Det vinner du – Hampadryck innehåller bara lite av det aktiva ämnet THC, som finns i marijuana. Och det forskas just nu på om hampa kan påverka hälsan positivt. Tills vi får svar kan du njuta av att hampadryck är naturligt fri från mjölksocker.
Visa hela svaret
Contents
Vad är bäst havremjölk eller vanlig mjölk?
Kan man som nybliven vegan byta ut komjölk mot havredryck rakt av utan att fundera på näringsintaget? Som konsument kan det vara svårt att navigera bland informationen som presenteras i media, särskilt nu när det är ett väldigt polariserat läge mellan mjölkindustrin och producenter av växtbaserade livsmedel.
- Text: Pernilla Berg Ingredienser i havreprodukter Det finns många olika märken av havredryck, men de brukar ha snarlika ingredienslistor.
- En vanlig berikad havredryck innehåller i regel havre, vatten, rapsolja, kalciumkarbonat, kalciumfosfat (surhetsreglerande medel), salt, vitamin D2, riboflavin (B2) och vitamin B12.
Andra mer specialiserade havreprodukter, som yoghurtliknande produkter, crème fraîche och skummande dryck till kaffe, innehåller andra ingredienser för att livsmedelsegenskaperna ska bli rätt. En havreprodukt som liknar yoghurt innehåller syrningskultur, olika syror, stärkelse och protein för att ge rätt smak och konsistens på den färdiga produkten.
- En crème fraîche-liknande produkt innehåller också fullhärdat fett för att konsistensen ska bli fast i rumstemperatur.
- Innehållet av mättat fett är därför högre än i havredryckerna.
- En havredryck som fungerar bra i kaffe innehåller mer surhetsreglerande medel för att drycken ska gå att skumma och inte skära sig i kaffet.
Fett Havredryck innehåller i regel runt 1,5 % fett vilket är jämförbart med mellanmjölk. Det som skiljer sig är att vanlig komjölk huvudsakligen innehåller mättat fett medan havredryck innehåller mest enkelomättat och fleromättat fett. Ett för högt intag av mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom på sikt och de flesta i befolkningen skulle behöva dra ner på det intaget och istället öka på intaget av fleromättat fett.
Mättat fett är inte livsnödvändigt och behöver inte tillföras med kosten. Å andra sidan går det inte att undvika mättat fett helt då de flesta livsmedel, både animaliska och vegetabiliska, innehåller mättat fett. Men animaliska livsmedel innehåller i regel en större andel. Det är det totala intaget av mättat fett från hela kosten som är viktigt att se över.
Vad kan man dricka istället för komjölk?
Protein När det gäller proteininnehållet skiljer sig havredryck och komjölk markant. Havredryck innehåller runt 1 g protein medan komjölk innehåller 3,5 g protein per 100 g. Förutom skillnaden i proteininnehåll är proteinkvaliteten olika i de två dryckerna.
Omjölken innehåller protein som absorberas enklare jämfört med proteinet i havredrycken. Jämför man de olika växtdryckerna på marknaden kommer havredryck på andraplats efter sojadryck, som innehåller runt 3 g protein per 100 g. Trots att havredryckens proteininnehåll är lite lägre är upptaget relativt bra för att vara en vegetabilisk källa och innehållet av den begränsande aminosyran lysin är ganska bra.
Ibland framförs argumentet att komjölk inte är bra p.g.a. dess innehåll av fosfor, protein, hormoner och tillväxtfaktorn IGF-1, men det finns inga klara bevis för att det är något reellt problem för friska personer. Det är framför allt patienter med nedsatt njurfunktion som kan behöva dra ner på fosfat- och proteinintaget.
- Olhydrater De flesta havredrycker innehåller inget tillsatt socker, men de innehåller snabba kolhydrater i form av disackariden maltos.
- I havre är stärkelseinnehållet högt och vid tillverkning av havredryck bryts den ner till maltos med hjälp av enzymer.
- Drycken får därför en sötare smak och ett högre innehåll av disackarider än hel havre och havregryn.
Maltos är en disackarid som består av två hopkopplade glukosmolekyler och GI-värdet blir därför högt när den bryts ner till glukos i tarmen. De flesta havredrycker innehåller 2-4 g maltos per 100 g. Komjölk innehåller ca 5 g laktos per 100 g. Laktos är också en disackarid, men den består av en glukos- och en galaktosmolekyl.
- I tarmen bildas därför mindre glukos än från maltos och GI-värdet blir inte lika högt.
- Nackdelen med laktos är ju som bekant att det är många som är laktosintoleranta i befolkningen.
- Saknar du enzymet laktas eller har mindre av enzymet kan laktos inte brytas ner optimalt till enkla sockerarter i tunntarmen.
Laktosen fortsätter istället ner i tjocktarmen där bakteriefloran tar över nedbrytningen. Det ger oftast besvär i form av gaser och diarré. Det är inte farligt att dricka komjölk vid laktosintolerans, men det är högst obehagligt och fungerar oftast inte i längden p.g.a.
- Magknip och andra biverkningar.
- Växtbaserade drycker är därför även ett alternativ till laktosintoleranta som inte vill använda laktosfri mjölk.
- Det finns studier som indikerar att galaktos, som bildas när laktos från mjölk spjälkas i tarmen, kan ha en negativ hälsopåverkan, men evidensen är inte tillräckligt starkt för att använda det som argument för att avråda från komjölk.
