom att jag placerar flera askar i varandra och trycker till en aning. Sedan vattnar jag igenom ordentligt så jorden är riktigt fuktig. Därefter störsslar jag ut ett ca 1 cm tunt lager med Hasselfors Garden S-jord och fördelar fröna jämt (försöker i alla fall) över ytan och ser till så att de har god kontakt med jorden.
BÄSTA JORDEN Hasselfors Garden S-jord som omfamnar det lilla fröet är lätt och lucker och ger fröet de bästa förutsättningarna för en bra start i livet. När sedan det lilla fröet börjar utveckla rötter söker de sig ner till Hasselfors Garden P-jord som är mörk och myllig och ger fröna näring och växtkraft.
PLACERA GODISLÅDAN UTOMHUS Jag märker sedan både godislådan och en etikett med namnet på vad jag har sått och datum och sätter på locket. Sådden placerar jag sedan utomhus i skyddat läge, dvs en plats där solen inte gassar för hårt eller regn kan komma och dränka dem.
Lådorna kan vara bra att ha lite koll på, den första tiden kanske det räcker med att titta till dem en gång i veckan om det fortfarande är väldigt kallt ute. Jag kan villigt erkänna att jag personligen går och kollar dessa sådder både morgon och kväll, man är ju så ivrig att få se det gro, men det fiffiga med detta sätt är att fröna vaknar först när det är rätt tid för dem.
När de första hjärtbladen har börjat kika upp, tar jag av locket, flyttar fram dem i solen och vattnar så att inte sådden torkar ut.
DET FIFFIGA MED ATT KALLSÅ! Lämpliga sommarblommor att kallså är tex blåklint, rosenskära, vallmo, lejongap, vädd för att nämna några. Så fort fröerna har börjat gro behöver man hålla lite koll på lådorna och temperaturen. De små plantorna kan vara lite känsliga för väldigt många minusgrader och då kan det vara bra att antingen ta in dem inomhus över natten eller täcka med en filt eller ett par lager väv.
Det fififiga är också att man kan dra upp väldigt många frön utan att belamra alla möjliga fönster och ljusinsläpp man har inomhus. Men mina absolut dyraste och käraste frön som jag kanske bara har ett fåtal av sår jag hellre i vindruvsaskar inomhus. Då fyller jag botten med Hasselfors Garden P-jord och lägger sedan ungefär en centimeter Hasselfors Garden S-jord som jag sedan sår fröna på.
BREDSÅDD OCH SKOLNING När jag kallsår frön i godislådan har jag en tendens att så hela fröpåsen (man behöver inte göra det har jag hört från någon, men vem är måttfull när det kommer till blomster?) och då kan det bli olika trångt i godislådorna. Att så på detta vis kallas bredsådd och för att varje planta ska utvecklas optimalt mår de bra av att skolas, dvs planteras i en egen kruka, i ny näringsrik P-jord efter ett tag.
Då stjälper jag upp hela godisburkens innehåll på en bricka och petar försiktigt i sär plantorna och flyttar dem till ny näringsrik och mullrik jord genom att försiktig hålla dem i bladen och lyfta ner dem i sin nya kruka. Hos mig i odlingszon 1 planterar jag ut dessa plantor på sin växtplats i rabatt eller blomsterbädd i slutet på maj ungefär, då brukar den värsta frostfaran vara över och dessa blommor kan börja sin tillväxt mot ståtliga blomsterhav.
Jag hoppas att du ska känna dig inspirerad av detta blogginlägg om kallsådd och testa att odla några sommarblommor på detta vis. Berätta gärna för mig hur det går! Ännu en gång vill jag tacka Hasselfors Garden som gör det möjligt för mig att producera dessa långa och informativa blogginlägg.
Visa hela svaret
Kan man Kallså tomater?
Olika sätt – Det finns faktiskt olika sätt att så tomater. Du kan så dem inne, det vill säga förså tomaterna innan utplantering i lådor, brätten, kuber, krukor och mjölkkartonger. I år ska jag prova både jordkuber och pluggbrätte till tomaterna, det blir spännande att se om vilken variant som skapar stadigaste plantor.
