Hur mycket pasta per person och portion? Har du också svårt att räkna ut hur mycket spaghetti och annan pasta du ska koka? Det är så lätt att det blir för mycket eller, ännu värre, för lite. Hur mycket pasta som går åt beror självklart på hur hungrig man är.
Smarta hacket för att få koll på hur mycket en portion pasta egentligen är.
Hur mycket pasta man äter är individuellt. I våra näringsberäknade recept anger vi 75 gram okokt pasta per portion, det vill säga 300 gram pasta för fyra personer. Ofta nämns 70-80 gram pasta som en normalportion. En koll bland pastatillverkare visar på ett brett spann, från 56 till 100 gram per portion.
Visa hela svaret
Contents
Hur mycket är 100 gram kokt pasta?
Har du verkligen koll på vad din mat väger? Publicerad den 21 maj 2016 av MammaFitness Vi kvinnor är bra på att hålla koll på vår egen kroppsvikt och ställer oss gärna på vågen i tid och otid. Men när det gäller att väga maten vi stoppar i oss tenderar många att “höfta” och skarva med dessa mått.
- Då blir det fel när du ska följa rekommenderade kaloriintag/energimängd per dag.
- Att lära sig äta kontrollerat innebär faktiskt att du måste ha stenkoll på dessa bitar.
- Några felmått både uppåt och nedåt kan ställa till helhetsbilden betydligt mer än du tror och du kan gå omkring länge och tro att saker och ting är på ett helt annat sätt än verkligheten.
Till att börja med: Vad har du för hushållsvåg? Om du har köpt en sån där snygg (som jagsorry, Olga) som är dekorativ att ha framme i köket, så är den inte lika perceptiv och känslig för mindre måttenheter som en digital hushållsvåg. Allt under 10 eller 20 gram blir i princip omöjligt att väga.
- Så hur ska du ha koll på vad alla såser, oljor, riven ost mm väger? Eller nötter? Vanliga fel man gör i början: • Tror att 1 dl är samma sak som 100 gram, oavsett vilket livsmedel det har att göra med.
- Det blir fel, eftersom densiteten av maten påverkar mycket.
- Tror att alla ägg är lika stora/väger lika mycket (finns stora skillnader idag med tanke på det breda utbudet av ägg).
• Går på gamla mått och kopierar. Funkar för vissa livsmedel om inget har ändrats, men exempelvis mjöl och gryn har något varierande vikt beroende på hur fuktigt eller torrt det är. • Tänker inte på att många livsmedel väger olika beroende på om de är kokta/tillagade eller råa (couscous väger exempelvis 80 gram per dl men 55 gram per dl i kokt form).
- • Glömmer bort att räkna med sakerna man “proväter” eller äter i smyg
- LITEN LATHUND – så mycket väger olika livsmedel och råvaror
GRYN/KLI/RIS/PASTA • Vetemjöl väger 60-67 gram per dl. • Rågmjöl väger 55 gram per dl. • Durumvetemjöl väger 65 gram per dl • Havregryn väger 35 gram per dl. • Bulgur väger 80 gram per dl. • Couscous väger 80 gram per dl. • Vetekli väger 30 gram per dl. • Vetegroddar väger 35 gram per dl.
• Havrekli väger 45 gram per dl. • Vitt ris väger mellan 72-85 gram per dl. • Råris väger mellan 85 gram per dl. • Pasta (Fjärilar, Farfalle, Spiraler, Penne, Fussili) väger ca 35 gram per dl okokt pasta (40-45 gram som kokt pasta). • Bönor: grundregeln är att 100 gram okokta bönor ger ca 3 fl kokta. Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta.
NÖTTER MM • Skalade jordnötter väger 69 gram per dl. • Cashewnötter väger 50 gram per dl. • Kokosflingor väger 61 gram per dl. • Mandel väger 46 gram per dl. • Hasselnötter (utan skal) väger 65 gram per dl. • Pistagenötter (utan skal) väger 65 gram per dl.
• Valnötter (utan skal) väger 40 gram per dl. • Solrosfrön väger 62 gram per dl. • Pinjenötter väger 80 gram per dl. MEJERIPRODUKTER • Som regel gäller att 1 dl flytande mejeriprodukt väger runt 100 gram. • Riven ost väger 40 gram per dl. • Riven parmesan eller grana padano väger 50 gram per dl. • En ostskiva väger runt 10-15 gram.
• Fetaost eller fårost i tärnad form väger runt 60 gram per dl. • Keso väger ca 100 gram per dl. • Riven eller tärnad mozzarella väger 55-70 gram per dl. • Glass väger 55-62 gram per dl. KÖTT, FÅGEL & FISK • Entrecôte väger per 1,5 cm skiva ca 125-150 gram.