Dessutom är galaktosnivån väldigt låg i syrade mejeriprodukter. Det krävs fler studier innan det går att säga något med säkerhet. Vitaminer, mineraler & fibrer Förutom makronutrienterna fett, protein och kolhydrater är det skillnader i fiberinnehållet mellan havredryck och komjölk.
- Havredryck innehåller 0,8 g fibrer per 100 g och komjölk innehåller 0 g fibrer.
- En viss del av fibrerna i havre är betaglukaner och de har en kolesterolsänkande effekt om du äter minst 3 g per dag.
- Tittar vi närmare på innehållet av vitaminer och mineraler skiljer det sig mellan havredryck och komjölk.
Det går inte att argumentera för att komjölken inte är näringsrik. Komjölk innehåller vitamin B12, riboflavin och kalcium i bra nivåer naturligt, men mjölken berikas med vitamin D för att innehållet ska vara standardiserat. Komjölk innehåller även många andra näringsämnen som till exempel vitamin A, jod, zink och selen.
Berikad havredryck innehåller i stort sett samma nivåer av vitamin B12, riboflavin, vitamin D och kalcium som mjölk och ger ett bra tillskott. I dagsläget får dock inte ekologisk växtdryck berikas med vitaminer och mineraler och det är därför bra att välja den icke-ekologiska drycken som är berikad för att tillgodose det behovet.
Livsmedelsverket har beslutat att även ekologiska växtdrycker ska få berikas, men beslutet är inte implementerat än. Gluten Själva glutenproteinet består till stor del av proteiner som kallas prolaminer och gluteliner. Våra vanliga spannmål vete, korn och råg innehåller alla gluten, men de innehåller olika typer av prolaminer och gluteliner.
Lite förenklat kan man säga att de innehåller olika typer av gluten. I vete kallas dessa gliadin och prolamin och det är framför allt de man brukar prata om när glutenintolerans/celiaki diskuteras. Celiaki är en sjukdom med autoimmun koppling där immunförsvaret överreagerar på gluten i tarmen. Det uppstår en lokal inflammation i tunntarmen vilket i förlängningen leder till att tarmludden bryts ner och att näringsupptaget blir dåligt.
Den som är drabbad får ofta diarré och ont i magen. När gluten utesluts ur kosten läker tarmludden och symtomen försvinner efter en tid, men de som har celiaki måste undvika gluten resten av livet för att inte få besvär igen. Celiaki är ingen allergi även om många lite slentrianmässigt kallar det glutenallergi.
Det är bra att känna till att det finns veteallergi där personen får klassiska allergisymtom som kan leda till anafylaktisk chock vid exponering för vete. Vid veteallergi måste man alltid undvika alla produkter som innehåller veteprotein. Det räcker inte att undvika gluten då många glutenfria produkter innehåller vetebaserade ingredienser.
Allergi mot havre är ovanligt, men det finns andra typer av spannmålsallergier. Havre innehåller också proteiner som är glutenliknande, men för närvarande klassificeras de inte som glutenproteiner då de flesta glutenintoleranta tål havreprotein. Det är dock lite problematiskt att rakt av rekommendera havreprodukter till glutenintoleranta då havre ofta hanteras i samma fabrik som övriga spannmål och det finns risk för att havren kontamineras med gluten.
- Sådana produkter är därför märkta med “kan innehålla spår av gluten”.
- På senare år har vissa producenter därför introducerat begreppet “ren havre”, vilket innebär att hanteringen av havren är helt separerad från övriga spannmål.
- När det gäller havrebaserade mejeriprodukter är de flesta inte tillverkade av ren havre och passar därför inte för personer med celiaki eller veteallergi.
Vill du trots det prova bör du diskutera med din läkare och/eller dietist först. Havredryck kontra komjölk Det går inte att sticka under stol med att komjölken är näringsrik och att den är mer komplett än havredryck och andra växtdrycker, men havredryck sticker ut lite då den innehåller nyttigare fetter och betaglukaner.
Det är helt naturligt att komjölk har en annan näringsprofil då den egentligen är avsedd för den växande kalven. Att välja en berikad havredryck kan trots det vara ett bra alternativ för veganer och vegetarianer. Är då havredryckens näringsinnehåll ett stort problem för veganer? Nja, en berikad havredryck ger ett bra intag av kalcium, vitamin D, B12 och riboflavin och i regel är intaget av havredryck per dag inte så stort att det konkurrerar ut andra proteinrika livsmedel.
Även om havredrycken innehåller mer snabba kolhydrater än komjölk och mindre protein ger det inte så stort utslag på en hel dag. Det är det totala näringsintaget per dag som är viktigt och att intaget av snabba kolhydrater inte blir för högt. Är kosten ensidig och proteinfattig finns det självklart bättre alternativ än stora mängder havredryck.
- Att använda berikad växtdryck eller komjölk rekommenderas dock inte som måltidsdryck varken för vuxna eller barn.
- Det är särskilt viktigt för små barn då det finns risk att mjölken tar för stor plats av det totala energiintaget, samt att den kalciumrika mjölken hämmar upptaget av järn.
- En vanlig havredryck har också som nämnts ovan en bättre fettsyraprofil med lägre innehåll av mättat fett och högre innehåll av enkel- och fleromättat fett jämfört med komjölk.
Havredrycken innehåller också mer fibrer och skyddande betaglukaner. Visst innehåller vissa havreprodukter som yoghurt och crème fraiche mer tillsatser och även mättat fett, men det är nödvändigt ur produktutvecklingssynpunkt. Innehållet av mättat fett är dock inte högre än motsvarande mejeriprodukter och är övriga intaget av mättat fett lågt är det inget jätteproblem.