- Jag sår normalt från mitten av mars till början av april och bor i zon 3 om jag försår inomhus.
- Du kan också kallså tomater, det vill säga ställa dem ute så gror de när temperaturen i jorden och luften är lagom för tomaterna.
- Det senarelägger tomatskörden något men och andra sidan får du härdiga plantor som är anpassade för klimatet.
Eftersom jag finner det lugnande, energigivande och ganska roligt är jag en sån som försår mina tomater och pysslar om dem i veckor. Jag vattnar och planterar om, snackar med dem och gullar. Jo, jag lovar.
Visa hela svaret
Vilka grönsaker kan Kallsås?
Spenat tål kall jord och kyla – Hur är det egentligen med spenat, tål den att sås i kall jord? Och blir skörden verkligen tidigare om jag sår i januari istället för att vänta till april? Sent igår kväll fastnade jag vid ett inlägg och en tråd om spenat.
- Frågan handlade om huruvida det är lönt att så spenat norröver i jord som kommer att tina och frysa om vartannat innan temperaturerna stabiliserar sig och våren blir varm och skön.
- Bu och bä löd svaren.
- Jag älskar vintersådd! Nu odlar ju inte jag i norr (odlar i zon 3), men eftersom sådder av grönsaker i riktigt kall jord redan under vintern roar mig mycket tänkte jag bara dela några bilder om saken.
De tidiga sådderna, alltså de som görs redan under vintern i jord som ömsom fryser, ömsom tinar, är viktiga för vårt hushåll. Dels för att jag kan beta av en del sådder när inte så mycket annat finns att göra i trädgården och förstås för att jag får skörd flera veckor tidigare än om jag väntar.
Och jag kan inget annat än att tänka mig att det också för dig som odlar norröver kan ha betydelse att få saker i jord tidigt som sedan själva avgör när det är dags att växa. När det gäller spenat återvänder jag till exemplet med fröpåsar som jag brukar berätta om när jag föreläser. På fröpåsarna står det att spenat lämpligen sås i april-juni.
I april skördar jag min första spenat, från enkla bäddar täckta med lock. Så här växer spenaten i min köksträdgård just nu. Spenat ‘Viking’ växer i tunnelväxthuset efter att ha övervintrat på platsen. Den spenat som kommit längst och som gett störst skörd är den som övervintrat i tunnelväxthuset. Plantorna såddes under hösten och sattes ut i bädden i oktober. De har stått under enkel fiberduk fram till februari och utan duk sedan dess.
Rad efter rad av välmatade plantor av spenat ‘Butterfly’ i kallbänk. I en enkel kallbänk (odlingsram med lock) såddes mängder av spenat i slutet av januari (läs Många sorters spenat i kallbänk ). Både frön och plantor har utsatts för kalla temperaturer sedan dess, men se så fint spenaten växer.
Spenat av någon sort med mer runda blad står i varmbänken. I varmbänken ser den direktsådda spenaten ut så här. Här har jorden hållt minst 25 graders värme sedan varmbänken anlades i februari, så spenaten har haft det varmt och fint (läs Tätt, tätt står grönsakerna i varmbänken ).
Under en enkel fiberduk fylls nu en lång bädd av fina små spenatplantor. Den senaste sådden av spenat är den tio meter långa djupbädden (läs Trettio meter spenat i djupbädden ). Den är endast täckt med fiberduk och har liksom kallbänken utsatts för väldigt växlande temperaturer.
Senast igår var det rejält många minusgrader men som du ser har det inte bekommit plantorna det minsta. Om inget konstigt händer kan vi antagligen börja skörda här i maj, främst för infrysning. Våga så i kall jord på skyddad plats Spenatfrön klarar att ligga i kall och frusen jord, som tinar och fryser om vartannat.
När fröerna bedömer att förutsättningarna är bra nog, vad gäller temperatur och fukt och ljus, så gror de. Det är inte texten på fröpåsen som avgör när det är dags, det är möjligheterna jag ger sådderna som gör det. Någon gång emellanåt kan det vara intressant att mäta jordtemperaturen på olika växtplatser – det är stor skillnad och gör stor skillnad på hur fröerna gror och sedan växer vidare (läs Stora temperaturskillnader i bäddarna ).