• Oxfilé, en skiva på 2,5 cm av mittdelen väger ca 150 gram. • Fläskkotlett utan ben väger 100-125 gram per 1,5 cm skiva. • Köttbullar väger mellan 10-15 gram styck. Räkna med 100 gram per portion. • Hamburgare väger 60-150 gram styck. • Hamburgare väger 60-150 gram styck. • Kycklingfilé utan skinn och ben väger 100-150 gram (med skinn och ben 150-175 gram).
• Kycklingklubba väger mellan 180-300 gram styck. • Fisk: räkna ca 150 gram benfri filé per portion. Räkna mellan 30-50% rensförlust om du köper fisk med ben. • Signalkräftor väger mellan 50-70 gram styck, flodkräftor 40-50 gram styck. • Hummer från Sverige väger mellan 350-1000 gram.
- Amerikansk hummer mellan 450-800 gram.
- Musslor med skal väger 20-30 gram styck.
- Räkna med 70% i rensförlust.
- En serveringsportion ligger på cirka 400 gram (15 stycken).
- Räkor väger mellan 8-20 gram beroende på storleksklass.
- Räkna med 60% i rensförlust vid skalning.
- GRÖNSAKER & ROTFRUKTER • Avokado av medelstorlek väger 150-174 gram.
Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon. • Broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. • Blomkål kan väga allt från 300-1000 gram. • En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. • En medelstor potatis väger mellan 85-150 gram. Bakpotatis upp emot 300 gram.
- Skalar du potatisen kan du räkna bort ca 20% av vikten.
- Grön sparris runt 15-40 gram styck.
- Vit, färsk sparris 40-50 gram styck.
- FRUKT & BÄR • Apelsin av medelstorlek ca 175 gram.
- Större apelsiner upp emot 300 gram.
- Banan av medelstorlek ca 150 gram styck.
- Björnbär, färska eller frysta, väger 3-7 gram styck.1 dl björnbär väger ca 50 gram.
• Blåbär, färska eller frysta, väger ca 60 gram per dl. • Hallon och hjortron, färska eller frysta, väger 2-5 gram styck och 50 gram per dl. • Mango väger mellan 300-400 gram styck. • Päron av medelstorlek väger 150 gram. • Vindruvor väger 10-20 gram styck.
- Källor: Livsmedelsverket – Vikttabell 2001, Konsumentverket, Dansukker, Mått om Mat.
- Foto iStockphoto
Uppdaterad 2 februari 2022 : Har du verkligen koll på vad din mat väger?
Visa hela svaret
Hur många portioner är 500 g pasta?
Hur mycket pasta är en portion? – Enligt appen lifesum där man kan registera sitt matintag så ligger en portion pasta på 70g. Tittar man på pastapaketen så kan en portion ligga på 60-110g per portion men de flesta ligger på 70-80g per portion. På restaurang så är det vanligaste att man räknar på 110g pasta per portion. Observera att vikten är tagen på okokt pasta.
Visa hela svaret
Hur mycket mer väger kokt pasta än okokt?
Vad väger pasta? –
Fjärilar, farfalle, spiraler, fussili samt penne mm väger ca 35 gram per dl okokt pasta. Kokt pasta väger 40-45 gram per dl. Snabbmakaroner väger 50 gram per dl okokta. Kokta snabbmakaroner väger de 45 gram per dl.
Hur mycket pasta till en person?
Här är portionsmåtten för torrvarorna – Torrvarorna sväller ganska mycket under kokningen, men här är en riktlinje för de okokta måtten.
Ris: strax under 1 dl ris för en portion.3 dl ris för 4 portioner. Pasta: strax under 100 gram pasta per person.300 gram för 4 portioner. Linser: 0,5 dl för en portion. Mathavre: 0,5 dl för en portion. Quinoa: 0,5 dl för en portion. Bönor och kikärter: 1 dl för en portion.
ANNONS Portionsstorleken spelar roll beroende på hur mycket du väger och hur mycket du rör på dig. Dessa riktlinjer utgår vi från en kvinna på 65 kilo som utövar lättare motion ett par gånger i veckan. Det här är ett enkelt sätt att se till så det inte blir för mycket mat. Men kom ihåg att hungern och energibehovet avgör hur mycket du bör äta också. ANNONS
Visa hela svaret
Hur mycket är 4 portioner pasta?
Rätt mängd pasta per person: – Restaurangmåttet är 110 gram torr pasta. Om du vill vara lite mer generös hemma kan du räkna med 120 gram. Det där paketet med 500 gr är med andra ord perfekt för 4 till 5 personer.
Visa hela svaret
Hur många gram är 1 dl pasta?
Vad väger ris och pasta?
Basmatiris | 85 g |
Avoriris | 85 g |
Jasminris | 85 g |
Råris | 85 g |
Snabbris | 40 g |
Puffat ris | 10 g |
Pasta så som fjärilar, farfalle, spiraler, fussili, spagetti samt penne mm väger ca 35 gram per dl okokt pasta. Räkna i regel med 2 dl okokt pasta per persson. : Vad väger ris och pasta?