Veganer har i regel också ett mycket större intag av skyddande frukt och grönsaker än allätare och på populationsnivå är risken att drabbas av många vällevnadssjukdomar lägre. Varför växtbaserad dryck? Att vara vegan innebär att man i största möjliga mån vill undvika att djur kommer till skada eller lider.
Det går inte att nog betona att det är ett aktivt etiskt val att välja bort animaliska produkter och att dricka komjölk är inget alternativ. Veganer väljer därför inte havredryck enkom för att den är nyttigare eller för att det är den optimala drycken som ersätter komjölk.
- Det är dumt att enbart hävda att havredryck är hälsosammare då det även finns studier som visar att mejeriprodukter har skyddande effekt mot t ex koloncancer.
- Det kan vara bra att ha det i bakhuvudet när diskussionen hettar till om mjölk kontra växtdryck.
- Personligen tycker jag att det är fascinerande att det går att skapa bra vegetabiliska alternativ så att det finns tillgängligt för de som inte vill/kan äta vanliga mejeriprodukter.
Det behöver inte vara en laddad fråga där växtdryck ställs mot komjölk. Från ett etiskt perspektiv är det positivt att intresset för växtbaserade produkter ökar, oavsett om gemene man väljer att äta helt växtbaserat eller inte. Det ökande utbudet av havreprodukter och andra växtbaserade produkter gör det också enklare för laktosintoleranta och komjölksproteinallergiker.
Det finns även havreprodukter tillverkade av ren havre som passar för patienter med celiaki, men i Sverige finns det vad jag känner till än så länge ingen havredryck tillverkad av ren havre. Sammantaget har havredryck och komjölk olika för- och nackdelar, men det går inte rakt av att likställa dem som livsmedel.
För veganer och patienter med allergi eller intolerans är berikad havredryck ett bra alternativ som komplement till övriga kosten.
Visa hela svaret
Vilken mjölk är bäst för kroppen?
Komjölk – Toppen efter träning – Komjölk är en väldigt näringsrik råvara som naturligt innehåller 18 av de 22 vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Proteinet i komjölk är också lite speciellt. Dels är det så kallat fullvärdigt, det vill säga innehåller alla de aminosyror/byggstenar som kroppen behöver, dels har det visat sig ge en extra stark signal till kroppen att bygga proteiner, vilket vanligtvis innebär att bygga muskler.
Visa hela svaret
Vad är nyttigast sojamjölk eller havremjölk?
Det vinner du – Sojamjölk innehåller liksom komjölk alla de aminosyror som du behöver för att bygga upp och underhålla dina muskler. Drycken innehåller dessutom lite fibrer och vissa studier visar också att sojamjölk ger ett sundare kolesterolvärde än komjölk.
Visa hela svaret
Är växtbaserad mjölk bättre än vanlig mjölk?
Båda varianterna har fördelar – Vill man ändå dricka eller laga mat och ska välja mellan mjölk eller ett vegetabiliskt alternativ, är komjölken bäst ur näringssynpunkt, då de växtbaserade mjölkdryckerna till största delen består av vatten och en väldigt liten mängd “råvara”.
Visa hela svaret
Vilken mjölk ska man dricka?
Kalcium har många viktiga funktioner – Tillräckligt med kalcium under uppväxten är en förutsättning för att bygga ett tätt, starkt skelett. Men kalcium har också många andra funktioner i kroppen – det bidrar exempelvis till normal muskelfunktion. Brist på kalcium hämmar däremot normal utveckling av skelettet och kan på sikt öka risken för benskörhet.
- Mjölk, fil och yoghurt, oberoende av fetthalt, ger lika mycket kalcium,120 milligram per deciliter.1–2 ostskivor ger ungefär lika mycket kalcium som 1 deciliter mjölk.
- Ett förskolebarn mellan 1 och 5 år behöver få i sig 600 milligram kalcium per dag, barn mellan 6 och 9 år 700 milligram, och barn mellan 10 och 17 år 900 milligram.
Livsmedelsverket rekommenderar att man serverar lättmjölk eller vatten som dryck i förskolan och många reagerar på att Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk även till barn. Lättmjölk upplevs som blaskig och inte lika näringsrik som standardmjölk, men det är faktiskt tvärtom – för lättmjölk innehåller visserligen mindre fett, men i övrigt samma mängd av alla de näringsämnen som finns i standardmjölk.
Visa hela svaret
Vilken mjölk är bäst för magen?
Detta kan du göra vid laktosintolerans – Läs varudeklarationen och undvik mat och dryck som innehåller mycket laktos – alltså mjölksocker. Det är individuellt hur mycket mjölksocker man tål. De flesta som är laktosintoleranta blir dåliga av att dricka mjölk eller äta yoghurt, choklad, glass, keso, crème fraîche och grädde, men tål lite mjölksocker i maten.
Visa hela svaret
Vilken mjölk är Hälsosammast?
Vill du ha ett mjölksubstitut är havredryck ditt bästa val i mjölkdjungeln. – Dels är det inte så mycket vatten i den och det finns mer näring i havren från början.
Visa hela svaret
Är havremjölk onyttigt?
Havremjölk eller komjölk – vad är bäst? Du behöver inte välja, anser experten I debatten ställs de ibland mot varandra – havren och komjölken. Vad är egentligen det bästa för oss när det kommer till hälsa, miljö och vårt klimat? Vilken mjölkdryck är bäst? Jonas Ekströmer/TT Anna Karolina Eriksson/TT 19.09.2019 22:30 UPPDATERAD 19.09.2019 22:49 Ska du välja animaliskt – eller satsa på mer växtbaserat i mjölkglaset? Välj vad du vill, säger Gunnar Rundgren, svensk jordbrukskonsult som på uppdrag av EU-projektet Matlust skrivit rapporten,
- Syftet har inte varit att ta ställning, utan att försöka ge en bredare bild.