- Andra grönsaker som tål att sås i kall jord och ger bra resultat hos mig är till exempel palsternacka, morot, sallat, kål, persilja och dill.
- Jag har gjort flera klipp som visar hur jag sår saker och ting i kall jord, kanske kan de inspirera fler till att våga så tidigt, tidigt, för att kunna skörda tidigt, tidigt.
Lycka till! /Sara Bäckmo Vintersådd av spenat i kallbänk i februari – YouTube Sara Bäckmo 62.9K subscribers Vintersådd av spenat i kallbänk i februari Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device.
Visa hela svaret
När kan man börja fixa i trädgården?
September kan bli en månad där du njuter av sommarens skörd och blommor, men också en perfekt tid för att plantera nytt, dela eller flytta växter inför nästa säsong. Förbered trädgården och dina planteringar för vintervilan och sätt vårlökar för att få tidig blomsterglädje nästa år.
Visa hela svaret
Kan man gödsla i mars?
Men här är en liten checklista över aktuella saker att göra i trädgården i mars -april. Gödsla gräsmattan när tjälen har släppt. Plantera träd, buskar och perenner. Beskär fruktträd fram tills knopparna börjar svälla.
Visa hela svaret
När kan man börja städa i trädgården?
Vårstäda i trädgården Så snart vintern släpper sitt grepp om växterna är det dags att vårstäda och göra plats till nya skott och vårens växter. Njut av ljuset och fågelsången samtidigt som du får dagens dos av frisk luft och motion.
Vårfin uteplats Både balkong och uteplats kan så här på våren behöva en omgång med kvasten, töm vinterns krukplanteringar och plantera härliga vårblommor som pensé, påsklilja och pärlhyacint. För att få lite volym och storlek i krukorna är buxbombollar och videträd fina tillsammans med vårens blommor. Damma av utemöblerna eller förnya med årets läckra nyheter, några kuddar och plädar gör det mer ombonat och är skönt att värma sig med. Rensa rabatten Rensa bort löv och klipp bort gamla växtrester, även en del ogräs kan redan nu ha börjat växa, en tidig rensning underlättar ogräsrensande längre fram på säsongen. Jordförbättra med kogödsel och gödsla med trädgårdsgödsel. Gräsmattan på våren Gräsmattan kan kännas lite trist tidigt på våren, med lite näring och skötsel blir den snart grön och fin igen. Mossan växer i lägre temperaturer än gräset därför har den lite försprång, men genom att kratta igenom gräsmattan med en järnkratta får gräsrötterna luft och mer kraft att sätta igång att ta över från mossan. Gödsla gräset med hönsgödsel eller annat gräsgödsel, de innehåller alla mycket kväve som gör gräsmattan grön och livskraftig. Beskära träd och buskar Träd och buskar kan beskäras under vårvintern men när de börjar slå ut och grönska är det bästa att lämna dem ifred, skadade eller vissna grenar kan klippas bort. Buskar som blommar tidigt på säsongen beskärs med fördel efter blomning. Klipp eller såga bort gamla grenar för att föryngra och fräscha upp. Gödsla och jordförbättra runt stam och grenar. Se till att rensa bort ogräs och gräs närmast roten så växten får kraft att utvecklas. Gödsla med trädgårdsgödsel som ger växten alla näringsämnen den behöver. Rensa bort gammalt, men lämna kvar en del Rensa bort gamla växtrester och löv och hjälp växterna att vakna till liv efter vinters vila. Med en bra sekatör och handverktyg är det lätt att göra vårfint i trädgård och på din uteplats. Lite löv och växtresten kan med fördel lämnas kvar mellan buskar och perenner, de förmultnar och ger jorden näring och struktur. Samla skräpet i korg eller skottkärra, finfördela det gärna innan det läggs i komposten så går förmultningsprocessen snabbare.
: Vårstäda i trädgården
Visa hela svaret
Vilka frön växer snabbast?
