Vilken Ost Får Man Äta Som Gravid?

Pastöriserat eller opastöriserat? – Som gravid ska generellt sätt undvika opastöriserade ostar. Istället är det viktigt att se till att osten som ska avnjutas är pastöriserad, det vill säga är utsatt för en så pass hög värmebehandling att bakterier dör, följt av att osten snabbt kyls ner.

Pastörisering är den vanligaste behandling vid tillverkning av ost, och förlänger ostens hållbarhet. Vid tillverkning av opastöriserad ost hettas mjölken upp till lägre nivåer, vilket tar fram flera goda smaker och noter i osten. De rekommenderas inte till gravida då det finns en högre riskfaktor för listeriabakterier.

Vissa undantag finns, t ex halloumi, där ostmassan vid tillverkningen upphettas till så pass höga nivåer att risken försvinner. #tema Exempel på ostsorter som passar dig som gravid:

Hårdost – Hårda och hyvelbara ostar går fint att äta. Här kan listeria inte försöka sig då ostens vattenhalt och Ph-värdet är för lågt. Till hårdostar tillhör till exempelvis Präst®,, och, Mjukost – I ask eller på tub. Färskostar – Går även bra att äta som gravid. Till exempelvis cream cheese, ricotta och mascarpone. Även halloumi, mozzarella och feta går bra att äta som gravid. Dessa ostar är säkra då de antingen har tillverkats av pastöriserad mjölk, eller att ostmassan upphettats under tillverkningen så att listeriabakterierna inte kan överleva. Feta har dessutom för lågt Ph-värde för att listeria ska kunna överleva.

#tema Viktigt är det däremot att undvika att få i sig listeriabakterier som gravid. Hoppa över kittostar och ostar med mögel till exempelvis brie, gorgonzola, chèvre, och taleggio – dessa ska du inte äta som gravid. Mögel- och kittostar är mjuka och blöta ostar med ett neutralt Ph-värde.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier I Köttbullar?

Contents

Kan jag äta glass som gravid?

Generellt går glass bra att äta när man är gravid. Den är ofta tillverkad av pastöriserad mjölk och grädde.
Visa hela svaret

Får man äta mjukglass som gravid?

Det går bra att äta mjukglass när man är gravid. Det stämmer att vi förr hade råd om att undvika mjukglass när man är gravid, men de råden är borttagna.
Visa hela svaret

Kan man äta grillkorv gravid?

Om korven är varmrökt som till exempel falukorv, grillkorv, prinskorv så går det bra att äta som gravid. Det samma gäller julkorv. Vad gäller kallrökt korv som till exempel ystadkorv med flera så bör du frysa den i 3 dygn innan du äter den. Efter det kan du äta den under hela hållbarhetstiden.
Visa hela svaret

Får man äta varm brie som gravid?

Ostarna du bör undvika när gravid: –

Mögelost och ädelost – brie, camembert, gorgonzola, chèvre, gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk Kittost som vacherol, taleggio, munster gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk Färskost som och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk Fetaost gjord på opastöriserad mjölk Hårdostar gjorda på opastöriserad mjölk

Till ostbutiken
Visa hela svaret

Hur vet man om ost är pastöriserad?

Risker med opastöriserad ost – Orsaken till varför du ska undvika ost som inte är pastöriserad är att den kan innehålla bland annat listeriabakterier som kan skada ditt barn. Om det inte uttryckligen står på förpackningen att osten är gjord på obehandlad/opastöriserad mjölk kan man utgå från att mjölken har pastöriserats.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Innehåller Mest Kalorier Rött Eller Vitt Vin?

Kan man äta cheddarost som gravid?

Vad gäller då för mig som väntar barn? – För dig som är gravid är det alltid en snårig djungel att ta reda på vad som går bra att äta, och vad som är bäst att undvika. Goda nyheter är att all hårdost går fint att äta även för dig som väntar barn. Hårdost har hög sälta och låg vattenhalt – och är dessutom pastöriserad.
Visa hela svaret

Vad är en opastöriserad ost?

Opastöriserad ost – För att göra opastöriserad ost värms mjölken upp, men bara till 30°C. Det är nog för att låta mjölken börja fermentera och bli ost. Men de låga temperaturerna behåller bakteriekulturen i mjölken, vilket resulterar i en kraftfull ost med mer smak än en gjord på pastöriserad mjölk.
Visa hela svaret

Kan man äta Kaltbach som gravid?

Ja, det går bra även för gravida att äta denna ost. Den räknas som en hårdost och är därför säker att äta.
Visa hela svaret