- Vad stämmer – och inte – när det kommer till de bägge alternativen? Komjölk eller havremjölk – vad är bäst för hälsan? – Jag tror det är svårt att säga, för det beror på allt annat man också äter, säger han och förklarar att det handlar om kombinationen av allt kroppen får i sig.
En sak är dock säker. Vi vet mer om hur mjölk påverkar vår hälsa, säger Gunnar Rundgren. – Ja, havredryck är ett nytt livsmedel, det finns ingen forskning som visar effekterna på vår hälsa av långvarig konsumtion. Mjölk har druckits länge, säger han och fortsätter: – Mjölken är ett väl testat näringsämne som innehåller bevislig nytta.
Omjölk eller havremjölk – vad är bäst för miljön? Oavsett val – se till att välja ekologiskt, säger Gunnar Rundgren. – Det spelar stor roll hur man producerar! Valet av havredryck eller komjölk påverkar på lite olika sätt. – Är man ute efter att skapa levande landsbygd och kulturmiljö med betesdjur så tillför inte havredryck något överhuvudtaget.
Den ökar bara storskaliga odlingar, utarmar jordarna. Och produktionen använder mer bekämpningsmedel, säger han. Nu låter det kanske som att havre är en riktig miljöbov. Komjölksproduktion har också mörka sidor, även om de, om man får tro Gunnar Rundgren, är något färre.
Den enda stora är metangasutsläpp från korna. Och om produktionen bedrivs på fel sätt, så man använder importerad soja som djurfoder, så bidrar det till dålig odling någon annanstans. Komjölk eller havremjölk – vad är bäst för klimatet? – Per liter vara så har ju havre en mindre klimatpåverkan. Men hur mycket mindre beror faktiskt på hur man räknar.
Enligt Gunnar Rundgrens rapport så kan man i genomsnitt producera mer havredryck per hektar åkermark än mjölk. Vid jämförelser bör man kanske även fundera på de olika dryckernas proteininnehåll. Då blir produktion av havredryck inte mer arealeffektiv än mjölk, enligt rapporten.
- Mjölk innehåller flera nyttigheter, mer protein och en rad vitaminer och spårämnen som inte finns i havredryck.
- Mjölk eller havre – varför måste man välja det ena eller det andra? Att vi står inför ett nödvändigt val kanske ett pågående marknadskrig vill få oss att tro.
- Men man måste inte välja alls, understryker Gunnar Rundgren.
– Varför se dryckerna som alternativ till varandra? Det finns inget skäl, man kan väl gilla eller ogilla smaken? Svenska konsumenter bör dock känna till en sak, säger han. Havre, som enligt Rundgren är en utmärkt produkt, förutsätter nämligen att annan animalisk produktion finns ute i jordbruket.
- Ja, att det finns höns och kor som äter upp restprodukterna – för minst en tredjedel av odlad havre blir halm som antingen plöjas ner i jorden eller säljs som strömedel till djur.
- Vad händer då med resten av all odlad havre? – En tredjedel går till dryck och en tredjedel till foder.
- Dessutom används gödsel ute på havrefälten, som alltså kommer från kreaturen.
– Det är en sak att välja havre eller mjölk som konsument, men det är en helt annan diskussion att säga att havre står för ett veganskt alternativ. För det gör det inte alls. : Havremjölk eller komjölk – vad är bäst? Du behöver inte välja, anser experten
Visa hela svaret
Varför dricka mandelmjölk?
Av: Publicerat: 14 August 2018 Är du ett fan av mandelmjölk ännu? Om inte så kommer du bli det efter att ha läst det här! Det är gott, nyttigt och du kan förbättra din hud av att dricka det! Plus att du aldrig kommer behöva öppna kylen och inse att mjölken är slut – du gör den nämligen själv, hur enkelt som helst! 1. Den är perfekt på sommaren. Eftersom den inte behöver kylas kan du med enkelhet ha med den på picknicken eller när du har med en termos kaffe till stranden! 2. Mandelmjölk innehåller mycket E-vitamin. Vitamin E innehåller antioxidanter med egenskaper som har stor betydelse för din huds hälsa, de hjälper bland annat till att skydda huden mot solskador.3. I mandelmjölk finns varken kolesterol eller mättat fett. Det innehåller låga halter natrium och höga halter nyttiga fetter (som omega fettsyror, som du vanligen får i dig från fisk) som också är bra för huden.4. Den är vegansk! Vare sig du är vegan, vegetarian eller bara försöker få in mer växtbaserad kost i dina matvanor så är detta perfekt! 5. Mandelmjölk innehåller vitamin B2 som stärker naglar och hår, Det bidrar också till att hålla din hud återfuktad.6. Du håller blodsockret i schack. Mandelmjölk utan tillsatser innehåller väldigt få kolhydrater, vilket innebär att den inte ökar blodsockernivåerna avsevärt, vilket minskar risken för diabetes. Tack vare av sitt låga glykemiska index (GI) kommer din kropp att använda kolhydraterna som energi så att sockerarterna inte lagras som fett.7. Mandel är rik på fibrer! Mandelmjölk innehåller nästan ett gram fiber per portion, vilket är super för din matsmältning.8. Innehåller ingen laktos! Eftersom många är känsliga mot laktos är det kanon att testa med mandelmjölk istället! Bra substitut för laktosfri mjölk. Du f öljer väl oss på Facebook? >>> Och hur är det mer Instagram? >>> Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev och så får du 10% rabatt vid nästa köp! >>>
Visa hela svaret
Är havremjölk inflammatoriskt?