Visa hela svaret
Hur ska man räkna kalorier pasta?
icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search Mycket engagerad 210 inlägg 11 januari 2012 15:33 Har all pasta liknande kaloriinnehåll? Naturligtvis skiljer det på fiberpasta och “vanlig” pasta, men två olika “vanliga” pasta sorter, innehåller de ungefär lika mycket kcal? På mitt pasta paket står det ju bara antar kcal för okokt pasta; 350 kcal/100 gram.
- Om jag däremot tar kokt pasta ur livsmedelslistan så kan jag äta 200 gr kokt pasta till ett kcal-värde av 256 kcal.
- Hur ska jag räkna på det här? Skiljer ju ganska mycket.
- Hade tänkt äta lite pasta med pyttelite pesto eftersom jag vart sugen på det 🙂 Tycker ju inte att 256 kcal på 200 g pasta är så mycket och överallt läser man ju om hur onyttigt det är med pasta!? Vi använder cookies för funktion, analys och marknadsföring.
Det innebär lagring eller åtkomst av data på din enhet eller webbläsare. Funktionella cookies är nödvändiga för att hålla våra tjänster säkra, förhindra missbruk av tjänsterna och för att se till att de alltid fungerar bra. Du kan läsa mer i vår: Cookiepolicy Sekretesspolicy Funktionella Marknadsföring
Visa hela svaret
Är det mindre kalorier i kokt pasta?
På gång 41 inlägg 24 oktober 2009 18:01 100 gram okokt pasta har ca 366 kcal 100 gram KOKT pasta har 174 kcal Jag får inte ihop det? OCH om det står 100 gram näringsvärde på pasta påsen, är det kokt eller okokt de menar då???????? Inte fördubblas väl pasta vikten när den kokas eller??? Veteran 4981 inlägg 24 oktober 2009 23:03 Jo, näst intill.
Pastan suger upp mycket vatten och väger då betydligt mer. På gång 41 inlägg 25 oktober 2009 18:54 Hur mycket skilland är det egentligen? Vet någon hur mycket t ex 70 gram okokt spagetti väger kokt?? Glömmer alltid att väga efteråt för att se. Och vilket är smartast skriva in den kokt eller okokt?? Nykomling 8 inlägg 25 oktober 2009 21:13 # 100 gram torr pasta blir ca 270 gram kokt pasta.
# 100 gram torr pasta ger 350 kcal medan # 100 gram kokt pasta bara ger 129 kcal. På gång 41 inlägg 26 oktober 2009 07:47 Tack 🙂 På gång 41 inlägg 26 oktober 2009 07:49 Då måste det som står på förpackningen betyda hur många kcal torr pasta har. Då undrar jag: Vad anser man är en OK portion pasta? Torr eller kokt? Veteran 1881 inlägg 26 oktober 2009 10:37 Normal portion torr pasta är ca 70g, är man storätare eller äter den med tex en lättare tomatsås kan man öka till 100g.
Visa hela svaret
Hur många kalorier är det i kokt pasta?
Näringsmässigt sammandrag: –
Kal 196 | Fett 1,58g | Kolh.37,4g | Prot 7,72g |
table>
Hur mycket pasta per person i pastasallad?
Så mycket pasta och potatis till buffén – Har du bara en pastasallad så behöver du 75 g okokt pasta per näsa eller 150 g potatis. Pasta (kokt): 75 g Pastasallad (kokt pasta plus övriga ingredienser): 100 g Kokt potatis: 125 g Potatissallad: 125 g Potatisgratäng: 125 g
Hur många nystan tagliatelle är en portion?
Hur många nystan tar du? Dagens i-lands problem har bestått utav frågan: Hur många “nystan” tagliatelle ska man koka per person?. Det är ju helt omöjligt att beräkna mängden när pastan är hopsnurrad på det viset och man kan inte alls uppskatta hur mycket det faktiskt blir av ett nystan.
Visa hela svaret
Hur mycket är en portion köttfärssås?
Inköpsmängd per portion, gram
Kött | 1 port | 4 port |
---|---|---|
Färdiga rätter | ||
Köttfärssås | 150g | 600g |
Köttgryta | 150g | 600g |
Pytt i panna | 250–350g | 1–1,4 kg |
Hur många gram kokt pasta?
Rätt mängd vatten – Kanske tänker man mest på pastamängden, men det handlar också om mängden vatten. Här ska man räkna 10 gånger så mycket vatten som pasta. En liter vatten till 100 gram pasta är lagom. Detta hindrar pastan från att klibba ihop. När du kokat upp vattnet och häller i pastan så behåller vattnet sin värme bättre ifall du har mycket vatten – och resultatet blir bättre kokt pasta.
Visa hela svaret
Vad väger 100 gram?
1 dl av nedanstående råvaror väger ungefär:
Vätskor och fett | 1 dl motsvarar |
---|---|
Kaffe | 100 g |
Olja | 90 g |
Smör | 100 g |
Riven ost | 50 g |