Sorter att odla med barn – För att odlingen ska bli spännande och rolig är det bra att välja fröer som gror och växer snabbt. Solros, ringblomma, pumpa, blomsterböna, krasse och sockerärtor är bra alternativ för otåliga. När intresset väl har väckts kan ni gå vidare med mer tålamodsprövande sorter som tar lite längre tid.
- Sår ni pumpa kan du som är vuxen ta och skära av en tom petflaska som barnen sedan får sätta ner i jorden (med den avskruvade korken uppåt) i krukan eller på platsen där ni sått pumpan.
- Petflaskan fungerar som ett litet minidrivhus och kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta.
- Vattna med jämna mellanrum.
Ska ni så sockerärtor kan du visa barnen hur en först sköljer sockerärtorna i natten för att de ska gro ännu snabbare. Därefter sår ni fröerna direkt i trädgårdslandet eller krukan ni vill odla dem i. Så länge ärtorna har något att klättra på och får en skvätt vatten då och då så trivs de bra.
Ett växtstöd kan ni göra själva genom att sticka ner några pinnar i jorden och knyta ihop dem med ett snöre i toppen. Odlar ni sockerärtor i pallkrage så finns det praktiska spaljéer för pallkragar som gör det enkelt att odla både på höjden och nere i pallkragen. Uppmuntra barnen att själva gå och plocka och smaka på sockerärtsskidorna med jämna mellanrum.
Då får dessutom ärtorna hjälp på traven med blomningen och fler ärtor utvecklas under flera veckors tid. Vill ni ta odlingen ett steg längre går det också att bygga en koja med hjälp av klättrande växter. Här får ni tips om hur ni går till väga, När ni väntar på att det ska växa kan ni göra fågelskrämmor, skyltar och dekorera pallkragar. Foto tv: Markus Danielsson
Visa hela svaret
När ska man så tomat frön?
Odla tomater från frö – Eftersom vår varma sommarperiod är så pass kort behöver tomater alltid förodlas, Det betyder att du sår dem i kruka inomhus redan i februari eller mars för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om dem utomhus. Utbudet av tomatsorter är brett och olika sorter odlas på lite olika sätt. Men din tomatsådd inomhus går alltid till på samma sätt.
Visa hela svaret
När kan man börja Direktså?
När ska man direktså? – När det är dags att direktså beror lite på var i landet du bor och hur snabbt våren bestämmer sig för att värma upp jorden. Vanligtvis är perioden för direktsådd någonstans mellan april och juni. Generellt brukar man säga att jorden ska vara minst 5 grader.
Visa hela svaret
Kan man plantera lökar i mars?
Driv sommarblommande lökar Redan i mars kan många av de sommarblommande lök – och knölväxterna börja drivas inomhus eller i växthuset om det är uppvärmt.
Visa hela svaret
Vad ska man plantera på våren?
Vårblommor kan vänjas vid svalare temperaturer – Förutom lökblommor finns det även andra sorters vårblommor som fungerar utmärkt att plantera i vårens första utomhuskrukor. Många växter tål kyla om de successivt får vänja sig vid svalare temperaturer.
I vårkrukorna kan du till exempel plantera vackra tusenskönor, förgätmigej och bukettranunkel, Den vackra bukettranunkeln trivs bäst på en ljus och halvskuggig plats. Var noga med att inte placera den i direkt solljus där den snabbt kan torka ut. Bukettranunkeln bör vattnas med jämna mellanrum, men inte överbevattnas.
Bukettranunkeln kan hittas i flera olika färger, till exempel gula, röda, mycket mörkt lila och nästan svarta. De finns även i mer milda nyanser så som i vitt och rosa. Vissa krukväxter tål svalare temperaturer bättre än andra. Penséer är även dem vårblommor som tål viss kyla och är lämpliga för vårplantering i kruka. Ett bra sätt att framhäva de vackra blommorna är att komplettera med gröna växter, så som murgröna, slideranka och örter som rosmarin och timjan.
Om du vill komplettera krukblommor med gröna växter är till exempel murgröna eller sliderankor bra alternativ. De tål kyla så länge du härdar dem långsamt.
Visa hela svaret