Latte med havremjölk – Havremjölk är en omega6-bomb, inflammatorisk och potentiellt gluteninnehållande (i liten mängd). Det jag tycker är värst med havremjölken är dock rapsoljan. Onödigt att dricka 2-3dl av den här.
Visa hela svaret
Vilken havremjölk är bäst?
Växtbaserat i kaffet – så bra är mjölkalternativen Allt fler väljer växtbaserat i stället för animaliskt – även när något ska hällas i kaffet. Men hur bra blir det egentligen? Kafferosteriet Koppar har testat och vinnaren överraskar. Alternativen till mjölk blir allt fler på livsmedelsbutikernas hyllor.
- Drycker gjorda av havre finns det flest av, men baljväxter, mandel och kokos används också.
- Baserade på växter är de såklart fria från laktos, mjölksocker, och animaliskt fett.
- När det handlar om att använda drycken som mjölkalternativ i kaffet blir det därför en utmaning, särskilt om man vill att den ska kunna skummas.
Mjölken en barista använder är vanligtvis en specifik sort som är berikad med mjölkprotein och har en fetthalt optimal för att få fram ett krämigt, fylligt skum. Men hur funkar det med de alternativa dryckerna? Kafferosteriet Koppar bestämde sig för att låta testa nio av de vanligaste – som alla i sin marknadsföring uttrycker att de är bra till kaffe och skumning – som du hittar i dagligvaruhandeln. Koppars mörkrostade espressobönor användes vid testtillfället och bryggdes som espresso, varpå mjölk skummades och cappuccinos bereddes. Men först, hur görs havredryck? Jo, genom att blanda mald havre med vatten. Oftast tillsätts sedan enzymer som bland annat kan bryta ner stärkelsen i havren till maltos, även kallat maltsocker.
Detta ger en liten sötma i smaken och kan liknas vid mjölkens laktos. Nivån på sockerhalten är också jämförbar eller något lägre än mjölkens cirka 5 gram per 100. Kli, det av havren som inte är vattenlösligt, silas av och kvar blir ämnen från havren, såsom protein, fett och kolhydrater. Dessa kan dock behöva kompletteras med exempelvis fett från vegetabilisk olja, kalcium, vitaminer och salt.
Slutligen värmebehandlas drycken för bättre hållbarhet, och homogeniseras så att alla ämnen hålls blandade – även om omskakning innan servering fortfarande rekommenderas på det flesta paket. Uppåt 90 procent i ett paket havredryck är vatten och ungefär 10 procent är havre.
Sedan finns små mängder av de tillsatta ämnena. Baristamjölk är som sagt berikad med mjölkprotein och i de versioner av havredryck som tagits fram för att efterlikna sådan finns istället stabiliserings- och surhetsreglerande medel som ska hjälpa skummet på traven. Dessa kan till exempel vara kaliumfosfater (E340) som framställs ur mineraler, eller gellangummi (E418) som framställs ur socker.
Ibland skrivs E-nummer i ingredienslistan på paketet, ibland skrivs ämnets namn ut. Mandel-, kokos- och ärtbaserad dryck görs på ungefär samma sätt som havredryck, med vissa skillnader. Ärtbaserade Sproud får exempelvis ut mer protein från sin råvara. Däremot ingen sötma vilket i deras fall tillsätts i form av agavesirap.
- Exakt vilka ingredienser de nio testade dryckerna har redovisas vid respektive produkt.
- Till testet! Vi köpte in 9 olika växtbaserade mjölkalternativ från de största matvarukedjorna.
- Alla dryckerna marknadsförs med ord som “kaffe” eller “barista” och ska alltså vara framtagna för att blandas i kaffe och ge bra skum.
Alla utom en dryck innehåller de skumförstärkande tillsatserna. Vinjournalisten, sommelieren och kaffeälskaren Anders Melldén testade först dryckerna rena och kalla, därefter blandade i kaffe. Dessutom testades förmågan att skumma, samt hållbarhet och textur på skummet. Av de tre första dryckerna i testet så gifter sig Sproud Barista sig bäst med kaffets aromer.1. Ica Havredryck Barista “Stabil allroundsmak.”
- Pris: 16,95 krStorlek: 1 liter
- Ingredienser: Vatten, havre (10 %), rapsolja, kalciumkarbonat, emulgeringsmedel (E472e/estrar), salt, stabiliseringsmedel (E418/gellangummi), riboflavin, folsyra, jod, vitamin D, vitamin B12.
Kall dryckUtseende: Gräddvit, krämig och trögflytande.Doft: Ren och tydlig havredoft – ton av knäckebröd. Smak: Viss oljighet i smaken, men med fin och god liten sötma. I kaffetDoft & smak: Havretonen är tydlig men upplevelsen något mer sötfruktig tillsammans med kaffet. Stabil allroundsmak.Skum, textur: Ganska lätt och fluffigt.
- Skum, hållbarhet: Helt okej, håller länge men är inte så fast och krämigt.
- Betyg: 3,5 av 5
2. Oatly iKaffe “God smak men stora bubblor.”
- Pris: 18,95 krStorlek: 1 liter
- Ingredienser: Vatten, havre (10 %), rapsolja, surhetsreglerande medel (kaliumfosfat), kalciumkarbonat, salt, vitamin D2, riboflavin, vitamin B12, kaliumjodid.
Kall dryckUtseende: Gulbeige med tunn, aningen vattnig kant.Doft: Liten havredoft, aningen vattnig och ren. Smak: Ren, ganska smaklös dryck med viss havreton och liten oljighet. I kaffetDoft & smak: God eftersom den inte har övertydlig havresmak utan låter kaffet ta plats.Skum, textur: Lite storbubbligt – känns hemmagjort.
- Skum, hållbarhet: Okej hållbarhet men de stora bubblorna löses upp efter ett tag.
- Betyg: 3 av 5
3. Sproud Barista Powered by peas “Mycket bättre med kaffe än utan!”
- Pris: 19,95 krStorlek: 1 liter
- Ingredienser: Vatten, rapsolja, ärtprotein (2,5%), agavesirap, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), kalciumkarbonat, kalciumfosfater, glutenfri havreolja, salt, vitamin D3, riboflavin, vitamin B12.
Kall dryckUtseende: Vitbeige, gräddig och trögflytande.Doft: Liten doft av kikärtor och ett uns kakao i bakgrunden. Smak: Kikärtor och sojabönor, ganska ren och inte så oljig. Ingen favorit att dricka ren. I kaffetDoft & smak: Mycket bättre med kaffe än utan. Gifter sig med kaffebönornas aromer.Skum, textur: Krämigt och rikligt, går till och med att toppa som en cappuccino.
- Skum, hållbarhet: Mycket bra – håller länge.
- Betyg 4 av 5
Alpro Barista Coconut blir både finbubblig och krämig i kaffet.4. Alpro Barista Almond “För dig som gillar kaffedrinkar.”
- Pris: 22,95 krStorlek: 1 liter
- Ingredienser: Vatten, mandel (2,5%), socker, fruktos, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater), kalciumkarbonat, naturliga aromer, stabiliseringsmedel (gellangummi, guarkärnmjöl), havssalt.
Kall dryck Utseende:Fint gräddvit och krämig.Doft: Stor mandeldoft som liknar amarettolikör och marsipan. Smak: Söt marsipansmak i lite fruktig stil – nästan godisaktig. I kaffetDoft & smak: Söt som påminner om baileys eller som att du hällt likör ikaffet. God om du gillar kaffedrinkar.Skum, textur: Ganska storbubbligt.
- Skum, hållbarhet: Okej hållbarhet men stora bubblor gör att kaffet ändå syns igenom.
- Betyg: 3 av 5
5. Alpro Barista Coconut “Hawaiian Tropic med finbubbligt skum.”
- Pris: 22,95 krStorlek: 1 liter
- Ingredienser: Vatten, skalade sojabönor (2,9%), kokosmjölk av kokosgrädde och vatten (3,5%), socker, fruktos, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater), kalciumkarbonat, havssalt, arom, stabiliseringsmedel (gellangummi).
Kall dryck Utseende: Gräddvit, åt beige.Doft: Kokos och 80-talets sandstrand med Hawaiian Tropic gör sig påmind. Smak: Söt med tydlig kokoston och viss fruktighet. Godisgod, lite som en gräddlikör men utan sprit. I kaffetDoft & smak: Tydlig kokoston som återigen blir lite likörig så du måste gilla denna smak.
- Skum, hållbarhet: Mycket bra hållbarhet.
- Betyg: 4 av 5
6. Garant Barista Havredryck “Glest och hemmagjort.”
- Pris: 17,95 krStorlek: 1 liter
- Ingredienser: Vatten, havre (10%), rapsolja, surhetsreglerande medel (E340/kaliumfosfater), E341/kalciumfosfater, E170/kalciumkarbonat, joderat salt, riboflavin, vitamin D2, vitamin B12.
Kall dryckUtseende: Beige med viss krämighet.Doft: Neutral med bara ett uns havreton.
- Smak: Ren, fin havreton med viss krämighet utan att kännas fet.
- I kaffetDoft & smak: Liknar “originalet” i smaken, alltså komjölk, med en touch av havre.
Skum, textur: Försvinnande okrämigt. Skum, hållbarhet: Tyvärr inget vidare, ser hemmagjort och glest ut. Betyg 2 av 5 7. Valio Oddly Barista Havredryck “Tätt och fint skum.”
- Pris: 14,95 krStorlek: 0,75 liter
- Ingredienser: Vatten, glutenfritt havremjöl (10%), rybsolja, kalcium, salt, surhetsreglerande medel (kaliumfosfater), vatten, jod, vitamin B12, riboflavin, vitamin D12.
Kall dryck Utseende: Mycket krämig och gräddig. Beige-grå-vit – lite trist färg.Doft: Tydlig havrefrasdoft med ton av vuxenvälling. Smak: Fet och krämig med påtaglig havreton och nästan lite pepprigt inslag. I kaffet Doft & smak: Ganska tydlig havrearom utan att upplevas söt. Bra!Skum, textur: Extremt finskummigt om än inte så rikligt.
- Skum, hållbarhet: Mycket bra, tunt men tätt som ligger länge.
- Betyg 4 av 5
Lite otippat, men Garant Havredryck står som vinnare trots minst tillsatser och slår Garants Barista Havredryck med god marginal.8. Garant Havredryck “Bäst i test – toppigt och hållbart skum trots minst tillsatser!”
- Pris: 16,95 krStorlek: 1 liter
- Ingredienser: Vatten, havre (10%), rapsolja, salt, kalciumkarbonat, riboflavin, vitamin B12, vitamin D.
Kall dryckUtseende: Grå-grön-beige och lagom krämig.Doft: Hyfsat stor havredoft med liten nötighet. Smak: Lite lättare, inte så fet utan mer vattnig, med tydlig havreton och viss fruktighet. I kaffetDoft & smak: Lättmjölkslik fyllighet. Havretonen förstärks något men kaffets smak förblir i fokus. Klart godkänd.Skum, textur: Rikligt, lättfluffigt men ändå finbubbligt.
- Skum, hållbarhet: Mycket bra – snyggt, toppigt och hållbart.
- Betyg 4,5 av 5
OBS att denna havredryck var den enda utan de skumstärkande tillsatserna. Trots det bjöd den på härligt skum och god smak. Enda lilla minuset var utseendet.9. Coop Havre till kaffet “Storbubbligt men formbart.”
- Pris: 16,95 krStorlek: 1 liter
- Ingredienser: Vatten, havre (10%), rapsolja, surhetsreglerande medel (E340/kaliumfosfater), kalciumkarbonat, kalciumfosfater, joderat salt, vitamin D3 (vegetabilisk), riboflavin, vitamin B12.
Kall dryckUtseende: Beige och krämig.Doft: Liten doft med ett uns vällington. Smak: Bättre smak – ren, inte så fet och ganska tydlig men samtidigt lätt havreton. I kaffetDoft & smak: Bra smak, viss havrevällington men osöt och stilig som ger vuxen känsla.Skum, textur: Aningen storbubbligt men formbart och fast.
- Skum, hållbarhet: Mycket bra trots de lite större bubblorna – funkar att göra toppigt.
- Betyg: 4 av 5
- Av: Koppar i samarbete med Anders MelldénSenast uppdaterad: 13 april, 2021
Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan! : Växtbaserat i kaffet – så bra är mjölkalternativen
Visa hela svaret
Är Alpro bra?
För god hälsa rekommenderas en balanserad och varierad kost och en hälsosam livsstil. Innehåller kalcium. Innehåller B2, B12 och D-vitamin. Innehåller kalcium och B12- och D-vitamin.
Visa hela svaret
Vad är skillnaden på havredryck och havremjölk?
Havredryck – Wikipedia Havredryck i en ekologisk stormarknad i Tyskland. Havredryck eller havremjölk är en som huvudsakligen består av mald uppblandad med, Dess vithet gör att den också kallas havremjölk fast den är helt fri från och, och den används som mjölkalternativ av mjölkallergiker och veganer.
Visa hela svaret
Varför skär sig havremjölk i kaffet?
Så funkar växtbaserade alternativ i kaffet – När du ska använda växtbaserade alternativ i kaffet är det viktigt att välja de drycker som är speciellt framtagna för att passa tillsammans med kaffe – annars finns risk att drycken skär sig tillsammans med kaffet.
Visa hela svaret
Vilken sojamjölk är bäst?
Testet i korthet Sötade Coop Sojadryck får högst samlat betyg av alla produkter. Av de osötade dryckerna är Isola Bio Soy Original bäst. Båda utses till Bäst i test i respektive kategori. Labbtestet visar att elva av dryckerna innehåller tungmetallen nickel och sex innehåller klorat.
Visa hela svaret
Hur miljövänligt är Oatly?
Klimatsmart alternativ till mjölk Foto: Oatly Havredryckerna från har på senare år gjort stor succé på marknaden – inte bara bland laktosintoleranta som inte tål vanlig mjölk utan även bland den växande skaran människor som vill bidra till en mer hållbar konsumtion. – Havredryck är utan tvekan ett klimatsmart alternativ till mjölk.
Visa hela svaret
Är Kokosdryck nyttigt?
Innehåller B2, B12 och D-vitamin. Innehåller kalcium och B12- och D-vitamin. Vitamin B12 kan motverka orkeslöshet och trötthet.
Visa hela svaret
Vad innehåller Oatly havredryck?
Ingredienser – Vatten, HAVRE 10%, rapsolja, surhetsreglerande medel (dikaliumfosfat), mineraler (kalciumkarbonat, kaliumjodid), salt, vitaminer (D2, riboflavin, B12).
Visa hela svaret
Vilken dryck är bäst att dricka utifrån ett miljöperspektiv?
Men för klimatet ska vi väl inte dricka mjölk? | Hjärta mjölk Visst om man enbart ska ta hänsyn till klimatet så bör man välja vatten eller kanske till och med läsk, som med sina 0,3 CO2e* per liter dryck har låg klimatpåverkan. Mjölk har en relativ hög påverkan och ligger på ca 1kg CO2e* per liter.
- Men inte skulle vi väl tycka att det vore bättre att dricka läsk än mjölk? Nej, för att man måste se på helheten om man ska jämföra olika livsmedel med varandra.
- Vad bidrar det livsmedlet med till exempel i form av näring och finns det positiva miljöaspekter? När det gäller näringsinnehållet är mjölk unikt i sin sammansättning, det innehåller helt naturligt 18 av de 22 ämnen som vi behöver få i oss i kosten varje dag.
Så det måste man tänka på, och inte enbart titta på hur olika livsmedel påverkar klimatet. Tyvärr finns det idag inget enkelt mått som mäter olika livsmedels totala påverkan eller som tar hänsyn till näringsinnehållet, men som med så mycket annat blir det felaktigt om man enbart tittar på en aspekt av många för att göra en bedömning av vad som är bäst.
- När det gäller svensk mjölk så finns det dessutom andra saker som inte ingår i begreppet klimatavtryck nämligen bidraget till miljön.
- Det att mjölkkon bidrar till biologisk mångfald genom sitt bete, vallens många fördelar och köttet som mjölkkorna också producerar.
- Om man enbart jämför livsmedels olika klimatavtryck så ger det en förenklad bild av matens totala påverkan, därför är viktigt att ta in fler aspekter för att få en mer rättvisande bild av hur maten påverkar klimatet, miljön och oss människor.
Så svaret på frågan blir att det bästa för både kropp, miljö och klimatet är att bedöma fler aspekter än enbart klimatavtryck när man väljer sina livsmedel. Och, i de allra flesta fall oavsett vad man väljer, är det en fördel att välja svenska produkter.
Visa hela svaret
Vilken växtbaserad mjölk är bäst för miljön?
Havremjölk eller komjölk – vad är bäst? Du behöver inte välja, anser experten I debatten ställs de ibland mot varandra – havren och komjölken. Vad är egentligen det bästa för oss när det kommer till hälsa, miljö och vårt klimat? Vilken mjölkdryck är bäst? Jonas Ekströmer/TT Anna Karolina Eriksson/TT 19.09.2019 22:30 UPPDATERAD 19.09.2019 22:49 Ska du välja animaliskt – eller satsa på mer växtbaserat i mjölkglaset? Välj vad du vill, säger Gunnar Rundgren, svensk jordbrukskonsult som på uppdrag av EU-projektet Matlust skrivit rapporten,
Syftet har inte varit att ta ställning, utan att försöka ge en bredare bild. Vad stämmer – och inte – när det kommer till de bägge alternativen? Komjölk eller havremjölk – vad är bäst för hälsan? – Jag tror det är svårt att säga, för det beror på allt annat man också äter, säger han och förklarar att det handlar om kombinationen av allt kroppen får i sig.
En sak är dock säker. Vi vet mer om hur mjölk påverkar vår hälsa, säger Gunnar Rundgren. – Ja, havredryck är ett nytt livsmedel, det finns ingen forskning som visar effekterna på vår hälsa av långvarig konsumtion. Mjölk har druckits länge, säger han och fortsätter: – Mjölken är ett väl testat näringsämne som innehåller bevislig nytta.
- Omjölk eller havremjölk – vad är bäst för miljön? Oavsett val – se till att välja ekologiskt, säger Gunnar Rundgren.
- Det spelar stor roll hur man producerar! Valet av havredryck eller komjölk påverkar på lite olika sätt.
- Är man ute efter att skapa levande landsbygd och kulturmiljö med betesdjur så tillför inte havredryck något överhuvudtaget.
Den ökar bara storskaliga odlingar, utarmar jordarna. Och produktionen använder mer bekämpningsmedel, säger han. Nu låter det kanske som att havre är en riktig miljöbov. Komjölksproduktion har också mörka sidor, även om de, om man får tro Gunnar Rundgren, är något färre.
- Den enda stora är metangasutsläpp från korna.
- Och om produktionen bedrivs på fel sätt, så man använder importerad soja som djurfoder, så bidrar det till dålig odling någon annanstans.
- Omjölk eller havremjölk – vad är bäst för klimatet? – Per liter vara så har ju havre en mindre klimatpåverkan.
- Men hur mycket mindre beror faktiskt på hur man räknar.
Enligt Gunnar Rundgrens rapport så kan man i genomsnitt producera mer havredryck per hektar åkermark än mjölk. Vid jämförelser bör man kanske även fundera på de olika dryckernas proteininnehåll. Då blir produktion av havredryck inte mer arealeffektiv än mjölk, enligt rapporten.
– Mjölk innehåller flera nyttigheter, mer protein och en rad vitaminer och spårämnen som inte finns i havredryck. Mjölk eller havre – varför måste man välja det ena eller det andra? Att vi står inför ett nödvändigt val kanske ett pågående marknadskrig vill få oss att tro. Men man måste inte välja alls, understryker Gunnar Rundgren.
– Varför se dryckerna som alternativ till varandra? Det finns inget skäl, man kan väl gilla eller ogilla smaken? Svenska konsumenter bör dock känna till en sak, säger han. Havre, som enligt Rundgren är en utmärkt produkt, förutsätter nämligen att annan animalisk produktion finns ute i jordbruket.
– Ja, att det finns höns och kor som äter upp restprodukterna – för minst en tredjedel av odlad havre blir halm som antingen plöjas ner i jorden eller säljs som strömedel till djur. Vad händer då med resten av all odlad havre? – En tredjedel går till dryck och en tredjedel till foder. Dessutom används gödsel ute på havrefälten, som alltså kommer från kreaturen.
– Det är en sak att välja havre eller mjölk som konsument, men det är en helt annan diskussion att säga att havre står för ett veganskt alternativ. För det gör det inte alls. : Havremjölk eller komjölk – vad är bäst? Du behöver inte välja, anser experten
Visa hela svaret
Vilken dryck är bäst?
En annan dryck som är både god och som lättuppfattas som nyttig är juice. Men ett glas juice kan faktiskt ge nästan lika många kalorier som tre apelsiner. Är det vitaminerna du vill åt skulle vi därför hellre rekommendera att du satsar på att den färska frukten. Det ger dig både fibrer och mättnad.
Visa hela svaret
Vilken mjölk är Hälsosammast?
Vill du ha ett mjölksubstitut är havredryck ditt bästa val i mjölkdjungeln. – Dels är det inte så mycket vatten i den och det finns mer näring i havren från början.
Visa hela svaret